Méregdrága hegyibringán hajtott át a milliomos

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés  dr. Janklovics Ádám levél küldés 
Dátum: 2016.04.17. 05.04

Húszéves sportoló a baleset áldozata. A gázoló nem ismerte el a felelősségét.

Méregdrága hegyibringán hajtott át a milliomos

A közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk mai sztorijának főszereplői kétkerekűekkel közlekednek. Sándor hatvanas éveiben járó üzletemberként is megőrizte a chopperek iránti gyerekkori rajongását, ma is a legtöbb hétvégén a Harley-jával túrázik, míg a húszéves Györgyi szenvedélyes hegyikerékpáros. Azon a szeptemberi szombat reggelen mindkettőjüket a vénasszonyok nyara csábította a Mecsekbe. Fékezett, de mindhiába Mindketten hosszúra nyújtották a napot, hazafelé tartva az esti szürkületben akadtak össze az egyik környékbeli településen. Sándor igazi choppereshez illően a lakott területen belül is nyugisan, olyan 35-40 km/órával korzózott, amikor az egyik útkereszteződésében jobbról, egy alárendelt útról kezdett előtte a főútra kanyarodni Györgyi.  A bringás a kanyarodást követően az út jobb szélén közlekedett volna tovább, tehát a motorossal szemben. Sándor azonban sajnos késve észlelete a fiatal nőt, ezért hirtelen átvágott az út bal oldalára, fékezett ugyan, de az ütközést már képtelen volt elkerülni. Gyakorlatilag keresztül hajtott a szerencsétlen bringáson, akin a könyék-, és térdvédők nem túl sokat segítettek: Györgyi bal lába és a jobb karja is szilánkosra tört. Sándornak a térde horzsolódott le csupán. A Harley-hoz hasonlóan a méregdrága Trek kerékpárban is több százezer forintos kár keletkezett. Vádat emeltek a motoros ellen Györgyi kórházba szállítása után Sándor ellen közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indítottak eljárást. Védelmét a közlekedési ügyekre szakosodott Székely Ügyvédi Iroda látta el. A nyomozás során a motoros elmondta, hogy a 3,2 méteres út közepén haladt. A forgalom gyér volt, sem előtte, sem pedig mögötte, és még szemben sem közlekedett senki. Bevallotta azt is, hogy későn észlelte a kerékpárost, ezért próbált áttérni az út bal oldalára, emellett fékezett is, de azt is későn. Hozzátette, hogy a balra történő mozgása során a kerékpáros jobbra próbált kitérni, továbbá a biciklin sem első, pedig hátsó lámpát nem látott, ami a szürkületben nehezítette az észlelését. Az ügyben kirendelt szakértői számítások szerint a motor ütközési sebessége 15-18 km/óra lehetett, Györgyi körülbelül 10-12 km/órával tekert. Megállapította a szakértő azt is, hogy Sándor mintegy 75 méter távolságból észlelte a kikanyarodó kerékpárost, és nagyjából 45 méterre volt az útkereszteződéstől, amikor úgy ítélte meg, hogy a kerékpáros vele szembe fordul. Ebből következően kimondta: a motoros lassító fékezéssel könnyedén megállhatott volna. A baleset a helyszínelők mérései alapján kereszteződés előtt mintegy 12 méterrel történt. Az ügyészség szerint Sándor megszegte a KRESZ. 3. § (1) bekezdésének c) pontját, mert nem tett eleget általános balesetelhárítási kötelezettségének. Röviden: nem figyelt, nem vette észre időben a kerékpárost. Továbbá megszegte a KRESZ 25. § (2) bekezdését is a jobbra tartási kötelezettség elmulasztásával. A vád szerint a motorkerékpárosnak az úttest közepén haladását nem indokolta semmi.

br-JÓ-látleletes978

Fotónk illusztráció

Sándor a felmentését kérte A fentiek ellenére Sándor a bíróság előtt nem ismerte el a felelősségét. Ő és a védője arra hivatkozott, hogy balesettel okozati összefüggésbe hozható közlekedési szabályszegés nem állapítható meg. Tény, hogy a megengedett sebességet el nem érő tempóval közelítette meg a kereszteződést, és az is tény, hogy vele szemben a saját sávjában jött a kerékpáros. Az ütközést elkerülhette volna ugyan, ha a Harley balra kormányzásával egyidejűleg a kerékpáros nem jobbra fordítja a bringáját. De! A büntetőjogi felelősségét – hangsúlyozta az ügyvédje – „nem alapozhatja meg az, hogy a felismert veszélyhelyzet esetén nem az elhárítás legoptimálisabb módját választotta”. Sándor az utolsó szó jogán a felmentését kérte. Mi lett az ítélet? Ítéletének indoklásában a bíróság kimondta, hogy az észlelési távolság miatt Sándornak elegendő ideje lett volna a balra kanyarodó Györgyi észlelésére, „és az ennek megfelelő cselekvésre”. Szabályosan jobbra tartó közlekedés esetén a balesetet irányváltoztatás nélkül elkerülhette volna. A bíróság egyetértett az ügyész vádiratának azzal a pontjával is, hogy a motoros büntetőjogi felelősségét a KRESZ. 3. § (1) bekezdés c) pontjának, és a 25. § (2) bekezdésének megszegése alapozza meg: ebben szerepe van egyrészt a motorkerékpáros úttest közepén haladásának, másrészt, hogy a bringás észlelésekor szükségtelenül tért át a másik sávba, pont e kettő okozta az ütközést Györgyivel. Végül a bíróság Sándort bűnösnek nyilvánította közúti baleset okozása vétségében, de talán sokakat meglepő ítéletében ezért mindössze két évre próbára bocsátotta. A jogosítványát megtarthatta, motorozhat tovább.  

Kommentek

F1: Rosberg visszavágott, Hamilton csak a 3.

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj második szabadedzésén a bajnoki éllovas Nico Rosberg lett a leggyorsabb, a címvédő Lewis Hamilton csak a 3. a Red Bull-os Daniel Ricciardo mögött.

F1: Vettel a tükörbe kapaszkodott

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj első szabadedzésén a Mercedesek óriási fölénnyel zártak az élen, Hamiltonék külön kategóriában Austinban. Sebastian Vettel a törött tükrét tartva vezetett.

Button kimondta, miből lehet nagy baj az F1-ben

Jenson Button szerint a Forma-1-nek ki kell találnia valamit annak érdekében, hogy a tévét rövid időre bekapcsoló nézőket is lekösse, például rövidebb futamokra lenne szükség.

F1: A Renault nem becsüli a pilótáit?

Jolyon Palmer nem biztos benne, hogy a Renault elismeri az ő és Kevin Magnussen idei erőfeszítéseit.

Chiptuning a Toyota Hiluxhoz

150 helyett 185 lóerőt tud a japán pickup, ha kezelésbe veszi Pityu Autóklinikája.

Vizet pöfögő buszokat vásárolnak a tokiói olimpiára

A Toyota kínálatában a jövő évtől üzemanyagcellás autóbusz is megtalálható lesz. A dolgok mozgatórúgója természetesen a tokiói olimpia.

Kalasnyikovval indították be az autót, és ez nem vicc

Az AK-47-es gépkarabély sok mindenre jó, de arra, hogy bikakábelt helyettesítsünk vele, még soha nem gondoltunk. Szerencsére mások igen.

F1: Ricciardo texasi paraszttá változott

A Red Bull-os Daniel Ricciardo nagyon élvezi a Forma-1 texasi fordulóját, lassan igazi farmer lesz belőle.

Tíz rettentő motorhalál: így jár, aki elfelejti az olajcserét

Az elhasznált kenőanyaggal üzemelő motor minden kilométerrel közelebb kerül a kínhalálhoz. Olajcsere nélkül előbb-utóbb borítékolható egy olyan fájdalmas szervizszámla, aminek látványa talán még az olajsárba ragadt szelepvezérlésénél is szörnyűbb.

11 észvesztő autó, ami bárcsak létezne

Na, ezek biztos feldobnák a manapság annyira unalmas utcaképet.

F1: A Force India menti meg Kvjatot?

Paddockbeli pletykák szerint a Red Bulltól a Toro Rossóhoz visszaültetett, ott igen bizonytalan jövővel rendelkező Danyiil Kvjat 2017-ben esetleg a Force Indiánál kaphat újabb esélyt.

F1: Hülkenberg győzelmekre készül a Renault-val

Nico Hülkenberg bízik benne, hogy helyes döntés volt az erős középcsapat Force Indiától a gyári Renault-hoz szerződnie, ott ugyanis középtávon győzelmek várhatnak rá.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.