Így készül a magyar gyártású defektmentes csodagumi

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2016.04.15. 03.04

Egy robot úgy nyomja a gumiabroncs belsejébe a tömítőpasztát, mint a cukrász a tortára a díszítőkrémet. A Passatokat 17 coltól már gyárilag ilyennel szerelik.

A koreai Hankook gumigyára a Dunaújváros melletti Rácalmáson 2007 óta termel, ma már teljes kapacitással dolgozik, három műszakban 3200 dolgozó évi 53 ezer darab abroncsot készít, Made in Hungary felirattal.

Mercedesek, BMW-k udvari szállítója

A koreai Hankooknak a mai napig van feladata a márkaimidzs erősítésében. Akiben nincs meg az autóbuzéria génhibája, nemigen tudja, hogy távol-keleties hangzása miatt nem szabad összekeverni a kínai márkákkal, hiszen a Hankook a legnagyobb prémiumautókra (S-Merci, 7-es BMW) is szállít első szerelésű gumikat, hivatalos gumiszállítója a DTM-nek, rendszeresen kiválóan szerepel a német gumiteszteken és árazása is minőségének megfelelő.

Ide vitt el minket a cég, hogy megmutassa, hogyan készül az egyik legérdekesebb termékük, a defekttűrő, szinte akárhány szöglyukkal is gond nélkül évekig tovább használható Sealguard technológiás gumiabroncs. Sajnos ezekben a gumigyárakban a meglepően liberális autó-összeszerelő üzemekkel szemben teljes fotózási tilalommal sújtják az újságírókat, a gyári illusztrációállomány pedig elég szegényes, ráadásul a még szabad területen kiállított display-eket és a tesztvezetésen a szöggel átvert gumit hiába fotóztam, mert nem volt a gépemben SD-kártya. Így sok képet nem tudok mutatni, de sebaj, mert a diktafonom viszont annál több információt rögzített a Hankook egyik expertjével folytatott beszélgetés közben. És a felvétel még megvan.

Egyelőre csak gyári szerelésben, például a Passatokon, Touranokon érhető el a Hankook defekttűrő abroncsa

Egyelőre csak gyári szerelésben, például a Passatokon, Touranokon érhető el a Hankook defekttűrő abroncsa


Defektmentes világok harca

Kétféle defekttűrő gumi terjedt el az autóiparban. Az egyik a merevített oldalfalú változat, amelyből ugyan elszökik a levegő defekt esetén, de nem fekszik le a felnire a kocsi, hanem csökkentett sebességgel el tud menni a gumiműhelyig vagy az úti célig. A technológia meglehetősen elterjedt, a legtöbb BMW-t gyárilag ilyennel szerelik már évek óta. A megoldás hátránya, hogy jelentősen megnöveli a rugózatlan tömeget a gumimérettől függően a normál abroncsnál 2-3 kilóval nehezebb gumi, így a menetkomfort érezhetően leromlik rossz úton. Egy kilyukadt RFT (run-flat tire) gumi hosszú defektes használat után tönkremegy, cserélni kell. És a Hankook szakértője szerint, ha nem RFT-hez tervezett futóművű autóra szerelik a nehezebb gumit, hamar szétveri maga körül a felfüggesztést a nagy tömeg. Praktikusabb az újabb megoldás, az öntömítő réteggel ellátott abroncs. Több cég is gyárt ilyet, a Michelin Selfseal, a Kumho Self-Sealing néven – ez utóbbi márkánál találtunk egy remek illusztrációt, most ezzel fogom illusztrálni a Hankook termékéről írt cikket, pardon:

Belül az a bordás réteg a rugalmas, rágógumi-szerű öntömítő paszta

Belül az a bordás réteg a rugalmas, rágógumiszerű öntömítő paszta

Ha szögbe lép a kocsi, a lágy trutyi tökéletesen tömíti a rést a szög körül. Ha pedig kihúzzuk a szöget, csavart, vagy kivágja a centrifugális erő, az idegen test kihúz magával egy vékony szálat, ami a szög, csavar után maradt lyukat is teljesen lezárja. Egy ilyen gumi elvileg akárhány szöget kibír, csak azzal lehet kivégezni, ha egy ponton többször is kibökjük. A kátyúkár, nagy felületű hasadás ellen ugyan ez sem véd, de európai statisztikák szerint a defektek több mint 90%-át szög okozza. Egy ilyen sérülés pedig meg sem kottyan a guminak, kijavítja saját magát, és az abroncs eredeti élettartamáig használhatjuk tovább, javítás nélkül. Egy ilyen gumi nagyjából egy kilóval nehezebb a simánál, állítólag a lágy, rezgéseket is csillapító réteg miatt még jobban is rugózik vele a kocsi, mint a nemtrutyis gumival. Ezt a zsámbéki vezetéstechnikai pályán lezavart tesztkör után nem tudom határozottan megerősíteni, azt viszont igen, hogy a több szöggel is keresztülvert kocsi akár bennhagyott, akár kihúzott szögekkel is nyomásvesztés nélkül, normális menetdinamikával autózható. Varázslat.
Ventus Sealguard - egyelőre csak első szerelésű gumiként elérhető

Ventus Sealguard – egyelőre csak első szerelésű gumiként elérhető


Így készül a varázslat

A rácalmási gyár egyik csarnokában rendezte be a Hankook azt az üzemet, ahol a Sealguard abroncsok készülnek. Mivel a defektmentes gumi alapja a normál, kész gumiabroncs, az üzem csupán egy csomó hordóból, egy keverőből, két rövid gépsorból és egy minőség-ellenőrző állványból áll. A folyamat a következő: a gyár többi üzeméből bejönnek a kész gumik, amiket akár már így is fel lehetne szerelni a felnikre. A keverőben két komponensből (az egyik a rágógumik alapanyaga, ezt akár ténylegesen rágni is lehetne, a másik egy spéci adalék) elkészül a fekete, ragacsos, de stabil trutyi. A gumik egyesével egy görgőpárra kerülnek, állítva. Itt forgatja őket egy gép, miközben egy robotkar egy fecskendőből – tisztára, ahogy a cukrász nyomja a tortára a krémet – csigavonalban felhordja a tömítőanyag-réteget az abroncs belsejére. A robot kód alapján azonosítja az abroncsot, a méretből tudja, mennyi paszta kell a gumiba. Ezután az abroncs egy lézergravírozóba kerül, ahol látványosan felcsapó lángok mellett belesütik a Sealguard feliratot. Innen megy egy tárcsára, ahol megpörgetik, lemérik a súlyát, a tömegeloszlását – és kész is, mehet a komissióra. Bár a gumiba nyomott anyag lágy és ragacsos, nem kell másként kezelni, mint a normál gumikat. A belső felület talán elporosodik egy kicsit, de ez nem számít, vízre nem érzékeny az anyag, elfolyni pedig nem folyik el, a dubai sivatagban végzett tesztek szerint egészen szélsőséges körülmények között sem. Sőt, az exrém gyors hőingadozást is bírja. Egy konténerben mínusz 30 fokra hűtve, majd kigurítva a plusz ötvenbe a ragacs úgy viselkedett, mintha mi se történt volna.

Egyelőre csak autóval együtt kapható

Bár a VW Passat és Touran 17-18-as kerekei már most a Hankook Ventus Sealguard nevű öntömítő gumijával gördülnek le a gyártósorról, egyelőre gumikereskedésben nem vehetünk ilyen abroncsokat. A kiskereskedelmi forgalmazás pár hónap múlva indulhat. Természetesen ha valakinek egy sealguardos Passatja van és kiharapja a gumi falát egy gonosz kátyú, akár a Hankook-dealereknél, akár a VW-márkaszervizben rendelhet pótlást. A hétköznapi halandóknak viszont, akik nem új Volkswagennel járnak, egyelőre várniuk kell a Hankook defektmentes csodagumijára.  

Kommentek

F1: A Mercedes kijátszott egy jokert Hamilton kedvéért

A Mercedes-csapat pénteken éjszaka megtörte a kötelező takarodót, az egyik felmentést elhasználva Lewis Hamilton autóján dolgoztak.

F1: Meglepetés, a Red Bull még egy évet adott Kvjatnak

A Red Bull Austnban bejelentette, hogy a nagycsapattól idén a Toro Rossóhoz visszaültetett Danyiil Kvjat jövőre is a faenzai alakulatnál versenyez.

F1: A pilóták nekimentek Verstappennek

Úgy hírlik, hogy az austini versenyzői értekezleten jó néhányan panaszkodtak Max Verstappen vezetési stílusára, nagyobb szigort, szabálytisztázást követlenek.

Ezért ne telefonálj vezetés közben

Vezetés közben telefonálni borzasztóan rossz ötlet. Ilyen csúnya vége lehet.

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Szerencsétlen tolvaj autót akart lopni, de kéziváltós volt

A kiszemelt autót már a benzinkúttól követte a félnótás tolvaj, de a kulcsok megkaparintása után sem tudott vele mit kezdeni a kéziváltó miatt.

Autó hajtott a landoló repülő elé

Biztosan meghűlt a vér a pilóta ereiben, amikor meglátta, hogy egy autó hajt rá a leszállópályára, amikor épp landolni készül

F1: A Ferrari-főnök reagált a vádakra

A Ferrari csapatfőnöke, Maurzio Arrivabene reagált csapat korábbi mérnökének állítására, miszerint Maranellóban a félelem uralkodik.

5 kép a nagy tárgyak szállításának mestereiről

Amikor a motyó túl nagy a csomagtartó meg túl kicsi, akkor szükség van némi kreativitásra a szállítás kivitelezésére.

F1: Ecclestone szerint Rosberg rossz bajnok lenne

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone sokkal szívesebben látná Lewis Hamilton sikeres címvédését, mint a csendes, unalmas Nico Rosberg diadalát.

Nissant akart levillogni a BMW. Nem sikerült

A Nissan Skyline GT-R faképnél hagyta a mögötte nyomulót.

F1: Eldőlt a vita, nem mennek Bahreinbe a csapatok

Austinban nyugvópontra jutott a hetek óta zajló, a 2017-es idény előtti tesztek helyszínét illető vita. Marad Barcelona.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.