Melyik településünkön van a legtöbb autó?

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2016.04.14. 05.04

Egy 280 lakosú faluban. A polgármester elmondta, hogy mi az oka.

Tengernyi érdekes autós adatot találni a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) oldalán. Most azt néztük meg, hogy az ország melyik településére van bejegyezve a legtöbb személyautó a lakosságszámhoz képest. Ez után nyilván kíváncsiak lettünk a leggazdagabb és a legszegényebb magyar települések, és persze nagyvárosaink adataira is.

Na, de hol van a legtöbb autó?

A KSH-nál elérhető legfrissebb adatok szerint a 280 lakosú Szentdénesen 199 személyautót használnak a falubeliek. (A hivatal egészen pontosan 1000 lakosra ad meg számot, innentől kezdve mi is ezt használjuk. Szentdénes 717,5-tel nyert.) Felhívtuk a polgármestert, hogy megtudjuk, honnan ez a sok autó? A neten elérhető ötödik telefonszámon tudtuk végül elérni a déli határszélen fekvő, parányi község vezetőjét, Vidra Sándort. – Jó napot kívánok! Lencsés Csaba vagyok Budapestről, a Vezess nevű autós laptól. Vidra úr? – Igen, kérem, én vagyok. Jó napot! – A KSH szerint az ön által vezetett településen van egy személyre vetítve a legtöbb személyautó. 10 emberre 7 kocsi. – (…) – Meglepőt mondtam? – Hát ilyen boldogságot még nem közölt velem senki. De tudja, uram, nem az a meglepő, hogy itt ennyi autó van. – Hanem mi? – Hanem, hogy máshol nincs ennyi. – Hogy-hogy ilyen sok a kocsi Szentdénesen? – Uram, itt szorgalmas emberek élnek. Ha végignézek a falun, minden háznál autók állnak. – Mivel foglalkoznak a dénesiek? – Intenzív gazdálkodással. – Örülök, hogy beszéltünk. Minden jót önnek! – Magának is!

Szentdénes

Takaros ház, szépen nyírt fű, és autó Szentdénesen

Szentdénest egy hasonló méretű borsodi falu, Komlóska követi 1000 lakosra vetítve 663,8 személyautóval, míg a harmadik a Magas-Bakonyban fekvő Csehbánya 659,8-cal.

Mi a helyzet a leggazdagabb és a legszegényebb településeken?

A szorgos lakosú kis falvaktól érezhetően lemaradva következnek azok a vagyonos városok, amelyek évről évre ott vannak a „Magyarország leggazdagabb települései” összeállítások élén. Mit sem ér a hazai vásárlóerőtől 66 százalékkal magasabb átlag az alábbi településeknél, meg sem közelítik a dénesi földművelőket. A leggazdagabbnak számító Telkiben 1000 lakosra 371 személyautó jut, az atomerőmű által pumpált második Pakson sem sokkal több, 376,7, míg a harmadik Ürömön 374,1. Ahogy látják, az ország három legvagyonosabb településén szinte pontosan ugyanannyi személyautó jut egy-egy polgárra. Hogy mi lehet a magyarázat a fentieknél kevesebb kocsira? Telki és Üröm lakosai a cégekkel teli főváros közelében jó eséllyel sokan használnak céges kocsit, míg Paks gazdagságát egyértelmű, hogy mi adja – de az első két településnél ez csak egy lehetséges válasz.

sz-Telki

Csal a Google, nem Telki a bajnok

Egészen más számokat látunk, ha megnézzük a legszegényebb falvak autós adatait. A statisztikák szerint Alsószentmártonban 111,2 kocsi jut 1000 emberre, Tiszabőn pedig 87,2. Csenyétén már csak 72, eszerint csak minden 14-ik ember nevén van személyautó. Arányosítva ez nagyjából tizedannyi, mint Szentdénesen.
sz-tiszabő

Tiszabő főutcáján alig akad autó (ott, a távolban, balra láthatnak egyet)


Veri valamelyik megyeszékhely Budapestet?

A fővárosban van a legtöbb cég és vállalkozás, így a közel kétmilliós Budapest 1000 lakosra vetített 329,4 személyautóval meglehetősen közel áll az ország leggazdagabb településeihez. Ha megnézzük a legnagyobb városainkat, 338 autóval Győr meg is előzi, majd Pécs (317), Debrecen (303) és Szeged (264) következik a sorban.

Mi a megyék sorrendje?

Talán itt követi le a legjobban a járműszám azt, amit egy-egy területi egység jómódjáról, avagy szegénységéről gondol az utca embere. Az ország közepén, Pest megyében üzemel a legtöbb személyautó (ezer emberre 356,4 jut, azaz veri Budapestet a megye), majd Vas következik (348,1) aztán Győr-Moson-Sopron zárja a dobogót (343,7). Kétharmadrészt kapásból vágják a sor végét: Szabolcs (254,4), Jász-Nagykun-Szolnok megye (250,8), majd Borsod (243,5). A személyautóval legritkábban ellátott megye és település között is több mint háromszoros a különbség.

Melyik Magyarország legforgalmasabb főútja és mellékútja?

Soha nem találná ki a “győztes” főutat! Több járművel birkózik, mint számos autópálya. De vannak autópályányi forgalommal terhelt mellékútjaink is. Nézze meg, hogy az ön lakhelye közelében mi a helyzet!

Kommentek

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.