Melyik településünkön van a legtöbb autó?

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2016.04.14. 05.45

Egy 280 lakosú faluban. A polgármester elmondta, hogy mi az oka.

Tengernyi érdekes autós adatot találni a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) oldalán. Most azt néztük meg, hogy az ország melyik településére van bejegyezve a legtöbb személyautó a lakosságszámhoz képest. Ez után nyilván kíváncsiak lettünk a leggazdagabb és a legszegényebb magyar települések, és persze nagyvárosaink adataira is.

Na, de hol van a legtöbb autó?

A KSH-nál elérhető legfrissebb adatok szerint a 280 lakosú Szentdénesen 199 személyautót használnak a falubeliek. (A hivatal egészen pontosan 1000 lakosra ad meg számot, innentől kezdve mi is ezt használjuk. Szentdénes 717,5-tel nyert.) Felhívtuk a polgármestert, hogy megtudjuk, honnan ez a sok autó? A neten elérhető ötödik telefonszámon tudtuk végül elérni a déli határszélen fekvő, parányi község vezetőjét, Vidra Sándort. – Jó napot kívánok! Lencsés Csaba vagyok Budapestről, a Vezess nevű autós laptól. Vidra úr? – Igen, kérem, én vagyok. Jó napot! – A KSH szerint az ön által vezetett településen van egy személyre vetítve a legtöbb személyautó. 10 emberre 7 kocsi. – (…) – Meglepőt mondtam? – Hát ilyen boldogságot még nem közölt velem senki. De tudja, uram, nem az a meglepő, hogy itt ennyi autó van. – Hanem mi? – Hanem, hogy máshol nincs ennyi. – Hogy-hogy ilyen sok a kocsi Szentdénesen? – Uram, itt szorgalmas emberek élnek. Ha végignézek a falun, minden háznál autók állnak. – Mivel foglalkoznak a dénesiek? – Intenzív gazdálkodással. – Örülök, hogy beszéltünk. Minden jót önnek! – Magának is!

Szentdénes

Takaros ház, szépen nyírt fű, és autó Szentdénesen

Szentdénest egy hasonló méretű borsodi falu, Komlóska követi 1000 lakosra vetítve 663,8 személyautóval, míg a harmadik a Magas-Bakonyban fekvő Csehbánya 659,8-cal.

Mi a helyzet a leggazdagabb és a legszegényebb településeken?

A szorgos lakosú kis falvaktól érezhetően lemaradva következnek azok a vagyonos városok, amelyek évről évre ott vannak a „Magyarország leggazdagabb települései” összeállítások élén. Mit sem ér a hazai vásárlóerőtől 66 százalékkal magasabb átlag az alábbi településeknél, meg sem közelítik a dénesi földművelőket. A leggazdagabbnak számító Telkiben 1000 lakosra 371 személyautó jut, az atomerőmű által pumpált második Pakson sem sokkal több, 376,7, míg a harmadik Ürömön 374,1. Ahogy látják, az ország három legvagyonosabb településén szinte pontosan ugyanannyi személyautó jut egy-egy polgárra. Hogy mi lehet a magyarázat a fentieknél kevesebb kocsira? Telki és Üröm lakosai a cégekkel teli főváros közelében jó eséllyel sokan használnak céges kocsit, míg Paks gazdagságát egyértelmű, hogy mi adja – de az első két településnél ez csak egy lehetséges válasz.

sz-Telki

Csal a Google, nem Telki a bajnok

Egészen más számokat látunk, ha megnézzük a legszegényebb falvak autós adatait. A statisztikák szerint Alsószentmártonban 111,2 kocsi jut 1000 emberre, Tiszabőn pedig 87,2. Csenyétén már csak 72, eszerint csak minden 14-ik ember nevén van személyautó. Arányosítva ez nagyjából tizedannyi, mint Szentdénesen.
sz-tiszabő

Tiszabő főutcáján alig akad autó (ott, a távolban, balra láthatnak egyet)


Veri valamelyik megyeszékhely Budapestet?

A fővárosban van a legtöbb cég és vállalkozás, így a közel kétmilliós Budapest 1000 lakosra vetített 329,4 személyautóval meglehetősen közel áll az ország leggazdagabb településeihez. Ha megnézzük a legnagyobb városainkat, 338 autóval Győr meg is előzi, majd Pécs (317), Debrecen (303) és Szeged (264) következik a sorban.

Mi a megyék sorrendje?

Talán itt követi le a legjobban a járműszám azt, amit egy-egy területi egység jómódjáról, avagy szegénységéről gondol az utca embere. Az ország közepén, Pest megyében üzemel a legtöbb személyautó (ezer emberre 356,4 jut, azaz veri Budapestet a megye), majd Vas következik (348,1) aztán Győr-Moson-Sopron zárja a dobogót (343,7). Kétharmadrészt kapásból vágják a sor végét: Szabolcs (254,4), Jász-Nagykun-Szolnok megye (250,8), majd Borsod (243,5). A személyautóval legritkábban ellátott megye és település között is több mint háromszoros a különbség.

Melyik Magyarország legforgalmasabb főútja és mellékútja?

Soha nem találná ki a “győztes” főutat! Több járművel birkózik, mint számos autópálya. De vannak autópályányi forgalommal terhelt mellékútjaink is. Nézze meg, hogy az ön lakhelye közelében mi a helyzet!

Kommentek

Milyen lesz idén az F1? A Red Bull videón mutatja meg

Egy igazi F1-rajongónak ugyan nem lesz újdonság, de megnézésre azért érdemes a Red Bull animációs videója, amelybe az autók idei változásait tekinthetjük át.

F1: “Első nap az iskolában” – videó

Videós összeállítás Valtteri Bottas első napjáról a Mercedes központjában

F1: Magnussent nem érdekli a renault-s beszólás

A Renault-tól a Haashoz igazolt Kevin Magnussen nem vette magára, hogy az előző csapata főnöke megkérdőjelezte a munkamorálját.

Ezért nincs itthon normálisan eltakarítva a hó

Egy olvasói videó kapcsán megkérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, hogy ugyan miért nincs normálisan letakarítva a hó az utakról. Megkaptuk a választ.

Több téren is tökéletesebb az idei Lexus IS

Az idei évre frissülő Lexus IS átgondoltabb külsővel, javított kezelőfelülettel, átfésült futóművel érkezik, és most is, mint mindig, a német konkurencia babérjaira tör.

Nyolcmillióért szerelt fel tűzoltókat a Mercedes

Nyolc millió forint értékű adománnyal támogatja a Mercedes-gyár a megyei tűzoltószövetséget.

Részegen vezette a Ferrarit, borítékolható volt az eredmény

Egy texasi fiatalember talán azt hihette, csak pickupjának tolja csutkarészegen, de sajnos egy Ferrariban ült.

Nem készül több a világ leggyorsabb autójából

A Hennessey lezárt egy korszakot, elkészítették az utolsó Venom GT-t. Jöhet az újabb projekt.

F1: Ezért mellőzte Wehrleint a Mercedes

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff azért nem Pascal Wehrleint ültette Nico Rosberg helyére, mert nem akarta tönkretenni a fiatal pilóta karrierjét.

“Feltámad a Trabant, 1,4 millióba fog kerülni!”

Muszáj írni egy olyan álhírről, ami futótűzként terjed a közösségi hálókon, és egyre több oldal hiteles állításként veszi át, pedig csak nyomokban igaz.

F1: Maldonado várta a mercis lepattanót

A korábbi Williams- és Lotus-pilóta balesetkirály, Pastor Maldonado abban reménykedett, hogy Nico Rosberg visszavonulása visszatérési lehetőséget nyit számára a Forma-1-ben.

F1: 2017-ben is a tavalyi autóval indulna a sereghajtó

Az összeomlás szélén táncoló Manor-csapat kérvényezte a Nemzetközi Automobil Szövetségnél, hogy a tavalyi modellel vághasson neki a 2017-es idénynek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.