Sose találnád ki, mit rejtett az autóm

Fiat sztori 3. rész

Szerző: Gajdán Miklós levél küldés 
Dátum: 2016.04.08. 03.04

Most, hogy már otthon van a kicsike, alaposabban is át lehet nézni. Sikerült egy-két titokra is fényt deríteni…

A sztori onnan indult, hogy szerettem volna egy régi autót, amiben elfér a család. Korábban már elmeséltem, hogy szembetalálkoztam egy 850-es Fiattal, ami megtetszett, és némi gépészkedést követően sikerült beindítani, majd hazavinni, és már otthon pihen, tető alatt. (Sorozatunk első része itt, a második része pedig itt is elolvasható.) Este értem haza a 850-essel, és utána napokig nem volt időm ránézni. Csak a rákövetkező hétvégén akadt rá egy órám, hogy kicsit alaposabban is átnézzem, mit szereztem. Az igazat megvallva meglepődtem azon, amit találtam, holott nem kellett volna, hiszen tudtam, hogy első tulajos az autó.

Meglepődtem például azon, hogy a közel ötvenéves autóban több eredeti tartozék is megvan, így például az emelő és az elakadásjelző háromszög is. Utóbbiról azért gondolom, hogy eredeti, mert a dobozán minden felirat olasz. Talán a szerszámkészletben is akad egy-két az autóhoz mellékelt darab, de ezt nem sikerült beazonosítanom. Az viszont látszik, hogy gazdája műszakilag is gondját viselte az autónak, mert elég sok szerszámot hordott benne. (Vagy attól félt, hogy lerobban útközben?) Utóbbit, illetve a biztos, ami biztos gondolkodást erősíti a tartalék ékszíjak tömege. Hozzá kell tenni, a 850-esben – hasonlóan az elődjéhez, a 600-ashoz és összes olyan rokonához, mint a Zastava 750-es is – két ékszíj is van. Az egyik a motort és a dinamót köti össze, a másik a dinamót a vízszivattyúval. Vagyis ha az első, azaz a motor és a dinamó közti szakad, akkor megáll a vízszivattyú is. Nekem annak idején szerencsére ilyen gondom nem akadt, igaz, én is hordtam magamnál tartalékot. Biztos, ami biztos… Az autóban talált tárgyak között akadt persze térkép, jó régi, és egy titokzatos fekete mappa is. Felcsillant a szemem: no, most mindent tudni fogok az autóról, mert amilyen gondosnak tűnt az egyéb jelekből az eredeti tulaj, biztos mindent felírt. Tudni fogom, mennyit fogyasztott nála az autó, mikor cseréltek gyertyát, cseréltek-e egyáltalán vezérműláncot, és a többi és a többi. Kinyitottam a mappát, és mit találtam benne? Recepteket: kolbászét, krémeskrémét. Az igazat megvallva nem erre számítottam, de lehet, hogy egyszer kipróbáljuk valamelyiket. Nagyon nem mélyültem el a részletekben, de az autót is átnéztem. Sajnos találtam egy-két részletet, ami nem sok jóval biztat. Ilyen például a repedés a szélvédőkeret egyik, a felpúposodás a másik oldalán. Vagy az utastér padlója, amin elsőre futórozsdát véltem felfedezni, miután azonban egy kicsit megdolgoztam a felületet, már nem annyira futónak tűnt a kaland. Hanem kicsit komolyabbnak…

Ez az igazi - legalábbis sokak szerint. A Fiat 850 Sportcoupé valóban szemrevalóra sikerült

Ez majd kiderül, ha alaposabban nekiállok felmérni a 850-es állapotát. Addig mutatnék még egy-két képet a típusról, illetve leszármazottairól. Az olaszul Berline, más nyelveken limuzin névre hallgató kivitelen kívül ugyanis más változatokban is készült a 850-es, sőt, azok talán fényesebb karriert is futottak be, mint az alapváltozat. Sokak szerint az ugyanis eléggé dobozformájú a maga szögleteivel és éleivel. Meg olyan egyszerű is…
Bertone tervezte a kétüléses, vászontetős Fiat 850 Spidert

Bertone tervezte a kétüléses, vászontetős Fiat 850 Spidert

Sok rajongója akadt és akad ma is a Sportcoupé változatnak, ami valóban sokkal sportosabbnak hat. Ráadásul egyes tulajdonságaiban is az volt, hiszen a limuzinnál erősebb, 47 lóerős motort kapott és a műszerfalán ott díszelgett egy fordulatszámmérő is. Lyuggatott küllős kormány, fautánzatú műszerfal, formásra tömött ülések járultak még hozzá a sportos hangulathoz, így minden együtt volt, hogy kora egyik legkedveltebb kupéjává emeljék a típust. Az más kérdés, hogy állítólag az útfekvése még annyira sem volt jó, mint a limuziné.
Hét ülésével még nagycsaládosoknak is alkalmas közlekedőeszköz lehetett a 850 Familiare. Ez a változat élt a legtovább, több módósítással ugyan, de 1985-ig gyártották

Hét ülésével még nagycsaládosoknak is alkalmas közlekedőeszköz lehetett a 850 Familiare. Ez a változat élt a legtovább, több módosítással ugyan, de 1985-ig gyártották

Akiknek még a Sportcoupé sem lett volna elég sportos – és főleg szellős -, azoknak készült a kétüléses, nyitható vászontetős Spider kivitel, méghozzá Bertone által tervezett és gyártott karosszériával. A Fiat a családosokra is gondolt, az ő 850-esük a Familiare (azaz családi) volt, és mivel az olaszok szeretik a gyerekeket, ezért mindjárt hét személyesre alakították ki. (Vagy a nagymamára és a nagypapára gondoltak plusz utasként?) Hasonló rendeltetésű, bár kevésbé dobozformájú modellt korábban is kínált a Fiat, ez volt a 600-as alapjaira készült első Multipla.
Szépnek csak jóindulattal nevezhető a Fiat 600 Multipla. De praktikus volt és ma vagyonokat ér

Szépnek csak jóindulattal nevezhető a Fiat 600 Multipla. De praktikus volt és ma vagyonokat ér

(Folytatása következik!)  

Kommentek

F1: Titkos ügynökök a McLarennél?

A McLaren vicces kisfilmmel ünnepli James Hunt 1976-os bajnoki győzelmének évfordulóját.

F1: Verstappen véleményes körrel az 1.

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj utolsó edzésén a Mercedes rejtegette a tempóját, a leggyorsabb a pályát kiszélesítő Max Verstappen lett. Rejtélyes defektet a Toro Rssónál.

F1: A Mercedes kijátszott egy jokert Hamilton kedvéért

A Mercedes-csapat pénteken éjszaka megtörte a kötelező takarodót, az egyik felmentést elhasználva Lewis Hamilton autóján dolgoztak.

F1: Meglepetés, a Red Bull még egy évet adott Kvjatnak

A Red Bull Austnban bejelentette, hogy a nagycsapattól idén a Toro Rossóhoz visszaültetett Danyiil Kvjat jövőre is a faenzai alakulatnál versenyez.

F1: A pilóták nekimentek Verstappennek

Úgy hírlik, hogy az austini versenyzői értekezleten jó néhányan panaszkodtak Max Verstappen vezetési stílusára, nagyobb szigort, szabálytisztázást követlenek.

Ezért ne telefonálj vezetés közben

Vezetés közben telefonálni borzasztóan rossz ötlet. Ilyen csúnya vége lehet.

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Szerencsétlen tolvaj autót akart lopni, de kéziváltós volt

A kiszemelt autót már a benzinkúttól követte a félnótás tolvaj, de a kulcsok megkaparintása után sem tudott vele mit kezdeni a kéziváltó miatt.

Autó hajtott a landoló repülő elé

Biztosan meghűlt a vér a pilóta ereiben, amikor meglátta, hogy egy autó hajt rá a leszállópályára, amikor épp landolni készül

F1: A Ferrari-főnök reagált a vádakra

A Ferrari csapatfőnöke, Maurzio Arrivabene reagált csapat korábbi mérnökének állítására, miszerint Maranellóban a félelem uralkodik.

5 kép a nagy tárgyak szállításának mestereiről

Amikor a motyó túl nagy a csomagtartó meg túl kicsi, akkor szükség van némi kreativitásra a szállítás kivitelezésére.

F1: Ecclestone szerint Rosberg rossz bajnok lenne

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone sokkal szívesebben látná Lewis Hamilton sikeres címvédését, mint a csendes, unalmas Nico Rosberg diadalát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.