Ha van autód, erről tudnod kell

Mire számítsunk közúti ellenőrzéskor?

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2016.03.29. 06.00

Hallottunk már vad dolgokat a közúti ellenőrzésekről. Érdemes megvilágítani a közlekedésrendészeti ellenőrzés hátterét szakértők segítségével.

Hallottunk már vad dolgokat a közúti ellenőrzésekről. Érdemes megvilágítani a közlekedésrendészeti ellenőrzés hátterét szakértők segítségével.

Húsvétkor az átlagosnál nagyobb valószínűséggel futhattak bele közúti ellenőrzésbe olvasóink. Tapasztalataink szerint nemcsak mi vagyunk bizonytalanok abban, mit kérhet és mit kényszeríthet ki az autóst megállító rendőr. Sajnos a rendőrség sajtóosztálya és lapunk szerzői között igen nehézkes az együttműködés, ezért a közúti ellenőrzéssel kapcsolatos kérdéseinkre egy közlekedési esetekre szakosodott ügyvédi iroda munkatársától és egy büntetőbírótól kértünk választ. Közlekedésrendészeti ellenőrzéskor a rendőrségi szolgálati szabályzat alapján napszaknak megfelelő köszönés, név, rendfokozat, szolgálati hely, valamint az intézkedés okának közlése az előírás. Tapasztalataink szerint a köszönésen kívül a többi el-elmarad, az intézkedés oka helyett többször hallani azt a kérdést, hogy tudja-e az illető, miért állították meg? Ezzel együtt a szerkesztőség tagjainak kedvező emlékei vannak az intézkedő rendőrök szakszerűségéről és kulturált fellépéséről.

Jó, ha van, de nem lenne muszáj

A rendőrök a vezetőtől elkérik az autó forgalmi engedélyét, az illető jogosítványát valamint rutinból a személyi igazolványt és a lakcímkártyát is. Tulajdonképpen a lakcímkártyára nem volna szükség és a személyi helyett a jogosítvány önmagában is elég a személyazonosításhoz. Ne essünk kétségbe, ha otthon maradtak.

Legyen nálunk igazolás a kötelező felelősségbiztosítás meglétéről

Legyen nálunk igazolás a kötelező felelősségbiztosítás meglétéről

Ne maradjon otthon a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló dokumentum, legyen az levél a biztosítótól, átutalási bizonylat vagy befizetett csekkszelvény. (A KGFB meglétét az időszakos műszaki vizsgán is igazolni kell, kivéve, ha a vizsgaállomást külföldről behozott használt autó első forgalomba helyezése miatt kerestük fel. Akkor elég rendszámügyintézéskor az okmányirodában.)

Nincs házkutatási parancs

Találkoztam olyan vélekedéssel, hogy egy rendőr csak házkutatási parancs birtokában nézhet körül autónkban vagy a csomagtartóban. Magánterületként az autó ebben az értelemben lakásunk kiterjesztése, ám ez a házkutatási parancsos dolog több sebből vérzik. A házkutatási parancs kifejezés eleve a filmekből terjedhetett el a köznyelvben, az angol search warrant félrefordításából eredhet. Valójában nem létezik házkutatási parancs, sőt, a házkutatási engedély sem igazán helyes. A jogilag szabatos magyar megnevezés „határozat házkutatás elrendeléséről”. Bárhogy is nevezzük, a rendőrnek nem kell effajta határozatot felmutatnia.

A rendőr a táskákba is benézhet és a zsebek kiürítését is kérheti. A testüregi motozás más helyzet

A rendőr a táskákba is benézhet és a zsebek kiürítését is kérheti. A testüregi motozás más helyzet

Ha körül akar nézni az autóban, ezt lehetővé kell tenni. Az intézkedés mélységét a rendőri vezetők szabják meg a feladattól függően. Az intézkedő rendőr a táskákba is benézhet és a zsebek kiürítését is kérheti. A testüregi motozás más helyzet lenne, utólag jó eséllyel panasszal élhetne az autós.

Idézetek az 1994. évi XXXIV. (rendőrségi) törvényből

Rendőri intézkedések – Igazoltatás 29. § A rendőr a feladata ellátása során a) igazoltathatja azt, akinek a személyazonosságát (…) közlekedésrendészeti ellenőrzés során (…) kell megállapítani, (…) (2) Az igazoltatott köteles a személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolni. A személyazonosságot – a személyazonosító igazolványon túl – minden olyan hatósági igazolvány igazolja, amely tartalmazza a személyazonosításhoz szükséges adatokat. Az igazoltatott kizárólag ezen okmányok egyikének bemutatására kötelezhető.

A bornout nem bűn, más okból a rendőr jogosult  elvenni a jármű kulcsait

A bornout nem bűn, más okból a rendőr jogosult elvenni a jármű kulcsait

Közlekedésrendészeti intézkedés 44. § (1) A rendőr (…) közlekedésrendészeti feladatának ellátása során a) a közúti forgalmat irányíthatja, korlátozhatja, illetve szüneteltetheti; b) a közlekedési rendszabályok megtartását, a járműhasználat szabályszerűségét, az okmányokra és a felszerelésekre vonatkozó előírások megtartását, a jármű birtoklásának jogszerűségét, az üzemben tartó, illetőleg a használó személyazonosító adatait, a jármű közlekedésbiztonsági állapotát és adatait a forgalomban és a telephelyen – a jogszabályban meghatározottak alapján – ellenőrizheti; c) a jármű vezetőjét a rendszeresített eszközzel légzésminta, ha nála a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása vagy alkoholfogyasztás miatt bűncselekmény vagy szabálysértés, illetve a közúti közlekedéssel kapcsolatban kiszabható, közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés elkövetésének gyanúja merül fel, az egészségügyi szolgálat igénybevételével vér-, vizelet- és műtétnek nem minősülő módon egyéb minta adására kötelezheti; d) a járművezetésre jogosító engedélyt (okmányt), a jármű üzemben tartására vonatkozó hatósági engedélyt (okmányt), a rakományhoz tartozó okmányokat, valamint a jármű hatósági jelzését – a külön jogszabályban meghatározottak szerint – a helyszínen elveheti; e) a forgalomban való részvételt megtilthatja, ha a jármű vagy vezetőjének állapota a közúti forgalom biztonságát veszélyezteti, és a további jogellenes járműhasználat megakadályozása céljából a jármű kulcsait elveheti, illetőleg a járművet más módon mozgásában korlátozhatja vagy elszállíttathatja.

Ittas vezetés álló autóban

Érdemes, tudni, hogy közúti ellenőrzéskor az autó utasai is igazoltathatók és ellenőrizni nemcsak mozgó járművek vezetőit lehet. Aki túltolta a mulatságot és a kocsiban szeretné kipihenni magát, pláne a fűtés-hűtés miatt járó motorral, sose a vezetőülésben józanodjék ki!

Aki túltolta a mulatságot, ne a kormány mögött alva józanodjék ki, főleg ne járó motorral!

Aki túltolta a mulatságot, ne a kormány mögött alva józanodjék ki, főleg ne járó motorral!

Akármit és akármennyit is fogyasztott, legyen annyi életösztön a megfáradt emberben, hogy nem a kormány mögé száll be. Így megúszhatja az ittas járművezetést, ami a bal egyben horkolva nem menne, hiába áll egy helyben az autó.

A működő világítás kötelező, nem az izzókészlet

Közúti ellenőrzéskor a műszaki vizsga érvényességén és a vezetésre való alkalmasságon kívül sok más is vizsgálható. Köztük a kötelező tartozékok. A tartozékok közül az izzókészlet valóban nem kötelező és nem is kell képesnek lenni a fényforrás cseréjére, legyen autónk akár LED-mátrix fényszórós Astra vagy A8, akár halogénizzós Zsiguli. Az viszont kötelező, hogy járművünkön az előírások szerint működjék a világítás. Sokszor az egyik oldalon kiégett tompítottal továbbengedik a rendőrök az autóst azzal a kitétellel, hogy haladéktalanul oldja meg a gondot, saját kezűleg vagy szervizben.

Sok országban az autósnak okot kell adnia arra, hogy megállítsák, nem ismert a közúti ellenőrzés hazai formája. A rutinellenőrzés növeli a körözött emberek lebukásának esélyét

Sok országban az autósnak okot kell adnia arra, hogy megállítsák, nem ismert a közúti ellenőrzés hazai formája. A rutinellenőrzés növeli a körözött emberek lebukásának esélyét


Szájmaszk van nálad?

Cikkeink hozzászólói között mindig akad egy markáns vonal, akik szerint a sebességmérés gyakorlatát kár is kritizálni, mert szabályosan kell autózni és minden meg van oldva. Ők indulás előtt nyilván körbejárják a gépjárművet, bizonyára 30-ra lassítanak a margitszigeti bejárónál az Árpád híd közepén és odafigyelnek arra is, hogy elsősegélydobozukban meglegyen a négy darab 40 mm-es biztosítótű, amit a 6/1990-es Közlekedési Hírközlési és Építésügy-miniszteri rendelet előír. A rendőrök józan belátását dicséri, hogy mi nem hallottunk bírságról, de még figyelmeztetésről sem azért, mert nem volt biztosítótű vagy gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk az elsősegély ládában.

Kommentek

Tarlós István felébredt a kómából

A magyar közlekedési szankcionálás rendszere (magyarul: a büntetések) kilenc éve romlott el teljesen, amikor még Gyurcsány kormánya kitalálta az objektív felelősség nevű baromságot. Tarlós hol volt eddig, hogy ezt csak most vette észre?

Hogyan hajtogassunk Suzuki Ignist?

Az origami az egyik legrégebbi japán szabadidős tevékenység, ami ma is töretlenül népszerű, az új Suzuki Ignis pedig kellően dekoratív ahhoz, hogy ihletet adjon egy elszánt hajtogatónak.

Unimog a tyúkolból

Óriási szerencsével máig lehet megkímélt, milliókat érő autókat találni elhagyott pajtákban, raktárakban. Na, ez az Unimog nem ilyen.

Tavaszi tennivalók az autó körül

Azzal, hogy kivesszük a csomagtartóból a hóláncot és elmegyünk a gumishoz, hogy cserélje le a téli gumit nyárira, még nem végeztünk a nyári átállással

F1: Alonso így izmozott Hamiltonnak

Fernando Alonso az Ausztrál Nagydíj előtt még egészen jó kedvében volt.

F1: A Mercedes orrára koppintottak

A nemzetközi sportsajtó Sebastian Vettel és a Ferrari sikerétől hangos a Forma-1-es idénynyitó, a melbourne-i Ausztrál Nagydíj másnapján.

F1: A McLaren kikéri magának a mercis pletykát

A McLaren szerint szó sincs arról, hogy a csapat fontolgatná a Honda kipöckölését a versenyképesebb Mercedes-motorért cserébe.

Tanult hibájából a Mazda

A CX-5 második generációjára helyretette az elsőnél elkövetett tévedését a Mazda. És még persze sok mást is.

F1: Räikkönen nem bírja a tempót?

Kimi Räikkönen nem volt igazán versenyképes az Ausztrál Nagydíjon, a Ferrarinál többet várnak tőle, de vajon képes lesz-e hozni?

F1: Az újonc is beszólt a McLarennek

Fernando Alonso után újonc csapattársa, Stoffel Vandoorne is azt nyilatkozta, hogy a McLaren-Hondáé a leglassabb autó a mezőnyben.

Ismét csökken az üzemanyag ára

Szerdán folytatódik az üzemanyag árának csökkenése, ezúttal a gázolaj lesz olcsóbb.

Darth Vader egyszerűen kamionná vált

Egy dizájner olyan Kamazt gondolt ki, melyre legszívesebben már most felülnénk, mert ötvözi a versenykamionokat és az űrhajókat.

F1: Hamilton nagyon ráizgult az idei szezonra

Lewis Hamilton az idénynyitó Ausztrál Nagydíj után úgy fogalmazott, hogy az idei szezonban a legjobbak csapnak össze a vb-címért.

F1: Vizsgálják a melbourne-i pályainváziót

Bár egyesek ünnepelték, hogy a nézők az Ausztrál Nagydíj leintése után bemehettek a pályára, a Nemzetközi Automobil Szövetség kivizsgálja az egyértelműen veszélyes esetet.

Bicikli 11 millióért, nooormális?!

A jacht után most itt a Bugatti-kétkerekű: a PG bringája műszakilag is odateszi magát, de 39 ezer dolláros ára azért így is magas.

Hemzsegnek az 50 ezres kanyarok Budapesten

Mutatjuk, hol kaphatsz súlyos büntetést Budapesten, ha egy kicsit nem figyelsz, vagy nem követed a szabályokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.