Autó elé állt a kutas, nekihajtott a benzintolvaj

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés  dr. Janklovics Ádám levél küldés 
Dátum: 2016.03.28. 06.00

Sietett a megbecsült mesterember kórházba szállított idős édesanyjához, de balszerencséjére kifogyott a benzin a kocsijából. Sajnos a tárcáját is otthon hagyta.

Példamutatóan szeretetteljes kapcsolatban él az 50-es Imre, és az immár 80 felett járó édesanyja. A Zalában megbecsült asztalosként élő férfi éppen kedvenc csapatának, a Barcelonának szurkolt az aktuális szerda esti BL-meccset nézve két nagykorú fiával, amikor jött a szomorú telefon, Sára néni infarktust kapott. Már a mentő viszi a legközelebbi kórházba. Imre rögvest az Opeljébe pattant, majd az elindulás után bosszankodva kényszerű kitérőt tett, ugyanis alig lötyögött benzin a kocsijában. Elmondása szerint az üzemanyag tankolása közben szembesült vele, hogy az idegesség és a kapkodás miatt a pénztárcáját otthon hagyta, az előszobában. Soha nem került még ilyen kellemetlen helyzetbe, de egyszerűen nem járt semmi más a fejében, csak az, hogy neki a kórházba kell mennie. Most, azonnal. Gyorsan elhatározta, hogy a tankolás után elillan fizetés nélkül. Kiszúrta a kutas, tolta az autó Aznap este a két évtizede kutasként dolgozó Zoltán ügyelt egy pénztáros ifjú hölggyel párban. Vallomása szerint gyorsan felfigyelt a kimondottan idegesen viselkedő férfira, aki – szokatlan módon – nyitva hagyta elöl az ajtót. Félig oldalt állva, de pár méterre a kocsitól szemmel tartotta Imrét, aki egyszer csak felakasztotta a pisztolyt, majd hirtelen beugrott az Astrájába, beindította a motort és indult volna rögvest. Zoltán azonban hirtelen a kocsi elé állt. Sőt, rátámaszkodott a motorháztetőre, és kiabált, hogy „el ne induljon, el ne induljon”! Imre egyesbe lökte a váltókart, és lassan tolni kezdte az ijedt kutast, aki olyan négy méter hátrálás után oldalra ugrott. Eljött az a pont, amikor már veszélyben érezte a testi épségét. Imre szabad utat kapott, elszáguldott a benzinkútról. Az esetet sikongatva végignéző pénztáros közben hívta a rendőröket, akik gyorsan a fehér Opel nyomába eredtek. A rendszám alapján azonnal kiderültek a szökevény adatai, másrészt a kamera fotói alapján az arca, ruházata is adott volt az eredményes elfogáshoz. Imre aznap este nem jutott be édesanyjához, a 20 kilométerre lévő kórház elé parkolt volna éppen, amikor kiszúrta a helyi járőrkocsis rendőr. Nyomban lefogták.

978-police2

Helyszínelés benzinkúton – illusztráció (police.hu)

Másként emlékeztek a történtekre A nyomozás, majd később a bíróság előtt Imre csak részben ismerte el büntetőjogi felelősségét. A közlekedési ügyekre szakosodott Székely Ügyvédi Iroda által védett mesterember a fizetés nélküli távozást nem vitatta, de azt nem ismerte el, hogy a benzinkutast veszélyeztette volna. Másnap a tankolását is kifizette, mondta, így a benzinkút kára megtérült. Érdemes megnézni, hogy ki miként emlékszik az eseményekre. Vallomása szerint Imre a tankolás befejeztével beült a kocsijába, mire a kutas az Astra bal első sarkához állva rátenyerelt a motorháztetőre. Zoltán „agresszíven hangoskodott, és ököllel ráütött az autóm motorháztetejére is”. Mivel úgy érezte – vallotta Imre -, hogy a kutason egyre inkább elhatalmasodik a düh, ő elindult. Azt határozottan tagadta, hogy hirtelen, nagy gázadással indult volna el, és azt is, hogy ezután a kocsival tolta maga előtt a kutast, amelyre állítása szerint már csak azért sem volt lehetősége, mert „a sértett a jármű indulásakor már annak bal oldalán állt”. Némileg másként emlékezett minderre Zoltán. Szerinte több jel utalt a készülődő tolvajlásra, és mivel a benzinkút a ki nem fizetett üzemanyag árát az alkalmazottakra hárítja át, ő egyértelműen a kocsi elé állt. Erre az elindult, ő ekkor csapott rá a motorháztetőre, majd pár méternyi ijesztő hátrálás után oldalra ugrott, ekkor bizony a tükörre is rácsapott. Természetesen a bíróság megnézte a térfigyelő kamera felvételeit, amelyek Zoltán verzióját erősítették.
978-police1

Nyomrögzítés – illusztráció (police.hu)

A kulcs: volt-e erőszak vagy nem? Az Imrét védő iroda képviseletében Dr. Janklovics Ádám szerint a legfontosabb kérdés, hogy „a tankolás befejeztével, a távozásakor alkalmazott-e erőszakot vagy fenyegetést Imre, és ha igen, akkor  az erőszak kifejtésére a menekülés céljából került-e sor, vagy pedig a benzin megtartása miatt”. Így folytatja Janklovics:  „A rablás megállapításához megkívánt erőszaknak a sértett testére gyakorolt fizikai ráhatás tekinthető, amely az ellenállást megtöri.” A bíróság álláspontja szerint Zoltán folyamatos hátrálásra, majd a kocsi előli kitérése alkalmas arra, hogy a benzin megtartása miatt alkalmazott erőszaknak minősüljön. A rablás mellett a közúti veszélyeztetés vizsgálata volt az ügy másik kulcskérdése. Itt a bíróság azt vizsgálta, hogy az Opel elindulásakor „a távozását megakadályozni kívánó Zoltánt folyamatos hátrálásra késztette, kialakított-e olyan, a sértettet közvetlenül fenyegető veszélyhelyzetet, amelyben testi épsége sérelmének reális lehetőségével kellett számolni”. Mi lett az ítélet? Végül a bíróság bűnösnek találta Imrét rablás és közúti veszélyeztetés bűntettében egyaránt. Ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 3 év börtönbüntetésre ítélte, 1 évre eltiltotta a közügyektől, és 2 évre bevonta a jogsiját.

Kommentek

Titkok az új Suzukiról

Stratégiát váltott a Suzuki: míg a kifutó Swift formaterve alig tér el elődjétől, az új jóval kevésbé hasonlít rájuk. A design részleteiről a főtervezőt kérdeztük.

Miért csökkentették 70-re a tempót a reptéri úton?

Pár hónapja felvetettük a Budapest Közútnál, hogy tán újra kéne gondolni a repülőtéri gyorsút forgalmi rendjét. És, Isten irgalmazzon lelkünknek, újra is gondolták!

Tarlós téved – visszaszólt a bírságoló közteres

Több ponton vitatja a főpolgármester állításait az autósokat személyenként akár tucatnyi 50 ezres bírsággal nyakon öntő közteresek főnöke.  Tarlós szerint ne fizessenek, az ügyvéd szerint ez butaság.

Hogyan hajtogassunk Suzuki Ignist?

Az origami az egyik legrégebbi japán szabadidős tevékenység, ami ma is töretlenül népszerű, az új Suzuki Ignis pedig kellően dekoratív ahhoz, hogy ihletet adjon egy elszánt hajtogatónak.

Tarlós vs. közterület-felügyelet 39. rész

Egyeztetés kezdődött a kerületi közterület-felügyeletek ügyében – közölte Tarlós István csütörtök délután. A főpolgármester azt javasolja, hogy a kerületekkel valamilyen társulási formában valósítsák meg a feladatot.

F1: A Mercedes kifigurázta a saját főnökét

Az internetet elárasztó mémtenger után a Mercedes is készített egy humoros animációt asztalcsapkodó csapatfőnökéről.

F1: Kiderült, mit ronthatott el idén a Mercedes

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elárulta, hogy az istállónak dolgoznia kell azon, hogy lefaragjon a W08-as súlyából.

Siess, csak májusig adnak ingyenpénzt villanyautóra

Május elsejéig lehet pályázni az elektromos autók beszerzésére, a pályázatra 2016-ban kétmilliárd forintot biztosítottak.

Most autót nyerhetsz, ha biztonságosan közlekedsz

Játékos kampány indult a fiatalok biztonságosabb közlekedéséért, a figyelemfelhívó országos vetélkedősorozat megrendezését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezte.

F1: A híres motorguru is besegít a McLarennek

Mindent megtesz a McLaren annak érdekében, hogy úrrá legyen motorgondjain, beszervezett egy specialistát is.

Újabb rendőrök, akiket lehet utálni

Majd ha a Ferrari is elkezd autókat adományozni a carabinierinek, fáklyával vonulunk az olasz követség elé. Addig csak szúrósan nézünk és csúnya szavakat ismételgetünk magunkban.

Mit tud a Fiat nagy családi kombija?

Jó látni, hogy a szabadidő-autós divatőrület hullámának árjából azért kiemelkedik a józanság sziklájaként néhány olyan valóban praktikus, jó ár-érték arányú családi autó, mint például a Tipo kombi.

F1: Massa nem hiszi, hogy lelépne Alonso

Felipe Massa szerint igen valószínűtlen, hogy volt csapattársa annyira kiábránduljon, hogy a szezon közben elhagyja a McLaren-Hondát.

Áresés jön a hazai benzinkutakon

Jelentősen csökken az üzemanyagok ára szombaton a jövedéki adó változása miatt.

F1: Fél másodperc kéne a Red Bullnak

A Red Bull főnöke szerint nagyjából fél másodpercet kellene gyorsulniuk, hogy harcban lehessenek a Mercedesszel és a Ferrarival. A Renault Barcelonára, de főképp a Kanadai Nagydíjra készül fejlesztési lépcsővel.

Lehet, hogy eddig rosszul gyalogoltál

Simán lehet, hogy eddig rosszul használtad a zebrát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.