Biztonsági rendszerek az autókban: mi kötelező most, mi lesz az hamarosan?

Biztonsági öv, ABS, ESP, és bővül a lista

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2016.03.27. 06.00

Az autók nem csak az autógyártók versengése miatt egyre biztonságosabbak. Egyre több elektronikus rendszert kell kötelezően beépíteniük az új autókba. Melyek ezek most? És mik jönnek a jövőben?

Az autóipar elképesztő mennyiségben ontja az elektronikai biztonsági fejlesztéseket. Egy-egy új modellnél már rég nem az jelenti az igazi újdonságot és hírértéket, hogy milyen motor, milyen váltó, milyen fékrendszer van lemezek és műanyagok alatt. 15-20 éve még a közös nyomócsöves dízelmotorok üzemanyag-befecskendezési csúcsnyomása vagy a változó szelepvezérlési megoldások műszaki részleteinek ecsetelése is érdekes témának számított egy generáció-váltásnál, új modell bevezetésénél. Aztán jött a fogyasztási verseny, az egyre nevetségesebb katalógus-fogyasztási értékekkel, a katalizátorok, füstgáz-kezelési módszerek részletes kifejtésével a sajtóanyagokban. Manapság pedig mintha minden a fedélzeti elektronikáról, a konnektivitásról és kiemelten, mindenekfelett a biztonságról szólna. Nem vitás, hogy egy autó eladásánál sokat jelent, milyen eséllyel marad életben benne az ügyfél egy karambolban, sőt: milyen eséllyel kerüli el a karambolt már eleve, az új szenzorok, aktuátorok ügyességének köszönhetően, de nem csak piaci érdekből akarnak egyre inkább megvédeni minket az autógyártók. A nyugati világ két legnagyobb piacán, az USÁ-ban és az Európai Unióban is egyre szigorodnak a központilag előírt biztonsági feltételei annak, hogy új autót árulhasson valaki a polgároknak.

Váratlanul felbukkanó gyalogosok gázolását megakadályozó rendszer a Volvótól

Váratlanul felbukkanó gyalogosok gázolását megakadályozó rendszer a Continentaltól – bármelyik márka megveheti


Kötelező fedélzeti őrangyalok

Az Egyesült Államokban 1964-ben kötelezővé tették a kétpontos biztonsági övek beszerelését minden új autóba, ezt követően sűrűsödött az új és új kötelezettségeket előíró szabályok megjelenése, Amerikában is, Európában is. Nálunk az EuroNCAP, a független törésteszt-központ 1997-es létrejötte pörgette fel igazán az autók biztonságosabbá válásának ügyét (az USÁ-ban már 1995-ben működni kezdett egy hasonló tudományos autózúzda). A töréstesztek és a forgalomban bekövetkezett balesetek elemzése során szerzett tapasztalatok eredményeképp egyre több és több biztonsági rendszer lett kötelező, az autógyártók pedig (az autós háttéripar fejlesztéseit felhasználva) erőteljes versengésbe kezdtek: ki védi meg jobban az ügyfelét? Egy mai új fejlesztésű, Európában eladásra kínált autóban kötelezően ott kell, hogy legyen a biztonsági öv (2006 óta az egész EU-ban mindenütt használni is kell, elöl is, hátul is), az ABS (2004 óta minden autón, de 2016-tól a motorkerékpárokon is kötelező), az ESP (a menetstabilizáló elektronika 2014 óta kötelező tartozék), a nappali menetjelző fény (2011 óta). Az automatikus vészfék-asszisztens (amely hirtelen fékpedál-lenyomásra segít a teljes fékerőt felszabadítani) 2011 óta kötelező. (Érdekes viszont, hogy  légzsák csak Amerikában előírt felszerelés, Európában nem lenne kötelező, csak a gyártók felismerték, hogy anélkül nehéz lenne új kocsit eladni.)

Az ütközés-elkerülő automatikus vészfékezés alighanem percekre van attól, hogy kötelező felszerelés legyen minden új kocsiban

Az ütközés-elkerülő automatikus vészfékezés alighanem percekre van attól, hogy kötelező felszerelés legyen minden új kocsiban

2014. novembere óta kötelező az alacsony uminyomásra figyelmeztető rendszer is. Tavaly november óta a követett járművet figyelő ütközés-elkerülő automatikus vészfékező rendszer kötelező a teherautókban, és a közeljövőben várható a beépítési határidő megadása személyautókra is. A baleset után a 112-t automatikusan hívó rendszer 2018-tól lesz kötelező minden új autóban. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden kocsiban kell lennie GSM-telefon modulnak, ami újabb általános szolgáltatás-bővülést is jelent majd, és nem csak kényelmi téren. A legolcsóbb kocsikban is általánossá váló fedélzeti wifi  mellett egy mindig aktív mobilkommunikációs integrált eszköz a járművek és környezetük kommunikációja, a car-to-x rendszer fejlődését is robbanásszerűen meggyorsíthatja. Így az autók egy központi adatbázison keresztül folyamatosan kommunikálhatnak, figyelmeztethetik egymást (illetve más autók sofőrjeit, egyelőre), ha valamilyen veszélyhelyzetet okoznak vagy észlelnek az utakon.

Közúti balesetek halálos áldozatai az EU-ban (a kék vonal jelzi a kívánt célértéket)

Közúti balesetek halálos áldozatai az EU-ban (a kék vonal jelzi a kívánt célértéket)

Belenézünk a kristálygömbbe

Ha végignézzük a legújabb modellekben megjelent és gyorsan terjedő autós biztonsági rendszereket, nem kell nagy bátorság megjósolni, mi lesz még kötelező a közeljövőben. Egy Túró Rudink van rá, hogy 2020-ig az EU legalábbis előzetesen bejelenti a kötelezettség határidejét, de talán addigre kötelezővé is teszi a gyártók részére a

  • sávelhagyás-jelző vagy sávtartó automatika,
  • holttér-figyelő rendszer,
  • vezető fáradtságát figyelő rendszer,
  • ütközés- vagy gázolás-megelőző automatikus vészfékező rendszer,
  • követőradaros tempomat,
  • táblafelismerő rendszer,
  • követési távolság betartására figyelmeztető rendszer,
  • vagy akár a vezetői rosszullét esetén automatikusan lehúzódó, segítséget hívó rendszer

beépítését a kocsikba. Ezeket már számos kocsi ma is tudja, de nem lehet előírni kötelező használatukat addig, amíg nagyon tudományosan be nem bizonyítják a hatóságok, hogy használatuk valóban hasznos és semmiképp nem káros. A sávtartó, a kocsit bizonyos sebesség felett aktív kormányzással a felfestések között tartó rendszerek például az amerikai Insurance Institute for Highway Safety 2012-es tanulmánya szerint összességében nemhogy nem csökkentették a baleseti kockázatokat, hanem (2012-es fejlettségükben, persze) kifejezetten veszélyesek bírtak lenni! A biztonsági rendszerek gyorsuló ütemű kötelezővé tételének trendje remekül illeszkedik a közúti személyi közlekedés fejlődésének fő irányvonalába. Minden afelé mutat, hogy belátható időn belül jó eséllyel örökre elfelejthetjük az autóvezetés nyűgjeit vagy örömeit, sőt, a felelősséget is átadhatjuk az utakon a kocsinak, amely saját magát vezeti majd és saját maga kerüli el a baleseteket. Itt a nyakunkon az I, robot autózásának unalmas, de kétségkívül biztonságos szép, új világa – legalábbis addig, amíg meg nem jelennek a gonosz, gyilkos robotok is végre, hogy megint érdekes legyen a vezetés. Valahogy így:

Kommentek

Sebességkorlátozás jöhet a szmog miatt

Ha nem javul a levegő minősége Budapesten, akár sebességkorlátozást is bevezethetnek.

F1: Vettel már úgy beszél, mint Räikkönen

Sebastian Vettel hamar kiesett a Bajnokok Tornája egyéni versenyében még szombaton.

Fejét vették egy Ladának a somogyi tolvajok

A Patalom külterületén lebukott fatolvajok hatósági jelzés nélküli Ladájától kicsordul a könny az ember szeméből, írja a sonline.hu, és nagyon igazuk van.

Egyre több városban van szmogriadó, itt a következő

Debrecenben a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon, mind a három mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfő délután elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát.

F1: Verstappen nem akar a legfiatalabb bajnok lenni

Max Verstappent nem különösebben érdekli, hogy akár ő is lehet az F1 történetének legfiatalabb bajnoka, ez a rekord nem motiválja.

Még idén jön a BMW új roadstere

Szépen alakul a Toyota Supra ikertestvéreként fejlesztett új Z4-es, már közúti tesztjeiket járják a prototípusok.

Koros buszokkal szállítanák az utasokat Szeged környékén

Akár 16 éves buszokat is bérelne a DAKK alvállalkozója, mely főleg Szeged környékén tevékenykedik.

Töröljék el a kék zászlókat az F1-ben!

A felügyelőként dolgozó expilóta, Derek Warwick szerint egy az egyben el kellene törölni a kék zászlókat a Forma-1-ben.

Ki nem találnád, mivel jár mától Schwarzenegger

Egy osztrák autóipari vállalkozás megépítette azt az autót, ami egyszerre felel meg a bennünk élő ösztönlénynek, és környezettudatos öko-egónknak. Arnold kapott is belőle egy példányt.

F1: Rosberg ijesztő hobbit választott

A Forma-1-ből tavaly év végén világbajnokként visszavonult Nico Rosberg örül, hogy végre szabadon síelhet. Nem tanult Michael Schumacher esetéből?

Már szupersportkocsikat is érint a légzsákbotrány

Ferrarikat és McLareneket is találunk a hibás Takata légzsákok miatt indított visszahívás-sorozat legújabb ütemében.

F1: Körmenetekkel riogat a Pirelli

A Pirelli motorsportfőnöke nem biztos abban, hogy az új szabályok feldobják majd a Forma-1-es versenyzést.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.