Ez lehet a világ legmegbízhatóbb autója

Kaland: Toyota Crown taxik Tokióban

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2016.02.07. 06.02

Tokióban és más kelet-ázsiai városokban is uralják az utcaképet az ősöregnek tűnő, de ma is gyártott taxik. Kipróbáltuk a Toyota Crownt.

Ha már megadatott eljutnom Tokióba, semmiképp nem hagyhattam ki a taxizást a jellegzetes kocsikkal. Tokióban 1912 óta futnak taxik, egy évvel megelőzve a Budapesten 1913. június elsejétől elérhető szolgáltatást. A taxipark gyakorlatilag egységesen a Toyota Crownból és a nyújtott tengelytávú Crown Comfortból áll, de a néhány Prius és a viszonylag sok Nissan Cedric Y31 miatt mégsem teljesen homogén.

Nem kell szépnek lennie

Taxit leintve a bal hátsó ajtót a vezető nyitja ki az utasnak, illő távolságról, hogy meg ne üsse vele. A hasbavágás elkerülésére feliratok is figyelmeztethetik a gyanútlan turistát. A nyitószerkezet teljesen mechanikus, egy kar meghúzásával működik.
 

Utasszemmel egy Toyota Crown Comfort szépen suhan, de hightech futómű helyett a kényelemérzetet a ballonos gumi, a fotelszerű, süppedős üléspad és a sebmentes aszfalt biztosítja. Valószínűleg nagy lehet a futómű rugózatlan tömege, mert dilatációs réseken enyhe ütést lehetett érezni.

Az antik konstrukció itt nem hátrány, hanem USP. Az 1990-es évek közepén szétvált a magánpiacnak szóló, modern formában kapható Crown illetve a taxisok munkaeszközének szánt Crown és Crown Comfort modellek fejlődése, ezért viselik a taxik az évtizedes formát.

Kevés a Nissan Cedric

Ezeknek a típusoknak, akárcsak a Nissan Cedric taxiváltozatának, nem kell megnyerniük a divatos ívekre, menő designra vágyó magánvásárlókat. Célszerszámként megőrizhették azt a kialakítást, ami a sofőrt a legjobb áttekinthetőséggel, remek kilátással, el sem pusztítható mechanikával, az utast pedig jó térkihasználással, kényelmen tágas ajtónyílással és magasan húzott tetővel kényezteti.

A több mint kiforrott technika dacára ezekbe az autókba nem vernek bele 700-800 ezer kilométereket. A mindig segítőkész, de az angollal nehezen boldoguló sofőröktől azt sikerült megtudnom, hogy 200-300 ezer kilométernél nem futnak többet alattuk ezek az autók, azt viszont kivételes megbízhatósággal teljesítik. Itthon vagy Németországban nem egy Crown túl volna az 1,2 millió kilométeren, de itt az ódonnak ható autók zöme valószínűleg öt éves sincs.

Rekorder lehet a Toyota csúcsmodellje

61 éve készül megszakítás nélkül a Toyota Crown, ami talán világrekord. Itt a 48 lóerős ősmodell Ausztráliában dönget egy raliversenyen


A Toyota régóta preferálja a koronát jelentő autóneveket. Az angol Crownon kívül a Camry, a Corona és a latinból eredő Corolla szó is a koronával kapcsolatos. A felső kategóriát képviselő Crown a Toyota belpiacos kínálatának egyik oszlopa. Gyártása még 1955-ben indult és ma is folyik, pedig azóta alapvetően megváltoztak az autóipari viszonyok.

1960-ban összesen két személyautót kínáltak a szigetországbeli Toyota-márkakereskedések, az egyliteres motorú Coronát és az ezerötös Crownt. (A Toyota jóval régebben gyárt teher-, mint személyautókat, az utóbbiakat gyártó Toyota Motor Co. csak 1937-ben jött létre. A személyautó-gyártás nagyjából az 1960-as évek közepén kezdte meghaladni a teherkocsik darabszámát.)

1960-tól a Crown kombiváltozata is elérhetővé vált, majd jöttek az egyre erősebb motorok. Először 1,9 literesre nőtt a négyhengeres, de a váltó maradt háromfokozatú. Ennek alternatívája a Toyoglide automatikus sebességváltó, bolygóműves konstrukcióval és csupán két fokozattal.

Ez az 1971-től gyártott 4. generációs Crown. A kombiból nyolcszemélyes is készült, elöl is háromszemélyes üléspaddal


Nagy ugrás volt 1962-től az RS450 kódjelű új széria, amely a törpeautók korában hatalmas kocsinak számított 269 centiméteres tengelytávval,461 centiméteres hosszal és már négyhangos váltóval is.

A típus státuszát hangsúlyozta a Crown Eight V8-as motorral, amely 1964 végén jelent meg benne. A japán viszonyokhoz igazított nyolchengeres 2,6 literes volt. A Crown az európai kínálatból az 1980-as évek közepétől kopott ki, Japánon kívül a világ legnagyobb autógyártója a Lexusokkal van jelen a felső kategóriában. A generációkról érdekes bemutatót találni ezen a blogon.

A kétliteres, soros négyhengeres szívómotorok kis fordulatra hangoltak, maximális teljesítményüket 4800-as fordulaton leadják. A 113 lóerő pont elég a forgalom ritmusához a négyfokozatú automatikus váltóval. Létezik ugyan kézi ötgangos is, de gyakorlatilag senki nem dolgozik manuális váltóval.

Jóval olcsóbb a Priusnál

A kisebb környezetszennyezés és az olcsóbb üzemanyag miatt autógázzal működnek a tokiói taxik, amiből pont annyit fogyasztanak, amire a városi forgalom, a koros technika és az automatikus váltó alapján számíthatunk.
 

100 kilométerre 14-15 litert mondtak a sofőrök, de ez nem tartja vissza őket. A Crown ugyanis kifejezetten jutányos árú munkaeszköz. Újonnan jóval kevesebbe kerülnek a Priusnál, amiből szintén futnak taxik, de arányuk érzésre egy a százhoz.

A taxizás helyenként alacsony presztízsű munka, amit nem egy jóléti országban bevándorlók végeznek. Tokióban ennek nyomát sem látni, a magas népsűrűségű Japán ugyanis szigorú bevándorláspolitikát alkalmaz. A taxigépkocsi-vezetés abszolút férfiszakma, a limuzinokban tapasztalt, legalább középkorú férfiakat látni a jobb egyben. Mivel a felhőkarolókban lévő lakások és a hozzájuk igényelt parkolóhelyek száma nem mindig van fedésben, ott a nem túl népszerű biciklin kívül a taxi az az eszköz, amivel háztól házig eljut az illető.
 

Nekem nem tűnt logikusnak, hogy a rendkívül zsúfolt, négy budapestnyi területen 13 millió embert befogadó városban miért ilyen nagyméretű taxik váltak népszerűvé. Annál is inkább, mert az itthoninál kisebb átlagmagasság sem indokolná a batárokat.

Ám a város amerikaiasan széles, városszerte sokszor 6-8 sávos útjai elbírják a tekintélyes méretű taxikat. (A II. világháborús amerikai bombázásokban Tokió addig nagyrészt fa épületei porig égtek, az újjáépítés során egészen más lett a városkép a városrészeket összekötő, egymást néha két-három szintben átívelő gyorsforgalmi utakkal és felüljárókkal, toronyházakkal és felhőkarolókkal.) A japán fővárosban az volt az érzésem, hogy a mélygarázsokba paterolt autók miatt sokkal több hely marad közlekedni, a forgalmat nem lassítják úgy a parkolóhelyre vadászó autósok, mint itthon is.

Taxisofőreink lendületesen jöttek el a lámpától, de szabályosan vezettek. A bölcs belátásból fakadó agressziómentesség uralja a közlekedést, az egy hét alatt egyetlen cikázó sem tűnt fel, aki hatszor vált sávot az Árpád hídon a szigeti lejáróig.

Tisztaság és szabálykövetés

A japánokra jellemző tisztaság és körültekintés, a nagyfokú udvariasság ebben a szférában is érvényesül. A sofőr fehér kesztyűben vezet, az üléstámlák felső részét fehér csipke borítja, karcolást, húzást nagyítóval sem találni a kocsikon, ami az egész ottani autóparkra jellemző.
 

Ott szinte senki nem gurul lógó lökhárítóval, kiégett fényszóróval, pláne lyukas kipufogóval vagy rozsdás hátsó kerékívvel, pedig ott aztán dominánsak a japán autók. Mivel a fizetések magasak és a tisztaságot az új autók nyújtják, a használtautó-vásárlás egyáltalán nem olyan gyakori, mint itthon. Kemény rosta az ötévesen esedékes környezetvédelmi vizsgálat, egy katalizátorcsere költségét sokszor nem érdemes vállalni, inkább eladják külföldre az autót és vesznek újat.

Tokió drága város, főleg az ingatlanárakat tekintve, a taxizás viszont a helyi költségszint ismeretében egyáltalán nem kiugró tétel. A 280 forintos kilométerdíj óta ez az utazási forma annyira megdrágult itthon, hogy cseppet sem vágtak mellbe a hosszabb-rövidebb utakért számlázott összegek.
 

Drágább, mint Budapesten, de nem annyival, hogy turistaként ne lehetne leinteni egyet. Bárhol, bármikor. Tényleg az volt az érzésem, hogy mindenütt ott vannak a Toyota Crown Comfortok és a Nissan Cedricek. Nem véletlenül rohangál ennyi kockaforma szedán, a taxizás ott a tömegközlekedés egyik módja.

Ha idáig eljutottál, bizonyára érdekel az egyetlen fajsúlyos konkurens is. A Nissan Cedricet vezetni is sikerült, a kocsiról Tadao Takahasi, a Nissan akkori alelnöke mesélt nekem egy rendezvényen. Nem egy Ferrari F12 TdF, de semmi máshoz nem hasonlítható élmény volt az egy ujjal irányítható, 40 éve konstruált, de zsír új taxival körözni. Kattintsatok a képre!

Ez lehet a világ legmegbízhatóbb autója 1

Kommentek

 • japancar

  Nos a japán autók tényleg legendásan megbízhatóak. Nemrég utaztam egy húszéves Toyota Corollában. Nos azt kell mondani, hogy az új autók nem ennyire kulturáltak.

 • tollasahatam

  az Autó az Made In Japan!!
  (a többi csak utánzat ;))

 • OKdoki

  Szívesen olvasok ilyen beszámolókat. Még nem jártam Japánban, ellentétbe a szerzővel, így első kézből származó információi vannak, mégis lehetséges, hogy némely kérdésben elhamarkodottnak. Talán valóban kevesen biciklizek Tókió belvárosában, ami csak négyszer akkora, mint Budapest, de hatalmas elővárosi szegélyezik. Legalább is tudtommal. Csomóan biciklikkel járnak ki a helyi állomásokra, hogy vonatra váltásnak napi tevékenységük okán. Nem is megdöbbentő, hogy nem biciklizenek egészen a munkahelyükig 50-60-100 kilométert.

 • OKdoki
 • OKdoki

  Egyéb érdekesség. Tudtommal Japánban a tíz évnél idősebb autók terhei megnőnek. Egy átlagos kisautó Japánban a legolcsóbb a világon a helyi átlagkeresetek alapján. Parkolás, illetve a parkolóhely viszont a legdrágább, ha nem saját garázsa, beállója van az embernek. Maximálisan 110 km/h a megengedett sebesség az autópályákon. Ennek a sebességnak a túllépésére valamennyi újonnan eladott autóban egy hangjelzés kell hogy figyelmeztesse a sofőrt, a megfelelő szabályok alapján. Az átlagkereset egy tíz éves statisztikai jelentés forintositása alapján kb. 800 000 forint (tehát 2005-ben). Ilyesmit kap egy nagyobb cég átlagos munkaválalója. De a némi gyakorlattal rendelkező ápolónők ennél többet keresnek. A tíz éve tanító tanárok már 1 200 000 forintot is megkeresnek, természetesen havonta. Így a tanári állás jólfizetőnek számít.

Ez a 25 éves Audi úgy rajtol, hogy szem nem marad szárazon

Nincs is jobb, mint egy felpiszkált öthengeres fülbe hasító ropogása. Ez az Avant a pokol gyermeke, benne van minden, amiért rajongást gerjeszt egy négykarikás szerkezet.

Ismét drágulnak az üzemanyagok

Szerdán folytatódik az áremelések sorozata a kutakon, mindkét üzemanyag drágább lesz.

F1: Hamilton végigrettegte a futamot

Lewis Hamilton a vasárnapi Amerikai Nagydíj 56 körét végigrettegte, attól félt, hogy megint műszaki hibán úszik el a futamgyőzelem.

Pénisznövelés után motorerőt garantálnak a kamu reklámok

A reklámbannerek legalja annyira pofátlanul igénytelen, hogy ez a szemétszerűség szinte szórakoztató faktorrá nemesedik. Ha rászánunk pár percet, és lekattintjuk a nyilvánvaló kamut, akkor egy érdekes, szürreális, vicces világba jutunk.

F1: Verstappen autója mozdíthatatlan volt

Max Verstappen az austini Amerikai Nagydíjon műszaki hibával kiesett, méghozzá olyan szerencsétlenül, hogy még csapattársa, Daniel Ricciardo is rosszul járt.

Ettől a videótól most ki fog rázni a hideg

A Tesla megosztott egy videót, amiben nincs semmi különleges, hacsak az nem, hogy az autóban egyetlen utas ül, akit háztól házig visz a Model S, aztán magától keres egy parkolóhelyet a környéken.

Ilyen, amikor egy műszerfal átmegy karácsonyi izzó üzemmódba

Nincs bővebb információ a körülményekről, csak egy videó az összevissza villogó műszerfalról.

Itt a BMW akciófilmje, ne hagyd ki!

Felkerült a YouTube-ra a The Escape című akciófilm, amit teleszórtak híres színészekkel, és bemutatkozik benne az új Ötös BMW is.

Simán visszatekerhetsz félmillió kilométert

Ilyen nincs, és mégis van: a 611 000 kilométert futó Octavia és a 700 ezret megtevő Superb után itt egy Škoda Fabia 1,9 TDI, 1 258 000 kilométerrel. Egymilliót letagadhatna.

F1: Nem vették el Alonso 5. helyét

Az Amerikai Nagydíj versenybírói elnézőek voltak Fernando Alonsóval, a Ferrari viszont megfizetett a hibájáért.

F1: Kutyakomédia, Verstappen a nap versenyzője

A Forma-1-es nézők igen furcsán szavaztak, az Amerikai Nagydíjon is Max Verstappen lett a közönségkedvenc, pedig elszúrta a bokszkiállást, majd kiesett.

F1: Hamilton második otthonának hízelgett

Daniel Ricciardo az Amerikai Nagydíj dobogóján Red Bull-lal itatta meg az interjúkat készítő Gerard Butlert. Lewis Hamilton a közönségnek hízelgett, Nico Rosberg kármentésről beszélt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.