Filmbe illő autós üldözés, majd bunyó volt a Mátrában

Szerző: dr. Janklovics Ádám, Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2016.01.10. 05.01

Az egyik autós segített, a másik mégis belement a kocsijába. Ezután extrém autós üldözés következett, majd dulakodás baseball-ütővel. A bíróságon zárult a történet.

Udvarias gesztussal kezdődött az a mocskos ügy, amely meglepő autós kakaskodással, majd csúnya erőszakkal folytatódott, hogy a bíróságon záruljon le a minap, három év után. 2013 februárjáig kell visszamennünk az időben, hogy felidézzük a közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk mai sztoriját elindító konfliktust.

László félre állt autójával, Sándor bele ment az övével

Sándor és Ádám túrázni indultak a Mátrába egy havas szombaton. Közel a célhoz lehajtottak az Audi A4 Quattróval a főútról, majd araszolva haladtak az erdőn átvezető szűk földúton, amikor szembe találkoztak a hétvégi házából bevásárolni induló László Dacia Dusterjével. Az út mindössze 2 méter széles volt, nyomvályús, és a félig letaposott hó miatt csúszós.
 
Az utat kiválóan ismerő László azonnal tudta mi a helyes megoldás, szintén összkerekes autójának legalább a felét kitette az útról, rutinosan félre parkolt a Dusterrel, és várta, hogy elguruljon mellette az Audi. Sándor vette a lapot, villantással megköszönve az udvarias gesztust gázt adott, és megpróbált elslisszolni a másik mellett.
 
Óvatosan ment, de a csúszós nyomvályúk ide-oda rángatták az Audiját, amivel pechére meghúzta a Dacia hátsó sárvédőjét és az ütközője oldalát. A későbbi hivatalos jelentést idézve: az ütközés következtében személyi sérülés nem történt, de mindkét autóban anyagi kár keletkezett.

Sándor tovább hajtott, Lászlót elöntötte a düh

Hogy miért, nem tudni, de Sándor megállás nélkül haladt tovább lépésben a célja felé az Audival. Talán észre sem vette a kocsik összeérését, habár ez nehezen hihető. László döbbenete pár másodpercig tartott, majd némi integetést követően elborult aggyal bepattant a kocsijába, és hátramenetben elkezdte üldözni Sándort.

A cikkben szereplő fotók illusztrációk, nincs közük a történethez

A filmbe illő, meglehetősen furcsa üldözősdi hamar komollyá vált, a terepen rutinosan mozgó László Dusterje tolatva is utolérte az A4-est. Sőt, a terepjáró vonóhorga folyamatosan neki-neki ütközött a személyautó farának, egyre inkább tolva a rémült Sándor autóját, és ez így ment 200 méteren át. Végül Sándor elveszítette uralmát autója felett, és az útról lecsúszva orral belehajtott egy fába.

Szerencsére senki nem sérült meg, de megint csak a későbbi jelentésből idézve, “a László által indított manőverben Sándorék testi épsége közvetlen veszélynek volt kitéve”.

Előkerült a baseball-ütő, de a gazdáját puszta kézzel leverték

Szinte mindenki azt gondolja most, hogy László húzta elő a baseball-ütőt, de tévednek. Az eddig üldözött, fának kényszerített Sándor kapott ki a csomagtartóból egy esztergált botot, olyan baseball-ütő-szerűt, és rárontott Lászlóra. Ütlegeit a kezével próbálta hárítani a megtámadott, amit nem sikerült, annak erejét a vaskos, bundás kabátja enyhítette.
 
A bot egyszer csak kiesett Sándor kezéből, innen viszont ismét László került támadó pozícióba, egy fejjel, és legalább 30 kilóval termetesebb volt Sándornál, akit addig ütött, amíg az őket folyamatosan szétválasztani igyekvő Ádám sikerrel nem járt. Ő hívta ki a rendőröket a lassan lehiggadó kakasokhoz.

Egyik a kórházba került, másik a rendőrségre

A gyorsan kiérkező rendőrök bevitték László a rendőrkapitányságra, de csak azért őt egyedül, mert Sándort a mentő szállította kórházba. Később mindkettőjüket gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök, majd mindkét gyanúsítottból vádlott lett.
 
Lászlót közúti veszélyeztetéssel, és súlyos testi sértés kísérletével vádolta meg a helyi ügyészség, Sándort pedig közúti veszélyeztetéssel, garázdaság és súlyos testi sértés kísérletével. László a védelmét a közlekedési ügyekre szakosodott Székely Ügyvédi Iroda látta el.

A cikkben szereplő fotók illusztrációk, nincs közük a történethez


Halált okozhatott volna

A bíróság előtt az elsőrendű vádlott, László elismerte bűnösségét a közúti veszélyeztetésben, a súlyos testi sértést viszont tagadta. Elismerte, hogy az autójával “hibázott”, “tolta”, illetve igen kis követési távolsággal követte Sándor Audiját. Még a dulakodást is beismerte, de hangsúlyozta, ő csak védte magát a rá bottal támadó másik sofőrtől.
 
Több kirendelt szakértő vizsgálta a helyszínt, és az autók sérüléseit. A műszaki-, és az orvos szakértő is úgy nyilatkozott, hogy a 20 km/órás ütközési sebesség (ennyivel ment a fának az Audi) a kocsiban ülők sérülésének a reális veszélyét hordozta magában. Nagyon nem akarunk most itt belemenni, de az orvos szerint az ostorcsapásos sérülési mechanizmus hatására gerincvelő-duzzanat, a nyaki gerincvelő bevérzése, nyakcsigolyatörés is kialakulhat, a gerincvelő duzzanat szélsőséges esetben a sértett halálát is okozhatja. Ezt fontos hangsúlyozni az ügy ismertetésekor.

Melyiküket mire ítélte a bíróság?

Több évvel a történtek után a bíróság Lászlót 6 hónap, Sándort pedig 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, mindkét büntetés végrehajtását viszont egy évre felfüggesztve.
 
László jogosítványát ezen felül két évre bevonatta a bíróság a közlekedési szabályok durva és szándékos megsértése miatt.
 
Plusz kettőjüknek közösen kell állniuk a felmerült bűnügyi költségek, és a szakértők díjazását.
 

Kommentek

 • gezaxy

  Tipikus bunkó volt az Audis ! Az egész balhé az övé, kétszeresen is. Először amikor nem állt meg, hogy betétlapot adjon, másodszor amikor ő ütött először. Ennyi !

 • virag42

  Akinél baseball ütő van az rossz ember nem lehet.

 • PROVOCATOR

  Úgy tűnik mindenki akinek kirakat autója van az bunkó. Bmw-s, Audis, Mercis mind idiótává válik ha beül az autójába. Ja és miért van az, hogy ezeknél mindig van baseball ütő, vipera, kis balta meg ilyenek?

 • menőmanó

  Az audis egyértelműen inkorrekt és gerinctelen volt amikor nem állt meg.
  Viszont László túlreagálta a dolgot azzal, hogy folyamatosan lökdöste, hogy végül fának csússzon az a balfék.
  Miért nem lehetett csak utána menni. Nem valószínű, hogy 1-2 km-nél tovább mentek volna. Aztán ott megbeszélték volna a dolgot.

 • DTF

  Minek az ilyet 3 evog targyalni? Mindenki kb 59-50 szazalekban hibas, oldjak meg maguk kozott es persze fiezessek ki az uggyel kaocsolatis koltsegeket.
  Az igazsagugyi szakerto meg kepezze tovabb magat…

 • Marcikutya

  @DTF,

  sok olyan eset van, amikor egy részeg személy beleköt valakibe, az enyhén ellöki és a részeg beleveri a fejét a járdába és meghal. Halált okozó testi sértés.

 • suti

  Egy 9-milliméterest kell vinni autókázásra ennyi.

 • DTF

  Marcikutya: ez h jon ide? Itt nem volt serules, uh ezt 1-2 honao alatt ke kehett volna rendezni: 2 hilye egymasra takalat, ennyi.
  A te oeldas egeszen mas, egy ilyen ugy evekig eltarthagt.

 • nilsholgersson

  Közúti veszélyeztetés egy erdei földúton? Ostorcsapásos sérülés negatív gyorsulásos frontális ütközésben (az audi és a fa között)? László kapta a súlyos testi sértés kísérletét, mikor először puszta kézzel védekezett a másik fél baseballütős támadása ellen, utána pedig ijedtében, de szintén puszta kézzel állította le a másikat?
  Ha a történet valós lenne, és tényleg ilyen eredménnyel zárult az ügy, akkor az ügyvéd csúnyán elintézte a pártfogoltját, felmentés és teljes kártérítés helyett a nyakába varrt egy kis priuszt, meg egy kis fizetnivalót…

 • rokakoma

  Ha a történt igaz, akkor a bíró is benézte, mert Sándor cselekménye nem lehet közúti veszélyeztetés, csak közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése. Az Audi ugyanis egy álló jármű mellett haladt el lassan, és az álló helyzetben lévő Duster hátsó részének ütközött érintőlegesen. Az, hogy ezután nem állt meg, az a KRESZ 58. §. /3/ bekezdésében ütköző szabálysértés.

 • karlo53

  És megint dolgozott az Adrenalin ! Lehetne ragozni tovább a kérdést -ebből azt hiszem a levont következtetéseken kívül egyet hozzátennék .
  -A z indulatok pillanatnyi elszabadulása után KÖVETKEZMÉNYKÉNT : -MEGINT CSAK AZ ÜGYVÉDEK , A SZAKÉRTŐK JÁRTAK JÓL !
  -Mi olvasók-pedig tanulságot levonva ,koránt se képzeljük azt hogy egy hasonló alkalommal nem lehetünk részesei egy esetnek …Gondoljunk csak egy előzésnél a másik fél leszorításával járó balesetekre!

 • demagóg

  Bunkó audis.
  Amúgy nincs ember, aki 20 kmh-s ütközésbe belehalt volna egy audiban, nem értem, ezt hogyan lehet idekeverni.
  László ott cseszte el, hogy lökdöste az audit, elég lett volna követnie, aztán megállás után megbeszélni.

 • Kempelen.

  Provocator, demagóg….pont mint a neveitek.

 • Hannibal

  Nekem is elegem van már a bíróságokból, hazug korrupt mindegyik.
  Hozzátenném azt is, hogy VÉLEMÉNYEM SZERINT a jogszabályban, mindegy, hogy KRESZ, BTK vagy milyen TK, nem lehet olyan, hogy egyértelműtlenség.
  Mégis van.

  Az én példám: egy körforgalomba behajtva, elémszáguldozott egy másik (nagyon kicsi körforgalom). Így én mentem bele, de én már a körforgalomban voltam. Oldalról mentem bele. Én vittem el a balhét, nekem 200ezrembe került, ő meg egymilliót kapott, az igazságügyi szakértőt is megkenték szerintem, mert sem az ütközési szög nem stimmelt, na meg olyat írtak be, hogy a sebességkülönbség 30km/h volt. Érdekes, hogy az én kocsim alvázát oldalról kellett visszahúzni padon, mert beleakadt az ő kombijának hátsó kerék előtti íves része. Én voltam 2,3 tonnával, ő másféllel. Engem meg sem kérdeztek. Ja? Ő Dr., én meg nem. Köszönöm, hálásan köszönöm, patkányok!

 • rokakoma

  Kedves Hannibál! Miért nem fogadtál egy ügyvédet, és kértél egy másik szakvéleményt? Nem lett volna muszáj elfogadni az első szakértői véleményt kérhettél volna másik szakértőt, vagy a bíróságra, a tárgyalásra beidéztetni az első szakértőt, és keresztkérdésekkel megcáfolni a szakvéleményét.

 • Mindegy

  Audis… igazi hülyék.

A BMW-től vásárolná sportmotorjait a Jaguar

Jelentések szerint a jövőben a BMW V8-as turbómotorja teljesíthet szolgálatot a Jaguar Land Rover SVR jelzésű sportmodelljeiben.

Űrhajót szállítottak Budapesten – Fotók

Többek között a Szojuz 35 űrhajó parancsnoki kabinját szállították el a Közlekedési Múzeum megbontott épületéből. Ebben tért vissza a Földre Farkas Bertalan és Valerij Nyikolajevics Kubaszov.

Már majdnem kész a Toyota WRC versenyautója

Még hogy a Yaris női autó? A Toyota Finnországban fejleszti, és jövőre a rali világbajnokságban indítja a kisautóból faragott versenyautóját.

Tényleg középmotoros lesz a következő Corvette?

Minden jel arra utal, hogy a Chevrolet feljebb pozicionálná ikonikus kupéját, és vérbeli szupersportkocsit faragna a Corvette-ből.

F1: “Hamilton a középső ujjával állt az élre”

A nemzetközi sajtó főként a címvédő Lewis Hamilton sikerét taglalta a 31. Forma-1-es Magyar Nagydíj után, amellyel átvette a vezetést a pontversenyben csapattársától, Nico Rosbergtől.

Árcsökkenés jön a kutakon

Csökken a benzin ára szerdától, de nem ezért fogunk V8-asra váltani.

Szerdáig tart a káosz Budán

A Kolosy tér körüli összes utcában káoszt, a kereszteződéstől pedig több irányba több kilométeres dugót okozott hétfőn egy gyakorlatilag 10 méteres gödör.

Már megint a japánok a legmegbízhatóbbak

Hatvanezer olvasó véleménye alapján felállította idei megbízhatósági ranglistáját a brit Which? Car fogyasztótájékoztató magazin. Vannak meglepetések.

F1: Vettel kitart a Ferrarinál

A Ferrari csapatfőnöke cáfolta, hogy rossz lenne a hangulat a csapatnál, Sebastian Vettel a legkevésbé sem kiábrándult.

Megpaskoltam Hamilton fejét

Plusz azt is megtudtuk hétvégén a Hungaroringen, hogy Dzsudzsák Balázs hogyan törte össze néhány éve az M3-ason a Lamborghinit. De azt se felejtsük ki, hogy Massával is intim közelségbe kerültünk.

A verseny, amiről nem gondoltuk, hogy létezik

Mostanában mindig elalszol az F1 alatt? Találtunk alternatívát, ami nemcsak izgalmasabb, de még vicces is.

F1: A bulijáraton repült el Ricciardo

A hungaroringi dobogós helyezés után jó hangulatban és főleg jó társaságban repült el a Red Bull-os Daniel Rcciardo Budapestről. Videós bejelentkezés a magángépről.