Traffipaxok helyett biztonsági kamera

Balesetmegelőző kamerarendszer

Szerző: Gajdán Miklós levél küldés 
Dátum: 2016.01.05. 03.01

Nálunk traffipaxokat telepítenek a forgalmasabb kereszteződésekbe, Tokióban a nagy ívű kanyarodás kockázatait csökkentő kamerarendszert.

Legszívesebben azt írnám, képzeljük el a következő helyzetet. Ám azt hiszem, erre semmi szükség, mert valamennyien kerültünk már hasonló szituációba. Nagy ívben szeretnénk kanyarodni a kereszteződésben, amikor velünk szemben feltűnik egy nagytestű teherautó, vagy kamion és hasonló szándékot jelez. Csak egymás útját keresztezve lehet befordulni, így a teherautó is megáll, de sofőrje jelez, hogy elenged minket.

A modern, vaskos A oszlopos autókból nem könnyű észrevenni a bekanyarodni szánt utcán áthaladó gyalogosokat. A Toyota rendszere ebben is segít

Megkezdjük a kanyarodást, autónk eleje éppen elhagyná a teherautó vonalát, amikor a teherautó takarásából kirobban egy személyautó. Szerencsés esetben egy fékezéssel megússzuk a dolgot, ha viszont nem gondoltunk ilyen eshetőségre, és nagyobb lendülettel kezdtük a fordulót, akkor az a legjobb eset, ha egy koccanással lezárul az ügy. Hiszen a másik autó, elsőbbsége biztos tudatában, akár a megengedett sebességgel is továbbhaladhatott a kereszteződésben.

Ez a radar- és kamerarendszer nem a szabálytalankodók megregulázására szolgál. (Japánban eléggé szabálykövetők az autósok.) Inkább abban segít, hogy észrevegyük a takarásban haladó, vagy más okból nehezen észlelhető járműveket, gyalogosokat

A legtöbben úgy próbáljuk megelőzni az ilyen és ehhez hasonló helyzeteket, hogy óvatosan fordulunk, hátha mégiscsak jön valaki. Ez többnyire segít, csak jelentősen lassítja a forgalmat. Jó lenne, ha volna valaki, vagy valami, ami jelezné, hogy szabad a pálya, nyugodtan kanyarodhatunk. (Figyelni persze akkor is kell!)Az pedig csak bónusz lenne, ha esetleg az egyéb veszélyekre, például a rákanyarodni tervezett utat keresztező gyalogosokra, vagy a még hirtelenebbül felbukkanó kerékpárosokra hívná fel valaki, vagy valami a figyelmet.

A mienknél sokkal sűrűbb tokiói forgalomban még gyakrabban fordulnak elő hasonló helyzetek, sőt, a mienknél jóval több sávos utakon a nehéz áttekinthetőség miatt még nagyobb a veszély. Nem csoda hát, hogy a Toyota fejlesztőinek már korábban eszébe jutott, hogy valamilyen módon tehermentesítsék a vezetőt. Hasonló fejlesztések egyébként Európában is vannak, ezeknél az autóba épített radarrendszer a nagy ívű kanyarodás közben állóra fékezi az autót, ha szemből egy másik jármű érkezését érzékeli.

Összesen ennyi kell hozzá az autóban. Egy antenna és egy kis számítógép. Japánban 65 000 forintnak megfelelő összegbe kerül, ha extraként megvásároljuk

Európai kollégáikhoz képest a japánok más úton indultak el. Ők jó előre szeretnék felhívnia a vezetők figyelmét a közelgő veszélyre. Ezért a kereszteződésbe olyan radar- és kamerarendszert telepítenek, amely egy erre kijelölt rádiófrekvencián jelzi az autósoknak, ha a bekanyarodás veszélyes. Jelenleg Tokióban húsz kereszteződésben szereltek fel ilyen rendszert, és már olyan autók is kaphatók, amelyek képesek vele kommunikálni. A telepítést természetesen tovább folytatják, az ötvenedik rendszer átadása tavaszra várható. 

A sebességmérő és a fordulatszámmérő közötti kijelzőn felvillanó ábra és hangjelzés hívja fel a veszélyre a figyelmet

Mi egy Toyota Crown-ban tettük próbára. A sebesség- és a fordulatszámmérő közötti kijelzőn kis zöld jel mutatta, hogy a rendszer működésre kész. A kereszteződéshez érve a rendszer egy ábra felkapcsolásával és hangjelzéssel figyelmeztetett a szembejövő autókra, és még valamire, amit nem is láttunk! Már elfogytak ugyanis szemből az autók, amikor még mindig veszélyt jelzett, ezért csak a jelzés kikapcsolása után folytattuk a kanyarodást. Csak később, a manővert rögzítő videofelvételről derült ki később számunkra, hogy egy olyan gyalogosra hívta fel a rendszer a figyelmet, akit szabad szemmel nem is vettünk észre!

Ebben a kereszteződésben (Tokió, baloldali közlekedés) ügyesen alakítottak ki nagyívű kanyarodó sávokat és a helyzet is egyértelmű. Ám egy hagyományos kereszteződésben a Priust kitakarhatná a nagy ívben bekanyarodásra váró teherautó, s abban a helyzetben értékelhető segítséget nyújtana a rendszer

Az autóba épített vevőegység még hazai viszonylatban sem különösebben drága, 65 000 forintnak megfelelő japán jenért rendelhető meg. A telepített radar- és kamerahálózat azonban nyilván nem olcsó, csakhogy Japánban ezt a megoldást egy nagyobb rendszer részeként kezelik. Ilyen és hasonló szerkezetek segítik majd szerintük az önmagukat vezető autókat abban, hogy elkerüljék a baleseteket, de abban is, hogy egyáltalán megoldják a felmerülő közlekedési szituációkat. A modern technika országában hisznek abban, hogy az új fejlesztések segíthetik megoldani gondjaikat, könnyebbé tenni életüket.

Kommentek

 • szaboata

  Japán a mosoly országa,mi pedig tiszta röhej.Nem mai mondás,de örök érvényű.

 • Kempelen.

  Kedves Miklós!

  Ön szerint milyen összefüggés van a traffipaxok és a kanyarodás kockázatát csökkentő kamerák között.
  Üdvözlettel:
  Kempelen

 • Guevara

  Kitűnő kérdés, Mr. Kempelen!
  Ebből az összefüggésből akár disszertációt is lehetne írni, de ez nem elvárás persze, viszont valami halovány fejtegetésbe mégiscsak bele kéne menni.

 • DTF

  A lényege a cikknek az, hogy van ahol a megelőzésre koncentrálnak, van ahol pedig a büntetésekből származó bevételekre…

 • szaboata

  A válasz a “kitűnő” kérdésre már a címben,illetve az alcímben szerepel.
  Ott ez van a kereszteződésben,itt meg traffi.Ennyike.Tényállás.Teccik érteni?Szövegértés,elemi iskola megvan?

 • Kempelen.

  Akkor a gyengébbek (elsősorban szaboata kedvéért) ismét:
  Milyen ok-okozati összefüggés van a trafipax és a kanyarodást figyelő kamerák között?
  (szaboata, ne fáraszd magad, neked ez nem fog menni)

  DTF!
  A traffipax miért nem megelőzés? A szankció lényege a prvenció. Ez egy jogi alapvetés, kár vitatkoznod vele. Nos, akkor mi is a problémád?

  Kedves Miklós!
  Remélem megtisztel a válasszal, ha már ilyen címet sikerült rettyinteni, amiben egészen biztosan benne van az ön rendkívüli szakmai tapasztalata.

 • cuebler

  dr kempelen ismét rendel… :)

  ha az államnak több érdeke fűződne az állampolgárok balesetmentes közlekedéséhez, mint a tízmilliárdos nagyságrendű bírságbevételhez, akkor nem traffipaxokat telepítene olyan útszakaszokra, ahol kétévente történik egy koccanásos baleset. legalábbis itt mifelénk sikerült ilyen helyeket találniuk.
  sokkal inkább a megelőzésre koncentrálna, olyan eljárások bevezetését támogatva. így érthetőbb (gondolom nem) ?

 • menőmanó

  esztelen kempelen

  Jobb, ha tudod, hogy a tisztelet annak jár aki megérdemli. Te nem tartozol közéjük. Épp elég rátekinteni az itteni “munkásságodra”.
  A kereszteződésekben főleg szeretnek traffizni a sz.rháziak, mert ott elég biztosra lehet menni.
  A lámpás kereszteződésnél zöldnél a 70-ről senki nem lassít 50-re aztán ismét 70-re, mert semmi értelme, ezért oda állnak radarozni.
  Ugyan ez van a főutaknál is. 110-ről 90-ről lekorlátozzák 60-ra 70-re. Persze érthető, hogy miért, de ha kihalt a kereszteződés, akkor minek lassítsak le, azért mert ott egy tábla?
  Szóval ezért állnak oda, mert ott biztos a befutó. Semmi köze a balesetek elkerüléséhez.
  Nem sok eszed van, de talán ezt még te is felfogod. :)

 • cuebler

  de ha ennyire okos vagy, konkrétan itt mit tudsz preventálni? (a kamera pontja nagyjából a telepített traffipax “hídja” alá esik)
  https://www.google.hu/maps/@46.3622101,17.8167162,3a,75y,270.31h,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1sLM_v-Kz7lpqlC3Ld3a_kvw!2e0!7i13312!8i6656

 • Marcikutya

  Ez idióta japán fasság.

 • senior

  Szellemi törpével nem vitázok, de a többiek figyelmét felhívom arra, hogy “a szankció lényege a prvenció (sic!), csak felületes gyorstalpalóra jártak szerint “jogi alaptevés”. Ez így azért ostobaság! A szankció (sanctio) a modern jogrendszerekben jogkövetkezményt jelent, tehát a “lényege” a jogkövetkezmény alkalmazásának lehetővé tétele. Azt már csak az “érdeklődők” miatt írom, hogy a magyar jogban eredetileg a törvények király általi szentesítését fejezte ki.

F1: Vettel elverte Hamiltont Mexikóban

Meglepetéssel ért véget a Mexikói Nagydíj második szabadedzése, Sebastian Vettel négy ezreddel megelőzte Lewis Hamiltont.

F1: Verstappen égett, Hamilton az élen

A Forma-1-es Mexikói Nagydíj első edzésén Lewis Hamilton nagy tempóval nyitott, mögötte a Ferrarik. Max Verstappen autója kigyulladt, a Sauber szárnya szétrobbant a pályán.

Halállal poénkodó reklámot csináltak a Volvónak, bár a svédek nem kérték

A Volvo által alkalmazott marketinget ismerve egy ilyen reklámfilmért még megjelenése előtt kirúgnák az összes felelőst.

F1: Alonso válaszokat vár a McLaren-vezérről

Fernando Alonso a szezonzáró után szeretne tisztán látni azt illetően, hogy mi lesz Ron Dennisszel, a jövőben ki lesz a McLaren főnöke.

F1: Alonso lassú defektet kapott Massától

Fernando Alonso Mexikóban elárulta, hogy a Felipe Massával történt austini ütközése után lassú defektet kapott.

Vettel: A Ferrariból is lehet Red Bull és Mercedes

Sebastian Vettel szerint minden adott ahhoz, hogy a Ferrari lemásolja a Red Bull és a Mercedes dominanciáját.

Egyre több alternatív autót vesznek Európában

Egyre több elektromos és hibrid meghajtású gépkocsi fut az európai utakon.

Hol vegyek szervizkönyves használt autót?

Kevés van itthon fiatal és követhető előéletű használt autóból. Az igényre reagáló flottakezelőktől egyre több helyen lehet közvetlenül megvenni a leadott vállalati autókat.

Button szerint rosszul nézzük a Forma-1-et

De ez nem a mi hibánk, a rossz kamerabeállítások miatt nem olyan borzongató a szupergyors verseny. Jenson Button reméli, hogy az új tulajdonosok jobban értenek a tévézéshez.

Repülő autóval lobbantanák az olimpiai lángot

Elég hülye ötlet, és a tesztekből ítélve elég kilátástalan a dolog.

Láttad már az új Star Wars-videót?

A Zsivány Egyes világba repít minket a Nissan, a film egyik főszponzora. Pofás kis videót raktak össze.

F1: Arrivabene egyedül nem bír a Ferrarival?

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint Maurizio Arrivabene mellé kellene egy segítő a Ferrari irányításához, egyedül nem bír a feladattal.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.