A férfiak vagy a nők karamboloznak többet?

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.12.31. 05.12

A fiatalok vagy az idősek? A hét melyik napján van a legtöbb baleset és melyik órában? Vajon hóesésben vagy napsütésben? Válaszok.

Minden év őszén kiadja a KSH a Közlekedési baleseti statisztikai évkönyv-et, nemrég jött ki a 2014-es. Máshol nem olvasható statisztikák tömkelegét tartalmazza rendkívül részletesen, amelyek közül számos érdekességet közlünk számokkal, egyszerű grafikonokkal – kommentár nélkül.

Lehet gondolkodni rajtuk!

A nap melyik részén van a legtöbb baleset?


És a hétnek melyik napján?


Melyik hónapban van a legtöbb?


Milyen szituációban alakul ki a legtöbb sérüléses baleset?


Hogyan szenvednek balesetet a legtöbbször a piás sofőrök?


Hogyan lesznek részesei a gyalogosok a baleseteknek?


Milyen időben van a legtöbb baleset?


Férfiak vagy nők, idősek vagy fiatalok okoznak több balesetet?


Hol van a legtöbb probléma?


Kik okozzák a legtöbb balesetet?


Vajon a rutinos vagy a rutintalan autósok okoznak több balesetet?


Ezt mindenképpen olvassa el!
Így lehet megúszni a több százezres pénzbírságot.

Kommentek

 • senior

  Úgy gondolom, hogy ez az egyébként jó cikk sem marad sokáig a címoldalon, mert nem támasztja alá a rendőrség mantráját az “ámokfutás”-t mint leggyakoribb baleseti okot. Az ábra szerinti “pályaelhagyás” döntő többsége más okokra vezethető vissza.

 • senior

  Lemaradt az előbbitől: Például a külön ábrákon mutatott piás sofőrök okából. Bár én ide érteném a kábítószer hatása alatt vezetőket is.

 • DTF

  Haat, ezt igy nem lehet megitelni: autout, max 90. Elotted egy idos vezeto, 55-60-nal megy, te eppen elozod, de o ranyomja es mar jonnek szemben. Ilyenkor te leszel a hibas, hoott az idos emberke okozta kozvetetten a blesetet.
  Az ilyn
  En sztaisztikak semmitmondoak.

 • Kempelen.

  Senior, ilyen látnoki képességekkel ne itt szórd szét magad öreg.
  Miért van az, hogy ti mindig, mindent jobban tudtok, mégse állítjátok ezt a tudást a rendőrség szolgálatába? Miért szenvednek szegények hamis nyomon, mikor elég lenne pl. téged megkérdezniük, hogy mi az oka a sok balesetnek és te gondolkodás nélkül (ebben vagy erős) megmondanád nekik. Sose fogom ezt megérteni.

 • Kempelen.

  DTF! És a klésafdnvfu9 aMJOIHGKV fljqewijfnv?
  Szerinted?

 • M_m_m

  A gyorshajtást büntetni kell. Különösen, ha az agresszivitással jár együtt.

 • Balázs

  Abszolút semmit mondó ez a statisztika…a férfiak karamboloznak többet…persze, mivel sokkal többet vezetnek…munkakörhöz is a férfiak többet használnak autót, pl gk.vezető stb…nyilván irodai munka közben nehéz karambolozni…

 • senior

  Kempelen tiszthelyettes! Igazítsa meg szerelvényét és modorát, és tegye össze a bokáját, mert én ehhez vagyok szokva még főtisztektől is. Ha IQ-ja meghaladná a 60-at, felismerhetné azt, hogy én nem a rendőrséget, hanem a butaságot, a dölyfös, rátarti ostobaságot és az ott gyakorolt látványtervezést szoktam kifogásolni. Sajnos, ezek áthatják azt a szervezetet, és szándék sem irányul arra, hogy ezen változtassanak. Akik e fórumon rendőrnek “látszanak”, stílusuk miatt sokkal többet ártanak a szervezetnek, mert csak alátámasztják a “buta, arrogáns rendőr” képet. A kommunikációért felelős ezredes asszonynak intézkedni kellene, mert szégyen az a stílus amit művelnek. (Tudom, hogy a fórumokon tegeződünk, de e téma miatt visszatértem az élőbeszéd szerinti formához,)

 • tbiudrl

  senior!

  Az, hogy a sofőr piás, kizárja, hogy gyorshajtott? Szerintem, lényegesen nagyobb az esélye egy részegnél a gyorshajtásra.
  Az ábrák egyáltalán nem utalnak arra, hogy hogyan játszott/játszhatott közre a gyorshajtás. Semmiféle következtetés a gyorshajtásra nem vonható le az ábrákból, vagyis, elég rossz nyomon indultál.

 • traylor

  Teljesen használhatatlan statisztikák, almát a körtével.

  Időszakok szerinti felosztásnál tudni kellene, adott időszakban hányan közlekednek. Időjárás adatoknál tudni kellene, adott körülmények milyen százalékban jellemzőek. Életkor szerinti leosztásnál teljesen eltérő életkor tartományok vannak, itt szintén nem tudni, adott életkorú vezetők mennyit vezetnek. Gyalogos balesetek esetében legalább azt tudni kellene, milyen a kereszteződésekben és a nem ott található átkelők aránya, de még jobb lenne a gyalogos forgalmat jellemző adatok. Férfiak és nők esetében, ahogy előttem is említették, szintén nem lehet eldönteni, hogy akkor most melyik nem okoz több balesetet levezetett km-enként.

  Érdekes témák, tanulságos cikk lehetne ebből, de ez így sz@r. Minden számot le kellene osztani a levezett km-ekkel vagy a résztvevő sofőrök számával.

 • senior

  tbiudrl! Természetesen nem zárja ki az ittasság az engedélyezett sebesség túllépését vagy a relatív gyorshajtást (mert nálam ez két kategória!). A cikk szerinti ábrák is választ adnak erre. a “901”-es eset 793 összes baleseti számát összeveted a piás sofőrök “901”-es eseteivel -ez 209-, akkor kiszámolható hogy milyen százalékban okoztak ilyen balesetet az ittasok. Ugyan így kiszámolható a “902”-es esetcsoport is, ahol a 622-őt kell összevetni a 142-vel. Ezek pedig 26,3 illetve 22,8% -ot jelentenek. Ebből következően nem alapos az a véleményed, hogy “lényegesen nagyobb az esélye egy részegnél a gyorshajtásra”

 • myself

  sok olyan info is van benne, amiből nem lehet túl sok következtetést levonni, pl nyilván azért okoznak több balesetet a személyautók, mint a motorkerékpárok, mert nagyságrendelkkel több közelekdik belőlük az úton, de ha arányosítanánk, lehet, hogy azt kapnánk, hogy sokal kevesebbet okoznak, minjt a motorosok.

  a másik a kor ,illetve a jogosítvány kora, nyilván 45 év feletti vagy 10 évnél régebbi jogosis sofőrből nagyságrendekkel több van, mint a többi korcsoportból,tehát itt megintcsak aránytalan marhaság a statisztika.

 • tengerimalac

  Nos ez a

 • ktoni

  Az a baj, abszolút értékben van, nem arányban az összlétszámokhoz képest. Ilyen megközelítésből arra is lehetne jutni hogy mivel a balesetek 10%-át az ittas vezetők okozzák, a többi 90%-ért a józanok a felelősek! Azt kéne betiltani :-D

 • Xebulon

  Akkor a legbiztonságosabb vasárnap, reggel 0-6 között, februárban, havas-ónos esőben, 1-3 hónapos tapasztalattal rendelkező, 25-30 éves, női vezetővel, dél-nyugat Magyarországon, motoron…. Vagy mégsem?

 • senior

  Xebulon! Nagyon tetszik a hozzászólásod. :-)

 • Feca40

  Inkább ok-okozati statisztikát kellene készíteni.Azok között,akik okozzák a balesetet,de kimaradtak belőle.

 • Kempelen.

  senior! Otthon parancsolgass, bár félek, asszony lever akkora fülest, ha emberkedni merészelsz, hogy csak arctalanul a neten vagy ekkora király.

  Emeld meg a zsíros s…det és tegyél valamit a dumáláson kívül. Abban gyenge vagy és felületes, lássuk, valami más erősséged-e?

  Inkább mesélj a méregdrága új autódról. Attól ájulunk el, hogy “hova” nem jársz vele, mikkor “witz”-es kedvedben vagy, ne itt legyél akkora “mayer”.

 • senior

  Kempelen! A te szintedre én nem süllyedek le, ezért itt fejezem be veled a társalgást.

F1: Kutyakomédia, Verstappen a nap versenyzője

A Forma-1-es nézők igen furcsán szavaztak, az Amerikai Nagydíjon is Max Verstappen lett a közönségkedvenc, pedig elszúrta a bokszkiállást, majd kiesett.

F1: Hamilton második otthonának hízelgett

Daniel Ricciardo az Amerikai Nagydíj dobogóján Red Bull-lal itatta meg az interjúkat készítő Gerard Butlert. Lewis Hamilton a közönségnek hízelgett, Nico Rosberg kármentésről beszélt.

F1: Hamilton behúzta, szívott Verstappen és Räikkönen

Lewis Hamilton sima rajt-cél győzelmet aratott az Amerikai Nagydíjon, a bajnoki éllovas Nico Rosberg a 2., a Red Bull-os Daniel Ricciardo a 3. Max Verstappen és Kimi Räikkönen bokszutcai baki után esett ki.

F1: Áldás vagy átok a Verstappen-szabály?

A tapasztalt Forma-1-es versenyzők mind örülnek, hogy betiltották a féktávon való védekezést, de a csapatfőnökök szerint ezzel csak tovább bonyolították a versenyzést.

F1: Vettel visszamenne a Red Bullhoz?

A Red Bull motorsportfőnöke cáfolta, hogy a ferraris Sebastian Vettel már a visszatérésről érdeklődne náluk.

F1: Mit kezd a Red Bull a felesleges pilótával?

Teljes fordulaton pörög a pilótapiac, mindenki helyezkedik, tárgyal, keresi a helyét 2017-re.

Dacia Duster: jövőre jön az új modell

Akár hétszemélyes kivitelben is megvásárolható lesz a Dacia új SUV-ja. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy milyen műszaki alapokra épül a jármű.

F1: Brawn visszatérhet, a Mercinél nincs harag

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem vette magára azokat a húzós kijelentéseket, amelyeket Ross Brawn tett rá és Niki Laudára új könyvében.

Ki őrjöng többet a volánnál: a nők vagy a férfiak?

Brit kutatók megállapították, hogy a nőkben könnyebben megy fel a pumpa a volán mögött, mint a férfiakban. A jelenség okai az emberiség hajnalán keresendők.

F1: Amerikai Nagykvíz

Este jön az Forma-1-es Amerika Nagydíj, teszteld, mennyit tudsz a korábbi futamokról!

Így segítették a lengyelek a magyarokat 1956-ban

Idén ünnepeljük az 1956-os forradalom 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból felidézzük hogyan érkeztek Magyarországra a lengyel segélyszállítmányok.

F1: Szabályt hoztak Verstappen ellen, visszaszólt

Azonnali hatállyal új szabályt vezettek be a Forma-1-ben, amely pontosítja a védekezésre vonatkozó előírásokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.