Tippek budapesti ingyen parkoláshoz

Ahol pár perc sétával akár ezreket spórolhatunk

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.12.29. 06.00

Bár Budapest belső kerületeiben már szinte mindenhol fizetni kell a parkolásért, azért egy-két fehér folt még maradt a térképen. Megmutatjuk azokat, amelyekről tudunk.

A fizetős parkolás intézményében van valami mélyen undorító: magáncégek, magánemberek gazdagodnak azon, ha megáll az ember valahol a városban, a köz területén az autójával. A túl sok autó, túl nagy forgalom szabályozására sokkal elegánsabb és demokratikusabb dolog a parkolótárcsás parkoltatás (ilyen működik például Budaörsön), ahol pénzt nem szednek az autósoktól, csak korlátozzák az autó utcán tölthető időt, de hát ez van: Budapesten, ha megállunk a belső kerületekben, többnyire fizetni kell.

Akad azért egy-két olyan vakfolt a fővárosban, amire meglepő módon még nem tette ár a kezét semelyik parkolócég sem. A Vezess stábja nem szeret feleslegesen fizetni, erkölcsileg sem helyeseljük a semmiért való helypénz-szedést, ezért összeszedtük azokat az ingyenes parkolási lehetőségeket, amikről tudunk, és most, mintegy utókarácsonyi ajándék gyanánt, átadjuk az információt olvasóinknak!

Krisztina körút – Moszkva Kálmán tér csücsök

Az egykori Postapalota előtt valami ismeretlen oknál fogva a mai napig ingyenes a parkolás, az út mindkét oldalán. A Moszkva felé ugyan meredek padkát kell megmászni, de a másik irányból lágyabb a járdaszegély és több is a hely. Általában lehet találni üres helyeket, csak a reggel 8-10 órai időszak a nyűgös, ilyenkor az érkező reggeli csúcs betakarja a helyeket, de délutáni hazafelé egy Mammut-látogatáshoz nagyon alkalmas a helyszín, ha valaki jobban utál fizetni azért, hogy pénzt költhessen egy plázában, mint sétálni öt percet.

A Posta-palota előtt nem kell fizetni


A Moszkva előtt a Krisztina körút vége ingyenes


Tölgyfa utca

Fel nem foghatom, miként maradt ki az osztozkodásnál a Margit körútról a Margit hídra felvezető út egyirányú szakasza, a Tölgyfa utca. Itt az út bal oldalán szabad a parkolás, és nem csak szabad, ingyenes is.

A Tölgyfa utca, a Margit körút vége sem fizetős


Bem József tér

A Külügyminisztérium környéke is igazi parkolási kánaán. Az egész Bem tér ingyenes, körben – bár nem sok hely található ezen a vidéken, és azok is rendszerint foglaltak napközben, végig. Amire lehet számítani: a Fő utca felé kihajtva a Bem tértől van pár merőleges parkolóhely a bal és pár párhuzamos a jobb oldalon; itt én tízből nyolcszor találok is ingyenes helyet.

A Bem József tér és a Külügy előtti parkoló nem fizetős


Lehel téri piac teteje

Akinek a Váci út legelején, vagy akár a West Endben van nem túl sok időt igénybe vevő dolga, a Lehel téri piac parkolóházában, a tetőn ingyen megállhat egy órára. (Sőt: vasárnaptól szerdáig 90 percre.) A behajtásnál jegyet kell tépni, de kifelé nem kell fizetni, ha nem állt többet a kocsi az időkeretnél.

Montevideo utca

Szerkesztőségünk kiadóvállalata, a Centrál Médiacsoport a Szépvölgyi úthoz kapcsolódó U-alakú utcában, a Montevideóban székel. (Egyébként jó környék ez, itt lakik az NNG és a HVG is, egyebek mellett.) Az utca érdekessége, hogy az irodaház-komplexum tulajdonosainak kezében van, hivatalosan nem közterület, így nem került be a III. kerületben idén létesült fizetős övezetbe. Sajnos hely kevés van, de egy-kettő azért napközben jellemzően akad. Ha valakinek felénk van dolga, itt jó eséllyel megúszhatja a fizetést.

Szépvölgyi útról nyíló Montevideo magánút, a parkolás itt nem fizetős - bár úgy, ahogy a két Skoda és az Opel áll, tábla szerint tilos

A Pusztaszeri út torkolata a Szépvölgyibe: szemben nyílik a Montevideo, látható, hogy nincs zóna-tábla


Állatkerti körút, 56-osok tere

Nem is olyan rég még nagyjából az egész Andrássy út szervizútja, sőt, az Oktogonon körben az a pár parkolóhely is ingyenes volt, már fizetni kell, ha itt áll meg valaki. De a Hősök tere két oldalán – még – nem kell fizetni, így akár az Állatkerti körúton, akár az 56-osok terén ott lehet hagyni a kocsit, ha valaki a Belvárosba tart.

Kelenhegyi út vége

A hidak-rakpartok környéke már fizetős, de a Szabadság híd mellett a Kelenhegyi út vége egész jól megközelíti a Bartók Bélát – és itt még ingyenes a parkolás.

A Kelenhegyi út egész közel a Szabadság hídhoz még ingyenes

A Kelenhegyi út egész közel a Szabadság hídhoz még ingyenes


Várkert Bazár

Parkolni ugyan itt nemigen lehet, de sokan nem tudják, hogy behajtani, egy pillanatra megállni, kirakni valakit – igen! A Clark Ádám tér felől és a Döbrentei tér felől is szabad behajtani, igaz, csak célforgalomban, a híres, Sokszor Átadott Várkert Bazár elé. (Mi például gyakran járunk ide fotózni, egyebek mellett a két Rolls-Royce-szal is megálltunk itt pár kattintásra.)

Arena Plaza

A kerepesi úti bevásárlóközpontban nincs egy vagy két órára limitált parkolás, aki kelet felől érkezik a fővárosba, itt ideális P+R parkolót talál. Talán 1-2 napra is kockázat nélkül le lehet állítani itt a kocsit, ha a Keletiből menne tovább valaki vonattal.

Vecsés, Shell-kút, ingyenes reptéri parkoló

Elég sokat járunk a Liszt Ferihegyre, a reptérre a külföldi sajtóbemutatók miatt, gyakran kocsival. A szerkesztőség fizetősparkolás-ellenes frakciója ilyenkor évekig Vecsés első lakótelepének parkolójában tette le a kocsit, innen ment be a reptéri busszal, tízes gyűjtőjeggyel oda-vissza 600 forintért a terminálig. (Sőt, általában olcsóbban, mert a buszok jegykezelő készülékei hol működnek, hol nem.)

Mivel nem csak én és pár kollégám használtuk ki ezt a lehetőséget, a lakóközösség berágott, és nagyon vicces Behajtani tilos táblákkal védte le a telep utcáit; a kiegészítő tábla aszondja: KIVÉVE LAKÓK. Kellemetlen lehet, amikor Marika nénihez megérkeznek az onokák Vecsésre mondjuk Szombathelyről karácsonyra, és az egykori 4-es út mellől, szatyorban hordják be az ajándékokat, mert ők nem lakók. (Földes Attila kollégám szerint viszont a rokonokat nem, és minket sem, csak a hajléktalanokat zárják ki a vecsési lakótelepi parkolásból ezek a táblák, hiszen mindenki más teljesen hivatalos LAKÓ, valahol.)

No de sebaj. Ha csak egy napról és hajnali gépindulásról van szó, különösebb lopásveszély nélkül ott lehet hagyni a kocsit a Shell-kút szervizútja mellett. A fűben-sárban ugyan elvileg tilos megállni (ettől függetlenül autók tucatjai parkolnak ott rendszeresen), de az úton magán semmi nem tiltja a megállást egy gyors, egynapos vagy egyéjszakás munkakirándulás erejéig.


Vecsés legszélén, a reptéri busz parkolójától 50 méterre a Shell kút mellett lehet a reptérhez legközelebb ingyen megállni


Mi ennyiről tudunk – ha te, Kedves Olvasó, szintén megosztanál egy tuti ingyenparkolós tippet velünk, írj a vezess kukac vezess pont hu címre! Ide kattintva pedig a hivatalos fővárosi parkolási térképen még találhat egy-két fehér foltot, aki rászánja az időt!)

Kommentek

 • lg69

  Tapasztalatom szerint a parkoló cégek kivédik ezeket a lehetőségeket. A KRESZ 2010 évi módosítására hivatkozva, már nem kell fizető parkolást jelző táblát kitenni, csak a “perselygépet”. Ha egyszer fizető övezetbe hajtottunk, addig kötelesek vagyunk jegykiadó automatát vadászni, míg a fizető övezet vége táblát nem látjuk. Ez sajnos saját tapasztalat, ld. Victor Hugo utca….. ott sincs tábla, csak a félkarú rabló van kihelyezve.

 • ktoni

  Műegyetem előtt. A Krisztina krt XII. kerületi része, vagyis a Déliig. Széna téren 4-5 hely az otp előtt.

 • oszkopeter

  Helyi lakosként azért nem olyan viccesek ezek a fehér foltok. Egyrészt garantáltan nem találsz helyet egész nap, mert mindenki ezeken a környékeken keresgél, sőt még messzebbről is hoznak ide autókat parkoltatni, hetekig el sem mozdulnak, csak fogják a helyet. Másrészt képesek egyesek akár negyed óráig is körözni a háztömb körül, egyre idegesebben, majd végül tuti megállnak valami olyan lehetetlen helyen hogy nem tudsz elmenni gyalog vagy nem tudsz kiállni a kocsiddal. A keresgélő autósok persze szennyezik a levegőt, dagasztják dugót. Még ha idegenként jó is néha potyázni ilyen zónákban, közlekedésszervezési szempontból nem jó ilyen fehér foltokat hagyni, főleg ha körbeveszi őket a fizetős zóna. Amúgy pl. a második kerületben meg is fogják szüntetni, csak megvárták vele a fonódó építését.

 • Marcikutya

  Ki merné otthagyni az autót a legalsó képen?

 • oszkopeter

  Nyugodtan ott lehet hagyni, mivel még éjszaka is folyamatosan jönnek-mennek a taxik, odalátni a kútról, világítanak a kút fényei. Nem valami bizalomgerjesztő, de lehet hogy biztonságosabb mint a közeli Vecsés lakótelepi parkolója vagy egy hatalmas áruházi parkoló… Nyilván nem Aston Martinokat hagynak ott…

 • Szuperjeno

  A Krisztina Krt., Tölgyfa utca és Bem téri “ingyenes” parkolókban azért napközben nagyon nehéz kifogni szabad helyet. Erre azért nem alapoznám a programomat. Nem tudom a szerző mikor járt utoljára arra, de a Bem téren napközben iszonyú nehéz helyet találni, főleg amióta Óbuda belső részén és az I. kerület alsó részein is fizetős lett a parkolás. Arról nem is szólva hogy a fonódó miatt megszűnt pár száz parkoló a felső rakparton is. Azt is hozzá kell tenni hogy a közterületesek egész nap járőröznek, elég túl közel parkolni a sarokhoz vagy a zebrához és ott figyel a 30 ezres csekk…
  Kimaradt viszont az összeállításból a Budai alsó rakpart, ahol szintén vannak még ingyenes helyek, de ahhoz sem árt korán kelni…

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

F1: Alonso jutalékot kér Buttontól

Fernando Alonso nyugodtan készül az Indy 500-ra, biztos benne, hogy a McLaren nélküle is meglesz Monacóban. Bár pontszerzési esélye lenne Monte-Carlo utcáin, Indianapolist nagyobb lehetőségnek látja.

Már rendelhető az Audi családi villanyautója

Habár a szériaverziót még be sem mutatták, az érdeklődők máris megrendelhetik az Audi hamarosan piacra lépő elektromos gépkocsiját.

Ölében kisbabával vezetett egy nő, a videó miatt forrong a Facebook

A közösségi média mostanában kapta fel ezt a videót, és a vélemények megdöbbentően vegyesek.

F1: Betiltják a cápauszonyt, jön az új fejvédő

A Forma-1-es Stratégiai Munkacsoport keddi ülésén több fontos döntést is hoztak a 2018-as szezonra. Kiiktatják a cápauszonyokat és a T-szárnyakat, új fejvédőt fejlesztenek, és a futamok újraindításában is változás jön.

Itt egy csokor tuskó, akik nem tudják, hogyan kell parkolni

Ha csak egy autós is meggondolja magát, már megérte.

Világrekorder izommotor a BMW 5-ösben

Új variánssal bővül a BMW 5-ös széria portfoliója. Az M550d xDrive minden egyes turbófeltöltőjére 100 lóerő jut.

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Škoda Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Önjáró autók üzembe helyezését tervezik

Bő két év múlva már vezető nélküli autók közlekedhetnek a London és Oxford közti 100 kilométeres úton, ha valóra válnak egy frissen létrehozott brit konzorcium tervei.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.