Tippek budapesti ingyen parkoláshoz

Ahol pár perc sétával akár ezreket spórolhatunk

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.12.29. 06.12

Bár Budapest belső kerületeiben már szinte mindenhol fizetni kell a parkolásért, azért egy-két fehér folt még maradt a térképen. Megmutatjuk azokat, amelyekről tudunk.

A fizetős parkolás intézményében van valami mélyen undorító: magáncégek, magánemberek gazdagodnak azon, ha megáll az ember valahol a városban, a köz területén az autójával. A túl sok autó, túl nagy forgalom szabályozására sokkal elegánsabb és demokratikusabb dolog a parkolótárcsás parkoltatás (ilyen működik például Budaörsön), ahol pénzt nem szednek az autósoktól, csak korlátozzák az autó utcán tölthető időt, de hát ez van: Budapesten, ha megállunk a belső kerületekben, többnyire fizetni kell.

Akad azért egy-két olyan vakfolt a fővárosban, amire meglepő módon még nem tette ár a kezét semelyik parkolócég sem. A Vezess stábja nem szeret feleslegesen fizetni, erkölcsileg sem helyeseljük a semmiért való helypénz-szedést, ezért összeszedtük azokat az ingyenes parkolási lehetőségeket, amikről tudunk, és most, mintegy utókarácsonyi ajándék gyanánt, átadjuk az információt olvasóinknak!

Krisztina körút – Moszkva Kálmán tér csücsök

Az egykori Postapalota előtt valami ismeretlen oknál fogva a mai napig ingyenes a parkolás, az út mindkét oldalán. A Moszkva felé ugyan meredek padkát kell megmászni, de a másik irányból lágyabb a járdaszegély és több is a hely. Általában lehet találni üres helyeket, csak a reggel 8-10 órai időszak a nyűgös, ilyenkor az érkező reggeli csúcs betakarja a helyeket, de délutáni hazafelé egy Mammut-látogatáshoz nagyon alkalmas a helyszín, ha valaki jobban utál fizetni azért, hogy pénzt költhessen egy plázában, mint sétálni öt percet.Tölgyfa utca

Fel nem foghatom, miként maradt ki az osztozkodásnál a Margit körútról a Margit hídra felvezető út egyirányú szakasza, a Tölgyfa utca. Itt az út bal oldalán szabad a parkolás, és nem csak szabad, ingyenes is.


Bem József tér

A Külügyminisztérium környéke is igazi parkolási kánaán. Az egész Bem tér ingyenes, körben – bár nem sok hely található ezen a vidéken, és azok is rendszerint foglaltak napközben, végig. Amire lehet számítani: a Fő utca felé kihajtva a Bem tértől van pár merőleges parkolóhely a bal és pár párhuzamos a jobb oldalon; itt én tízből nyolcszor találok is ingyenes helyet.


Lehel téri piac teteje

Akinek a Váci út legelején, vagy akár a West Endben van nem túl sok időt igénybe vevő dolga, a Lehel téri piac parkolóházában, a tetőn ingyen megállhat egy órára. (Sőt: vasárnaptól szerdáig 90 percre.) A behajtásnál jegyet kell tépni, de kifelé nem kell fizetni, ha nem állt többet a kocsi az időkeretnél.

Montevideo utca

Szerkesztőségünk kiadóvállalata, a Centrál Médiacsoport a Szépvölgyi úthoz kapcsolódó U-alakú utcában, a Montevideóban székel. (Egyébként jó környék ez, itt lakik az NNG és a HVG is, egyebek mellett.) Az utca érdekessége, hogy az irodaház-komplexum tulajdonosainak kezében van, hivatalosan nem közterület, így nem került be a III. kerületben idén létesült fizetős övezetbe. Sajnos hely kevés van, de egy-kettő azért napközben jellemzően akad. Ha valakinek felénk van dolga, itt jó eséllyel megúszhatja a fizetést.


Állatkerti körút, 56-osok tere

Nem is olyan rég még nagyjából az egész Andrássy út szervizútja, sőt, az Oktogonon körben az a pár parkolóhely is ingyenes volt, már fizetni kell, ha itt áll meg valaki. De a Hősök tere két oldalán – még – nem kell fizetni, így akár az Állatkerti körúton, akár az 56-osok terén ott lehet hagyni a kocsit, ha valaki a Belvárosba tart.

Kelenhegyi út vége

A hidak-rakpartok környéke már fizetős, de a Szabadság híd mellett a Kelenhegyi út vége egész jól megközelíti a Bartók Bélát – és itt még ingyenes a parkolás.


Várkert Bazár

Parkolni ugyan itt nemigen lehet, de sokan nem tudják, hogy behajtani, egy pillanatra megállni, kirakni valakit – igen! A Clark Ádám tér felől és a Döbrentei tér felől is szabad behajtani, igaz, csak célforgalomban, a híres, Sokszor Átadott Várkert Bazár elé. (Mi például gyakran járunk ide fotózni, egyebek mellett a két Rolls-Royce-szal is megálltunk itt pár kattintásra.)

Arena Plaza

A kerepesi úti bevásárlóközpontban nincs egy vagy két órára limitált parkolás, aki kelet felől érkezik a fővárosba, itt ideális P+R parkolót talál. Talán 1-2 napra is kockázat nélkül le lehet állítani itt a kocsit, ha a Keletiből menne tovább valaki vonattal.

Vecsés, Shell-kút, ingyenes reptéri parkoló

Elég sokat járunk a Liszt Ferihegyre, a reptérre a külföldi sajtóbemutatók miatt, gyakran kocsival. A szerkesztőség fizetősparkolás-ellenes frakciója ilyenkor évekig Vecsés első lakótelepének parkolójában tette le a kocsit, innen ment be a reptéri busszal, tízes gyűjtőjeggyel oda-vissza 600 forintért a terminálig. (Sőt, általában olcsóbban, mert a buszok jegykezelő készülékei hol működnek, hol nem.)

Mivel nem csak én és pár kollégám használtuk ki ezt a lehetőséget, a lakóközösség berágott, és nagyon vicces Behajtani tilos táblákkal védte le a telep utcáit; a kiegészítő tábla aszondja: KIVÉVE LAKÓK. Kellemetlen lehet, amikor Marika nénihez megérkeznek az onokák Vecsésre mondjuk Szombathelyről karácsonyra, és az egykori 4-es út mellől, szatyorban hordják be az ajándékokat, mert ők nem lakók. (Földes Attila kollégám szerint viszont a rokonokat nem, és minket sem, csak a hajléktalanokat zárják ki a vecsési lakótelepi parkolásból ezek a táblák, hiszen mindenki más teljesen hivatalos LAKÓ, valahol.)

No de sebaj. Ha csak egy napról és hajnali gépindulásról van szó, különösebb lopásveszély nélkül ott lehet hagyni a kocsit a Shell-kút szervizútja mellett. A fűben-sárban ugyan elvileg tilos megállni (ettől függetlenül autók tucatjai parkolnak ott rendszeresen), de az úton magán semmi nem tiltja a megállást egy gyors, egynapos vagy egyéjszakás munkakirándulás erejéig.Mi ennyiről tudunk – ha te, Kedves Olvasó, szintén megosztanál egy tuti ingyenparkolós tippet velünk, írj a vezess kukac vezess pont hu címre! Ide kattintva pedig a hivatalos fővárosi parkolási térképen még találhat egy-két fehér foltot, aki rászánja az időt!)

Kommentek

 • lg69

  Tapasztalatom szerint a parkoló cégek kivédik ezeket a lehetőségeket. A KRESZ 2010 évi módosítására hivatkozva, már nem kell fizető parkolást jelző táblát kitenni, csak a “perselygépet”. Ha egyszer fizető övezetbe hajtottunk, addig kötelesek vagyunk jegykiadó automatát vadászni, míg a fizető övezet vége táblát nem látjuk. Ez sajnos saját tapasztalat, ld. Victor Hugo utca….. ott sincs tábla, csak a félkarú rabló van kihelyezve.

 • ktoni

  Műegyetem előtt. A Krisztina krt XII. kerületi része, vagyis a Déliig. Széna téren 4-5 hely az otp előtt.

 • oszkopeter

  Helyi lakosként azért nem olyan viccesek ezek a fehér foltok. Egyrészt garantáltan nem találsz helyet egész nap, mert mindenki ezeken a környékeken keresgél, sőt még messzebbről is hoznak ide autókat parkoltatni, hetekig el sem mozdulnak, csak fogják a helyet. Másrészt képesek egyesek akár negyed óráig is körözni a háztömb körül, egyre idegesebben, majd végül tuti megállnak valami olyan lehetetlen helyen hogy nem tudsz elmenni gyalog vagy nem tudsz kiállni a kocsiddal. A keresgélő autósok persze szennyezik a levegőt, dagasztják dugót. Még ha idegenként jó is néha potyázni ilyen zónákban, közlekedésszervezési szempontból nem jó ilyen fehér foltokat hagyni, főleg ha körbeveszi őket a fizetős zóna. Amúgy pl. a második kerületben meg is fogják szüntetni, csak megvárták vele a fonódó építését.

 • Marcikutya

  Ki merné otthagyni az autót a legalsó képen?

 • oszkopeter

  Nyugodtan ott lehet hagyni, mivel még éjszaka is folyamatosan jönnek-mennek a taxik, odalátni a kútról, világítanak a kút fényei. Nem valami bizalomgerjesztő, de lehet hogy biztonságosabb mint a közeli Vecsés lakótelepi parkolója vagy egy hatalmas áruházi parkoló… Nyilván nem Aston Martinokat hagynak ott…

 • Szuperjeno

  A Krisztina Krt., Tölgyfa utca és Bem téri “ingyenes” parkolókban azért napközben nagyon nehéz kifogni szabad helyet. Erre azért nem alapoznám a programomat. Nem tudom a szerző mikor járt utoljára arra, de a Bem téren napközben iszonyú nehéz helyet találni, főleg amióta Óbuda belső részén és az I. kerület alsó részein is fizetős lett a parkolás. Arról nem is szólva hogy a fonódó miatt megszűnt pár száz parkoló a felső rakparton is. Azt is hozzá kell tenni hogy a közterületesek egész nap járőröznek, elég túl közel parkolni a sarokhoz vagy a zebrához és ott figyel a 30 ezres csekk…
  Kimaradt viszont az összeállításból a Budai alsó rakpart, ahol szintén vannak még ingyenes helyek, de ahhoz sem árt korán kelni…

A Forma-1 legpocsékabb bokszkiállásai

Nem mai videó, de mindig szórakoztató.

F1: Pokol Texasban – videó

A Forma-1 austini Amerikai Nagydíja sikert aratott az elmúlt négy évben, azonban a sportág első texasi látogatása egészen másképp alakult…

Hamilton New York szívébe vinné az F1-et

Lewis Hamilton szerint a Forma-1-nek szüksége lenne egy New York-i futamra az amerikai piac meghódításához.

Ken Block új tervet eszelt ki 1400 lóerős autójával

Átalakította a tavalyi Mustangot és megmássza vele a legendás Pikes Peak hegyi felfutót. Stílusosan a “Climbkhana” nevet adta a projektnek.

F1: Iszonyatos toborzásba kezdett a Renault

A Renault csapatfőnöke, Fred Vasseur szerint komoly toborzásba kezdett a francia alakulat, az előrelépés érdekében minden szinten jönnek új emberek.

F1: Vettel szerint nincs baj a Ferrarival

Bár az olasz csapat idén nem szerzett sem pole-t, sem futamgyőzelmet, a bajnokságban pedig lelépte őket a Red Bull, Sebastian Vettel szerint a kritikusoknak, károgóknak nincs igazuk.

F1: Rosberg az új Lauda, Hamilton az új Hunt

A Mercedes-csapat elnökét, Niki Laudát Lewis Hamilton és Nico Rosberg küzdelme az 1976-ban James Hunttal folytatott csatájára emlékezteti.

Puttonyos Škoda köszön vissza ránk a múltból

Egy időben a szlovákok láttak fantáziát a puttonyos Škodák összeszerelésében. Nagy kár, hogy akkor még a cseh gyártó autói nem álltak erre készen.

TOP 10: Érdekességek Európa kedvenc nomádjáról

Korábban a nevét sem tudták kimondani a japánnak, aki perzsa. Pontosabban angol.

F1: A Ferrari lenyúlná a McLaren-főnököt?

Durvul a helyzet a Ferrarinál: olasz források szerint a csapatfőnök, Maurizio Arrivabene ideje kitelt az olasz csapatnál, már keresik az utódot. A mclarenes Eric Boullier is képben lehet.

Pokoli lángok nyelték el a BMW rendőrkocsit

Ashford közelében csaptak fel a lángok a BMW orrából, amelyek végül az egész autót ellepték.

F1: Az amerikai csapat nem gondol hazai pilótára

A Forma-1-ben idén mutatkozott be az amerikai Haas-csapat, de hazai pilótája nincs, és egyelőre nem is látnak alkalmas jelöltet.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.