Autós, el ne feledd: hamarosan lejárnak a matricák!

Autópálya-matrica: hogy fussak neki 2016-nak?

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.12.22. 06.00

Egyelőre úgy néz ki, idén nem talált ki új meglepetést a kormány autópálya-matrica ügyben. Viszont így is figyeljen oda minden autós, nehogy büntivel nyissa az új évet!

Új év, új matricák! A tavaly év végi kaotikus, erősen ötletszerű matricareform az idén (legalábbis egyelőre úgy néz ki) elmarad, de így is megér egy figyelemfelhívó cikket a téma így, december végén. Magyar Autós; ha van matricád, vagy nincs, de jövőre kéne, jól teszed, ha alaposan átgondolod és megtervezed, mikor, melyik járművedre milyen jogosultságot is szeretnél váltani!

Matrica nélkül felhajtani a sztrádára szemályautóval, kisteherautóval, motorral 14 875 forintba kerül alkalmanként! Legalább! Ha ezt a pótdíjat nem fizetjük meg időben, vagy a fene tudja, miért, a meglehetősen zűrzavaros, nehezen értelmezhető online tájékoztató szerint előbb-utóbb 59 500 forintos pótdíjat is ránk verhetnek! Szóval jobb, ha időben végiggondoljuk, mit is kell tennünk!

Egy óvszer-display két partján található a matricával kapcsolatos információ ezen a MOL-kúton. Ez a komolyság nagyjából jellemzi is a sztrádahasználattal kapcsolatos hivatalos tájékoztatás minőségét


Éves országos matrica van a kocsin?

Egy dologra kell figyelni: még januárban tessék megváltani az új matricát! Az előző évi sztrádahasználati jog a következő év január 31-ig érvényes – érdemes vigyázni, ne halogassuk túl sokáig az új matrica megvételét, nehogy egyszer csak, valamikor áprilisban, elkezdjenek jönni a csekkek!

Mi van, ha mégis elfelejtettem matricát venni?

Ha valaki megfeledkezik a matricavásárlásról, vagy elírják a kúton a rendszámát, arra számíthat, hogy minden nap, amikor felhajt a sztrádára, új büntetést jelent. Van viszont egy úgynevezett pótdíj-maximalizálási lehetőség ilyen esetekre: a fizetési felszólítás átvételétől számított 15 napon belül lehet jelentkezni, hogy upsz, elfelejtettem, léccilécci, ne tessék agyonbüntetni, hadd ússzam meg kétszeres pótdíjjal, azaz 2×14 875 forinttal az egészet!

Itt olvasható egy tanulságos eset leírása arról, hogy milyen kálvária várhat arra, aki elfelejt matricát venni, vagy hibásan ütik be neki a rendszámot, és nem veszi észre – megéri odafigyelni!

Éves megyei matrica van a kocsin?

Lásd fent: a régi matrica 2016. január 31-ig érvényes, vagyis van egy hónap megváltani az új autópálya-használati jogosultságot.

Íme, a matrica, ami a Magyar Abszurd jegyében már évek óta valójában nem is matrica, hanem egy hőpapíros, esetleg SMS-ben kapott bizonylat csupán


10 vagy 30 napos matrica van a kocsin?

A matrica a bizonylaton feltüntetett ideig érvényes, ebben az esetben nincs jelentősége a szilveszternek. Továbbra is igaz viszont, hogy ha nem tudjuk pontosan, milyen matrica van a kocsin, vagy elfelejtettük, meddig érvényes a jogosultság pontosan, az autópályadíjak beszedéséért felelő Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató olyan nehezen adja ki az információt, mintha a fogukat húznák.

Telefonon egyáltalán nem mondják meg, van-e matrica a kocsin. Az ügyfélszolgálati irodákban (amelyekből összesen 17 darab van, de a cég weboldalán gondosan eltitkolják, hogy pontosan hol is) állítólag megmondják, mi is a helyzet, de még nem találkoztunk élő emberrel, aki járt volna ezeken a titokzatos helyeken.

A hasraütős módszerrel készült kategóriatáblázat: ugyanaz a Transporter kétszer annyit fizet, ha teherautónak van vizsgáztatva, mert csak

Kaptunk viszont egy tippet, miszerint a forgalmi engedély fotójának beküldésével ki lehet csikarni az infót a NÚSZ-ból. Cikkünk írásakor elküldtem egy forgalmit először a hoaxként keringő info@nemzetiutdij.hu címre, de innen visszajött a levél azzal, hogy az e-mail cím nem létezik. Ezután a cég weblapján megtalált, kevésbé triviális ugyfel@nemzetiutdij.hu-val próbálkoztam, innen jött is egy visszaigazolás:

Tisztelt Ügyfelünk!

 

Ügyfélszolgálatunknak küldött elektronikus levelét köszönjük!

Levelének feldolgozása folyamatban van, munkatársaink a lehető legrövidebb időn belül tájékoztatni fogják.

Megértését és türelmét köszönjük!


És alig három óra elteltével megjött az igazi válasz is:

Ügyfélszolgálatunkhoz érkezett elektronikus levelére válaszolva tájékoztatjuk, hogy
értékesítési adatbázisunk mai napon (2015.12.21-én) aktuális adatai szerint az EJH-003
forgalmi rendszámú gépjármű 2016.01.31-én éjfélig rendelkezik D2 kategóriájú Pest megyei
úthasználati jogosultsággal.
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a fent közölt adatok tájékoztató jellegűek, jelen e-mail nem
alkalmas a jogosultság fennállásának igazolására. A közölt adatok az úthasználati
jogosultságok értékesítési adatbázisának mai napon, a lekérdezés óraidőpontjában aktuális
állapotát tükrözik.

A módszer tehát működik! Aki nem tudja, hogy a kocsin, amellyel épp felhajtana a sztrádára, van-e matrica, a forgalmi fotójának elküldésével tényleg megtudhatja, még akár szombaton (kollégám tapasztalata) vagy hétköznap este hatkor is (az én tapasztalatom), alig pár órán belül. Le vagyunk nyűgözve.

Az idei évtől már türelmi idő sincs: ha felhajtunk matrica nélkül a sztrádára, mire a következő kúton megváltanánk a jogosultságot, jó eséllyel már meg is vagyunk büntetve


Nincs matrica a kocsin, de jövőre kéne?

E sorok írója pont ilyen helyzetben van: decemberben került a nevemre egy autó, amelyre már nem vettem meg az éves Pest megyei matricát 2015-re, arra a pár hétre. Sajnos nem lehet elővételben megvenni a jövő évi megyei vagy országos matricát, január elsején 0:00-kor kezdődik az értékesítés. Hogy miért, ne tőlünk kérdezzék. Ezért nagyon-nagyon kell figyelnem (és figyeljen a kedves olvasó is, ha hasonló cipőben jár), hogy 2016-ban az első alkalommal, MIELŐTT(!!!) felhajtok az autópályára, egy benzinkúton vagy online meg kell venni majd a matricát az “új” kocsira.

Hát ez a helyzet így év végén matricafronton. Kívánunk minden kedves autósnak, motorosnak, olvasónknak baleset- és büntetésmentes 2016-ot!

Kommentek

 • Guevara

  A hőpapírt érdemes addig lefotózni amíg látszik, és elmenteni legalább 2 egymástól független adathordozóra. A lejárat után még 2 évig őrizgetni kell(ene) ugyanis a “matricát” vagy az sms-t.

 • subtotal

  “Matrica nélkül felhajtani a sztrádára szemályautóval, kisteherautóval, motorral 14875 forintba kerül alkalmanként!”

  Kicsi pontosítás: nem alkalmanként, naponta kerül ennyibe, sajnos tapasztalat idénről.

 • DTF

  Van e logikus magyarazat arra h miert nincs 365 napos es miert nem lehet elore megvenni ezeket a matricakat.
  Es miert matrica a neve, amikor mar reg nem az?
  Tovabba miert nem az uthasznalat aranyos dijazast vezetik be? Itt a buntetes elkerulhetolenne, mert ho vegen mindigterhrlnek a bankszamladat, nem fotdulhatna elo tevedes.
  Navigacio rszkozzel nem lehet tervezni ha megye matricaid vannak, mindig elozte jo alapisanmeg kell neznedhholmehet le utoljara es hol johtsdz fel legeloszor. Ennek mi az ertelme???

 • Kempelen.

  DTF!
  Van 365 napos, sőt ez az éves akár 396 napos is, mert jan. 30-ig érvényes.
  Azért matrica a neve, mert a köznyelv így használja.
  Volt úthasználat arányos díjazás Magyarországon. Sokkal drágább volt, mint ez. Európa általam ismert összes úthasználat arányos rendszere a többszöröse díjban a hazainak.
  Navigáció ügyben keress meg egy fejlesztő céget, vagy szerinted ez is állami feladat lenne?

 • Kempelen.

  “Matrica nélkül felhajtani a sztrádára szemályautóval, kisteherautóval, motorral 14875 forintba kerül alkalmanként!”

  Amennyiben még aznap megveszed, akkor 0 Ft. Tapasztalat.

 • vezess-admin

  Kempelen,

  sajnos tévedsz. Régebben valóban nap végén ellenőrizték az adatbázist, így akit reggel 7-kor lefotóztak, de 23.59.59-kor volt matricája, nem kapott büntetést. De ezt pár hónapja valós idejű ellenőrzésre változtatták. Mi nem kockáztatnánk.

 • Kempelen.

  Nyár végén bambáztam el, s csak este vásároltam meg. Azóta már biztosan kaptam volna értesítést. Tény, hogy jobb az óvatosság, nekem ez a tapasztalatom. Az imént azért fölhívtam az autópálya mérnökséget. nem mondtak mást, mint amit én, de jobb az óvatosság.

 • hova

  Kempelen.
  Már valóban a valós idejű ellenőrzés van érvényben. Szerintem sem érdemes próbálkozni-bünti jön.

 • gyulavit

  Mint minden,az orbán féle diktatúra a BÜNTETÉSRŐL szól!!És a csalásról!!
  Ha négy napos matricát veszek adott nap 22 órakor az gyakorlatilag 3 napos!!Csak büntetni !! Kell a pénz a haveroknak,a botlábú focistáknak….stb
  Ezt mindennek lehet hívni csak nem jog államnak!

 • DTF

  Kempelen:

  a navi szoftver gyártók képetelenek programozni ezt a hüly erendzsertt ami van…
  és ha dárágbb az útarányos fizetés, akkor mi van? inkább legyen az, mint iylen -kesze-kusza és logikátlan!
  nem tudz 365-ösöet venni, még havit sem. én szeptemberben vettem az autómat, de éveset nem vehetke, mert csak jan 31-ig jó… ez barmság… és a megyei? megveszem az éveset, de bödsöl életbne nem járok monjduk jnógrádabn. jó, vegyk, pest, fejér meg báőcs kinkus, ok, de ha kell másik megye kb. 2 napra, akkor vegyek egyet ami éves? nekem semmi bajom a fizetps úthasználatta, sőt, támogaotm, de nem iylen 5 éves gyerekagy szintéjn…

 • mtbe

  Nekem tetszik ez a rendszer.

 • menőmanó

  Teljesen igazságtalan a rendszer, mert ha augusztusban vesz az ember matricát, az nem jövő év augusztusáig csak év végéig (jövő január végéig)tart.

 • TéGé2

  Lesznek új szakaszok fizetősek? Arról volt szó, hogy 2016-tól, ha lejár az úniós moratórium a támogatás miatt, akkor további szakaszok is fizetősek lesznek. Nem ártana pontosítani, hogy ’16-tól milyen szakaszok lesznek fizetősek.

 • DTF

  Majd december 30-31-en kihirdeitk mely szakaszok valnak fizetosse jan 1-tol. Es akkor majd ha ilyenen kozlekedsz vegyel matricat gyorsan szilveszter ejjelen…
  Eskuszomkivancsi lennek azon emberek nevere akik kitalaltak ezt az egesz rendszer..

 • japancar

  A legjobb vétel az éves a megyei matrica. Nekem kettő megyére van matricám és ahová gyakran járok oda pont ez a kettő megye kell. Akkor vágok neki az útnak amikor akarok és egy évi semmi gond, hogy menjek a pálya általam használt szakaszán. Ha máshová megyek akkor le kell menni a pályáról. De ez nálam szerencsére ritka eset.

 • japancar

  menőmanó – 2015.12.22 // 22:20
  Valóban így van. A novemberben megvett éves matrica csak egy hónapig lesz jó..
  DE:
  Azok akik rendszeresen járnak valamerre, azok januárban megveszik, és egy évig meg se kell állni, ha az adott útvonalon járnak.

Miért csökkentették 70-re a tempót a reptéri úton?

Pár hónapja felvetettük a Budapest Közútnál, hogy tán újra kéne gondolni a repülőtéri gyorsút forgalmi rendjét. És, Isten irgalmazzon lelkünknek, újra is gondolták!

Tarlós téved – visszaszólt a bírságoló közteres

Több ponton vitatja a főpolgármester állításait az autósokat személyenként akár tucatnyi 50 ezres bírsággal nyakon öntő közteresek főnöke.  Tarlós szerint ne fizessenek, az ügyvéd szerint ez butaság.

Hogyan hajtogassunk Suzuki Ignist?

Az origami az egyik legrégebbi japán szabadidős tevékenység, ami ma is töretlenül népszerű, az új Suzuki Ignis pedig kellően dekoratív ahhoz, hogy ihletet adjon egy elszánt hajtogatónak.

Tarlós István felébredt a kómából

A magyar közlekedési szankcionálás rendszere (magyarul: a büntetések) kilenc éve romlott el teljesen, amikor még Gyurcsány kormánya kitalálta az objektív felelősség nevű baromságot. Tarlós hol volt eddig, hogy ezt csak most vette észre?

Durva rekord a magyar autópályákon

Az előző évhez képest 2016-ban jelentősen nőtt a bliccelő autósok ellen indított pótdíjas eljárások száma Magyarországon.

F1: A kis Schumacher is világbajnok lenne

Michael Schumacher fia, Mick édesapját tekinti a bálványának, így ő is szertne a Forma-1-es világbajnoki címig jutni.

BMW M8: új legenda születik

Az 5-ös és 7-es szériákkal közös padlólemezre épül a leendő BMW 8-as szuperkupé. Már az M-verzióját tesztelik.

F1-es motorértekezletre megy az Audi

Német sajtóértesülés szerint a jelenlegi motorgyártók mellett a Volkswagen-csoport egyik képviselője is ott lesz a Forma-1-es erőforrások jövőjét illető pénteki megbeszélésen.

Egykori KGB-s autót 4,5 millióért? Valaki?

A V8-as Tatra egy KGB-s változata került fel nemrég az eBay-re, amire most bárki licitálhat.

Elektromos terepkupét fejleszt a Škoda

305 lóerős, összkerékhajtású hajtáslánc, 500 kilométeres hatótávolság: a Škoda Vision E magas szinten indítja a cég elektromos offenzíváját.

Nagyon jó hír jött az uniós közlekedési balesetekről

Kétéves stagnálás után tavaly ismét csökkent a halálos közúti balesetek száma az Európai Unióban.

Alonso: Nincs több kávészünet!

Fernando Alonso szerint belülről egészen nagy a különbség a korábbi és a 2017-esautók között, a kanyarsebesség elképesztő. Még a McLarenben is.

A KRESZ örök dilemmájára kerül most pont

Kiengedjem? Ne engedjem ki? Mikor engedjem ki?

Így javítanak utat Ukrajnában, nem szép látvány

A járhatatlan sártengerré változó földutakat régen gyakran töltötték fel építési törmelékkel, téglákkal, amelyet a járművek szép lassan bedolgozták a földbe, és ideig-óráig könnyebb volt a haladás.

Hivatalos: jön az új Ikarus

Cseppfolyós földgázzal (LNG) hajtott buszok gyártásába kezd az év második felében az Ikarus.

Morbid: El akarták lopni a Ferrari-alapító maradványait

Az olasz rendőrség kedden közölte, hogy sikerült meghiúsítaniuk a néhai Ferrari-alapító, Enzo Ferrari földi maradványainak ellopását. Váltságdíjra utaztak a reménybeli sírrablók.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.