Beültünk a jövő luxusautójába

W213: újra sorhat a Mercedesnél

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2015.12.16. 06.12

Nemrég a sindelfingeni epicentrumban megnéztük a soros hathengeres motorokkal is elérhető, még titkos újMercedes-Benz E-osztályt.

Nemrég a sindelfingeni Mercedes-Benz-epicentrumban jártunk néhányan, hogy beüljünk a majd 2016 tavaszától értékesített új E-osztályba. A Stuttgart közelében található Sindelfingen tradicionális gyártóbázis és egyben formatervezési központ is, ahol a limuzinként W213, kombiként S213 kódú E-osztály született.

Az egyelőre csak maszkolva megvillantott autót a műszerfali képernyőkön már láthattuk álcázás nélkül, de a grafikát nem lehetett lefotózni, mert a fényképezőgép mellett a telefonunk is a szervezőknél leadva pihent.

MRA, a közös nevező

Az E-osztály orra hűen követi az S-osztályt, a nappali menetfény íve erős családi vonásokat mutat mindkét autón. A kocsi hátulja is családban marad, megvalósítva azt a finom distinkciót, amire Robert Lesnik, a márka külső formatervezési vezetője utalt tavalyi interjúnkban. Most zárult a kör, a márka klasszikus lépcsőshátú típusainál most már egytagú a hátsó lámpa.

Felépítését tekintve az újdonság az MRA-padlólemezt örökli. A Mercedes Rear wheel Architecture közös az S- és a C-osztállyal illetve a GLC-vel, ami igen rövid első túlnyúlásra és hátratolt utascellára enged következtetni.

Minden bizonnyal az E-osztálynál is várhatunk olyan aerodinamikai finomságokat, mint a B-osztály, az S-osztály vagy a CLA esetében. Ezek alaktényezője 0,24-re, 0,23-ra illetve 0,22-re is lenyomható kiviteltől függően.

Mivel a hosszú, lépcsőshátú autók megkönnyítik az áramvonalasítást, csodálkoznánk, ha nem javulna nagyjából két századdal az alaktényező. Jelenleg az E 220 CDI Efficiency Editioné 0,25-ről indul, de az sem téved, akinek 0,24 rémlik: az a kétajtós kupéváltozatra vonatkozik.

A bemutató idején még titkosak voltak az időközben kiadott gyári fotók. Akkora volt a titkolózás, hogy Frank Bracke, a típus fejlesztési vezetője még arra sem mert egyértelmű választ adni, hogy lesznek-e kézi váltós modellek. Várhatóan nagyon is, különben az alapárba kellene beépíteni a négyhengeres modellekhez felárért is eladható automatikus váltót. Nyilván jobb extraként számlázni, ha így is örömmel megrendelik az ügyfelek, hiszen kézi váltásra kárhoztatva egy Mercedes-Benz nem az igazi.

Sorhat, újra

Új motorgenerációra számíthatunk. Míg a sorhatos motorok kifuttatásakor, lassan húsz éve a V8-as és a V6-os motorok közös alkatrészei indokolták a váltást, most a soros négy- és hathengeres motorokkal elérhető megtakarítás a motiváció.

A Mercedes-Benz utolsó soros hathengerese talán a 2002 utáni E 320 CDI-ben dolgozott egy ideig. Azóta csak a Chevrolet Epicában, nagyobb Volvókban és a Land Rover Freelanderben találkoztunk a soros hathengeres benzinessel, de keresztben beépítve. A sorhatot a BMW nagyon háttérbe szorította, olcsóbb motorokkal kiváltva szinte mindet, már a 330i-ben is.

Burmester-audio: autóval együtt olcsóbb

Artisztikus mozgással pörög ki a helyéről a felső magashangsugárzó


Én a hét- vagy kilencfokozatú automata váltó mellett egyvalamit feltétlenül beikszelnék az extralistán: a Burmester-hifit. Felára még nem ismert, de például a Porsche Panamerába a térhatású hangrendszer 4986 euró 10 centért rendelhető meg, ami átszámítva 1,6 millió forint. Aki kicsit jártas a highend audiomárka termékei között, az tudja, hogy az otthoni szetthez három kábelt adnak annyiért, amennyiért a kocsiba a teljes rendszert megvehetjük – erősítette meg a helyszínen a Burmester szakembere. Egy igazán igényes audiorendszer ára felmehet átszámítva 51 millió forintra.

Összesen 23 hangszóró működik, négy közülük a tetőből szól a térhatás megteremtésére. A rendszer összteljesítménye 1450 W, a mélynyomó 400 wattos. Az S-osztályból átvett finomságként a hangzás nemcsak a vezetőre vagy az összes utasra optimalizálható, hanem a hátsó ülésen utazóra is, mert az E-osztály sofőrös limuzin is lehet. Ezért sem elég kilenc hangszóró.

A berlini márka káprázatosan tiszta és telt hangzást hozott létre, amit kórusműtől a dobszólón át hard rockig többféle zenével meghallhattunk. Még az ésszerűen tömörített MP3-fájlok is emlékezetesen szólaltak meg. A torzításmentes visszaadás eszement hangerővel is élvezhető, de nagyon tetszettek a minuciózus digitális hangolással összerakott visszaadási sémák, főleg a zenehű Pure, a legtisztább hangzás. Aki eltölt fél órát a kocsiban zenehallgatással, az nehezen vesz utána A6-os Audit, 5-ös BMW-t, Jaguar XF-et vagy S90-es Volvót, hiába rendelhető a konkurensekhez is hightech audiorendszer.

Beülve a műszerfalat két képernyő uralja, amelyek azért keltenek annyira igényes hatást, mert elegáns üvegburkolat mögött világítanak. A képernyők átmérője 12,3 hüvelykig megy fel, felszereltségtől függően lesz jóval kisebb kijelző is.

1920×720 képpont. Kétszer

A nagyobbik képernyők felbontása 1920×720 képpont, a képátló mindkét esetben 31,2 centiméter. A monitorok cseréjének költségébe jobb bele sem gondolni, de tagadhatatlanul illenek egy prémiummárkához.

Modern autókban, főleg a felső kategóriában, de már egy jobban felszerelt Astra, 308, Mazda3 esetében is gond az ezernyi funkció használatának megkönnyítése. Erre alapesetben a Mercedes-Benz válasza a Comand a két ülés közötti érintőfelülettel ellátott tárcsával lépkedve a menüben.

Háromféle kezelőszerv

Mivel sok cég nagyobb gépjárműpark részeként használja az E-osztályt, gondolni kellett azokra is, akik egészen más autókból ülnek át. A legfontosabb alapfunkciók, így a navigáció, a telefon-kihangosító vagy a zenebona használatához megmaradtak a külön gombok a klímarendszer vezérlése alatt.
 

Merőben újak az apró joystickként mozgatható, puha gumi mögé rejtett bogyók a kormánykeréken. A jobb és a bal oldali küllőn lévő kapcsolókkal is gyorsan barangolhatunk a menükben, de a struktúra kiismerésének ennyire összetett autóknál sosem szabad menet közben nekiállni. Némi beszokás után a háromféle megoldás közül mindenki megtalálhatja a neki passzolót.

Homokóra az ülésekben

Igen különlegesek az ülések. A tervezők a mérték utáni szabóságok klasszikus fa próbababáinak formáját követve, átültették a homokóra alakot az üléskárpitokba. A derékban karcsúsított motívum vonzó és érdekes, amit megfejeltek a vállrészen egy gallérszerű megoldással.
 

Szokatlan a többnyire sík vagy domborodó kialakítású ülésen a konkáv felület megjelenése. A konkáv (leegyszerűsítve: nem kidudorodó) ülésrészeket rendkívül nehéz bevonni a nemes bőrkárpitokkal, de valahogy megoldották. Ennek módjára egy üléstechnikai szakember, eredetiben Sitztechniker tudott volna választ adni, aki épp nem volt ott, de mindegy is. Elég, ha a teniszklubba XF-fel vagy más konkurenssel érkező partnereknek bedobja a tulaj, hogy nemcsak a nőies középrészt kell észrevenni az új ülésen.

Ezen a látványos videón láthatók a műszerfal nézetváltásai és a Burmester-hangsugárzó kitekeredése

Ismét lesznek Designo (e: dezinyo) változatok, egyedi anyagokkal és színekkel a rendkívül szellős büdzséjű ügyfeleknek. Akiben van merészség, imponálóan eredeti árnyalatokkal teremtheti meg a műszerfal alsó és felső részének kontrasztját és az ülések is nagyon vagány bőrökbe burkolhatóak.

Derűs luxus

Érezhető az új E-osztályon az a magabiztosság, amivel az évtizedes helybenjárás után formailag és technikailag is magára találó márka visszavághat az Audinak és később akár a BMW-nek is az ezredforduló óta elszenvedett visszaszorulásért.

Mintha klasszikus luxusmárkaként a Mercedes-Benznél nehezebben reagáltak volna a prémiummárkák iránti új igényekre, arra a változásra, amivel a pár százezres darabszámú prémiummárkák a másfél, sőt kétmilliós darabszámokat ostromló tömegtermelővé váltak, a valódi volumenmárkákkal szembeni fölény megőrzésével.

Az Audik hideg, de lenyűgöző perfekcionizmusával szemben az új E-osztály hangulatosabb, de nem kevésbé igényes belső teréből nemes derű árad. Ha az autó többi része is ekkorát lép előre, akkor lesz min csodálkozni a modellváltást előkészítő német konkurenseknél.

Kommentek

F1: Vettel kimondta, hogy visszaesett a Ferrari

Sebastian Vettel az újabban szokásos kincstári optimizmusával értékelt az Amerikai Nagydíj időmérő edzése után.

F1: Hamilton imádta, hogy érte tomboltak

Lewis Hamilton megköszönte a közönség támogatását az Amerikai Nagydíj időmérője után. Az első három nyilatkozatai.

F1: Hamiltonnak megvan az eső austini pole

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj időmérőjén Lewis Hamilton magabiztos előnnyel verte csapattársát, Nico Rosberget. A Mercedesek mögött a Red Bullok, a Ferrari a harmadik erő.

Megvan az év legdurvább esküvői menete

Nálunk az autóval vonuló násznép feldíszített kocsikkal, lassú menettel, dudaszóval köszönti az ifjú párt, de nem mindenhol azonosak a szokások.

F1: Titkos ügynökök a McLarennél?

A McLaren vicces kisfilmmel ünnepli James Hunt 1976-os bajnoki győzelmének évfordulóját.

F1: Verstappen véleményes körrel az 1.

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj utolsó edzésén a Mercedes rejtegette a tempóját, a leggyorsabb a pályát kiszélesítő Max Verstappen lett. Rejtélyes defektet a Toro Rssónál.

F1: A Mercedes kijátszott egy jokert Hamilton kedvéért

A Mercedes-csapat pénteken éjszaka megtörte a kötelező takarodót, az egyik felmentést elhasználva Lewis Hamilton autóján dolgoztak.

F1: Meglepetés, a Red Bull még egy évet adott Kvjatnak

A Red Bull Austnban bejelentette, hogy a nagycsapattól idén a Toro Rossóhoz visszaültetett Danyiil Kvjat jövőre is a faenzai alakulatnál versenyez.

F1: A pilóták nekimentek Verstappennek

Úgy hírlik, hogy az austini versenyzői értekezleten jó néhányan panaszkodtak Max Verstappen vezetési stílusára, nagyobb szigort, szabálytisztázást követlenek.

Ezért ne telefonálj vezetés közben

Vezetés közben telefonálni borzasztóan rossz ötlet. Ilyen csúnya vége lehet.

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Szerencsétlen tolvaj autót akart lopni, de kéziváltós volt

A kiszemelt autót már a benzinkúttól követte a félnótás tolvaj, de a kulcsok megkaparintása után sem tudott vele mit kezdeni a kéziváltó miatt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.