Ezért van torlódás az autópályáinkon

Acél helyett beton

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.10.13. 06.10

Az M3 bevezető szakaszán, az M5-ön és újabban az M1-es és M7-es Budapesthez közeli végein is 80-as, 60-as táblák kerültek ki, és csak jönnek-jönnek ide a betonelemek.

Két kérdés merül fel bennem reggelente, amikor tétován próbálok megfelelni a 60-as táblának és a 100-zal haladó forgalomnak egyaránt az M1-es M7-esbe torkolló (vagy fordítva) szakaszán. Az egyik, hogy mi a francért nem lehet épeszű sebességkorlátozást megállapítani egy ilyen helyen, miért kell ilyen brutális túlkorlátozással létrehozni effektív veszélyhelyzetet. Erre persze tudom a választ: azért, mert a jelenlegi magyar előírások ilyen ostobák, a közútkezelők túlbiztosítják magukat a munkavégzések helyszínén, pont ezzel teremtve balesetveszélyt. Ezzel egyelőre nem tudunk mit kezdeni.

Viszont a másik kérdés mindeddig nyitott volt: TÉNYLEG az a legfontosabb ma a magyar utakon, hogy kivagdaljanak szalagkorlátokat, kiirtsanak tamariskabokrokat, és a helyükre ronda, szürke betontömböket tegyenek? Mert az M3-asnál és az M1/M7-nél jelenleg ez történik.

(Itt tekinthető meg webkamerán a munka az M3-ason folyó építkezésről.)

Némelyik építkezés még webkamerán is követhető - no nem direkt, csak mert olyan kiterjedtek a munkák, hogy van olyan munkaterület, ahol van forgalomfigyelő kamera

Rá is kérdeztem a hazai autópályákat menedzselő Magyar Közút Zrt.-nél, hogy miért lett hirtelen olyan nagyon fontos ez a munka. És kaptam egy szép, szabatos választ – enyhén tömörítettem, a lényeget kiemeltem, csak a vastagított részeket elolvasva hamarabb megérthető a munkálatok oka:

“Kedves Rácz Tamás!

A beruházás szükségességét a gyorsforgalmi utak egyik tipikus balesettípusa, a pályaelhagyásos baleset indokolja. Ez a balesettípus különösen súlyos következményekkel járhat, ha a gépjármű az elválasztó sávi vezetőkorlátot átszakítva a másik pályatestre átjut. A 2011 és 2015 első fele közötti időszakot tekintve elmondható, hogy a gyorsforgalmi úthálózaton évente átlagosan 20 és 30 közötti a korlát átszakításos balesetek száma.

A beton terelőelemekkel, fokozott visszatartó képességű vezetőkorlátokkal, energiaelnyelő berendezésekkel, korszerű üzemi átjárók építésével, padka burkolásokkal ezen balesetek valószínűsége jelentősen csökkenthető. A beton terelőfal életet menthet.

Az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve a pályaelhagyásos balesetek esetén többször előfordult, hogy a járművek a középső elválasztósávban lévő jobb és bal oldali szalagkorlátokat átszakítva a szemközti pályára kerültek vagy arra közvetlen veszélyt jelentettek. Olykor nemcsak a kamionok, hanem a mikrobuszok és a személygépkocsik is átszakították az elválasztó korlátokat és áttértek a szemközti pályára. Ezeknek a szalagkorlátoknak a beépítésekor egységes európai szabvány még nem volt érvényben, a minősítés nélküli szalagkorlátok töréstesztre nem voltak bevizsgálva, így visszatartási képességük ismeretlen.”

Ilyen volt


Ilyen lesz

“A projekt megvalósításának szükségességét alátámasztja a 2010 óta érvényben lévő e-ÚT 04.04.12. számú, a közúti visszatartó rendszerekről szóló útügyi műszaki előírás, amely tartalmazza, hogy a gyorsforgalmi utak elválasztó sávjában mindkét oldalon H2 visszatartási fokozatú rendszert kell kiépíteni.A témában készült tanulmányok és a külföldi tapasztalatok megerősítik, hogy a nagy forgalmú útszakaszokon a hosszú távú üzemeltetési szempontokat figyelembe véve a vasbeton terelőfal építése a kedvezőbb megoldás a vezetőkorláttal szemben.

Például a vezetőkorlátot annak sérülése esetén cserélni kell, míg a beton terelőfal esetén erre ritkán van szükség. A vezetőkorlát cseréje szinte minden esetben forgalomkorlátozással is jár. Az üzemeltetési költségeket is figyelembe véve kb. 40 000 jármű/nap forgalom felett a betonfal a gyorsabban megtérülő beruházás. Ez leegyszerűsítve Budapest mintegy 50 km-es körzetében minden gyorsforgalmi utat jelent.

Uniós nyílt közbeszerzési eljárás eredményeképp – a Közbeszerzési törvény alapján – került sor a vállalkozási szerződések megkötésére, az ajánlati felhívás megjelent a TED (Tenders Electronic Daily) adatbázisban. Ennek megfelelően az alábbi kivitelező kerültek kihirdetésre az egyes autópályák esetében:

M3-as autópálya:
Vállalkozó: DF Konzorcium (Duna Aszfalt Kft., FERROBETON Zrt.)

M5-ös autópálya:
Vállalkozó: Colas Hungária Zrt.

M7-es autópálya:
Vállalkozó: EuroAszfalt Kft.

A betonelemeket a M3-as és M5-ös autópálya esetében a Ferrobeton Zrt. gyártja, az M7-es autópálya esetében pedig a SW Umwelttechnik Magyarország Kft.

A hazai infrastruktúra biztonságosabbá tétele illetve a közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében a kormány határozatban rögzítette a projekt megvalósítását. A fejlesztés európai uniós támogatással a Közlekedés Operatív Program keretében valósul meg, közel nettó 8 milliárd forintból. A 2012-ben megkötött támogatási szerződés birtokában az előkészítő munkák megkezdődtek. A szabályozásnak megfelelően a forrás csak a Támogatási Szerződésben rögzített műszaki tartalom megvalósulására nyújthat fedezetet, ettől eltérni, más beruházást megvalósítani nem lehetséges.

Vagyis évi 20-30 baleset következményeinek enyhítése történik meg most, nyolcmilliárd forintból. Nekem már több kérdésem nincs is, csak egy: kedves olvasók, szerintetek is jó helyre megy az EU pénze?

Szavazás

Szerinted elfogadható a válasz, nyolcmilliárd forint jó helyre kerül azzal, hogy beton elválasztóelemekre cseréljük a szalagkorlátot pár tucat kilométeren?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • subtotal

  Tamás, rossz a következtetésed: a teljes úthálózaton van 20-30 ilyen eset, az, hogy az érintett szakaszokra ebből mennyi jut, azt nem tudjuk.
  Legyünk jóindulatúak és mondjuk, hogy a harmada/fele. Tehát 10-15 baleset következményeinek enyhítésére 8mrdFt.
  Vagy felejtsük el az ilyen számításokat és gondoljunk arra, hogy mindjárt lezárul az előző EU-s programozási ciklus, talán jobban megértjük a motivációkat.

 • Facew

  Ezért jobb erre költeni, mint stadionra meg felesleges vasútra…
  Ha csak 10-15 balesetről is van szó, 10-20 évig eláll az a betontömb meg még tovább is. és ha ezalatt 400 balesettől véd meg, akkor az 20 millió per baleset.

  nekem megér 20M-et, hogy ne haljon szörnyet a 4tagu családom egy frontális ütközés miatt…

 • DTF

  sztem ezek olyan szalagkorlatok h nem egyszerű átszakítani, sőt.. egy iylen betoelemen nagy sebességgel simán át lehet repülni…
  inkább itt arról vam szó h megint csak jó magyar szokás szeint el kell herdálni az eu-s pénzeket. nem kötelezp az összeset felhazsnálni, lehet visszaadni,d e magyar nép nem ilyen… lehet h ezt a 8 miliáűrdot más nemzet jobb dolgokra tudná fordítani…
  még az a szerencse h nem álltak még oda a renődrök mérni, mert SENKI nem tarja be a 60-at, hetente járok az m5-ösön kifele, és eddig egy autót/kmaion nem láttam 60-nal menni..

 • montsenior 10

  Azért szavaztam a betonelemre,mert biztossan jobb megoldás mint a szallagkorlát . Bár //elnézést a durva szóért// az őrültek ellen nincs oly biztonsági eszköz mely megvédené a közlekedési partnereket.

 • hova

  Azért Európa több autópályáján lehet ilyen “beton rengetegben” autózni,nem egyedül álló eset, de tutira hasznos, montseniornak igaza van. De általában sivárak a pályák, mert nem szépségszalon! Rácz úr: van olyan ember, aki tojik a sebesség korlátozásra és van, aki betartja. Aki nem,mindíg az okoz veszélyhelyzetet. Ahol dolgoznak, ott védeni kell valamit v valakiket.Éjjel kettőkor a piros lámpánál sem morgok, hogy mi a francért piros, amikor semmi sem jön!! Az a piszok “miért nem rohanhatotk 160-al” dolog csillog ki az írásából, de emberek is közlekednek az utakon,gyerekekkel, unokákkal-szóval mindenki megöregszik egyszer-Ön is!

 • Rácz Tamás

  hova: én bizony bosszankodom, ha éjjel kettőkor, töküres úton piros a lámpa. Miért nem lehet időszakokra programozni, éjjelre sárga villogóra váltani?
  De hát nem vagyunk egyformák.

 • hova

  Rácz úr:
  “Nem hát vagyunk egyformák”. Bizony, nem vagyunk egy idősek,nem egyforma a habitusunk, más autóval járunk és más céllal, mások ülnek az autónkba, másként értékeljük az életet és mások életét-szóval ahány autós, annyiféle ember, ezért kell valami “közös”, ami keretek közé szorítja ezeket a másságokat, jóllehet, nem lehet az sem tökéletes.

 • hova

  “De hát nem vagyunk egyformák.”
  Bocs, így szól helyesen az idézet!

Életveszélyes abroncsokkal jár egy helyi járatú busz Egerben

Olvasónk szerint az egyik egri helyi járatú busz életveszélyes gumiabroncsokkal szállít utasokat, nap mint nap.

Mosni indult a Ladás srác, de totálkár lett a vége

Nagy tempóban hajtott a mosó előtt, ahol az árnyékban fagyos aszfalt eldobta a Lada farát, és sikerült pont elkapni a mosó épületének sarkát.

F1: Ricciardo rémisztő fejjel ment emberek közé

Mexikóban a halottak napja óriási népünnepély, Daniel Ricciardo a helyi szokások előtt tisztelegve csípte ki magát.

F1: Nem szorul fizetős pilótára a Force India

A Force Indiánál nem kényszer, hogy fizetős pilótát igazoljon a csapat a Renault-hoz szerződő Nico Hülkenberg helyére.

F1: Ecclestone durván beszólt a Merci-főnöknek

Bernie Ecclestone a Mexikói Nagydíj előtt alaposan kiosztotta a Forma-1-es csapatfőnököket.

Toyota HiLux, ami tényleg Lux: automatával, bőrrel, navival

A Toyota nyolcadik generációs pickupja nem erős, de tágas és masszív. Szeret felborulni, ha rángatják a kormányát, de egy ilyen autót nem kormányrángatva kell vezetni, hiszen minden bőr, kulcs nélküli nyitás-indítás vagy automata klíma dacára nem személyautó.

F1: Perez nem tesz csodát otthon

A mexikói F1-rajongók odavannak a sportágért, ezért a Force Indiá-s Sergio Perez igyekszik hűteni a kedélyeket a hétvégi futam előtt.

Pörög a magyar abroncspiac

Az idei év első kilenc hónapjában tovább nőtt a hazai autós gumiabroncspiac, a gyártók 5,2 százalékkal több abroncsot adtak el 2015 azonos időszakához képest.

F1: A Mercedes-belharcból profitálhat a Red Bull?

A Mercedes-pilóták világbajnoki címért folytatott küzdelme jó lehetőségeket ad a Red Bullnak, igyekeznek is kihasználni, hogy Hamiltonék egymással vannak elfoglalva.

Ki mondta, hogy télre nem való alufelni? – videó

Szórakoztató reklámban mutatják be, hogy nem kell félni a téli alufelni-használattól.

Videón a legújabb izom-Mercedes

612 lóereje és a kifejezetten ide fejlesztett menetdinamikai támogató technológiák az országutak uralkodójává teszik minden idők legerősebb E-osztályát. Most videón is megnézheted a részleteket.

Nem épült még ilyen erős E-osztály

Áthidaló félmegoldások után végre elérkezett az igazi nagyágyú: a Mercedes-AMG E63. Rögtön két kivitelben kapható.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.