Hiba a KRESZ-ben

Szerinted ez a tábla itt mit jelent?

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.10.12. 03.10

Te mit tennél vagy mit nem tennél a képen látható tábla után? És úgy egyáltalán – hogy is van ez az előzés-fogalom a KRESZ-ben?

Autópályán sokat guruló, a közlekedésszabályozás hibái iránt fogékony barátunk küldte az alábbi képet az M3-as autópályáról:


Hogy mi a hiba a képen? Nos, a KRESZ szerint:

c) Előzés: járművel az úttesten azonos irányban haladó jármű melletti elhaladás. Párhuzamos közlekedés esetében a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek.

 

Alaposan átnéztem a KRESZ-ben az előzés, a párhuzamos közlekedés szabályait, és úgy tűnik, egy autópályán “előzni” tulajdonképpen nem is lehet. Ha elhaladok egy másik jármű mellett (akár a képen látható útszakaszon), akkor sem sértek szabályt, ha ott az Előzni tilos tábla. Izgalmas folyománya ennek a problémának, hogy tulajdonképpen a kamionok is “elhaladhatnak” egymás mellett az autópályán, az elvi tiltás ellenére?

 

(6) Tilos előzni az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton – 6 és 22 óra között – a 7500 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival, vontatóval, valamint e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel.

Küldtem is legott egy levelet a Magyar Közútnak: a táblázás vajon mit tilt meg? Egy Előzni tilos tábla a párhuzamos közlekedés szabályai szerint valóban értelmezhetetlen az autópályán? Hiszen előzni itt fogalmilag nem lehet, csak “elhaladni”. Nagyon érdekes választ kaptam:

KRESZ 37. § 2) Az autópályán és az azonos irányú forgalom számára legalább két forgalmi sávval rendelkező autóúton a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni.

KRESZ 36. § 1) Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) – a (2)-(4) bekezdésben említett eseteket kivéve – a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni. Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad.

KRESZ 36. § 2) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy – lakott területen – távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat.


A fentiekből adódóan minden autósnak a külső sávban kell haladnia. Ha utolér egy járművet, akkor előzés céljára igénybe veheti a belső forgalmi sávot, majd vissza kell térnie a külső sávba. Ha nem tud visszatérni – mert telített a külső sáv -, akkor elhaladhat a belső sávban a külső sávban közlekedő lassabb járművek mellett. A tábla azt tiltja, hogy annak hatálya alatt egy jármű a fenti megfogalmazás szerint előzzön. Ennek szellemében a tehergépjárműveknek is a külső sávban kell haladniuk, és a belső sávba csak előzés megkezdésével juthatnak be, ami viszont ­­az – Ön által is – idézett pont alapján tilos.

Hm. Ha jól értem, akkor tehát a táblával jelzett útszakaszon, vagyis gyakorlatilag mindig, mindenütt, amikor az autópályán munkavégzés miatt kitesznek egy Előzni tilos táblát, a belső sávban tilos közlekedni! Ez annyira különösnek tűnik, meg persze ellentmond a mindennapi gyakorlatnak is, hogy rá is kérdeztem egy újabb mailben, jól értem-e:

“Öööö, ez egy kicsit ellentmondásos: ezek szerint (illetve a Közút szerint) akkor az Előzni tilos táblás autópálya-szakaszon a belső sávban gyakorlatilag nem lehet _senki_?”

És a megdöbbentő válasz:

“Kedves Tamás! A válasz – a tábla hatályáig – igen. Ezeket a táblákat azért helyezték ki a szakembereink, hogy segítsék például a munkaterületről az autópályára hajtó járművek besorolását.

Üdvözlettel:

xxx

kommunikációs osztályvezető”

Hát ezt nem gondoltam volna. És igazából még most sem gondolom, ezért megkérdeztem közlekedési jogász barátunkat, a Dr. Székely Ügyvédi Iroda munkatársát, neki mi a véleménye. A válasz ugyan elégtétellel töltött el, de felveti a kényelmetlen kérdést is: tényleg ilyen szar a KRESZ-ünk?

Kedves Tamás! Valóban van egy kis fogalomzavar az autópályával kapcsolatban az előzés és az elhaladás szavak használatában. Nekem úgy tűnik, hogy szinonimaként használja a jogalkotó. A logikádat végiggondolva igazad van. Az adott szituáció ráadásul, ahol a terelő jelzés megengedi az előzést, a tábla pedig tiltja, igen ellentétes.

Egyébként ez az elhaladás-előzés dolog két másik problémára is kihatással van. Az egyik a jobbról előzés az autópályán. Pár hónapja kavarta fel a közvéleményt egy videó a tartósan belső sávban haladó rendőrautóról, sőt, nekem is van ilyen élményem, amit fel is vettem. És persze valamennyien, akik szoktunk autópályán közlekedni, tudjuk, hogy a jobbra tartás valamiért nagyon sok autósnak fáj idehaza. Na már most: mind a Közút, mind a jogász véleménye alapján adódik a következtetés, hogy a középső-belső sávban szüttyögők mellett “el lehet haladni” jobbról. Miközben a “jobbról előzés” autópályán pont egy olyan cselekmény, amit veszélyessége miatt nagyon komolyan büntetnek Nyugat-Európában (100 euró a tarifa Németországban, ami ugyanannyi, mint a bünti sebességtúllépésért 26-30 km/h-val!).

A másik pedig a zebrán vagy közvetlenül zebra előtt előzés tilalma. Ha az elhaladás nem előzés, akkor elég nagy a baj: kevés veszélyesebb helyzet van, mint amikor az egyik autós elengedi a gyalogátkelőn a puhatestűt, a másik meg mellette elcsapja.

Már csak egy dolog volt hátra. Megkérdeztem az NFM, a közlekedési ügyeinkkel is foglalkozó minisztérium KRESZ-szakágát (egészen pontosan a Gépjármű-közlekedési és Vasúti Főosztály Gépjármű-közlekedési és Logisztikai Osztálya), mi a véleményük.

Szeptember 29-én ment el a kérdésem, a mai napig még nem jött meg ez a hivatalos szakvélemény, de sebaj, továbbra is kíváncsian várom. És, gondolom, most már ti is, kedves olvasók!

AZT HISZED, CSAK ENNYI GOND VAN A MAGYAR KRESZ-SZEL? ÖSSZEGYŰJTÖTTÜNK 10 LOGIKAI BUKFENCET A HAZAI SZABÁLYOZÁSBÓL. KATTINTS A KÉPRE!


Hiba a KRESZ-ben 1

Kommentek

 • demagóg

  Nagyobb gondunk ne legyen.

 • DTF

  Ezt en sem ertem miert igy rajtak ki de nem is erdekel, mert aki ezt igy kigondolta es majd megbis valositotta az nagOn hulyen es logikatlan… A masik h az a 69 feleslgess, amikor arra megyek 1-2 auto kivetelevek mindenki 80-nak megy… Felfoghattalan ez a mayar hulyeseg, olyan mintha direkt ezzel
  Szorkaonank…

 • Hawaii-

  Ejlen a perdIktv szvegbevtel és z erntokpernyo!!!4negz

 • jako

  DTF – 2015.10.12 15:50

  tanulj már meg normálisan írni, vagy figyelhetnél jobban rá, hogy legalább értelmes szavakat írj.

 • hova

  Egyetértek demagóggal!

 • csehlacika

  Újabban kik modositanak kresz szabályokat??
  KRESZ fintorai? van belöle, Kerékpárosoknak kb hány százaléka ismeri a,reszt?
  Kétéves gyerekeket is beleértve föleg mikor a ontudatos szülők a föutvonalon kerékpároznak kiskorú gyermekeikkel??
  Aki már tapasztalta a gyermek kek viselkedését és reméllem sikerült elháritani a belesetet . Javasolnám a kresz modositonak legalább gondolatban élje át.

 • sforisek

  Nem uj dolog. Meg 1982-ben, Bp. iranyaba M-1 en az M-7 es betorkolasa elott a belso sav megszunt. Ott is kint volt az elozni tilos tabla. Motorkerekparral meg

 • sforisek

  Meg 1982-ben, Bp. iranyaba M-1 en az M-7 es betorkolasa elott a belso sav megszunt. Ott is kint volt az elozni tilos tabla. Motorkerekparral meg

 • sforisek

  A cenzura nem engedi be az egesz szoveget. Nem baj. Le vannak fingva.

 • kiraly48

  pedig egyszerű a válasz:1/1975 Kresz függelék III.c.pont:…párhuzamos közlekedés esetén a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladójárművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek.
  azaz:ha bármelyik sávban lassú (akár rendőr-) autó van,átmegyek egy másik sávba, elhaladás után ott is maradok.Ez nem előzés.Ha mögötte megyek, kikerülöm, és visszamegyek az ő sávjába,az előzés!!!ez jobbról, ill.táblánál tilos

 • v_gabe

  Egy valamit nem ártana tisztába tenni: a párhuzamos közlekedés és a közlekedés párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten NEM UGYANAZ! Ugyanis a KRESZ párhuzamos közlekedésről ír és nem párhuzamos közlekedésre alkalmas úttestről. A párhuzamos közlekedés pedig egy kialakult szituáció mégpedig az, amikor mindkét sorban folyamatosan kocsisor van, azaz egymással párhuzamosan közlekednek! A cikk ilyen módon félig meddig okafogyott, legalábbis az a része, amely az előzés mint fogalom értelmét taglalja pl. autópályán.

 • doppel

  Azt meg lehetne kérdezni, hogy nincs-e valami más, szintén teljesen felesleges dolog, amivel a közpénzeket hasonló szinten lehet eltulajdonítani, de mégsem okoz autósok és fuvarozók tízezreinek ekkora fennakadást ilyen hosszú ideig? Nem értem, ha az 5-ös metrót fúrnák, akkor is hamarabb készen lennének, itt csak simogatják a pálya közepét és egymást, mert nyilván így lehet jól elszámolni a munkát. Szóval azt kellene a t. cikkírónak inkább megkérdezni, hogy nem tudnának a t. útépítők pl. utat felújítani ennyi pénzből, mert számolatlanul vannak Kelet-Magyarországon rossz, életveszélyes utak, amelyek felújítása érezhető életminőségbeli javulást okozna, megnyugtatásul mondom, ott is lehet szépen lopni a pénzt, de mégis lenne valami haszna is a dolognak (nyilvánvaló hazugság, hogy ezzel a beruházással bármilyen szinten “biztonságosabb” vagy “korszerűbb” lesz a pályaszakasz).

 • DTF

  Magyarorszagon ne keressunk logikat semiiben sem. Mivel az orszag hulye vezetoit a hulye nep valasztja igy mit is varunk?
  En is nezem kb naponta h mit nem csinalnak ott… De hat senki sincsen aki tudna barmit is tenni…

 • hova

  v_gabe a jogi részét nagyon jól helyretette.

F1: Kutyakomédia, Verstappen a nap versenyzője

A Forma-1-es nézők igen furcsán szavaztak, az Amerikai Nagydíjon is Max Verstappen lett a közönségkedvenc, pedig elszúrta a bokszkiállást, majd kiesett.

F1: Hamilton második otthonának hízelgett

Daniel Ricciardo az Amerikai Nagydíj dobogóján Red Bull-lal itatta meg az interjúkat készítő Gerard Butlert. Lewis Hamilton a közönségnek hízelgett, Nico Rosberg kármentésről beszélt.

F1: Hamilton behúzta, szívott Verstappen és Räikkönen

Lewis Hamilton sima rajt-cél győzelmet aratott az Amerikai Nagydíjon, a bajnoki éllovas Nico Rosberg a 2., a Red Bull-os Daniel Ricciardo a 3. Max Verstappen és Kimi Räikkönen bokszutcai baki után esett ki.

F1: Áldás vagy átok a Verstappen-szabály?

A tapasztalt Forma-1-es versenyzők mind örülnek, hogy betiltották a féktávon való védekezést, de a csapatfőnökök szerint ezzel csak tovább bonyolították a versenyzést.

F1: Vettel visszamenne a Red Bullhoz?

A Red Bull motorsportfőnöke cáfolta, hogy a ferraris Sebastian Vettel már a visszatérésről érdeklődne náluk.

F1: Mit kezd a Red Bull a felesleges pilótával?

Teljes fordulaton pörög a pilótapiac, mindenki helyezkedik, tárgyal, keresi a helyét 2017-re.

Dacia Duster: jövőre jön az új modell

Akár hétszemélyes kivitelben is megvásárolható lesz a Dacia új SUV-ja. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy milyen műszaki alapokra épül a jármű.

F1: Brawn visszatérhet, a Mercinél nincs harag

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem vette magára azokat a húzós kijelentéseket, amelyeket Ross Brawn tett rá és Niki Laudára új könyvében.

Ki őrjöng többet a volánnál: a nők vagy a férfiak?

Brit kutatók megállapították, hogy a nőkben könnyebben megy fel a pumpa a volán mögött, mint a férfiakban. A jelenség okai az emberiség hajnalán keresendők.

F1: Amerikai Nagykvíz

Este jön az Forma-1-es Amerika Nagydíj, teszteld, mennyit tudsz a korábbi futamokról!

Így segítették a lengyelek a magyarokat 1956-ban

Idén ünnepeljük az 1956-os forradalom 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból felidézzük hogyan érkeztek Magyarországra a lengyel segélyszállítmányok.

F1: Szabályt hoztak Verstappen ellen, visszaszólt

Azonnali hatállyal új szabályt vezettek be a Forma-1-ben, amely pontosítja a védekezésre vonatkozó előírásokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.