Magyar busz magyar szélcsatorában

Kutatók Éjszakája a BME-n

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2015.10.03. 07.10

Mire jó az állatorvosi síkosító, az örvényágyú és egy közel 80 éves szélcsatorna? Kipróbáltuk.

Évente egyszer az átlagemberek is bemerészkedhetnek oda, ahová máskor csak fehér köpenyes kutatók tehetik be a lábukat. A Kutatók Éjszakáját idén tizedik alkalommal rendezték meg, és ezúttal mi is elvegyültünk a laikus, de többé kevésbé érdeklődő embertömegben. A BME-n nem is volt különösebben nehéz feladat autós témájú rendezvényeket találni, a percek alatt feltölthető, kondenzátoros elektromos járgánytól, a villanyautókon, maguktól parkoló autókon át a szimulátorig minden megnézhető, kipróbálható volt. 
Mi az áramlástan tanszéken ragadtunk, ahol több szélcsatornát is megnézhettünk működés közben és büntetlenül lehetett örvényágyúval emberekre lövöldözni, de ezt majd a végén.

Mire jó egy szélcsatorna?

Azt nagyjából mindenki tudja, hogy szélcsatornában tesztelt modellek segítségével lehet igazán áramvonalas, takarékos, kis légellenállású járműveket tervezni. Persze számítógéppel is rengeteg dolog modellezhető, de az igazi mégis a szélcsatornás mérés. Persze a legjobb az lenne, ha 1:1-es méretben történnének ezek a kísérletek, de kisebb méretarányban is megbízható eredményeket ad a módszer, ha mindenre odafigyelnek a szakemberek. 
A nyílt napon BME szélcsatornájában épp a Shell Ecomarathon-on induló csapat versenyautója állt, a járgány légellenállását a padlóba épített mérleggel mérik. Ezen kívül a mérőtér felett beépített aerodinamikai mérleg alkalmas a mérőtérbe helyezett modellekre ható 6 erő- illetve nyomatékkomponens mérésére is. A második világháború ideje alatt fejlesztett magyar vadászgép, az Ezüst Nyíl méréseit is itt végezték. Sajnos a prototípus egy tesztrepülés során balesetet szenvedett, lezuhant, így a sorozatgyártás végül elmaradt.
Mivel a szélcsatornás mérések csalnak kicsit – a jármű alatt végig áll, nem mozog a talaj – így a világon elsőként itt végeztek olyan méréseket, ahol a jármű alatt futószalag mozgott, az úttestet szimulálva. De végeztek kísérleteket Ikarus buszokkal is, hogy a korábban komoly gondot okozó hátsó ablak sárfelhordására megoldást találjanak. Hamar kiderült, hogy a hátsó kerekekről leváló légörvények az ablakra hordják a koszt. A karosszéria geometriájának módosításával – megnyújtották és összehúzták a hátsó részt – sikerült úrrá lenni a problémán.
A hagyományos, járműves szélcsatornás mérések mellett másra is alkalmas a berendezés. Például építkezések előtt, városrészek széljárás változásának előrejelzésében, illetve épületek megfelelő tervezésében. Itt végezték többek között a Mammut 1, és 2 bevásárlóközpontok környezeti hatásait is, de a Papp László Sportarénáról is itt derült ki, hogy egyik oldalán módosítani kell a tetőborítást, különben a szél kárt tehet benne. 
Józan ésszel azt is nehéz elképzelni, hogy egy frissen a városba épített magas toronyház, a várakozásokkal ellentétben általában javítani szokott a környék levegőminőségén, úgy, hogy az általa keltet nagyméretű leváló légörvények az utca szintjén lévő szennyezett levegőt felemelik, felszívják. Furcsa dolog ez a tudomány…
Szintén a Kármán Tódorról elnevezett laboratóriumban vizsgálták meg az M0-ás északi szektorának lehetséges nyomvonalait is. A mérésekhez 28 négyzetméteres, cserélhető szelvényekkel változtatható tartalmú terepasztalt használtak, amely 1:1000 arányban követte a valóságos domborzati és terepviszonyokat. Az Áramlástani Tanszékén lévő szélcsatornában azt mérték, hogy melyik nyomvonalnál mekkora lesz a szennyezőanyag-kibocsátás és milyen szennyezőanyag-koncentrációra lehet számítani a környező településeken 

Mit tud?

A BME Áramlástan Tanszékének szélcsatornája nem mai darab, 1934 és 38 között épült, a Német repüléskísérleti Intézet tervei alapján. Göttingen típusú, nyitott mérőterű, 650 kW-os motor keveri benne a szelet, mérőtere 3,8 méter hosszú, 2,6 méter magas és legfeljebb 60 m/sec-os – 216 km/órás – szélsebességet lehet benne elérni. Érdekes, hogy régebben, ha teljes gázon járatták, akkor a mérések előtt egyeztetni kellett a Kelenföldi Erőművel, hogy számítsanak az extra áramigényre és kapcsoljanak rá egy kicsit. A mérőtérbe helyezett járművet, forgatható, méretarányos terepmodellt aztán füstfésűvel, vagy egylyukú füstölő segítségével vizsgálják, a látványos füstcsíkok mutatják az áramvonalakat.
Végül itt egy örvényágú, amivel a farkas simán elfújhatta volna a legokosabb kismalac téglaházát is, aztán jól felfalhatta volna mind a három fiatalkorú sertést. Ha járt volna a Kutatók Éjszakáján, tudta volna, hogy kezdjen hozzá:
Füsttel azért látványosabb, csak jussunk túl az első két percen:
 
 

Kommentek

A magyarok gyűlölik a magyar utakat, ez már hivatalos

Magyarországon a legalacsonyabb az infrastruktúrával való általános elégedettség, a magyarok mindössze 10 százaléka értékelte összességében pozitívan a közlétesítmény-hálózatot.

F1: Ki mondta, hogy Rosberg nem tud bulizni?

Nico Rosberg ugyan csak második lett az Amerikai Nagydíjon, a vb-címtől nem került messzebb.

Így lett világbajnok a Forma-1-es playboy – videó

A 40 évvel ezelőtt a mai napon zajlott a Forma-1 történetének egyik legnagyobb párharcának fináléja.

F1: ” Vörös katasztrófa, a Ferrari hátramenetbe kapcsolt”

A nemzetközi sajtó elsősorban a címvédő Lewis Hamilton 50. futamgyőzelmét és a Ferrari szenvedését emelte ki a Forma-1-es Amerikai Nagydíj másnapján.

F1: A Red Bull-ifjonc nem érti, miért pattintották le

Pierre Gasly nem érti, miért nem kapott lehetőséget a Toro Rossónál a 2017-es idényre.

Az új C3-mal ismét magára talált a Citroën

Nagyon jó kis kocsi és vérbeli Citroën született. A C4 Cactus és a C4 Picasso után az új C3-ban állt végre teljesen össze, hogyan képzeli el a Citroën a következő 5-10 év autóit.

Sztárokkal lesz tele a legendás erotikus naptár

A Pirelli 2017-es naptárja ezúttal igazán különleges lesz. Itt egy kis ízelítő.

F1: Érthetetlen, hogy ezt Alonso megúszta

Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója finoman szólva sem örült annak, hogy Fernando Alonso büntetés nélkül megúszta a Felipe Massa ellen bemutatott austini manőverét.

F1: Alonso akkor is kiszállna, ha a Mercedes hívná

Fernando Alonso azt mondja, sem a világbajnoki cím, sem egy esetleges Mercedes-szerződés nem tarthatja vissza a kiszállástól, ha 2017-ben nem tetszenek neki az új autók.

Ecclestone: Lewisnál jobb bajnokunk sose volt

Bernie Ecclestone-nak ugyan semmi baja Nico Rosberggel, de kitart amellett, hogy Lewis Hamilton sikere sokkal hasznosabb lenne a Forma-1 számára.

Ez a 25 éves Audi úgy rajtol, hogy szem nem marad szárazon

Nincs is jobb, mint egy felpiszkált öthengeres fülbe hasító ropogása. Ez az Avant a pokol gyermeke, benne van minden, amiért rajongást gerjeszt egy négykarikás szerkezet.

Ismét drágulnak az üzemanyagok

Szerdán folytatódik az áremelések sorozata a kutakon, mindkét üzemanyag drágább lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.