Milyen autókat lopnak most?

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.09.30. 05.09

Meglepetések az új toplistákban: embercsempészkocsik, német prémiumok és egy váratlan győztes.

2015. január 1. és augusztus 31. között 2170 darab gépjárművet loptak el Magyarországon.

Önmagában ijesztően magas szám, mégis úgy tűnik, az év első nyolc hónapjának statisztikája sokkal kedvezőbb egész éves adatot jelez előre, hiszen tavaly 4803 autót vittek el a tolvajok. Az idei hónapokra arányosítva a tavalyi számot ez 32 százalékos csökkenés.


Mi lehet a csökkenés oka?

Egyáltalán nem biztos, hogy az egész évre igaz lesz a 32 százalék. “Júliusban és augusztusban meglepően kevés lopást jelentettek be hozzánk a pórul járt autótulajdonosok, szeptemberben viszont mintha ágyúból lőtték volna ki, úgy megugrott” – mondja Vezda László, a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) vezetője. Ha az év egészét nézi, akkor ő is egyértelmű csökkenésről mesél, aminek szerinte két oka van.

“Rátaposott a rendőrség idén két nagyobb bandára, ami hetekre, esetleg egy-két hónapra visszavetethette az autólopásokat. Másrészt biztos vagyok benne, hogy sok tolvaj nagyobb pénzt látva a hirtelen fellendülő embercsempészetben, ideiglenesen ezzel kezdett foglalkozni a kocsilopások helyett” – állítja az autóvadászok vezetője.

Érdekességként hozzáteszi: bár összességében csökkent a lopásszám, az embercsempészek által előszeretettel használt zárt dobozos kisteherautók eltulajdonítása különösen megugrott a nyáron.

Megkértük az autótolvajok ellen új módszerrel küzdő, de még mindig sajnálatosan kevés lopott autót megtaláló rendőrséget egy év közbeni értékelésre, eddig nem kaptuk meg tőlük.


Újdonságok a listákban

A normális esetben hűtőkocsiként használt járművek ugyan nem kerültek be a top 10-ekbe, más újdonságokat azonban kiolvashatunk belőlük. A Belügyminisztérium adatai szerint januártól szeptemberig ezeket a márkákat lopták leginkább.

1. VW                241 darab
2. Ford             205
3. Suzuki         189
4. Renault       158
5. Toyota         145
6. Opel            142
7. Audi             84
8. BMW           84

Meglehetősen hasonló a NAKE márkasorrendje, ez a tulajdonosok által bejelentett lopások alapján áll össze évről évre.

1. Volkswagen
2. Suzuki
3. Ford
4. Toyota
5. Renault
6. Opel
7. Audi
8. Honda
9. Skoda
10. BMW

Péterfalvi Attila évekkel ezelőtti ajánlása ellenére a rendőrség soha nem adja ki a típusok szerinti toplistát, az autóvadászok szerencsére ezt is elkészítik. Íme, 2015 első nyolc hónapjában az alábbi autók ellopását jelentették be nekik a legnagyobb számban.

1.  Suzuki Swift
2.  Ford Fiesta
3.  Ford Focus
4.  Renault Megane
5.  Suzuki SX4
6.  Toyota Corolla
7.  Toyota Prius
8.  Volkswagen Golf
9.  Audi A4
10. Opel Astra

Több újdonság is kiolvasható a három toplistából.

  –  A rendőrség márkasorrendjében soha ennyire elöl nem szerepeltek még német prémiumgyártók, náluk 7-8. az Audi és a BMW, míg a NAKE listáján ugyanez a két márka a 7. és a 10. Olyannyira újdonság ez, hogy az Audi sokáig a hivatalos top10-ben sem szerepelt, tavaly debütált a 9. helyen, míg a BMW az elmúlt két évben éppen hogy csak befért a 10-be.

  –  A legolcsóbb német márkának számító Opel viszont soha nem szerepelt ennyire hátul, 2011 és 2014 között stabilan birtokolta a 2-3. helyet, miközben idén eddig a 6. Ilyet sem láttunk még, remek hír ez a Magyarország legnépszerűbb márkáját birtoklóknak.

  –  Ennél is nagyobb meglepetés lenne számunkra, hogy az utakon futó járművek számához képest elenyészően kis számú Toyota Prius első alkalommal bekerült a NAKE toplistájába, mindjárt a 7. helyen. Azért csak lenne, mert szerkesztőségünk egy tagjának is ellopták a Priusát, ahogyan egy másik autós lapnál dolgozó kollégáét is, azaz érintettek vagyunk. “Biztos, hogy ellopták? Nézz körül, talán csak arrébb parkoltál” – hitetlenkedett Vezda, amikor bejelentettük neki még tavaly a NAKE adatbázisának első Priusát. Ahogyan a statisztika mutatja, azóta minimum egy banda rászállt a típusra, és valakinek a megrendelésére fosztogatja a hibridek szerencsétlen tulajdonosait.


Itt a valódi sorrend!

A fenti listák darabra összegzik az ellopott járműveket, amiből akkor kapunk valódi sorrendet egyes márkák tényleges veszélyeztetettségéről, ha összevetjük a lopásszámot a forgalomban futó autókéval.
Kiszámoltuk, és egyből a feje tetejére állt a rendőrségi lista.

1. BMW: 63 889 személyautóból 84-et loptak el = 760 autóra jut egy lopás

2. Audi: 64 987 személyautóból 84-et loptak el = 774 autóra jut egy lopás

3. Toyota: 128 618 + 25 788 személy- és teherautóból 145-öt loptak el = 1065 autóra jut egy lopás

4. VW: 279 648 + 42 113 241 darabból = 1335 autóra jut egy lopás
 
5. Ford: 236 700 + 42 665 darabból 205-t loptak el = 1362 autóra jut egy lopás

6. Renault: 197 499 + 33 866 darabból 158-at loptak el = 1464 autóra jut egy lopás

7. Suzuki: 402 288 + 2618 darabból  189-et loptak el = 2142 autóra jut egy lopás

8. Opel: 436 915 + 21 807 darabból 142-t loptak el = 3230 autóra jut egy lopás

Egyértelműen a BMW és az Audi a tolvajok kedvence idén. Az átlagnál megbízhatóbb, de nem éppen olcsó márkaszervizéről ismert Toyota előrébb ugrott a listán, míg a Magyarországban legnagyobb számban futó két márka, a Suzuki és az Opel sokkal kevésbé áll a tolvajok célkeresztjében. A számok jól mutatják: egy BMW-t vagy Audit négyszer nagyobb eséllyel lopnak el a tolvajok, mint egy Suzukit. (2014-es KSH-adatokat használtunk darabszámra, náluk külön találhatók a személyautók és a tehergépkocsik, míg az ORFK statisztikái gépjárművekről szólnak.)

Kiknek kell a leginkább tartani a bűnözőktől?

Hogy melyik autó Magyarország legveszélyeztettebb típusa? Ahogyan írtuk, csak márkákat közöl a rendőrség, viszont ha a NAKE nem hivatalos (de a márkáknál az ORFK-listához nagyon hasonló) top10-ét megnézzük, nyilvánvalóan kilóg belőle egy autó.

Toyota Priusból töredék annyi fut idehaza, mint a top10-ben körülötte lévő járművekből, nagyon úgy tűnik, hogy 2015-ben ez az ország legveszélyeztetettebb autója.

Itt és most minden autós olvassa el tanácsainkat: így vigyázz az autódra, így verheted át a tolvajokat!

Kommentek

 • oszkopeter

  Jól mutatja a történet a rendőrség impotenciáját.
  Lehet tudni hogy a Toyota Prius a tolvajok egyik kedvence és a lopások Budapestre koncentrálódnak. Miért nem lehet együttműködni az egyébként roppant összetartó Priuszos közösséggel, esetleg kicsit fokozottabban figyelni ezekre az autókra? Megkockáztatom csalinak is kint lehetne hagyni egy-egy nyomkövetős autót fertőzött helyeken. Tuti hogy néhány hét alatt meglennének az elkövetők.

 • Lovy11

  Persze, hogy ki lehetne tenni csali autókat. Angliában már régóta csinálják.
  Nyilván valakinek nem érdeke…Itt szinte minden erről szól

 • drmolnarb

  Érdekelne, hogy hány Priust loptak el taxisoktól az elmúlt időszakban. Amiből nem feltétlenül az következik, hogy minden civil tulajdonú Prius taxiban végezte volna, csak még is érdekes lehet.

 • CoIie

  Köhümmm-köhümmm…

Button kimondta, miből lehet nagy baj az F1-ben

Jenson Button szerint a Forma-1-nek ki kell találnia valamit annak érdekében, hogy a tévét rövid időre bekapcsoló nézőket is lekösse, például rövidebb futamokra lenne szükség.

F1: A Renault nem becsüli a pilótáit?

Jolyon Palmer nem biztos benne, hogy a Renault elismeri az ő és Kevin Magnussen idei erőfeszítéseit.

Chiptuning a Toyota Hiluxhoz

150 helyett 185 lóerőt tud a japán pickup, ha kezelésbe veszi Pityu Autóklinikája.

Vizet pöfögő buszokat vásárolnak a tokiói olimpiára

A Toyota kínálatában a jövő évtől üzemanyagcellás autóbusz is megtalálható lesz. A dolgok mozgatórúgója természetesen a tokiói olimpia.

Kalasnyikovval indították be az autót, és ez nem vicc

Az AK-47-es gépkarabély sok mindenre jó, de arra, hogy bikakábelt helyettesítsünk vele, még soha nem gondoltunk. Szerencsére mások igen.

F1: Ricciardo texasi paraszttá változott

A Red Bull-os Daniel Ricciardo nagyon élvezi a Forma-1 texasi fordulóját, lassan igazi farmer lesz belőle.

Tíz rettentő motorhalál: így jár, aki elfelejti az olajcserét

Az elhasznált kenőanyaggal üzemelő motor minden kilométerrel közelebb kerül a kínhalálhoz. Olajcsere nélkül előbb-utóbb borítékolható egy olyan fájdalmas szervizszámla, aminek látványa talán még az olajsárba ragadt szelepvezérlésénél is szörnyűbb.

11 észvesztő autó, ami bárcsak létezne

Na, ezek biztos feldobnák a manapság annyira unalmas utcaképet.

F1: A Force India menti meg Kvjatot?

Paddockbeli pletykák szerint a Red Bulltól a Toro Rossóhoz visszaültetett, ott igen bizonytalan jövővel rendelkező Danyiil Kvjat 2017-ben esetleg a Force Indiánál kaphat újabb esélyt.

F1: Hülkenberg győzelmekre készül a Renault-val

Nico Hülkenberg bízik benne, hogy helyes döntés volt az erős középcsapat Force Indiától a gyári Renault-hoz szerződnie, ott ugyanis középtávon győzelmek várhatnak rá.

Van az a csajos-benzingőzös tartalom, amit mi sem értünk igazán

Vannak tuti receptek. Ilyen a csinos csajok, erős autók kombinációja. Mindig működik, csak meg kell tartani a recept alapjait. Legyen egyszerű, legyen céltudatos, és ne legyen erőltetett.

F1: Vettelt nem érdekli az új szerződés

Sebastian Vettel azt mondja, egyelőre nem az újabb ferraris szerződés, hanem a javulás érdekli.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.