Aljas trükk a szlovák rendőröktől, 150 euróért

Szerencse, hogy ez nálunk elképzelhetetlen volna!

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.09.23. 09.09

STOP-tábla trehányul kihelyezve, egy kicsit még el is forgatva a kereszteződés előtt: a rendőrnek nem kell mást tennie, mint megállni a sarkon és szedni a pénzt.

Kollégánk küldte az alábbi kis beszámolót, Szlovákiából:

“Ha Sturovo (Párkány) felé jársz autóval és mész mondjuk Komárom (Komarno) felé a szlovák oldalon, akkor a GPS Sturovót elkerülteti veled. A Waze, a Google Maps és a Sygic is így csinálja. Mindhárommal próbáltam, ezek szerint ez az útvonal úgy van osztályozva, hogy erre hozzon a szoftver:

Ilyenkor Sturovo előtt elvisz téged jobbra, Nána felé, ahol a falu közepén elkanyarít balra és így kijutsz Sturovo túlsó oldalára a vasútállomáshoz, elkerülve ezzel a belvárost. Ha Komárom (Komarno) felől jössz, akkor a sturovói vasútállomásnál térít el balra és megint csak Nánán kötsz ki, ahol ilyenkor elkanyarít jobbra.

És itt van a baj.

A szlovák zsaruk ugyanis beállnak a kereszteződés után és 150 eurós büntetést szabnak ki rád, ha a Stop táblánál nem áll meg mind a négy kerék egy pillanatra. Ez ellen persze nem ódzkodnék és azt mondom, hogy jogos. A Stop az Stop és kész. Viszont a konkrét helyzet vázolására hadd szúrjak be egy Google térképes utcanézet linket. Ezen látszik, hogy miért sunyi a dolog:

Ahogy látható, a tábla erősen el van forgatva (nem gyanúsítom a szlovák rendőröket semmivel), így nem nagyon tűnik fel. Emellett az is jó kérdés, hogy ha ez a “körgyűrű”, azaz erre kerültetik el Sturovót, akkor itt miért nem kanyarodó a főút, amin mindenki halad. Szóval ezek jó kérdések, de még ha a szlovák zsaruknak is van igazuk, akkor is megéri figyelmeztetni a magyar autóst, hogy itt bizony lehúzásra megy ki a játék…”

Egymillió forintot alkudtunk álnéven! Cikkünket itt találja erről!

Eddig a sztori: aki erre jár, vigyázzon! Egyébként ilyen elcseszettül kitáblázott esetekben – legalábbis a magyar KRESZ szerint ez a paragrafus az érvényes:

“ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező” (11. és 12. ábra), a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésnél – a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ilyen útburkolati jel hiányában az útkereszteződésbe való behaladás előtt – meg kell állni, és az a) pontban említett úton érkező jármű részére elsőbbséget kell adni.

A megfogalmazás általam kiemelt része eléggé gumiszabályosra sikerült: ha nincs STOP-vonal, az “útkereszteződésbe való behaladás előtt” vajon hol van pontosan? A torkolatban? A táblánál? Erdő szélén, falu végén? Mindenesetre akárhol is, a tanulság: ha STOP-táblát látunk Szlovákiában, még ha elfordítottat is, jó erősen, határozottan álljunk meg valahol egy pillanatra, mert sokba kerülhet a figyelmetlenség.

Kommentek

 • Guevara

  Valaki állítsa már be azt a táblát mikor nincsenek ott Janekék.

 • Jozscsi

  Nincs gumiszabály, csak fogalmad sincs a kreszről. Megérdemelted a büntetést, mert még most sem tudod, hol kell megállnod és még hülyíted is a népet. A stopvonal nem kötelező! Ha nincs felfestve, akkor a tábla vonalában kell megállni vagy azon a ponton, ahonnan a kereszteződés jól belátható. Azért, mert minden lehetőség benne van a kreszben, még nem gumiszabály. Egyszerűen mindig azt kell alkalmazni, amit az adott forgalmi helyzet diktál. Ha van stopvonal, akkor minden esetben ott kell megállni, akkor is, ha onnan még nem látni be a kereszteződésbe. Ha nincs keresztező forgalom, akkor már nem kell még egyszer megállni. Remélem sikerült megértened és félreteszed a cinizmust, hogy “Erdő szélén, falu végén” stb. Vannak oldalak, ahol frissítheted az ismereteidet, szerintem rád fér!

 • Jozscsi

  Még annyit, hogy ne gagyi szoftvereket használj! Az iGO (NNG), tartalmaz már figyelmeztető jelzéseket is.

 • vulpes

  Imádom az olyan embereket, akik vér profik és azonnal lekezelően megmagyarázzák a ” tutit” tegezve persze! Igaz? – kedves Jozscsi ? ” Ha nincs felfestve, akkor a tábla vonalában kell megállni VAGY azon a ponton, ahonnan a kereszteződés jól belátható. VAGY , és ha nem , akkor a rendőr dönt, hogy milyen bírság fejében és hol kellett volna . Hol kell elhelyezni a STOP táblát( és valamennyi forgalomszabályzó , és jelző eszközt) ? A Közlekedési Határozmányokban pontosan le van írva, hogy milyen jellegű utakon az út tengelyére merőlegesen hány méteren belül és milyen láthatósági szögben kell elhelyezni azokat. Meglátásom szerint abszolút szabálytalanul van elhelyezve a tábla a képen és még ki is van fordítva! A bírságoló rend őrei pedig lesve az alkalmat, szedik a sápot, akár csak idehaza ! Kint felejtett 30-as tábla, növények által eltakart tiltó és korlátozó táblák stb . Szlovákiában is csak arra jó a rend őre, amire itthon ! Gondolom, a magyar rendszámos autók fizettek rendesen a hazaiakkal szemben, mert ezt is el tudom képzelni! Remélem, nem voltam cinikus csak ingerült az ilyen válaszokra. Ha van még hiányosságom, én is pótolom, mert lehet, hogy rám fér! Rád pedig a jó modor gyakorlása, kedves Uram !

 • DTF

  Nagyon ugy tunik h a tablakat es frlfesteseket nem a kozlekedes jobbutasar rakjak ki, hanem azert h ilyen logikatlan es rossz jelzekbol penzt szedjenej be.

 • CoIie

  Az elforgatott STOP tábla hátulról is nyolcszögű ergo meg kell állni! Ha az éle áll felénk, de az elforgatott pózna szintén póznának látszik (mert hengeres, vagy bármilyen alakú is), tehát éljünk a gyanúperrel, hogy tábla is van rajta, mégha “éles” is, meg kell nézni, majd állni!
  De szerintem ezt a rendőriskolában is tanítják, aki nem ellenőriz ilyen szituban az “egyes, leülni”-ben részesül és egy hét szobafogság, nincs tv, internet, stb. a ‘jutalom’! ;)

 • Lipi1945

  Nehezen tudom elképzelni, hogy ha valahol a keresztező forgalom előtt megállsz akkor megbírságolnak. Szal a gumiszabályon pörgés csak hiszti.

 • mssi

  1. Sehol nincs olyan, hogy a tábla vonalában. Soha nem is volt.
  2. Nem hülytem a népet. Azért írtam meg a dolgot, hogy más se fusson bele egy büntibe itt, mert…
  3. Nem büntettek meg. Ugyanis megálltam, csak előbb, mert volt egy bazinagy pocsolya. Ezt az autómba beszerelt GPS-es nyomkövető rendszer rögzítette is, meg is mutattam a rendrőröknek, hogy a gépjármű sebessége 0 azaz nulla volt egy olyan helyen, ahonnan a kereszteződés belátható. Azaz szabályosan, a behaladás előtt megálltam nullára. Ezért engedtek el.
  4. Jelezzen, aki cinizmust lát az írásban, mert szándékaim szerint jóindulatú figyelmeztetésnek készült.
  5. Az iGO-nak nincs Androidra legális változata. A jelenleg elérhető egyetlen iGO a SzülinAPP, amiben csak magyar térkép van. Én meg nem lopok, főleg nem iGO-t, ahol (mármint a Nav N Go-nál) van egy csomó barátom. Még az iGo egyik magyar hangja is (Moha Bá). Ja, meg az egyik női hangja is (Bori). Már csak az ő irántuk érzett tiszteletből sem lopnék iGO-t. Amúgy van több iGO alapú cuccom is, sajnos lemaradtak az online navigációkkal szemben (Waze, Google Maps), de még a Sygic is jobb, mert abban is van világtérkép és nem mellesleg online közlekedési információ. Sajnos az esetkor egyiket sem használtam, mert mindegyik figyelmeztetett volna a dologra. Azt gondoltam, hogy vagyok annyira ismerős, hogy eltalálok térkép nélkül is. Hiba volt…
  6. A betűk számolgatása helyett nem tilos olvasni és értelmezni.

 • mssi

  Vulpes: teljesen igaza van abban, hogy a tábla teljesen szabálytalanul van elhelyezve. A kereszteződéstől legalább 15 méterre van. Persze lehet, hogy a szlovák szabályok mások. Mindenesetre sunyi.
  Abban is igaza van, hogy a magyar autósokra mennek rá. Felcsillant a szemük, amikor meglátták a magyar rendszámos Mercit… Aztán lehervadt a mosoly, amikor megmutattam a nyomkövető által rögzített tracklogot, amin látszik, hogy megálltam. El is engedtek, nem volt vita.
  Sajnos beépített kamerám még nincs (megvan, csak még nem szereltettem be). Az lett volna a legtisztább ügy.
  Amúgy az udvariasság a legnagyobb fegyver. Én magam megállítom az autót, kiszállok, mosolygok és csendben sorolom az ellenérveimet. Sokszor akkor is elengednek, amikor éppen nincs igazam. Nem akartom elkiabálni, de helyszínen eddig soha nem kaptam büntetést, mindig kidumáltam magamat. Udvariasság és határozottság.
  Egyébként pedig akár megálltam, akár nem, bármikor lehet találni bármelyik autónál olyan dolgot, amiért meg lehet büntetni. A szlovák rendőrök, akik kinn áltak nagyon rendesek voltak és szerintem nem tehetnek róla, hogy azt a parancsot kapták, hogy álljanak oda ki és szedjék be szépen a pénzt. Ahogyan a magyar rendőr sem tehet róla a legtöbb esetben. Ezek a rendőrök nem értenek egyet a dologgal, így ha az ember udvarias, akkor nem őt fogják megbüntetni, hanem azokat, akik elkezdenek még pattogni meg okoskodni. Na, azok meg is érdemlik…

 • mssi

  Colie: igen az a stop tábla bizony ott van és látható is. Csak az a gyanús, hogy miért van láthatóan elforgatva… véletlen, gondolom.
  És az is igaz, hogy a helyzet adott, csak ki kell állni és beszedni a pénzt.

 • mssi

  dtf: így van. A bemutatott tblának semmi értelme, mert a forgalom itt nem megy keresztbe. Már régen úgy kellene lennie, hogy a főút kanyarodjon és a balról jövő és a szembeni út legyen alsóbbrendű. De akkor nem lehetne hol birságolni. Ez idehaza is agy van, sajnos…

 • mssi

  Guevara: a leg célratörőbb megoldást megtalálta. Legközelebb ha arra járok, magam forgatom vissza.

 • CoIie

  Nyilván ne menjünk bele egy fajelméletbe, de lehet, hogy valamely magyar autósban több a “szlovák”, mint a magyar, akár több mint a konkrét rendőrben! Ezt kellene észben tartani, nem a platnit figyelni a betükkel számokkal, ország jelzéssel!
  Jó ez a közös Európa, de minek is, ki szereti a szomszédját, vagy akár saját magát?!

 • japancar

  Én rengeteget tudok bosszakodni, ha pl. az útkereszteződés előtt 15 méterrel van a Stop tábla, sőt egy jól látható vonal is. Igenám, de onnan nem lehet belátni az utat, előbbre kell araszolni a tényleges kereszteződéshez. Ez a Stop tábla is a szükségestől távolabb állítja meg az autót a kereszteződésnél. (Az elfordulás más téma, az lehet csínytevő gyerekek, szél, vagy talajhiba miatt is.)

 • japancar

  mssi – 2015.09.24 14:23
  “.. bármikor lehet találni bármelyik autónál olyan dolgot, amiért meg lehet büntetni.”
  Talán azért ez nem Dél-Amerika ahol a rendőrök fizetés helyett kapnak egy napot, (mondjuk minden héten a keddi napot) amikor a beszedett bírság az ő pénztárcájukba kerülhet.

 • Jozscsi

  japancar!
  Neked sajnos fingod sincs a kreszről, ezért bosszankodsz fölöslegesen!
  Sokan teszik fel a kérdést, hogy ha az útkereszteződés

 • Jozscsi

  vulpes!
  Nem akartam megsérteni érzékeny lelkét a tegezéssel, mifelénk a tegeződés a bizalom jele. Magát ha kérné se tegezném le többé! Majd ha magának is meglesz minden járműkategóriára a vezetői engedélye, bejár Európából 21 országot és oktat 5 évet, akkor szívesen vitázom majd magával! 10 autósból 9-nek el kéne venni a vezetői engedélyét, mert fogalmuk sincs a kreszről. A tábla el van fordítva, de torzít rajta a Google kamerája is. Nem hiszem, hogy a rendőr fordította el. Akit megbüntetnek, mindig mást hibáztat, mert képtelen beismerni, hogy hibázott. Nekem is volt már gyorshajtásom, de nem fogtam rá a rendőrre, meg senki másra. Jómodor??? Szemben egyesek cinizmusával, még túlzottan is kulturált voltam. Vegyen egy bérletet és nem kell vezetnie! Mindenkinek jobb lesz!

 • japancar

  Jozscsi – 2015.12.21 // 10:22
  Tudja Uram! Ha két autós között az úton vita van mind a kettő azt mondja a másikról, hogy “fingja sincs a KRESZ-ről.” Itt most én csak azt fejtettem ki, hogy nem pontosan teszik a sarokra a Stop táblát és a vonalat. Nem a Stop tábla előtti figyelem-felkeltő tábláról van szó, hanem a tényleges Stop tábláról amelyik ELŐTT meg kell állni. Néha ott ahonnan még nem lehet belátni a kereszteződést.
  De időnként ott van egy buzgómócsing rendőr aki ezt a kötelező megállást ellenőrzi, mint anno a tisztelgést Gessler kalapja előtt.

A magyarok gyűlölik a magyar utakat, ez már hivatalos

Magyarországon a legalacsonyabb az infrastruktúrával való általános elégedettség, a magyarok mindössze 10 százaléka értékelte összességében pozitívan a közlétesítmény-hálózatot.

F1: Ki mondta, hogy Rosberg nem tud bulizni?

Nico Rosberg ugyan csak második lett az Amerikai Nagydíjon, a vb-címtől nem került messzebb.

Így lett világbajnok a Forma-1-es playboy – videó

A 40 évvel ezelőtt a mai napon zajlott a Forma-1 történetének egyik legnagyobb párharcának fináléja.

F1: ” Vörös katasztrófa, a Ferrari hátramenetbe kapcsolt”

A nemzetközi sajtó elsősorban a címvédő Lewis Hamilton 50. futamgyőzelmét és a Ferrari szenvedését emelte ki a Forma-1-es Amerikai Nagydíj másnapján.

F1: A Red Bull-ifjonc nem érti, miért pattintották le

Pierre Gasly nem érti, miért nem kapott lehetőséget a Toro Rossónál a 2017-es idényre.

Az új C3-mal ismét magára talált a Citroën

Nagyon jó kis kocsi és vérbeli Citroën született. A C4 Cactus és a C4 Picasso után az új C3-ban állt végre teljesen össze, hogyan képzeli el a Citroën a következő 5-10 év autóit.

Sztárokkal lesz tele a legendás erotikus naptár

A Pirelli 2017-es naptárja ezúttal igazán különleges lesz. Itt egy kis ízelítő.

F1: Érthetetlen, hogy ezt Alonso megúszta

Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója finoman szólva sem örült annak, hogy Fernando Alonso büntetés nélkül megúszta a Felipe Massa ellen bemutatott austini manőverét.

F1: Alonso akkor is kiszállna, ha a Mercedes hívná

Fernando Alonso azt mondja, sem a világbajnoki cím, sem egy esetleges Mercedes-szerződés nem tarthatja vissza a kiszállástól, ha 2017-ben nem tetszenek neki az új autók.

Ecclestone: Lewisnál jobb bajnokunk sose volt

Bernie Ecclestone-nak ugyan semmi baja Nico Rosberggel, de kitart amellett, hogy Lewis Hamilton sikere sokkal hasznosabb lenne a Forma-1 számára.

Ez a 25 éves Audi úgy rajtol, hogy szem nem marad szárazon

Nincs is jobb, mint egy felpiszkált öthengeres fülbe hasító ropogása. Ez az Avant a pokol gyermeke, benne van minden, amiért rajongást gerjeszt egy négykarikás szerkezet.

Ismét drágulnak az üzemanyagok

Szerdán folytatódik az áremelések sorozata a kutakon, mindkét üzemanyag drágább lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.