Nagyot kaszál a kormány az autósokon

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.09.18. 05.09

Bejött a húzás: sokkal több pénzt szednek be idén, mint tavaly.

Káosz és értetlenkedés jellemezte az új útdíjrendszer bevezetését januárban, még a fideszes polgármesterek is nekimentek.  Már akkor úgy tűnt sokaknak, hogy az ingyenes utak fizetőssé tételével egyetlen dologra hajt a kormány: még több pénzt akar kihúzni az autósok zsebéből.
 
A Nemzeti Útdíjfizetési  Zrt. első nyolc havi bevételei egyértelműen mutatják, bejött a számítás.

28 százalékkal több útdíjat fizetünk

E-matrica értékesítéséből 2015. január 1. és szeptember 1. között bruttó 45,4 milliárd forintot szedett be a kormány az autósoktól. Ez az összeg 28 százalékkal több, mint 2014 első 8 hónapjában (35,5 milliárd), és csaknem megegyezik a teljes 2014-es bevétellel (47,3 milliárd).

Tisztán mutatja a kormány ötletének eredményét, ha részletesen megnézzük az idén értékesített 8,69 millió matrica összetételét.

–    Éves matricából 289 ezer darabot vettek az autósok (2014 hasonló időszakában 226 ezret, ami 27 százalékos növekedés)

–    Haviból 1,28 millió kelt el (2014 hasonló időszakában 1,62 millió, ami 21 százalékos csökkenés)

–    Hetiből 5,76 milliót vásároltak az autósok (2014 hasonló időszakában közel ugyanannyit, 5,75 milliót)

Eddig azt látjuk, hogy a korábban is létezett matricafajtákból pár ezer a plusz vásárlás, csakhogy éppen a legdrágább, éves jogosultság ugrott meg jelentősen. Már önmagában ez jelentős plusz pénzt hozott, de az igazi növekményt egyértelműen az új találmány produkálta.

A januártól bevezetett megyei matricából a fentieken túl eladtak még 1,29 milliót, ami 5000 forinttal számolva önmagában 6,5 milliárd forint az autósok zsebéből a közösbe.

A Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. kommentárja szerint “az e-matricás bevételek megfelelnek a költségvetés bevételi elvárásainak”.

73 százalékkal több bírságot fizetünk

Az útdíjrendszer többszöri variálgatása, toldozgatása és foltozgatása után drasztikusan megugrott az autósok büntetése is, amire persze rá lehetne vágni, aki becsületesen vásárol, azt nem büntetik. Csakhogy ezúttal a korábban megszokottak alapján vásárló, jóhiszeműen tévesztő autósok tízezreit is megbüntette az útdíjszedő

Ennek ékes bizonyítéka, hogy a D1 kategóriát, és a belőle önkényesen kihasított D2 kategóriát 2015 első 8 hónapjában 80 ezren tévesztették össze. Ennek következtében 80 ezer olyan autóst pótdíjaztak utólag, aki tisztességesen vásárolt matricát.

(Csak zárójelben, pedig mintha ez is lenyúlás lenne: az új D2 kategória heti és havi e-matricájának ára a D1 kategória duplája.)

De van más példa is. A karácsonyi pihenőjük után januárban Nyugat-Európába ? mondjuk az ország közepéből, és az ország keleti feléből – visszainduló vendégmunkások nagy része Fejér megyei matricát is vásárolt az M1 használata miatt, mert akkor azt mondta a kormány, hogy kell arra a pár kilométerre is! Pár hét múlva, amikor ők külföldön voltak, már azt mondta a kormány, mégsem kell (máshol is variálgattak utólag), március 15-ig vissza lehet váltani. Jómagam is ismerek olyan Németországban dolgozót, aki csak nyáron jött haza, így a kormány bénázása miatt ő is fölöslegesen fizetett, majd nem tudta visszakérni a pénzét.

2015 első 8 hónapjában összesen 299 216 darab pótdíjat róttak ki az autósokra, amiből 223 ezer magyar rendszámos járművet érint. Ebben az időszakban 2,635 milliárd forint bevétel jött be, amiből 2,106 milliárd származik 2015-ben kirótt pótdíjból, a többi 2014-es büntetések után folyt be.

Ez a 2,635 forint már szeptember elején meghaladta 2014 egészének 2,52 milliárdos bírságbevételét. A drasztikus növekedést jól illusztrálja a 2014-es első 8 havi adat: akkor 1,525 milliárd folyt be pótdíjból. Ugyanebben az időszakban idén 73 százalékkal több.

A Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. szerint két fő oka van a növekedésnek. Egyrészt a D1/D2 tévesztésnek, másrészt “a díjellenőrzési rendszerek integrációjának köszönhető”. Magyarán: a korábban csak e-matricás ellenőrző kamerák alkalmassá váltak a HU-GO ellenőrzésre, és fordítva.

Szépen kérünk mindenkit, figyeljen!

A D1 kategóriából kiszedett D2 kategóriába ezek a járművek tartoznak:
 – személygépkocsik, amelyek 7 személynél több ember szállítására alkalmasak
 – tehergépkocsik maximum 3,5 tonna össztömeggel
 – lakóautók

Ugyancsak gyakori tévesztés, hogy többen megvették ugyan a matricát, ráadásul jó matricát vásároltak, de utólag. A jogszabály értelmében mindig előre, a díjköteles szakaszra hajtás előtt kell megvenni, sajnos akár egy perccel későbbi vásárlást is jogosulatlan úthasználatnak minősíti a rendszer, és keményen bünteti.

A D1 és D2 kategóriában 14 875 forint a bírság, de csak 30 napon belüli befizetésnél. Azon túl 59 500 forint.

Hogyan értékel a a hatóság?

Mindezek után megkértük a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt-t, értékelje az új rendszert. Mik az ő tapasztalataik, mit emelnek ki? Három pontba szedték a választ:

    –  A díjrendelet módosítás óta eltelt 8 hónap (beleértve a nyári kiemelt forgalmú időszakot is) tapasztalatai alapján látszik, hogy az autósok többsége kellő odafigyeléssel váltotta meg az új szabályozás szerinti

Szavazás

És az ön pénztárcája?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...
e-matricáját, a jogosulatlan úthasználók aránya csökken.

    –  A díjellenőrzési rendszereink integrációjának köszönhetően az ellenőrző pontokon található kamerák egyszerre képesek az e-matricás és HU-GO e-útdíj rendszerben is ellenőrizni az úthasználati jogosultságot, így olyan ellenőrzési helyeken is megvalósul a kamerás adatgyűjtés, ahol erre korábban a technikai feltételek nem voltak adottak.

    –  A januártól az e-matricás díjfizetési rendszerbe bevont M0 díjköteles szakaszain 8 hónap alatt mindössze 2200 pótdíjas eset keletkezett, ami a fővárosi körgyűrű forgalomnagyságát tekintve kedvezőnek mondható.

Van olyan a szerkesztőségben, aki jobban járt a megyei matricák bevezetésével, és van, aki rosszabbul. Kérjük kedves olvasóinkat, hogy írják meg pár sorban a saját tapasztalataikat ide: auto@vezess.hu.

Plusz szavazzanak!

Kommentek

 • szaboata

  Idén kétszer mentem autópályán,akkor sem lett volna muszáj,de gondoltam kikerülöm Kecskemétet az M5-s 4 km-én,ami mindig díjmentes volt.Összesen 60 ezrembe került a kormánynak ez a Kecskemétet közlekedésileg és környezetileg terhelő húzása.Nyilván jövőre ez már nem ismétlődik meg,akkor majd máshogyan húzzák le az újabb bőrt.

 • lewega

  A csüngőhasú nemzeti törpe egyetlen jó húzása volt ez a megyei matrica!Ez még annak is megéri, aki 5-6 megyén közlekedik állandóan, mert a 6 megyei matrica ára is olcsóbb, mint az éves matrica.

 • szaboata

  Mivel ahol én lakom,nincs autópálya,eszemben sincs matricát venni,eddig sem vettem,csak nagyon ritkán.Vagy ellépek egy európai országba,mint a migránsok.

 • paradicsom007

  Nem kétlem, biztos van aki jól járt.
  De könyörgöm ez egyszerű matematika!!!!
  Ha csak 1%-l is többet fizetünk (és itt 28%-t írnak)már rosszabbul jártunk.
  Ennyi

 • menőmanó

  Többen jártak rosszul mint jól, ebben biztos vagyok. A bevételek is ezt igazolják.
  Egy-két ismerősöm inkább nem veszi meg a matricát, hiszen ritkán használja ezeket az utakat, de akkor kerülnie kell. Ez már magában rosszabb körülmény.

 • menőmanó

  A hab a tortán, hogy ezek a szemetek az éves matricát adják 1-2 hónapra is.
  Tehát a most megvásárolt éves matrica csak ez év végéig érvényes.
  Nagy lehúzás, de ezek lopni, csalni, hazudni tudnak a legjobban.

 • subtotal

  Remélem ez a sok-sok pénz, a növekvő regadó és teljesítmény/súlyadó bevételekkel együtt, kézenfogva az üzemanyagok jövedéki adó bevételeivel olyan közúthálózatot fognak eredményezni még ebben az évtizedben, hogy mindenki elismerően csattint majd.
  Ja nem, bocs, ilyen biztos nem lesz, én kérek elnézést.

 • 1000rörö

  Főleg azon emberek jártak jól akik szagolják a füstöt, mert a városukat elkerülő út fizetőssé válása miatt csak százszorosára nőtt a forgalom. Igaz a megmentő kormányunk gyártja a birkáknak a plakátot: Nincs is szebb a tüdőráknál felirattal.

 • hova

  Sokat járok autópályán-sokfelé, külföldön is. Arányaiban a Magyarok / mi/ sokkal többet fizetünk autóink után, mint nagy általánosságban az EU-ban.Tehát nekem “megéri”, de be kellene fejezni az autósok nyúzását!!

 • Xebulon

  Ugyanazt az 5.000 Ft-ot fizetem, mint aki autópályán jön be, de én a M2-es miatt, ami 2 szakaszon, összesen kb. 3-5km-n kétsávos, 110-es sebességkorláttal. A többi szakasza 90-es. Ráadásul úgy van kialakítva, hogy 1-1km kell menni az M0-n (amely 80 és 100 limittel korlátozott ott). Szóval kb. 4-6km-t mehetek 100-110 sebességgel, a többi 90 –> ez a magyar M2 gyorsforgalmi autóút – éves 5000 Ft-ért. És meg kell vennem az autómra, nejem autójára, és a motoromra. Borzalom.

 • ppgergo

  Én nagyon jól jártam, mert a cégesre ugye van éves, de a magánra nem vettem meg eddig, mert amerre hétvégente jártam (3 hetente Anyós), nem nagyon érte meg matricázni. Most viszont évi 5e forintért mehetek az M0-M3 vonalon Hatvanig, ezzel kikerülve Fótot, Mogyoródot, Gödöllőt, Aszodot, Hatvant.
  Viszont ami szomorú: az M2-re tényleg vicc a matrica, ha valami miatt arrafelé kell hazajönnöm megdöbbentő, mennyire szar egy út (kilométeres íves kanyarok dupla záróval, sokan hetvennel mennek rajta, etcetc)

Na mit szállított az első sofőr nélküli teherautó?

Ez volt a világon az első alkalom, hogy robotteherautóval szállított árut egy vállalat.

F1: Kiderült Hamilton egyik nagy titka

Nico Rosberg is elismeri, hogy Lewis Hamilton az időzónaváltások mestere, a jetlag ismeretlen fogalom az angol számára.

F1: Amikor hárman nyerték az időmérőt

19 évvel ezelőtt elképesztő dolog történt a Forma-1-ben: a szezonzáró időmérőjén a pole-ért küzdő három pilóta ezredre ugyanolyan kört futott.

Mercedes C-osztály kabrió – Ki a király?

Nem, ez nem CLK, hanem C Cabriolet. A nyitható tetős C-osztályt rangon aluli motorral és annál előkelőbb felszereltséggel teszteltük.

F1: A Red Bull kegyelemből tartotta meg Kvjatot?

Jacques Villeneuve szerint Danyiil Kvjat idei eredményei alapján nem érdemelt volna új szerződést a Toro Rossónál. A Red Bull döntött a megtartásáról.

Világrekord: így még senki sem érte el a 186 km/órát

Két kerékre kapni az autót kötelező eleme a kaszkadőr bemutatóknak. De így elérni 180 feletti tempót? Az már más tészta.

Agysorvasztóan gyors a Red Bull sportkocsija

Új aerodinamikai koncepcióval készül az Aston Martin és Red Bull közös sportkocsija, amely 1000 lóerős teljesítményével extrém gyorsulásra képes.

Békésen pöffentve indul be a hatalmas, ősöreg dízel

Az öreg kétütemű dízelt nem egy pillanat beindítani, de megéri végigcsinálni a procedúrát.

F1: Szánalom, az olaszok már Alonsóért sírnak

Az olasz sajtó felemel, aztán eldob: most tanulja ezt Sebastian Vettel, akit már inkább visszacserélnének a sokáig bírált Fernando Alonsóra.

Máglyaként lángolt egy kamion az autópálya mellett

Máglyaként lángolt egy lengyel teherautó Németországban. Az esetnek egy magyar kamionos is szemtanúja volt.

800 lóerős Lamborghini síeléshez

Újabb különleges autó készül a síelő Jon Olsson számára. 800 lóerős Lamborghinivel járja ebben a szezonban az európai síterepeket.

Ecclestone: Hülye, aki Ron Dennist elküldi!

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint nagy hiba lenne eltávolítani Ron Dennist a McLaren éléről.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.