Migránsveszély az autópályán

Óvatosan száguldozzunk az M5-ösön!

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.09.03. 03.09

Sok bevándorló tart nyugatra Szeged felől az M5 mentén, esetleg rajta, néha át is sétálnak a sztrádán. Vigyázzunk rájuk – és persze magunkra!

Bár a Vezess nem több és nem kevesebb, mint autós illetve közlekedési tematikus szaklap, az Európába irányuló menekülthullám nekünk is ad témát.

A Szeged felől érkező, Hegyeshalom felé tartó migránsok új veszélyhelyzetet teremtettek az M5 autópályán. Mivel sokuk számára teljesen ismeretlen a vidék, ahol vándorolnak, a legegyszerűbb – és legolcsóbb – megoldás számukra az autópályát követni nyugat felé. Viszont ez nem épp a legveszélytelenebb, pláne, ha némelyikük a közel-keleti közlekedési kultúrának megfelelően lazán kezeli a közlekedési szabályokat. Már júliusban hírt adtak a magyar lapok egy fiatal férfiről, aki a rendőrök elől futott keresztül a sztrádán. Ő az életével fizetett ezért a hülyeségért, a gázoló pedig, bár nyilván semmit nem tehetett, valószínűleg egy életen át viseli majd a lelki terhet, amit egy ilyen tragédia emléke jelent.

Arról is hallottunk már híreket, mivel jár, ha esetleg felveszünk egy stoppoló szír srácot vagy családot – simán lehet, hogy hamarosan előzetesben találjuk magunkat embercsempészésért, aztán magyarázkodhatunk, hogy csak a jó szándék vezérelt, amikor segíteni próbáltunk embertársunknak.

Megkérdeztük a Rendőrséget is, mit tanácsolnak az autósoknak, mire vigyázzanak, mit tehetnek. A migrációs hullám eseményeinek követői számára nem meglepő az a gyors reakció és határozottság, amit tapasztaltunk: augusztus 24-i levelünkre szeptember 2-án érkezett a válasz az ORFK sajtóügyeletétől. Íme, a Rendőrség tanácsai, szerkesztetlen formában, saját kérdéseink visszaidézéseivel együtt – a két hasznos információ külön kiemelve:

Az “M5-ös autópályán gyalogosan közlekedő bevándorlókkal” összefüggésben, elektronikus úton érkezett megkeresésére válaszul az alábbiakról tájékoztatjuk.

“Információink szerint az M5-ös autópályán az utóbbi hetekben az Európába érkező bevándorlók komoly veszélyt jelentenek önmagukra és az autósokra: sétálnak, átfutnak a pályatesten, gyalog indulnak a főváros irányába a sztráda mellett. Kérdésem, hogy meg tudják-e erősíteni ezt a hírt,”

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tapasztalatai szerint az M5 autópálya mindkét megyét érintő szakaszán jellemző a megkeresésében említett, gyalogosan történő közlekedés. A harmadik országbeli állampolgárok elsősorban a leállósávon gyalogolnak, de előfordult már az autópályán történő áthaladás is. Ilyen esetekkel kapcsolatban több állampolgári bejelentés érkezett a rendőrségre, amelyek alapján a balesetek megelőzése érdekében az illetékes rendőri szervek megtették a szükséges intézkedéseket.

“tudnak-e tanácsokat adni az autópályán közlekedőknek, mi a kérésük az autósok felé, jelentsék-e a 112-n, 107-en, ha sétálgatókat látnak a pályán,”

Tájékoztatjuk, hogy  a gyalogosok ezen magatartása szabálytalan. A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 21. §-a szabályozza a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályokat. A KRESZ 21. § (9) bekezdés e) pontja alapján a gyalogosnak tilos az autópályán (a leállósávon is) közlekedni, valamint áthaladni. A személy- és vagyonbiztonság megóvása, és a balesetek megelőzése érdekében, amennyiben az autósok az autópályán közlekedő gyalogost észlelnek, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget, hogy a balesetek megelőzése érdekében szükséges intézkedéseket mihamarabb megtehessék.

“fel szabad-e venni őket a kocsiba, ha stoppolnak?”

Az embercsempészés és a jogellenes tartózkodás elősegítése bűncselekmények csak szándékosan követhetőek el. Ezért minden esetben eljárás keretében kell tisztázni, hogy a szóban forgó gépjármű-vezető szándéka az államhatárt a jogszabályi rendelkezések megsértésével átlépő személynek/személyeknek történő segítségnyújtás volt. Embercsempészést az követ el, aki az államhatár átlépését a jogszabályok megszegésével elkövető személynek szándékosan segítséget nyújt. A segítségnyújtás bármilyen formája megvalósítja a bűncselekményt, így az államhatárra, az államhatárról és az államhatár közelébe történő szállítás is. A jogellenes tartózkodás elősegítésétől az határolja el az embercsempészést, hogy az nem az államhatár átlépéséhez nyújtott segítségben merül ki, hanem a már jogellenesen az ország területén tartózkodó személynek, anyagi ellenszolgáltatás fejében nyújtott segítségnyújtásban (pl. pénzért szállás adása vagy fuvarozás). Azonban itt is feltétel, hogy az elkövető tisztában legyen azzal a ténnyel, hogy a személy/személyek, akinek/akiknek segítséget nyújt, jogellenesen tartózkodik az országban.”

Hát, ennyit tudtunk segíteni az M5-ösön autózóknak. Vigyázzanak magukra, és vigyázzanak a menekültekre is!

Kommentek

F1: A Mercedes kijátszott egy jokert Hamilton kedvéért

A Mercedes-csapat pénteken éjszaka megtörte a kötelező takarodót, az egyik felmentést elhasználva Lewis Hamilton autóján dolgoztak.

F1: Meglepetés, a Red Bull még egy évet adott Kvjatnak

A Red Bull Austnban bejelentette, hogy a nagycsapattól idén a Toro Rossóhoz visszaültetett Danyiil Kvjat jövőre is a faenzai alakulatnál versenyez.

F1: A pilóták nekimentek Verstappennek

Úgy hírlik, hogy az austini versenyzői értekezleten jó néhányan panaszkodtak Max Verstappen vezetési stílusára, nagyobb szigort, szabálytisztázást követlenek.

Ezért ne telefonálj vezetés közben

Vezetés közben telefonálni borzasztóan rossz ötlet. Ilyen csúnya vége lehet.

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Szerencsétlen tolvaj autót akart lopni, de kéziváltós volt

A kiszemelt autót már a benzinkúttól követte a félnótás tolvaj, de a kulcsok megkaparintása után sem tudott vele mit kezdeni a kéziváltó miatt.

Autó hajtott a landoló repülő elé

Biztosan meghűlt a vér a pilóta ereiben, amikor meglátta, hogy egy autó hajt rá a leszállópályára, amikor épp landolni készül

F1: A Ferrari-főnök reagált a vádakra

A Ferrari csapatfőnöke, Maurzio Arrivabene reagált csapat korábbi mérnökének állítására, miszerint Maranellóban a félelem uralkodik.

5 kép a nagy tárgyak szállításának mestereiről

Amikor a motyó túl nagy a csomagtartó meg túl kicsi, akkor szükség van némi kreativitásra a szállítás kivitelezésére.

F1: Ecclestone szerint Rosberg rossz bajnok lenne

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone sokkal szívesebben látná Lewis Hamilton sikeres címvédését, mint a csendes, unalmas Nico Rosberg diadalát.

Nissant akart levillogni a BMW. Nem sikerült

A Nissan Skyline GT-R faképnél hagyta a mögötte nyomulót.

F1: Eldőlt a vita, nem mennek Bahreinbe a csapatok

Austinban nyugvópontra jutott a hetek óta zajló, a 2017-es idény előtti tesztek helyszínét illető vita. Marad Barcelona.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.