Migránsveszély az autópályán

Óvatosan száguldozzunk az M5-ösön!

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.09.03. 15.00

Sok bevándorló tart nyugatra Szeged felől az M5 mentén, esetleg rajta, néha át is sétálnak a sztrádán. Vigyázzunk rájuk – és persze magunkra!

Bár a Vezess nem több és nem kevesebb, mint autós illetve közlekedési tematikus szaklap, az Európába irányuló menekülthullám nekünk is ad témát.

A Szeged felől érkező, Hegyeshalom felé tartó migránsok új veszélyhelyzetet teremtettek az M5 autópályán. Mivel sokuk számára teljesen ismeretlen a vidék, ahol vándorolnak, a legegyszerűbb – és legolcsóbb – megoldás számukra az autópályát követni nyugat felé. Viszont ez nem épp a legveszélytelenebb, pláne, ha némelyikük a közel-keleti közlekedési kultúrának megfelelően lazán kezeli a közlekedési szabályokat. Már júliusban hírt adtak a magyar lapok egy fiatal férfiről, aki a rendőrök elől futott keresztül a sztrádán. Ő az életével fizetett ezért a hülyeségért, a gázoló pedig, bár nyilván semmit nem tehetett, valószínűleg egy életen át viseli majd a lelki terhet, amit egy ilyen tragédia emléke jelent.

Arról is hallottunk már híreket, mivel jár, ha esetleg felveszünk egy stoppoló szír srácot vagy családot – simán lehet, hogy hamarosan előzetesben találjuk magunkat embercsempészésért, aztán magyarázkodhatunk, hogy csak a jó szándék vezérelt, amikor segíteni próbáltunk embertársunknak.

Megkérdeztük a Rendőrséget is, mit tanácsolnak az autósoknak, mire vigyázzanak, mit tehetnek. A migrációs hullám eseményeinek követői számára nem meglepő az a gyors reakció és határozottság, amit tapasztaltunk: augusztus 24-i levelünkre szeptember 2-án érkezett a válasz az ORFK sajtóügyeletétől. Íme, a Rendőrség tanácsai, szerkesztetlen formában, saját kérdéseink visszaidézéseivel együtt – a két hasznos információ külön kiemelve:

Az “M5-ös autópályán gyalogosan közlekedő bevándorlókkal” összefüggésben, elektronikus úton érkezett megkeresésére válaszul az alábbiakról tájékoztatjuk.

“Információink szerint az M5-ös autópályán az utóbbi hetekben az Európába érkező bevándorlók komoly veszélyt jelentenek önmagukra és az autósokra: sétálnak, átfutnak a pályatesten, gyalog indulnak a főváros irányába a sztráda mellett. Kérdésem, hogy meg tudják-e erősíteni ezt a hírt,”

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tapasztalatai szerint az M5 autópálya mindkét megyét érintő szakaszán jellemző a megkeresésében említett, gyalogosan történő közlekedés. A harmadik országbeli állampolgárok elsősorban a leállósávon gyalogolnak, de előfordult már az autópályán történő áthaladás is. Ilyen esetekkel kapcsolatban több állampolgári bejelentés érkezett a rendőrségre, amelyek alapján a balesetek megelőzése érdekében az illetékes rendőri szervek megtették a szükséges intézkedéseket.

“tudnak-e tanácsokat adni az autópályán közlekedőknek, mi a kérésük az autósok felé, jelentsék-e a 112-n, 107-en, ha sétálgatókat látnak a pályán,”

Tájékoztatjuk, hogy  a gyalogosok ezen magatartása szabálytalan. A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 21. §-a szabályozza a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályokat. A KRESZ 21. § (9) bekezdés e) pontja alapján a gyalogosnak tilos az autópályán (a leállósávon is) közlekedni, valamint áthaladni. A személy- és vagyonbiztonság megóvása, és a balesetek megelőzése érdekében, amennyiben az autósok az autópályán közlekedő gyalogost észlelnek, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget, hogy a balesetek megelőzése érdekében szükséges intézkedéseket mihamarabb megtehessék.

“fel szabad-e venni őket a kocsiba, ha stoppolnak?”

Az embercsempészés és a jogellenes tartózkodás elősegítése bűncselekmények csak szándékosan követhetőek el. Ezért minden esetben eljárás keretében kell tisztázni, hogy a szóban forgó gépjármű-vezető szándéka az államhatárt a jogszabályi rendelkezések megsértésével átlépő személynek/személyeknek történő segítségnyújtás volt. Embercsempészést az követ el, aki az államhatár átlépését a jogszabályok megszegésével elkövető személynek szándékosan segítséget nyújt. A segítségnyújtás bármilyen formája megvalósítja a bűncselekményt, így az államhatárra, az államhatárról és az államhatár közelébe történő szállítás is. A jogellenes tartózkodás elősegítésétől az határolja el az embercsempészést, hogy az nem az államhatár átlépéséhez nyújtott segítségben merül ki, hanem a már jogellenesen az ország területén tartózkodó személynek, anyagi ellenszolgáltatás fejében nyújtott segítségnyújtásban (pl. pénzért szállás adása vagy fuvarozás). Azonban itt is feltétel, hogy az elkövető tisztában legyen azzal a ténnyel, hogy a személy/személyek, akinek/akiknek segítséget nyújt, jogellenesen tartózkodik az országban.”

Hát, ennyit tudtunk segíteni az M5-ösön autózóknak. Vigyázzanak magukra, és vigyázzanak a menekültekre is!

Kommentek

Titkok az új Suzukiról

Stratégiát váltott a Suzuki: míg a kifutó Swift formaterve alig tér el elődjétől, az új jóval kevésbé hasonlít rájuk. A design részleteiről a főtervezőt kérdeztük.

Miért csökkentették 70-re a tempót a reptéri úton?

Pár hónapja felvetettük a Budapest Közútnál, hogy tán újra kéne gondolni a repülőtéri gyorsút forgalmi rendjét. És, Isten irgalmazzon lelkünknek, újra is gondolták!

Tarlós téved – visszaszólt a bírságoló közteres

Több ponton vitatja a főpolgármester állításait az autósokat személyenként akár tucatnyi 50 ezres bírsággal nyakon öntő közteresek főnöke.  Tarlós szerint ne fizessenek, az ügyvéd szerint ez butaság.

Hogyan hajtogassunk Suzuki Ignist?

Az origami az egyik legrégebbi japán szabadidős tevékenység, ami ma is töretlenül népszerű, az új Suzuki Ignis pedig kellően dekoratív ahhoz, hogy ihletet adjon egy elszánt hajtogatónak.

Ha nincs meg a sofőr, nincs büntetés – Nyilatkozott a rendőrség

Az ORFK közlése szerint a közterület-felügyelet kameráival nem lehet az objektív felelősség alapján bírságolni.

Targoncás oktatófilm, csak erős idegzetűeknek

Nagyon kel vigyázni, nehogy egy lehulló tapétavágó beleálljon a fejedbe, mikor épp leveszed a kobakot.

F1: Rajzfilm készült Vettel futamgyőzelméről

Elindult az új szezon, megérkezett a MiniDrivers első rajzfilmes összefoglalója is.

Különös autót fotóztak a Ferihegyi reptérnél

Olvasók küldte a fotókat, ilyet nem látni túl sűrűn itthon. Persze előfordul.

Nézd meg, hogy kell helyesen használni a körforgalmat

Remek kis animáció demonstrálja, hogyan is kell használni a többsávos körforgalmat.

F1: Dokumentumfilm-sorozatban égeti magát a McLaren

Rosszabbkor nem is készülhetne film a csapat és a versenyzők színfalak mögötti munkájáról, de a McLaren és az Amazon idén mégis erre készül.

F1: Wehrlein dicséretet, és nem kritikát érdemel

A Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn keményen kritizálta azokat, akik kritikát fogalmaztak meg az Ausztrál Nagydíjtól visszalépett Pascal Wehrleinnal szemben.

A főnök még több Verstappent akar az F1-be

A Forma-1 motorsportért felelős igazgatója, Ross Brawn arról álmodik, hogy a közeljövőben még több Max Verstappen versenyez majd a sorozatban.

Élesben veti be elektromos haszonjárműveit a Mercedes

Bár még nincs sorozatgyártásra alkalmas elektromos változat a Vitóból és a Sprinterből, mégis élesben tesztelhetik őket a következő években.

F1: Ha gyors a Ferrari, Vettel marad

A Ferrarinak akkor van a legnagyobb esélye a Sebastian Vettellel való szerződéshosszabbításra, ha gyors autót adnak alá. De mi lesz Räikkönennel a felpörgött Vettel mellett?

Kiderült, hogyan úszható meg az 50 ezres bírság

Lehet egy módja annak, hogyan kerülhető el a közterület-felügyelők által kiszabott 50 ezres bírságok kifizetése.

Durva rekord a magyar autópályákon

Az előző évhez képest 2016-ban jelentősen nőtt a bliccelő autósok ellen indított pótdíjas eljárások száma Magyarországon.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.