Migránsveszély az autópályán

Óvatosan száguldozzunk az M5-ösön!

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.09.03. 15.00

Sok bevándorló tart nyugatra Szeged felől az M5 mentén, esetleg rajta, néha át is sétálnak a sztrádán. Vigyázzunk rájuk – és persze magunkra!

Bár a Vezess nem több és nem kevesebb, mint autós illetve közlekedési tematikus szaklap, az Európába irányuló menekülthullám nekünk is ad témát.

A Szeged felől érkező, Hegyeshalom felé tartó migránsok új veszélyhelyzetet teremtettek az M5 autópályán. Mivel sokuk számára teljesen ismeretlen a vidék, ahol vándorolnak, a legegyszerűbb – és legolcsóbb – megoldás számukra az autópályát követni nyugat felé. Viszont ez nem épp a legveszélytelenebb, pláne, ha némelyikük a közel-keleti közlekedési kultúrának megfelelően lazán kezeli a közlekedési szabályokat. Már júliusban hírt adtak a magyar lapok egy fiatal férfiről, aki a rendőrök elől futott keresztül a sztrádán. Ő az életével fizetett ezért a hülyeségért, a gázoló pedig, bár nyilván semmit nem tehetett, valószínűleg egy életen át viseli majd a lelki terhet, amit egy ilyen tragédia emléke jelent.

Arról is hallottunk már híreket, mivel jár, ha esetleg felveszünk egy stoppoló szír srácot vagy családot – simán lehet, hogy hamarosan előzetesben találjuk magunkat embercsempészésért, aztán magyarázkodhatunk, hogy csak a jó szándék vezérelt, amikor segíteni próbáltunk embertársunknak.

Megkérdeztük a Rendőrséget is, mit tanácsolnak az autósoknak, mire vigyázzanak, mit tehetnek. A migrációs hullám eseményeinek követői számára nem meglepő az a gyors reakció és határozottság, amit tapasztaltunk: augusztus 24-i levelünkre szeptember 2-án érkezett a válasz az ORFK sajtóügyeletétől. Íme, a Rendőrség tanácsai, szerkesztetlen formában, saját kérdéseink visszaidézéseivel együtt – a két hasznos információ külön kiemelve:

Az “M5-ös autópályán gyalogosan közlekedő bevándorlókkal” összefüggésben, elektronikus úton érkezett megkeresésére válaszul az alábbiakról tájékoztatjuk.

“Információink szerint az M5-ös autópályán az utóbbi hetekben az Európába érkező bevándorlók komoly veszélyt jelentenek önmagukra és az autósokra: sétálnak, átfutnak a pályatesten, gyalog indulnak a főváros irányába a sztráda mellett. Kérdésem, hogy meg tudják-e erősíteni ezt a hírt,”

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tapasztalatai szerint az M5 autópálya mindkét megyét érintő szakaszán jellemző a megkeresésében említett, gyalogosan történő közlekedés. A harmadik országbeli állampolgárok elsősorban a leállósávon gyalogolnak, de előfordult már az autópályán történő áthaladás is. Ilyen esetekkel kapcsolatban több állampolgári bejelentés érkezett a rendőrségre, amelyek alapján a balesetek megelőzése érdekében az illetékes rendőri szervek megtették a szükséges intézkedéseket.

“tudnak-e tanácsokat adni az autópályán közlekedőknek, mi a kérésük az autósok felé, jelentsék-e a 112-n, 107-en, ha sétálgatókat látnak a pályán,”

Tájékoztatjuk, hogy  a gyalogosok ezen magatartása szabálytalan. A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 21. §-a szabályozza a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályokat. A KRESZ 21. § (9) bekezdés e) pontja alapján a gyalogosnak tilos az autópályán (a leállósávon is) közlekedni, valamint áthaladni. A személy- és vagyonbiztonság megóvása, és a balesetek megelőzése érdekében, amennyiben az autósok az autópályán közlekedő gyalogost észlelnek, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget, hogy a balesetek megelőzése érdekében szükséges intézkedéseket mihamarabb megtehessék.

“fel szabad-e venni őket a kocsiba, ha stoppolnak?”

Az embercsempészés és a jogellenes tartózkodás elősegítése bűncselekmények csak szándékosan követhetőek el. Ezért minden esetben eljárás keretében kell tisztázni, hogy a szóban forgó gépjármű-vezető szándéka az államhatárt a jogszabályi rendelkezések megsértésével átlépő személynek/személyeknek történő segítségnyújtás volt. Embercsempészést az követ el, aki az államhatár átlépését a jogszabályok megszegésével elkövető személynek szándékosan segítséget nyújt. A segítségnyújtás bármilyen formája megvalósítja a bűncselekményt, így az államhatárra, az államhatárról és az államhatár közelébe történő szállítás is. A jogellenes tartózkodás elősegítésétől az határolja el az embercsempészést, hogy az nem az államhatár átlépéséhez nyújtott segítségben merül ki, hanem a már jogellenesen az ország területén tartózkodó személynek, anyagi ellenszolgáltatás fejében nyújtott segítségnyújtásban (pl. pénzért szállás adása vagy fuvarozás). Azonban itt is feltétel, hogy az elkövető tisztában legyen azzal a ténnyel, hogy a személy/személyek, akinek/akiknek segítséget nyújt, jogellenesen tartózkodik az országban.”

Hát, ennyit tudtunk segíteni az M5-ösön autózóknak. Vigyázzanak magukra, és vigyázzanak a menekültekre is!

Kommentek

Vin Diesel máris lebuktatta a brutális Dodge-ot?

A pokolian erős Dodge Challenger csak áprilisban mutatkozik be hivatalosan, de a Halálos Iramban filmek forgatásán már előfordulhatnak álcázatlan példányok.

Érthetetlen dolog történik a magyar utak mellett

A hó alatt sem kanászodhat el a természet, töretlenül folyik a kaszálás az utak mentén.

Az utolsó simításokat végzik a Renault sportkupéján

Idén végre tényleg visszatér az Alpine sportmárka; a Renault középmotoros kalandja alumínium platformra épül.

Kabrióként is megújult a Ford Mustang

A kupé után a Ford Mustang kabrió kivitele is megújult. A változások megegyeznek a fémtetős változatéval.

Peugeot 3008 – az alakváltó

Hatalmasat változott a Peugeot 3008-as és állítólag mi akartuk így

Milyen lesz idén az F1? A Red Bull videón mutatja meg

Egy igazi F1-rajongónak ugyan nem lesz újdonság, de megnézésre azért érdemes a Red Bull animációs videója, amelybe az autók idei változásait tekinthetjük át.

F1: “Első nap az iskolában” – videó

Videós összeállítás Valtteri Bottas első napjáról a Mercedes központjában

F1: Magnussent nem érdekli a renault-s beszólás

A Renault-tól a Haashoz igazolt Kevin Magnussen nem vette magára, hogy az előző csapata főnöke megkérdőjelezte a munkamorálját.

Ezért nincs itthon normálisan eltakarítva a hó

Egy olvasói videó kapcsán megkérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, hogy ugyan miért nincs normálisan letakarítva a hó az utakról. Megkaptuk a választ.

Több téren is tökéletesebb az idei Lexus IS

Az idei évre frissülő Lexus IS átgondoltabb külsővel, javított kezelőfelülettel, átfésült futóművel érkezik, és most is, mint mindig, a német konkurencia babérjaira tör.

Nyolcmillióért szerelt fel tűzoltókat a Mercedes

Nyolc millió forint értékű adománnyal támogatja a Mercedes-gyár a megyei tűzoltószövetséget.

Részegen vezette a Ferrarit, borítékolható volt az eredmény

Egy texasi fiatalember talán azt hihette, csak pickupjának tolja csutkarészegen, de sajnos egy Ferrariban ült.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.