Emelkednek a sebességhatárok

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.09.02. 06.00

Gyorsabban mehetünk több sztrádán és autóúton. Jön a fapados autópálya!

Megemelte a sebességhatárokat több autópálya és autóút egyes szakaszain a Magyar Közút Zrt. (MK). Ezeken az utakon lehet gyorsabban menni, mint korábban:

– Megszűnt a 100-as korlátozás az M0-s déli szektorában az M7-es és az M6-os autópálya közötti szakaszon, személyautóval immár 110 km/óra a határ. Hogy eddig miért volt 100? “Korábban a megállási látótávolságokra meghatározott paraméterek biztosítása érdekében került meghatározásra” – mondja a Vezess.hu kérdésére az MK.

– A kezdetektől 80-nal lehetett menni az M0-s északi szektorában az M2-es és a 2-es főút csomópontja között, nemrég 100-as táblákat helyeztek ki. Mivel 2012-ben a közeli Megyeri hídon is felemelték 100-ra a maximálisan engedett tempót, a korábbiaknál sokkal lendületesebben lehet itt haladni. A hivatalos indoklás szerint a 80-as korlátozás a csomópontok közelsége, az ívviszonyok és a környezeti adottságok (“bevásárlóközpont által megvilágított környezet”), miatt létezett, csakhogy az elmúlt évek baleseti statisztikái, és az MK tapasztalatai alapján felemelték.

– Szintén 100-ra emelték a határt az M51-esen a kevesebb autó miatt.  Az indoklás szerint áthelyeződött a tranzitforgalom az 51-es főút és az M5-ös autópálya között az M0-s 2013-ban átadott új nyomvonalára.

– Még tavaly emelték 100-ról 130-ra az M5-ös autópálya főváros közeli szakaszát.

– 130-ra ugrott a határ az M6-os autópálya egyik szakaszán a korábbi 100-ról, míg szintén Budapest mellett egy 8 kilométeres szakasz több részén 80-ról 100-ra.

– 100-ról 120-ra emelkedett az M3-as két szakaszán is a megengedett csúcssebesség.

Mi alapján gyorsítanak, mennyibe kerül a táblakihelyezés?

A közlekedési törvény ötévenként előírja minden egyes hazai út sebességhatárának a felülvizsgálatát, ugyanakkor nem ritka, hogy ennél sűrűbben nekiállnak méricskélni egy-egy szakaszon az illetékesek. Az útkezelő, a rendőrség és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szakértői együtt döntenek a baleseti és forgalmi adatok, valamint az üzemeltetés tapasztalatai alapján.

“Az adatok elemzését helyszíni szemle követi, ott vitatják meg a változtatási javaslatokat. A vizsgálatok mélysége útkategóriánként változik” – mondja Marczin Bence, az MK kommunikációs osztályvezetője.

Itt hajtunk fel az M2-es felől az M0-ra - a Google még a 80-as táblákat mutatja, de a valóságban itt már 100-as táblák vannak

Komoly költségekkel nem jár a sebességhatárok megemelése, egy-egy tábla cseréje 15 400 forint. Ebben benne van az ára, és a telepítés költsége a munkás bérétől a gázolajköltségig. A végső összeg persze függ az érintett szakasz hosszától, az említett autópályákon és autóutakon “tükrösen”, a belső oldalon megismételve kell kirakni a táblákat. Plusz minden csatlakozás után kötelezően, de legalább kilométerenként.

Lassításra is akad példa

2015-ban egyszer, egy helyen történt ilyen a gyorsforgalmi utakon. Az M43-as újonnan átadott szakaszán a Magyarországra belépők ideiglenesen a határ közelében lévő Krak-éri pihenőben tudnak úthasználati jogosultságot váltani. Emiatt a pihenő környékén gyakoriak a szabálytalanságok (bizonytalan autósok, megálló és tolató járművek), ezért itt 80 km/órára vitte le az MK a határt.

Jönnek a fapados autópályák

Nem csak kitáblázás gyorsítja majd a forgalmat országszerte, hanem bizonyos utak kiszélesítése is. Erre utal a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár meglehetősen érdekes bejelentése a múlt hétről. Tasó László szerint bővítik a gyorsforgalmi utak típusait.

Az állami keresztelőn “M gyorsút” nevet kapott új útfajta 2×2 sávos, fizikai elválasztással rendelkező, viszont leállósáv nélküli gyorsforgalmi út lesz, amelyen lehet szintbeli kereszteződés, körforgalom, és a települések közelében jelzőlámpa. Valószínűleg 110 lesz a megengedett maximális sebesség, és ha nem találnak ki neki új jelzőtáblát a KRESZ-be, akkor az “Autóút”-at rakják majd ki.

A jóindulatú megközelítés szerint a közlekedést gyorsító, az autósok életét megkönnyítő döntés, ha egyre több sima kétsávos utat alakítanak át ilyenné. A rosszindulatú megközelítés szerint nincs pénz valódi autópályákra, és ezzel az olcsóbb, fapados verzióval tudja csak a kormány teljesíteni ígéretét, miszerint minden megyei jogú városnak gyorsforgalmi útkapcsolattal kell rendelkeznie.

Ennél kevesebb anyag lesz az új úttípusban

Elsőként az M44-es, valamint az Eger és Kaposvár bekötését biztosító út lehet M gyorsút. Ez azt is jelenti, hogy csalatkozik, aki valódi autópályára számított ezeken a helyeken.

Ön is javasolhat. Várjuk a tippeket!

Meglehetősen ritkán kap az MK sebességkorlátozás felülvizsgálatára javaslatot autósoktól, pedig az ország legnagyobb útkezelője megvizsgálja az ötleteket, állítja kérdésünkre Marczin Bence.

Itt az idő: kedves autós olvasóink, küldjenek nekünk tippeket az útszakaszok pontos megjelölésével, ahol a tapasztalataik szerint növelni, avagy csökkenteni kellene a sebességhatárt. Lehetőleg fotóval, ide: auto@vezess.hu. Összegyűjtjük ezeket, és hivatalosan megkeressük a javaslatokkal a Magyar Közút Zrt.-t, de itt nem állunk meg. Később nyomon követjük a tippek sorsát.

Közben egy olvasónk bizarr rendőrautót fotózott Pesten 
Mi a fene van a Mercedes tetején? Kattints a képre:

Emelkednek a sebességhatárok 1

Kommentek

 • szaboata

  Azt hittem,valami komolyabb dologról olvashatok,erről kár volt cikket írni.
  Én különben egy sima jó minőségű két sávos gyorsforgalmi útra számítok már min 15 éve,ahol nincs kátyú,meg nyomvályú,és nem érinti Pestet.M8,M9.Mint Európában szokás.

  Javaslat? az lenne.Ésszerűség.Miért mehet 50-el a faluban egy személyautó és egy kamion.Balesetvédelmi szempontból nem egy kategoria.El tudnám képzelni 60 és 50,de életszerűbb lenne a 70 és 50.
  A km táblák,ha már ott vannak miért ne szolgáltatnának némi információt az idegen autósnak? Mit jelent az a szám?Mihez képest annyi.

 • NaPa

  Ne így ! Legyen egy országos megbeszélés, konzultáció – de igazi ! Millió jó ötlet lenne, de nyilvánvaló, hogy a rendőrség és a költségvetés nem örülne ezeknek. Ne lehessen elsunnyogni a válaszadást, alkalomadtán ! Gondoljunk csak a most beszerzett, remek mérőknek, hát hogyan fognak azok megtérülni, ha racionálisan szabják meg a sebességet ?

 • norbi50

  Az M0 M2 lehajtó és Auchan lehajtó körüli 80-as korlátozás arra volt “jó”, hogy a zsernyákok a “bukkanó” után állandóan trafiztak és szedték be a 30ezres bírságokat azoktól, akik nem ismerősek arrafelé és nem számítottak a trafira…

 • K.Tamás

  60-70km/h városban? Te normális vagy? A birka magyarjának már csak az kellene…
  Így,hogy 50-el lehet menni így hajt a büdös parasztja 60-70-el a városban.És ha megjelenik egy cikk a trafipaxokról,akkor ide ugat a barma,hogy “bezzeg a lassan hajtók”,meg a “csúnya gonosz rendőr bácsik pénzt szednek be”.Nem vállalja a felelősséget a magyar,egyből másra mutogat!Az nem zavarja,hogy hány kissebségi komplexusos gyorshajtóra jut egy “lassanhajtó”.Jönnek a baromsággal,hogy biztos a gyerekéhez sietett,meg baj történt,és azért száguldozik…jah…persze… talán ezerből 1 ilyen :D
  Úgyhogy bebaszna ha emelnék városban a sebesség határokat!

 • K.Tamás

  “Nem ismerősek arrafelé”? Jaaaa,hát akkor már nem is érvényesek rájuk a táblák,nem? Itt mindenkinek kibaszott nagy jogai vannak,és harsogja is szüntelenül,csak hát a kötelességeiről feledkezik meg,mert hát azok is vannak ám!!! Én 95%-ban betartom a sebesség határokat.Ha bemérnek,így jártam!Nem pofázok,meg szidom a rendszert! És nem kell itt a kint felejtett 30-as tábla mítosz,mert az is kb 100-ből 1-szer van,és ritka,hogy ott mérnek,nem kell a mese.Betartod azon a rövid szakaszon a 30-35-öt és pofa alapállás! Ilyen egyszerű :)

 • DTF

  norbi50: így van, azért volt 80 ott, hogy az elmúlt években jöjjön onnan is pénz, ilyen hülyekifogást h most már nem balesetveszélyes… ennyi erővel átadnak egy autóuttat de 70 ott a max és majd ha a statisztika azt mutatja hogy kevés a baleset, akkor megemlik 110-re… eg yismerősöm az emplt eg yévbne kétszer is belesaladott ott trafiba, 110-ról 80, ő meg levette a gról a lábát és gurulva lassított, de mivel pont a 80-as tábal mögé űállank, így erygsezr
  103, másodszor pedig 99-el kapták el.
  K.Tamás: a sebességhaátokat be kell tartnai, de csak azokat, amik ésszerűek és logikusak. az h pl. egy kis útfelújítá smiatt a 3 sávois útopn 70-ről leszedik 30-ra, az csak arra jó h szavssák a népet, ott mehet nyugaodtan az 50-60…
  a szabályáokat nem csak betartani kell, hanem logikusan alkalmazni is, de mivel a magyar szabályrendszr logikátlan, így nem betartható sokszor.

 • Iceman.

  szaboata: semmilyen egysávos úton nem szerencsés a vegyes sebességhatárokat bevezetni. Ebből csak előzési verseny lenne…

 • Iceman.

  A nulláson röhej volt a 80.

 • szaboata

  Előzési verseny????Ez amolyan íróasztal mögötti elméletieskedés.

  K.Tamás
  szerintem normális vagyok.A 60-70 a városban most is realitás,hiszen mindenki tudja,hogy kb 67-nél kezdődik a bünti 50 helyett.Ez nem normális.

 • Iceman.

  szaboata: Nem, ezt számtalan tanulmány állítja, ezért cél a nem párhuzamos utakon globális sebességhatár meghatározása. Mindennapos példa, az 50 helyett 30-cal döcögő traktor lakott területen belül, amit boldog boldogtalan előzget a leglehetetlenebb helyeken is. A hosszú kamionok előzése még kockázatosabb, pláne egy keresztező utakkal tarkított környezetben, szóval az ötleted -ami nem új- butaság.

  Egyébként pedig: Ha 50-nel pont meg tudnál állni egy akadály előtt jó reakció időt feltételezve, akkor 70-ről több mint 50-nel ütöd el. Éljenek a halott gyalogosok. Egyébként lehet, hogy realitás a 60-70, de azt is látni kell, hogy ha így ütsz el valakit és hal meg, az nem felfüggesztett börtön lesz, hanem letöltendő. Persze a tökéletes sofőr soha nem üt el senkit…

 • DTF

  jó a városban az 50, máshol is így van, de érdeks módon nálunk nem működik: álladóna piuros lámpák, szar utak, logikátlan forgalmi elrednezések, így nem folyamatos a50-nel tudsz ahaldni, hamem hol 25-30, hol pedig – mivle muszály haladni is – 65-70

 • v_johny

  Szerintem nem azzal van a baj ha 50 helyett 60-al haladunk, de hogy pl a mi utcánkban a 30-as táblánál csak az oktatóautó megy 30-al az már baj… Én 40-el közlekedek itt max, de mások (még a helyi járat is) 50-60-al, az már baj. Volt is már koccanás, kerítés – buszmegálló villanyoszlop kidöntés, de valahogy mégsem történik semmi érdemleges fellépés ez ellen pedig ez konkrétan a zavaró és valóban veszélyes forgalmi szituáció.

 • szipipeti

  K.Tamás: “a sebességhaátokat be kell tartnai, de csak azokat, amik ésszerűek és logikusak. az h pl. egy kis útfelújítá smiatt a 3 sávois útopn 70-ről leszedik 30-ra, az csak arra jó h szavssák a népet, ott mehet nyugaodtan az 50-60…
  a szabályáokat nem csak betartani kell, hanem logikusan alkalmazni is, de mivel a magyar szabályrendszr logikátlan, így nem betartható sokszor. ”
  Nem vagy abban a helyzetben, sem Te, sem én, hogy eldöntsük, hogy egy-egy helyzetben mi a logikus. Egyet tehetünk (pontosabban hármat), a legfontosabb: mindig igyekszel betartani az éppen vonatkozó KRESZ szabályt, És a másik kettő: 1, kitanulsz közlekedési mérnöknek, vagy 2, polgári kezdeményezést indítasz a változásért! Nem biztos, hogy a jogalkotó, Pista bácsi, a kétgyerekes anyuka, a motoros, a biciklis, a kamionsofőr és a traktoros “logikája” ugyan az mint a Tied! Alkalmazkodj! Ha nem megy akkor vannak más, kevésbé bosszantó megoldások.! Más is létezik rajtad kívül!!!!

 • szipipeti

  NEM K.Tamásnak, hanem DTF-nek (bocs)!!! ;-)

 • szipipeti

  szaboata – 2015.09.02 // 07:19
  Az ésszerűség azt diktálja, hogy a több közlekedő által használt lehető legegyenletesebb tempót lehessen elérni. Ennek érdekében a kamionosra és az autóra (motorra) állapítottak meg egy “elfogadható mértékben” reális sebességet lakott területen belülre, melyet évtizedek kutatásai előztek meg! Az eltérő sebesség különbség jelentős baleseti veszélyforrás, akkor is, ha te nem így látod. Jó az 50! Ha az személyautóra lenne – javaslatod szerint 70! – akkor a “Trafis szabályokat” kihasználva az autók egy része 50 (62) helyett 70 (85)-el mennének lakot területen. És mi a jó abban, hogy biciklis 20-25 Km/h, teherautó 50-55 km/h, személygépkocsi 70 -75 Km/h egy “kupacban”? Igen, ugyan abban a sávban! és ha Te leszel a biciklis? Gratula!

 • Iceman.

  szipipeti – 2015.09.03 08:20: Budaörsi úton kifelé több helyen 30-as tábla, a TELJES forgalom 50-nel halad, mert nem ésszerű ott 30-cal menni. Ez egy egyszerű lokális népszavazás, ahol a 30-cal haladó jelenti a kockázatot, mert csak hozzá képest van jelentős sebesség különbség.

 • szaboata

  szipipeti.van logika benne,de ennyi,semmi több.Különben a trafis törvényt sem tartom jónak.az 50 legyen 50,a 60 vagy 70 legyen annyi,és nem több.
  De,ha még a biciklisekre is gondolunk,akkor max 20 mindenkinek,mert az ésszerűség ezt diktálná.

 • Csmke

  Az M2 nevéből is látszik, hogy autópályának készült, de megépülése óta csak egy normál út ahol hosszú kilométereken át 90-el lehet maximum menni, de, mivel tele van teherautóval, még ennyivel sem lehet haladni, Ha legalább azokon a szakaszokon, ahol van két sáv ott engednék a 110.km/h sebességet a személygépjárműveknek, nem lenne ekkora torlódás nap,mint nap. Két határátkelőhely felől is nagy a forgalom Pest felé, Balassagyarmatról és Parassapusztáról is. Sajnos a teherautók a tahográf korlátozás miatt nem mehetnek gyorsabban, mert különben jól lehetne haladni ezen az úton. Arra gondolom egyhamar nem lesz pénz, hogy valóban autópályaként működjön ez a szakasz.

 • Pityke

  Az M2-esen, azon a pár kilométeres két sávos szakaszon már most is 110-el mennek (sokan még gyorsabban). Pofátlanság ugyanannyi pénzt kérni egy végig 90-es 90%-ban 1 sávos útért, mint egy normális autópályáért. Sosem gondoltam volna, hogy az M2-es, gyakorlatilag egy sima országútért egyszer autópálya díjat fogok fizetni.

 • Pityke

  Az M2-es még csak nem is sima országút, Vác északnál minden tavasszal tele van kátyúval.

 • kara

  Végre!
  Mármint hogy a kormány felismerte hogy nem feltétlenül kell mindenhová méregdrága autópályát építeni – ha majd lesz rá lehetőség akkor továbbfejleszthető – addig is jó pár ember élete megmarad. Tudom rengeteg érdeket sért hogy nem autópályák épülnek, de miért van az hogy máshol ezt már régóta így csinálják, mert felismerték hogy így mennyivel biztonságosabban lehet közlekedni. Azzal viszont egyáltalán nem értek egyet hogy a gyalogosok szabadon ténferegnek az úttesten még ha zebra is van ott a biztonságos átkeléshez. Én olyan országban élek ahol a gyalogosnak a járdán van csak elsőbbsége – és ez így rendben is van. Ezer km-t is megteszek míg egy balesetet látok, a gyalogosok nem ám vigyorogva, a fülükben fülhallgatóval ügyet sem vetve az autókra közlekednek, az itt maga a halál. Keresik a szemkontaktust és igyekeznek mielőbb átkelni az úton – magam is így teszek amikor gyalog közlekedem. Érdekes, minden működik, nincs felesleges forgalomlassítás, levegőszennyezés, és 50-nél sem mér a szerv, mert jól tudják az maga a vég!

 • csipke

  nagyon helyez mert a magyar autóst csak a pénztárcáján keresztül lehet megtanítani a helyes közlekedésre,nincs 50 meg 60 meg 70 ha 50 van az egy ötös és egy nulla.és így tovább,akik nem tartsák be a szabályokat mélyen a zsebébe nyúlva majd meg tanulja ja és ZÉRÓ tolerancia nekik ne legyen mindenféle hazugságokkal kibújni a bünti alól akár a rendőrség bemocskolásával ügyvédecske segítségével

 • papapusz56

  Megmondaná valaki hogy teherautó miért csak 70-el mehet az M-0-on

 • Pistabátyám

  Az MK rövidítésben mit jelent az”M”??? Tán nem azt, hogy “Magyar”? Akkor pedig fogalmazzon magyarul!!!. Az, hogy “került meghatározásra” az bikkfáúl van, nem magyarul!!!

 • fbal

  A legnagyobb probléma, h az autósok nem nézik a t

Itt tudhatod meg, hogy kitiltották-e Budapestről az autódat

Ha csak valamilyen hirtelen szél el nem fújja a fővárosra ült szmogfelhőt, akkor holnap életbe lép a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten. Ez a legfontosabb amit tudni kell.

F1: Durva baleset a gálaversenyen – videó

Miamiban a hétvégén zajlik a Bajnokok tornája, a motorsport sztárjai szombaton a megküzdöttek a Bajnokok bajnoka címért. Meglepetésember nyert. Nagy balesetet is hozott a verseny.

Nem kap új elnöki limuzint Donald Trump

Úgy tervezték, hogy a friss fejlesztésű Cadillac a beiktatással egy időben debütál, de most mégis úgy tűnik várni kell pár hónapot az elnöki szörnyeteg érkezésére.

Tom Hanks különleges guruló ajándékot kapott

Tom Hanks budapesti tartózkodása alatt több Kispolskit és világhírűvé tett, előszeretettel fotózkodott a lengyel gyártású kisautóval. Ez a szokása most érdekes fordulathoz vezetett.

Levágom a kezed, ha még egyszer autóhoz nyúlsz

Prestige Intimidator – így nevezi a Jeep Wranglerhez készített optikai átépítő csomagját a Voltron Motors. Félelmetesnek tényleg félelmetes, de hol marad a presztízs? És a jó ízlés?

Emlékeznek még erre: Geráppááá!?

Régi, emlékezetes autós reklámok után kutatva bukkantunk erre a műre. Annak idején, ha egyszer a gondolataink közé fonta magát, már lehetetlen volt onnan kitörölni.

Hétfőn kitilthatják az öreg autókat Budapestről

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten a főpolgármester; hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

GT86, az elérhető élményautó

Nem maradtak el a faceliftnél kötelező újítások, de a Toyota GT86 frissítésekor a vezetési élmény fokozására koncentrált a japán vállalat. A sportkocsi továbbra is tiszta vezetési élményt nyújt.

Nem a fáradtság okozhatta a magyar buszbalesetet

Magyar sofőrök vezették azt az autóbuszt, mely neki hajtott egy felüljàró tartóoszlopànak Olaszorszàgban.

Megszületett a Forma-1-es sztárbébi

Világra jött a Red Bull-csapatfőnök Christian Horner és az egykori Spice Girls-tag Geri Halliwell közös gyermeke.

A magyar srác, aki visszaszerezte első autójat

A nap legmeghatóbb története Attiláé, aki visszavásárolta a család egykori BMW-jét.

Ha villámgyorsan elugranál síelni, akkor ez a te autód!

Jon Olsson profi síelő megválik szeretett kompresszoros Lamborghinijétől, mert egy négyüléses autóra van szüksége.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.