Vad- és kutyaveszély az autópályán

Vadak a sztrádán

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.09.01. 06.00

Vadkerítés fut végig a sztrádák mellett, fizetünk, hogy 130-cal mehessünk és mégis az arcunkba tolja az autópálya-kezelő: Vadveszély! Sőt: Kutyaveszély! Hogy van ez?

Egyik kollégánk nemrég fura, a KRESZ-ben nem szereplő táblára lett figyelmes az M7-esen, Érdnél. Erre, ni:

Fura tábla Érdnél

Hajoljunk csak közelebb:

Vadkerítés fut végig a sztrádák mellett, fizetünk, hogy 130-cal mehessünk és mégis az arcunkba tolja időnként az autópálya-kezelő a táblát: Vadveszély! Hogy van ez?

A Google Street View képén egy Egyéb veszély! jelzőtábla látható, alatta pedig egy kutya (aminek a Google személyiségi jogvédelmi okból kimaszkolta a fejét). Kutya a sztrádán? Nem mondom, néha megesik, hogy feltéved egy-egy eltévedt vagy kirakott jószág az autópályára, de Érd környékén ez olyan gyakori, hogy külön táblát kell kirakni miattuk?

Másik kollégánk erre azt vetette fel, hogy ő Vadveszély! táblákkal találkozik rendszeresen a sztrádán, és fogalma sincs, hogy ez mit jelent rá nézve. Országúton egyértelmű: ha kint az ugró szarvas, számítanunk kell arra, hogy elénk veti magát egy őz, vaddisznó, szarvas, és ilyenkor, ha nem tudunk megállni, jogilag mi felelünk mind a kocsinkat ért, mind a vadállományban esett kárért. De mi a helyzet a sztrádán, ahol elvileg védett az út a vadak beugrásától, ráadásul nem kevés pénzt is fizetünk azért, hogy kedvünkre száguldozhassunk?

A Volga nem átallotta minden autós rémét, az ugró szarvast orrdíszként elhelyezni az M21-esen annak idején

A legautentikusabb forráshoz fordultam válaszokért: a hazai autópályákat (kivéve az M5) kezelő Magyar Közút kommunikációs szolgálatához. És meg is kaptam őket; íme, ez a helyzet a pályán kóválygó állatokkal – Marczin Bence, kommunikációs osztályvezető levelét kissé tömörítve, szerkesztve közöljük, a lényeget kiemeljük:

Az autópálya nem egy hermetikusan elzárt terület, ez sajnos tévesen épült be a köztudatba. A csomópontjaink, le- és felhajtóink nyitottak, így a pályák melletti védőkerítés ezeken a részeken, szakszerű elvezetés mellett, de megszakad. Mindemellett a védőkerítés nem alkalmas a teljes kizárásra, csak a magas szintű visszatartásra, de ez nem gátol olyan állatokat, akik átférnek, átrepülnek a kerítésen, vagy egyszerűen alákotornak az egyébként beásott kerítésnek. A biztosítók ezzel tökéletesen tisztában vannak, ezért is ajánlják termékeik között a kifejezetten állatelütés során keletkező gépjármű test biztosítási konstrukciót az autósok számára, ugyanis a vaddal való ütközés kivédhetetlen.

Az állatok mozgása, viselkedése, reagálása kiszámíthatatlan, erre az autósok nem tudnak felkészülni lassúbb haladás során sem, tehát főúton haladáskor sem. A Vadveszély! tábla erre a veszélyre figyelmeztet, kihelyezését a vadászatra jogosult (helyi vadásztársaság) kezdeményezheti. A vadon élő állatot veszélyes üzemként kell tekinteni, az általuk okozott kárért a vadászatra jogosult felel. Fontos megjegyezni, hogy a gépjármű használata során a vezető is veszélyes üzemet működtet, mely fokozott veszéllyel jár – erről sokan megfeledkeznek -, így a veszélyes üzemek találkozására vonatkozó jogszabályok az irányadóak.

A társaságunkhoz bejelentésre kerülő vadgázolásos kárigényeket minden esetben teljes körű vizsgálat alá vonjuk,  kizárólag olyan kifizetést tudunk eszközölni, melyben felelősségünk minden kétséget kizáróan tisztázott. Az esemény kivizsgálásában saját szakembereink mellett, nagynevű, ismert biztosító partner áll rendelkezésünkre.

Kárrendezési szempontból a kutyagázolást másként kell megközelíteni, mert a kutyának szinte mindig van tulajdonosa, és a felelős állattartás szabályai szerint a tulajdonos felelős, hogy az állat ne szabadulhasson el. Elsődlegesen neki kell gondoskodnia, azonosító chippel kell ellátni, melyet regisztrálni is kell, így a kutya által okozott kárért a kutya gazdája felelős. Mindezek mellett természetesen minden bejelentést kivizsgálunk, így felelősségünk vizsgálata ezekben az esetekben sem marad el, amennyiben ez lehetséges kártérítési eljárást is lefolytatjuk.

A kutyaveszély táblát, azaz az “Egyéb veszély” táblát a kutya ábrát tartalmazó kiegészítő táblával Társaságunk helyezte ki Érd térségében. Ezen a szakaszon a lakott terület közelsége miatt több kutya is a pályára tévedt. A KRESZ-ben van ugyan házi állatok tábla, de mivel annak jelzésképe (lásd lent) autópályán nem értelmezhető, ezért alkalmazta társaságunk a “kutya” ábrát.

Vad- és kutyaveszély az autópályán 1
Hát, ez tényleg nem kutya, és sztrádán egy tehén valóban fura volna

Általánosságban elmondható, hogy a veszélyt jelző táblák, a kiegészítő táblákkal együtt az autóvezetőket figyelmeztetik, hogy az adott szakaszon a táblák hatályáig fokozottan kell számolni a táblán jelzett veszéllyel, és ennek megfelelően kell a gépjárművet vezetni. A veszélyre figyelmeztető táblánál – csakúgy mint a többi veszélyre figyelmeztető táblánál is – főszabályként a KRESZ iránymutatásait kell figyelembe vennie a gépjárművezetőnek. A szabály előírja, hogy a vezetőnek a jármű sebességet úgy kell megválasztania, hogy biztonságosan tudjon reagálni a váratlan helyzetre.Ökölszabály nincs. A vezető saját, valamint a gépjárműve képességeihez és egyéb befolyásoló paramétereihez (pl. rakomány, utánfutó) kell igazítania sebességét a saját felelősségére, tekintettel arra, hogy veszélyes üzemben van közlekedése során.

Vagyis: állatok az autópályán is lehetnek, ha elütjük szegényeket, és volt tábla, mi vagyunk a hibásak. Viszont van biztosítás a véletlen gázolásokra, aki nagyon fél egy sztrádajáró szarvastól, köthet ilyet. Az M7-es autópályán 2014-ben 8 darab, 2015-ben idáig 6 darab vadelütés történt – hogy ez a kockázat indokolja-e egy extra biztosítás megkötését, ki-ki döntse el maga.

Főleg a nagyvadak veszélyesek az autókban ülőke, de akár egy nyúl, menyét is képes akkora kárt tenni a kocsiban, hogy az ne tudjon tovább haladni.

A képre kattintva remek cikket olvashattok arról, miért nem ér semmit sem a vadriasztó síp és hogyan bújhat ki a vadásztársaság a kártérítés alól, ha fizetnie kellene vadgázolás esetén.

Vad- és kutyaveszély az autópályán 2

Kommentek

 • mtbe

  Milyen személyiségi jogok miatt van kitakarva a kutyafej? Valaki felvilágosíthat, mert ezt komolyan kérdezem.
  Azt sem értem, miért nem jó a tehenes tábla, a kutya is háziállat, nincs külön tábla birkákra, lovakra, disznókra sem.
  Úgy emlékszem, hogy az egyéb veszélyt jelző tábla alá bármilyen kiegészítő táblát kirakhatnak, szóval bármikor láthatunk új jelzéseket. Macskák is gyakran áthaladnak az úttesten.

 • Funkyman

  “Milyen személyiségi jogok miatt van kitakarva a kutyafej?”

  Ez egy vicc volt. Nem esett le neked, van ilyen. Egyébként a google streetview automatikája takargat ki dolgokat, amik arcra emlékeztetnek.

  Nekem aktuális a cikk, a múlt hétvégén gázoltam el egy rókát az M6-on. Nem túl nagy a forgalom arrafelé, és többször láttam, hogy a rókák a pihenők szemeteseiben kotorásztak.

 • mtbe

  értem, köszönöm, tényleg nem esett le :)

 • Nick Árpi

  Egyik idézet:

  “Az állatok mozgása, viselkedése, reagálása kiszámíthatatlan, erre az autósok nem tudnak felkészülni lassúbb haladás során sem, tehát főúton haladáskor sem.”

  Másik idézet:
  “az adott szakaszon a táblák hatályáig fokozottan kell számolni a táblán jelzett veszéllyel, és ennek megfelelően kell a gépjárművet vezetni.”

  Csak én nem tudom értelmezni így együtt a két mondatot?

 • hova

  Évek óta ott van.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Vásárlást igazoló érvek egy friss használt Alfa Romeo tulajdonostól

A használt típusok szinte függésbe átcsapó állandó böngészése végén olyan autót vettem és úgy, amiről a legtöbb tanácsadó lebeszélne.

Tragédiát okozott egy udvarias pék

Maga elé engedte az utánfutós teherautót, amely elgázolta az egyetemre igyekvő robogós lányt.

Miért fizetnél a reptéri parkolásért?

Gondolnád, hogy a több ezer forintos parkolódíj kifizetése helyett akár pénzt is kereshetsz az autóddal, míg külföldön vagy?

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

F1: Hamilton már nem is emlékszik Rosbergre

Lewis Hamilton végleg lezárta magában azt a fejezetet, amely a Nico Rosberg elleni, házon belüli csatájáról szólt.

F1: Kubica nem zárja ki a második debütálást

Robert Kubica egyre nyíltabban beszél arról, hogy újra megpróbálkozik a Forma-1-gyel.

Finom kis KRESZ-anomáliára bukkantunk Budapesten

Tudod mi az a három úttestű út és hogy hol van ilyen? Mutatjuk.

F1: A szabad gumiválasztást el lehet felejteni!

A Pirelli motorsportfőnöke azt mondja, kizárt, hogy teljesen a csapatokra-pilótákra bízzák, ki milyen gumit használ a versenyhétvégéken.

Csökken az üzemanyagok ára

Szerdán megáll az üzemanyagok árának emelkedése, a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz.

Ősszel jön az 1000 lóerős Mercedes hibrid!

Szeptemberben mutatja be eddigi legextrémebb autóját a Mercedes-AMG. A Project One több mint ezer lóerős lesz.

F1: Átírhatják a túl szigorú motorszabályt

A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport mai ülésén lazíthatnak egy motorszabályon, emellett a Honda hóna alá is nyúlhatnak a riválisok.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.