Óvakodj az 50+os hölgyektől!

Tudják az autósok, mit vezetnek?

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.08.20. 06.00

Leballagtunk a Szépvölgyi út aljába egy kamerával, és megkérdeztük a sofőröket – főleg a nőkre vadásztunk -, mit vezetnek, hány lóerős és hol kapar. Meglepően sokan tudták.

A kis Mercik elsőkerekesek


Egy nemzetközi sajtóbemutatón, a hivatalos programot követő vacsora kései óráján mondta kollégánknak egy akkorra már kigombolt ingű, ledobott nyakkendőjű, piros arcú bajor mérnök: tőlem akár már jöhetne is az elsőkerék-hajtású BMW. A vásárlóink 80%-ának fogalma sincs róla, elöl vagy hátul hajt a kocsija.

Ami még rosszabb: ezt az infót azóta a BMW elnöke is megerősítette. Ebből két dolog következik. Egyrészt ledől egy újabb bástya az autós konzervativizmus düledező erődjében; piros kombi dízel Jaguar után elsőkerekes BMW is lesz. De van itt még valami.

Vajon tényleg nem tudják az autósok, mit vezetnek? Fogtunk egy kamerát, mentünk és megkérdeztük őket. Igyekeztünk minél több BMW-st és minél több hölgyet zaklatni; csúnya prekoncepciónk szerint főleg e két halmaz metszetének kellett volna viccesen tudatlannak mutatkozni. Íme az eredmény:

Azért Audi, mert nem kedveli a hátsókerekes autót


Tapasztalatunk szerint a magyarok (és a mintába véletlenül belekeveredett diplomata hölgy) tehát igenis, jobbára tudják, mit vezetnek. A 120d-ben ülő lány például csupán tíz lóerőt tévedett a teljesítményben, és tudta, hogy a kocsija hátsókerekes. A budapesti autósok tehát legalább nagy vonalakban tisztában vannak azzal, hány lóerős, hol hajtó, milyen márkájú és típusú kocsiban ülnek épp.

Akiktől viszont óvakodni kell: a középkorú és idősebb hölgyek. Láthatóan jelentős részüket egyáltalán nem érdekli bűzös vasszekerük, mint műszaki eszköz. Amíg csak derült időben autóznak ábólbébe, nincs is ezzel baj. De belegondolni se merek, milyen reakciót váltana ki például a kedves chevrolet-s hölgyből egy lefagyott folt a kanyarban vagy egy hirtelen kiugró nyuszi az erdő szélén.

Kell-e tudni, miben ülünk?

Parázs vita tört ki a szerkesztőségben az anyag készítése során. Volt, aki szerint egy olyan nagy, erős, veszélyes tárgyról, mint egy autó, igenis tudni kell az alapvető paramétereket annak, aki vezeti. Ahogy elképzelhetetlen, hogy egy Glock tulajdonosa ne tudná, hány lőszer fér a tárba, vagy hogy egy Volvo BM rakodógép kezelője ne lenne tisztában gépe zsírzási pontjaival.

A másik tábor szerint viszont az autó ugyanolyan használati tárgy, mint egy mobiltelefon. Tehát ez van, az embereket nem érdekli, hogyan működik, mik az adatai, csak kényelmesen lehessen benne utazni.

A vitát itt berekesztettük, de lent a kommentmezőben bátran folytathatja, aki akarja. Kezdem én 8-)

 

Kommentek

 • Rácz Tamás

  Szerintem szomorú, hogy ezek a kedves nénik teljesen fogalmatlanul ülnek a 60-70-100 lóerő kormányánál. Senkinek nem adnék jogsit, aki egy front- és egy hátsókerék-hajtású autóval nem kanyarodott még be túl nagy tempóval egy tanpálya kanyarjában, illetve nem futott hirtelen csúszós felületre ugyanott. Ezen túl 10kg/LE feletti fajlagos teljesítményre külön gyakorlati vizsgát írnék elő. Ha én lennék a király.

 • horvath_marton

  “az autó ugyanolyan használati tárgy, mint egy mobiltelefon”
  Egy mobiltelefonnal azért nehezebb megölni egy kanyarban lévő zebrán, átmenő kismamát.

 • prs

  Megelőztek. Pont ezt akartam írni én is. A mobiltelefon lehet használati tárgy, vagy a számítógép, de ha ezeket nem tudom használni, mert nem ismerem a paramétereiket, azzal nem fogom senki életét veszélybe sodorni.

  Úgyhogy a második tábor óriásit téved, NEM, az autó NEM egyszerűen egy használati tárgy. Erre nem kis mértékben utal az a nem elfelejtendő tény is – vajon erre emlékszik a második tábor? – , hogy a használati tárgyakhoz, pl. mobiltelefon, nem kell rendszám, kötelező biztosítás és jogosítvány.

 • prs

  Vagy van a mobiltelefonok használatára is részletes szabálygyűjtemény? (lásd KRESZ.) Az autó legfeljebb addig használati tárgy, míg bent áll az udvaron, és a gyerekek játszanak benne.

 • prs

  Azt is érdemes megszámolni, hányan voltak bekötve. :-)

  Fú, a lassúbeszédű béjemvéháromhúszdé úriember mekkora sztereotipikus BMW tulajdonos. (És ez nem dicséret volt :-).)

  Az én szememben nem is igazi férfi, aki nem tudja hány lóerős autója van (kulcsos cégesautó még kivételbe belefér). Nőtől meg igazából el sem várom, hogy tudja. Azoknak a nőknek külön megemelem a kalapom, akik tudták.

 • PAlex

  A vezetés veszélyes üzem.
  Asszem ezzel mindent elmondtam.

 • AndrewBoy

  Hát ez tanulságos volt… A BMW tag meg penge volt nagyon XD

 • v_holiday

  Hát ezt látom én nap, mint nap…
  Nem is értem, hogy ki adott jogosítványt ennyi majomnak?

 • Mini Cooper S

  Meglepődtem. Nem igaz hogy nem tudják hol hajt az autó. Azt lehet érezni is. Persze ha az ember tudja hogy mennyi az annyi. És azt gondolom, hogy akinek jogosítványa van, annak kell tudni. És azt is jó tudni hogy hány lóerős az autó. És ezeket nem csak férfiaknak kell tudni hanem nőknek is. Elvégre megvette azt a kocsit. Kaját sem úgy veszünk hogy besöpörjük a polcot a bevásárlókocsiba, és megesszük bármi is az.

 • v_holiday

  A teljesítményt sokan nem tudják, az talán kevésbé nagy gong. Ám azt nem tudni, hogy hol hajt, azt mutatja, hogy azt sem tudja, mit kell kezdenie veszély esetén. Ez már keményebb…

 • ballac86

  Ezek szerint mindenki hallott rendesen mindent, csak én nem? Nekem csak a háttérzaj volt meg, meg amit Rácz Tamás mondott, az interjúalanyokból semmit nem hallottam.

 • ballac86

  Először nem tartottam helyesnek az elöl, vagy hátul hajt kérdésfeltevést, mert a nénik még bőven a farmotoros Skodák idején szocializálódtak, és simán gondolhatták, hogy azt kérdezitek, elöl vagy hátul van-e a motor? De a nap folyamán anyámat (57), és anyóspajtást (44?) is letesztelem. A barátnőmet én átengedtem a teszten, mivel azt ugyan nem tudta, hány lovas (54), de azt igen, hogy egykettes Fabia, és kis gondolkodás után az elsőkerék is megvolt, és indokolni is tudta. :)

 • Mini Cooper S

  ballac86 : Volt felirat, én onnan néztem, de volt amit hallottam

 • vikt

  Egyetértek ballac86-al én sem hallottam kb. a felét a válaszoknak!
  Ciki hogy nem tudják hogy melyik kerék hajt! Télen HA közlekednek nem hiszem h nem veszik észre.

 • mrlujoak

  Nem kell – sajnos – ezen csodálkozni. Manapság annyi féle-fajta autó kerül az utcákra, hogy az egyszeri ember nem tudja követni.
  Régebben elég szerény volt a választék, és a technikai újításokat is jobban publikálták. Talán mert az akkori újítások tényleg nagy súlyt kaptak, szemben a mai sok sok finomítással…
  Ráadásul ma már ezeket az autókat nem is a tulaj gondozza, olajozza stb. Ha felvillan a szerviz lámpa, viszi, átadja és utána újra használja. 2005-ben az egyik volt főnöknőm szívattuk, hogy az A2-e motorháztetejét nyissa fel, mert kíváváncsiak vagyunk a motorra… Aztán nézett nagyot, amikor kiderült, hogy az ő kocsiján olyan nincs is (csak szervizpanel).
  A szerkesztőségi vitából kiindulva, ma már az autó olyan technikát vonultat fel, amihez nem nyúlnak a tulajok, nem karbantartók, csak üzemeltetők. Ergo mindennapi használati tárgy lett az autó, csakúgy mint egy mobiltelefon.
  Apropó mobiltelefon. Például ma már ezzel is az a helyzet, mint az autókkal. 10 éve még kevés modell volt kapható, jobban is ismertük őket. Mára már nincs olyan nap, amikor bejelentésre ne kerülne egy új típus, így aztán sokszor még a márkahűek is csak néznek néha.
  Több felmérés volt már, és a lesújtó eredmény sem maradt e néha. Bizony volt olyan megkérdezett, aki még azt sem tudta milyen gyártó termékét birtokolja. Majd elolvasta a telefonon, és leesett neki…
  Szóval ezért kellene kicsit megreformálni az ilyen veszélyes üzemű dolgot, mint az autóvezetés. Vész esetén egy tulaj csak megfelelő tapasztalattal képes értékelhető lépéseket tenni, de így, hogy azt sem tudja mi van alatta elég nehéz.
  Gyorsítson, vagy fékezzen egy adott helyzetben?

 • JOCI55

  Tele a hó cipöm azzal,hogy nem tudják egyesek mi van a segük alatt.Ha apuci oda adja majmának a nagyértékü autot nem kell sápitozni ha törik.És ez méga jobbik,hogy nem hal meg nem ölt meg senkit a hülye gyerek.Azt a sok lovat nehéz meg tartani.Jusztin

 • breke

  Én nem tartom fontosnak hogy bárki is tudja, hogy hány lóerős a kocsija, és azt sem tartom fontosnak, hogy azt tudja, hogy melyik kerék hajt.
  Amit fontosnak tartanék, hogy amikor valaki beül egy idegen autóba, akkor először egy órát egy tanpályán töltsön el és próbálja ki az autót csúszós felületen, próbálja ki ha meg van rakva, vagy éppen egyedül utazik benne, próbálja ki a gyorsulását, a féket, főleg vészfék módban!! És próbálja ki, hogy egy elsokalt íven hogy viselkedik, és főleg hol a határ!
  Mert akinek ezt így kell végiggondolnia, hogy “most egy frontos kocsiban ülök, akkor most mit is csinálok?? a gázra állok, vagy motorfékezek, vagy akkor most hogyan is??” Az már régen rossz!! A teljesítmény meg önmagában semmit nem jelent, hiszen nem mindegy hogy a motor milyen üzemanyaggal működik, milyen kialakítású / turbó, változó vezérlés, …., / mekkora nyomatékot ad és hol, az áttételezés, nem mindegy a mozgatott tömeg, és hogy a tömeg milyen futóművön mozog.
  Nem hiszem, hogy ezt minden autós tudatosan észben tartaná, inkább a tapasztalatai alapján hozza meg a döntéseit. Viszont ezeket a tapasztalatokat inkább a rutinpályán kellene gyarapítani, mint az úton pörögve.

 • aendre

  Hát igen… mondjuk én a két hölgyre kaptam fel a fejemet akik 16 meg 13 le-t mondtak…

 • v_holiday

  Breke!
  Szerinted életszerű, amit írsz, hogy minden idegen autót kipróbáljon valaki tanpályán?
  Nem egyszerűbb azt tudni, hogy a sajátja hol hajt? Akkor már fel tud készülni, hogy mit tegyen baj esetén…természetesen úgy, hogy előtte gyakorolt valahol.
  Ám szerinted az, aki azt sem tudja, hol hajt az autója, az mennyit gyakorolt…?

 • v_holiday

  Mrlujoak!
  Ám minden autónak van gépkönyve, amit el lehet olvasni…vagy inkáb el kéne…
  Azért függetlenül attól, hogy hány modell kapható, a hajtási módok száma nem olyan nagy, hogy bárki ne tudná fejben tartani….első, hátsó 4×4. És ennyi.
  Ez beleszarás, érdektelenség. Ami itt kezdődik és a közlekedési morálunkban teljesedik ki.

 • mrlujoak

  v_holiday: …és szinte minden használati tárgynak van Használati útmutatója… Ennek ellenére számtalan kérdést el lehet intézni azzal, hogy a használatid x-ik oldalán találod a választ…
  Sajnos nem jellemző a Kezelési útmutatók áttanulmányozása, márpedig sok esetben a készülékek meghibásodását is elkerülhetné a tulajdonos.

 • juci01

  Kedves férfi társadalom! Magam és hasonló nő társaim nevében kikérem magamnak, hogy mi nem értünk az autókhoz. Én egy középkategóriás 1998 köpcentis ( kis női autoval ) járok és mindig tudom, hogy az autoban a motor, a hajtás hol található, milyen üzemanyagot fogyaszt illetve mennyit. Remélem, hogy a férfiak is magukba szálnak és kiderül, hogy Ők sem tudnak mindent.Üdv. juci01.

 • Gil Grissom

  Jó cikk!! Ez tetszik. :) És én nagyon is fontosnak tartom, hogy mindezeket tudnia kell a veztőnek! Jó, talán a lóerőt annyira nem. Szegény diplomata hölgy jót nézett mi? Tamás ha van még kedved csinálhatnál még ilyet!! Jót lehetne nevetni rajtuk.

 • Gil Grissom

  Juci! Ez nem csak a férfiakról szól, hanem minden autósról! Tudnia kell mindenkinek! De 16le??? Mi az kistraktor?

 • Ani

  Ez a cím egy kissé bántó, mármint az 50+.
  Mi akik ide tartozunk jópáran , 18, 19 éves korunktól végigpróbáltuk talán az összes hazánkban kapható autót és talán többet tudunk a motorról / mármint hogy mi hajtja,/
  mint egyes nem nők.

 • HölgyVálasz

  Kedves Mindenki!
  Előrebocsátom, hogy azok közé tartozom, akik minimum alapszinten megkövetelnék a tényleges, gyakorlati műszaki tudást, de ha objektív maradok, igenis nézni kell az érem többi(!!!) oldalát is ahhoz, hogy a valóságot lássuk. Körítés nélkül:
  -Nem értem, hogy a cikk miért a hölgyekere „utazott”…ugyanis azt lenne csak az érdekes látni, hogy az utcákon mennyi tudatlan, az autójához egyáltalán nem értő, bunkó pasi van, mindegy, hogy a fővárosban-e, vagy Bp-en.
  (megkockáztatom, hogy pesten több az analfabéta, hiszen ott minden sarkon van egy szerviz, olcsón és gyorsan jön a segítség, míg a vidéki hamarabb nekiáll „átvizsgálni”, s akár megbuherálni a járgányt, legyen az csak egy kerékcsere, vagy akár egy AC-pumpa, vagy tápszivattyú segítségével indulni újra, ha kifogyott a nafta…a légtelenítést nem is említem, mert fölösleges)

  -Azt sem értem, miért a lóerőket feszegette a kérdező úriember, amikor ma már sokkal mérvadóbb
  a nyomatékosság, s a fővárosi közlekedésnél főleg!!! Baromira nem mindegy, hogy pl. egy Renault Trafic 2.1D 65 lovának az „ereje” van alattunk, vagy egy ugyancsak 65 lóval rendelkező, dci motoros Clio… ha már azt feszegetik egyesek, hogy a LE ismerete alapján lehetne tudnunk, meddig mehetünk bele egy előzésbe, vagy mikor visszakozzunk.
  A motor nyomatékosságának a fontosságát pedig a legtöbb pasi nem is sejti, hanem autója böhömnagy motorjával, annak lóerejével van oda, meg vissza. Durva…
  Egy kis fürge, és/vagy nyomatékos ékszerdobozzal sz@rrá lehet szívatni a bunkó bömcsiseket, akiknek csak a pénztárcájuk és a cipőtalpuk ( vastag, de a szürkeállomány vékony.
  Ez régen is így volt (pl egy, az általuk kispolszkinak látott és lenézett Bianchi Abarth-al idegbeteggé lehetett őket tenni, s főleg pesten), ma pedig millió kisautó többre képes a városi forgalomban, mint a „nagyágyúk”.
  .
  Hadd védjem a hölgyeket!:
  -Az, hogy valaki nem tudja a kocsija lóerejét, azzal is magyarázható, hogy ma már inkább kW-ban adják meg, pedig az autókhoz jobban illő a „lovas” kifejezés, de ez nem az ő hibájuk!
  -Az, hogy egy nő nincs tisztában, hogy front,-avagy hátsókerékhajtással műxik-e a szekere, nem jelenti azt, hogy nem tudja vezetni akár még havas úton is vészhelyzetben. Lehet, hogy elmagyarázták neki, miként viselkedik a verda ilyenkor, s mire számítson, mit tegyen.
  -Ha az idős nőktől félni kell, ennyi erővel a fiatal kisfiúktól is, akár 35 évesig bezáróan is!!!
  Rengetegnek ugyanígy nincs halvány fingja az egészről!!!!
  -SŐT!!! Sok oktató is tök hülye sok dologhoz!!!!!
  -A cikkíró ennyi erővel a motor köbcentijét is érdeklődhette volna…például…
  -Valaki említette a téli vezetést. Elmondanám, hogy érdekes lenne egy olyan kimutatás, amely arról szólna, hogy a téli balesetek okozói milyen arányban nők, ill. férfiak!!!!!!!!!
  -Talán sohasem láttam olyan árokba borult autót, amit nő vezetett!!!
  A nők inkább lecsúsznak az útról a havas árokba. MIÉRT?????
  AZÉRT, MERT A NŐK OKOSAK, HA HÜLYÉNEK ÉRZIK MAGUKAT A HELYZETHEZ, S ÓVATOSABBAK, A
  HAPSIK PEDIG HÜLYÉK MARADNAK A HÜLYESÉGÜKBEN, S FEJREÁLLNAK.
  .
  Higgyék el kérem, hogy nagyon sok hapsi nagyon hülye, miközben okosnak hiszi magát.

 • péloday

  Hát nem is tudom kell-e így megbélyegezni autós társainkat !
  El kellene fogadni ,hogy valakit nem érdekel miben ül mit vezet mert a mai átlag autóst már annyi biztonsági eszköz vesz körül ,hogy a hajtás módja nem feltétlenül fontos ! Persze vannak extrém kivételek de nem hinném ,hogy ebbe a kategóriába bele tartoznának az itt megbélyegzett 50+ hölgyek !

 • HölgyVálasz

  breke – 2010.08.27 // 11:18
  Heló Leveli! (csak hülyéskedek…ne vedd komolyan)
  Nem kell tanpálya az idegen autóhoz, fölösleges és roppant költséges lenne. Ki bírná azt anyagilag, hogy minden egyes autótípussal menjen oda…????
  A vidéki ember (merthogy az is ember lenne, már megbocsáss)
  mire odaér, akkora megszokja a kocsit.
  Az a lényeg, hogy ésszel és érzéssel nyúljon egy még ismeretlen típushoz, s szánjon rá időt az első 10-100 km-re.
  Ezen a távon belül tökéletesen megtanulható az autó csínja-bínja.
  Én is sikítottam, amikor anno megvettem egy magasabb építésű, hosszú furgont, – miközben előtte nem vezettem olyant – mert azt hittem, elviszem vele az Astoria sarkát…
  A legelső tágasabb benzinkút-parkolóban rutinoztam vele egy kicsit, és tisztába jöttünk egymással. Ennyi.
  Ezt mindenki megteheti, a többi úgyis az élettel jön.
  Észnél kell lenni, az a lényeg.

 • bob

  Na az ilyen embereket nyugodtan le lehet szólni!
  De 16 LE ez -.-”
  Tényleg érdekes cikk! De hogy nem lehet tudni milyen autód van?

 • mrobi

  az én tapasztalatom az, hogy a forgalmat 90%-ban a nők akadályozzák itt magyar országon. nem tudnak parkolni, lassan mennek és emellett még bizonytalanok is, vagy be akarják bizonyítani, hogy ő Danica Patrick és őrülten és figyelmetlenül hajtanak. ahány nő mellett ültem mind figyelmetlen és ügyetlen volt, rosszul kuplungolt és váltott. érdekes nyugat-európai országokban tudnak vezetni a nők egy része. de ez csak az én tapasztalatom.

 • HölgyVálasz

  Juj!!! Bocsi!!!!
  – akkora helyett: akkorra! (nagyon ki vagyok pihenve…)

 • prs

  juci01 – 2010.08.27 // 11:55
  Kérd ki. De mi a túró az a köpcenti?

 • BBHD 007

  Az azért elég nagy szégyen/gáz ha valaki nem tudja milyen autót vezet, hány lóerős, mekkora motor van benne, milyen sebességváltó van benne, és hogy hol hajt…
  Főleg ha sajátjáról vagy a családi autóról van szó.
  Az ilyen embereknek vezetni sem lenne szabad, mert ennyi erővel nagyjából sem ismerheti a Kreszt, hisz nem érdekli, elfelejtette, azzal sem foglalkozik csak néz ki a fejéből…!

 • prs

  HölgyVálasz – 2010.08.27 // 12:30

  Hát, ha ilyen hosszan inkább hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Hosszan kifejtett sületlenségeddel csak magadat égetted le.

  Azért nem a rugalmasságot kérdezte, mert az nem fejezhető ki egyetlen számadattal. (Vagy te mondjad már hirtelen a tiédet. Na, ugye hogy nem tudod.) És ez a piros lámpánál gyorsan kérdezek-be nem férne bele.

  Másrészt a nyomatékosságot ritkábban találod meg egy autó gyári adatlapján (sajnos). A lóerő – és a köbcenti, valóban azt is kérdezhette volna, tulajdonképpen mindegy volt, RT mindössze egy ALAPVETŐ számadatot kérdezett az autóról – mindig ott van.

  Ja, és nem a bunkó férfiakat, meg a közveszélyes suhancokat akarom védeni.

  A végén megint az jutott eszembe, amit egyszer valaki mondott/írt: egy szövegben a szóvégi írásjelek száma fordítottan arányos az intelligenciával.

 • Mini Cooper S

  Kedves hölgyek!
  (nem feltétlenül az itt hozzászólók)
  Én azt gondolom, hogy aki vezet, aki autót vesz, az tudja, legyen tisztába az autója képességeivel. Ezt azt hiszem hogy lehet alapelvárásnak tekinteni. És különben is. Hogy a fenébe lehet úgy autót venni, hogy azt sem tudja az ember, hogy hol hajt az autó? Nem is beszélve a motor paramétereiről. El nem tudom képzelni, hogy bemegyek egy szalonba, kiválasztok egy autót és anélkül hogy bármit tudnék róla kifizetem, és amikor megjön, úgy veszem használatba, hogy azt se tudom pontosan, hogy milyen autó, és hogy hogy megy? Ha valaki megvesz egy autót, igenis tudnia kell hogy hány lóerős, mekkora a nyomaték, és a többi.

 • HölgyVálasz

  prs – 2010.08.27 // 13:22
  Kedves prs!
  A végén kezdem…
  – A 8 óra hétkor regisztrált beírásodat alapul véve Te mekkora
  lehetsz?… A hsz-em írásjeleinek nagy tömege abból adódott, hogy a gépen írtam, s bemásolva ilyeneket ad ki a rendszer pl az
  idézőjel, stb. helyett. Elfelejtettem átnézni bemásolás után, bocs. Ezt a megadott keretben írom, nem lesz vele ilyen gondod.
  – Le fogsz törni kissé… Sajnos nem csak a bunkó és a közveszélyes suhancokról írtam, hanem a közlekedő pasik nagy részéről.
  Ha tudják is az erejüket, vagy az űrtartalmukat, fingjuk sincs azt megfelelően kezelni a különböző helyzetekben.
  És hidd el, rengetegen nem tudják a kocsi paramétereit.
  – Megint csalódni fox: már nem “ALAPVETŐ” számadat a LE mert kilowattban adják meg a teljesítményt…sajnos.
  – Tudod, az én szememben nem is FÉRFI az, aki ha a kocsija erejét kérdezik tőle, nem mondja a nyomatékát is.
  Már itt sem vagyok, remélem, nem zavartalak soká.
  Ágyőőőőőőőőő

 • Barca

  Amúgy az úccsó csaj nem mondott feltétlen baromságot, mert 120d frissítés előtt 163 lóerős volt, nem pedig 177,(mondjuk 167 se jó, de 177 se feltétlenül igaz!) szóval mielőtt vizsgáztatott, ki önvizsgálatot előtte ;) kicsit farok csóválja a kutyát ebben az országban néha….

 • HölgyVálasz

  prs – 2010.08.27 // 13:22
  …még valamit kifelejtettem a válaszból…
  -Miért nem fér bele a motor nyomatéka egyetlen számadatba?
  A henger űrtartalma adott, de amint a lóerő, vagy a kilowatt is
  a maximum értéket jelöli, úgy a megadott nyomaték is a maximális nyútométer. Nem tér ki arra, hogy melyik seb.fokban, mekkora fordulaton használva mennyi.
  Egyetlen adat, s azt illő tudni manapság.
  -Nyugi Öcsi! Én még azt is tudtam, hogy abból hol, mennyit ad le a legideálisabban, persze csak olyan autóval, amiben ennek volt jelentősége. De ma igenis tudni kell, hogy egí adott teljesítményhez milyen a motor rugalmassága, mert ez életet menthet, és élvezetet adhat.
  Na szia!

 • BrigiFőnöke

  Rácz Tamás:
  Legközelebb ezeket kérdezzétek:
  Milyen gyakran kell benne olajat cserélni?
  Mikor kell vinnie legközelebb olajcserére?

 • prs

  HölgyVálasz – 2010.08.27 13:51

  “- A 8 óra hétkor regisztrált beírásodat alapul véve Te mekkora
  lehetsz?…”
  Mekkora mi? Nem értelek. De nem érdekel.
  Az a bajod, hogy megemelem a kalapom azok előtt a nők előtt, akik tudják az autóik adatait?

  “A hsz-em írásjeleinek nagy tömege abból adódott, hogy a gépen írtam, s bemásolva ilyeneket ad ki a rendszer pl az
  idézőjel, stb. helyett.”
  SZÓVÉGI írásjelekről beszéltem. Szövegértési problémáid vannak? Hülye ez a ‘rendszer’, hogy mindig felkiáltójeleket tesz ki többszörözve a mondat végére. Fogd rá nyugodtan. Attól hogy sok felkiáltójelet teszel, nem lesz több súlya a mondanivalódnak. Max. hülyének néznek. De tudsz te rendesen is írni, ld. utolsó két hozzászólásod, kérlek, maradj inkább ennél.

  “”
  Nem törtem le. Kevés vagy te ahhoz.

  “- Megint csalódni fox: már nem “ALAPVETŐ” számadat a LE mert kilowattban adják meg a teljesítményt…sajnos.”
  Na, ez most kákán csomó. Egyébként lóerőben is megadják. Szinte mindenki, szinte mindig. Mert ez a hagyomány. Csak nem SI mértékegység.

  “-Miért nem fér bele a motor nyomatéka egyetlen számadatba?”
  Igazad van, megvezetett a pontatlan szóhasználatod. Én a rugalmasságra gondoltam.

  A nyomaték valóban belefér egyetlen számadatba, csak az önmagában semmit nem mond, mint ezt később te is leírtad. Adott fordulathoz tartozó nyomaték már igen, feltéve, hogy tudod használni a váltót rendesen.

  A nyomatékot kevésbé tartom alapvető számadatnak. A lökettérfogatnál és a teljesítménynél maradnék. Bármilyen mértékegységgel mérve.

 • v_holiday

  Hölgy Válasz!
  Nem kell védeni a hölgyeket. A cikk nem csak róluk szól és baromságot sem csak ők mondtak. Fogalmatlanul, szarul sem csak ők vezetnek.

 • JAm

  Képzeljétek! Ffi vagyok, és fingom sincs a 40kW-os, 55 LE-s Fabiám nyomatékáról, főleg nem a görbéjéről. Bevallom, még nagyságrendet sem tudok, bár megnézhetném akár a neten, akár a könyvében. Mégis úgy érzem tudom vezetni. Bár tudom hol hajtott, hol a motor, és mit eszik, de egyáltalán nem gondolom, hogy a közlekedésben, akár veszélyhelyzetben is ez alapján fogom eldönteni reakciómat. Én érzésekre alapozom a korrekciót. Gyakoroltam már nem egyszer télen kihalt úton, parkolóban emelkedőn, és sosem kezdtem el elemezgetni a megcsúszott autó hajtását, nem mértem mm-re a gáz vagy fékadagolást, és a kormánymozdítást sem fokpercekben mértem. Ha van érzéke valakinek a vezetéshez, akkor érzi, hogy az autó melyik része, melyik kereke, milyen irányba mozdult, és az alapján automatikusan tudja merre fordítsa a kormányt, vagy melyik pedálba lépjen. Rég rossz, ha egy kamionsofőr a megcsúszáskor kezd el azon filózni, hogy most a nyerges vontatóval póttal vagy anélkül, a forgózsámolyos pótossal, vagy szóló nyitott platóssal vagy zárt platóssal, vagy esetleg a családi kis benzinessel lökte-e meg jeges úton 70-nél a szél. Gyakorlott sofőr érzi, hogy mi moccan, és mit kell tennie. Ja és gyakorlott sofőr még megcsúszás előtt érzi, hogy határon autózik, és még a megcsúszás előtt visszanyeri a jármű tökéletes stabilitását meghajtástól, rakomány tömegétől és az autó teljesítményétől függetlenül.

  Szóval szerintem nem a számokat kell bemagoltatni a sofőrökkel, hanem a gyakorlati vizsgába minden kategórián az adott kategóriával vezethető minden járműtípusra pár órányi vezetéstechnikai gyakorlatot kéne beiktatni. Röhej, hogy B, C, E kat-tal gyakorlatilag még nem ültem motoron, pedig 50 cm3-ig vezethetnék. Ha motorozhatnékom lesz, el fogok menni a szalonba, megveszem életem első robogóját, és haza kell vezetnem. Ha az megcsusszan a seggem alatt, gyanítom édeskevés lesz a több tízezres bringás tapasztalat, ráadásul kétkerekűvel még télen a jeges úton se tudnék gyakorolni, azért ott nem csak annyi, hogy jujj túlcsúszott, majd a hó megfog, ott túlcsúszott, eldőlt, letört.

 • v_holiday

  Hölgy Válasz!
  Azért ne vesd el a sulykot… :-)
  A te autód 3-ban 2,300-as fordulaton éppen mekkora forgatónyomatékot produkál? Azt írtad, tudod, érdekelne.

 • v_holiday

  JAm!
  Őszintén kérlek, hogy gyorsan menj el egy vezetéstechnikai tréningre. Az első lesz, amit kiölnek belőled az az, hogy mint írod: érzésekre alapozd a korrekciót.
  Kérlek, mindannyiunk érdekében!
  .
  A Gyakorlott sofőrök 90%-a semmit nem érez krízis helyzetben. csak páni félelmet. Ez nem vicc.
  Kb. 800.000 km-t vezettem autóval eleddig, legalább 10x voltam már vezetéstechnikai tréningen…lehet, azért nem merek dolgokat olyan bátran és ellentmondást nem tűrően kijelenteni, mint te. El sem hiszed, hogy mennyire nem tudsz vezetni!

 • ancsa007

  Magyarországon rohadt büszkék vagyunk, hogy mennyire értünk a kocsihoz is mi? Ennyi büszke ember hisz saját jólképzettségében, és most fitogtatja. Tényleg azt hiszitek, hogy a 60 éves nénit megtanítva egy adattal, hogy csókolom elől hajt, majd másképpen fog reagálni, ha baj van? Ennyire ne legyetek már egyszerűek. Én sem azért vezetek talán jól, mert tudom, hanem érzem és járok a Ringre nyilt napokon. A gyakorlat számít. Más az, ha valaki szeret menni lendületesen, vagy mint állat. Akkor tudni kell, hogy tolja az orrát, vagy túlkormányzott, gázzal, vagy gáz elvétellel korrigál stb. Szóval ma már az elektronika világában (ESP stb.) igen is használati tárgy. Nem kell tudni a hölgyeknek semmit, max, ha télen homokot szór, hogy hova szórja. De akkor úgy is hallja, érzi majd, hol csúszik az a 16 Lóerő. :)

 • zoldfulu2000

  Szerintem tök mindegy hogy ismerei ezeket az alapadaokat. A Lóaerő a legelvontabb adat a motor fordulatszám nyomatékának legnagyobb szorzata. Normál vezetésnél nem bömölteti az ember 6000ig a motort. Az elől hajt/htul hajt problematika inkább csak a hátulhajtásánál releváns, aki meg olyat vesz az ismeri. Minden más elég jóindulatú konstrukció, Olyan ez mintha most megkérdezném hogy hány MHzes a procid a gépben amin szórfözöl. NAAAA????!

 • v_holiday

  Zöldfülű!
  Valószínűleg ezért figyelhető meg, hogy amint leesik 2 csepp eső, azonal mindenki elfelejt vezetni…mert az autók jóindulatúak…
  Szóval az, aki azt sem tudja, hol hajt az autója, annak arról sincs fogalma, hogy mit kell tennie, ha az megcsúszik…ez pedig az élet -és vagyonvédelem szempontjából egyaránt nagy gond. Aki pedig nem tudja hány lóerős (ami valóban nem eget rengetően fontos dolog), az kb. ennyire érdeklődik az autója kezelésével kapcsolatos egyéb dolgok iránt is.
  Vélhetően itt keresendő a fényes nappal és/vagy tiszta időben bambán ködzárófénnyel és reflektorral autózók megoldása is…

 • tarjáni

  Ezek azért elég alapdolgok.
  A LE-n kívül azért nőktől is levárható, hogy tudják a választ a másik két kérdésre.
  Majd letesztelem az itthoniakon :-)))

 • Piet

  Anyám szinte mindet tudta, csak a lóerő kérdésre hirtelen 960-at mondott (jó is lenne) aztán kiegyeztem vele 55 olasz telivérben.

 • v_holiday

  Nejem kíválóan tudja, hogy milyen autója van, remekül tudta, hogy elsőkerekes, de azt nem tudta, hogy hány lóerős.
  :-)

 • AndrewBoy

  Jó volt elolvasni a kommenteket. Nálunk mindenki tud mindent, mert autó/motorbuzik vagyunk. ;)

 • bubibeka1.6

  zoldfulu2000 ! Minden számítógép legalapvetőbb tulajdonsága a processzor órajele. Ez a legelső dolog, mielőtt vki normális ember megveszi, hogy ezt megnézi, aztán tudod a többi… alaplap, memória, videókártya, hangkártya, merevlemez stb…

  Nagyon remélem hogy ha Te már ezt nem íyg gondolod, és csak forma alapján ráböksz 1 laposra, akkor autót nem így veszel… Úgy ahogy a számgép legalapvetőbb tulajdonsága a processzor, úgy az autónak a LÓERŐ, utána nyomaték, súly stb….

  JAM ! ha neked bármilyen 50 ccm es robesz kikapar aszfalton:D akkor gyorsan súgd meg nekem h melyik az, mert veszek egyet !:D Veszélyes ám amikor elszabadul a 2,5 lóerő::D:D:D 30 ig csak egykeréken megy.D

 • HölgyVálasz

  prs – 2010.08.27 // 16:05
  – “Mekkora mi? Nem értelek.” – írtad.
  Azon megjegyzésedre reagáltam, mi szerint a szóvégi írásjelek ford.arányosak az intelligenciára.
  Ezért ajánlottam figyelmedbe a saját kommentedet, hiszen az sem szűkölködik bennük.
  Írhattam volna azt, hogy: te hanyas vagy, de akár azt is, hogy neked mekkora?
  Ezek viszont félreérthetők lettek volna. Egyébként egyértelmű, hogy az intelligenciára értettem, hiszen leírtam, hogy a beírásod végéről kezdem a válaszadást, abban pedig erről írtál utolsóként.
  Szövegértés…
  – Kedves prs! Azok a szerinted szóvégi írásjelek a valóságban mondatvégiek.
  Szövegértés…
  – Látod, még így – hogy nyomatékként ezeket többszöröztem – sem érted meg a szöveget.
  -“Nem törtem le. Kevés vagy te ahhoz.” – írtad nekem.
  Megint nálad gond a szövegértés…
  Nem nekem kell elégnek, kevésnek, soknak, vagy bármennyinek lenni ahhoz, hogy te ne törj le. Ez nem rajtam múlik, hanem a tényen, amit írtam, s amit te folyamatosan félreértelmezel. Vagyis hogy nemcsak a bunkó suhancoknak vannak súlyos ismeretbeli hiányosságai, hanem sok más férfiúnak is, akik alatt tobzódnak az erők.
  – Nem kákán csomó, ne csúsztass! Már régóta nem adják meg LE – ben. Szinte senki, szinte soha.
  Ma már sem a forgalmiban, sem az eredetvizsgán, sem a műszakin. Alaphelyzetben nem olvasgatható, csak a modellek katalógusaiban, típusleírásokban van jelezve a kilowatt adat mellett perjellel. Ha valaki ezeket nem nézegeti, nem kér belőle, vagy nem kap, nem igényli, akkor a kocsijához kapott dokumentumokból nem fogja tudni. Fejben kapásból átváltani pedig kissé nagy elvárás lenne.
  – Hol volt pontatlan a szóhasználatom számodra?
  Már megint az a fránya szövegértés…
  – Ne használj már ilyen oktató hangnemet ismeretlenül a
  váltóhasználatomra, mert nem illik előítéleteskedni csak azért, mert nő vagyok. Nagyon nem szép dolog ám ez!
  Ha nem találkoztál még olyan nénivel, aki megfingatott, az nem azt jelenti, hogy nincs ilyen, hanem azt, hogy még előtte állsz. Fiatal vagy még, gondolom. A stílusod és a tiszteletlenséged is ezt tükrözi.
  A nyomaték egyetlen számadata (ami ált. a max.) pedig dehogynem beszédes!!!!! (5 db felk.jel)
  Főként annak tudatában, hogy benzines, vagy dízel a gk, s a típus ismeretében bizony nagyon is sokat mondó az a szám!!! Még ha neked nem is az, mint írtad.
  Inkább te lennél bölcs, ha hallgattál volna, kedves prs.
  Rengeteged számít a nyomatékossága egy motornak az élvezetes, biztonságos autózásban.

 • HölgyVálasz

  v_holiday – 2010.08.27 // 16:07
  Kedves v_holiday!
  Dehogynem kell védeni őket!
  Szerinted a cikknek a címe kikről szól?

 • HölgyVálasz

  v_holiday – 2010.08.27 // 16:11
  Mivel nem Neked írtam, így Te nem írhatsz nekem “sulyok elvetésről”, de mint írtam, azon autókban volt értelme áttanulmányozni a megadott műszaki adatokat, amivel ennek volt értelme is, vagyis olyan típus és olyan állapotú volt, amivel
  érdemes volt ezzel tisztában lenni, ha nem csak bambán akartad a pedált nyomni, hanem ki akartad használni a benne rejlő tudást, akár élvezkedésből, akár “csupán” azért, mert ezzel folyamatosan időt nyerhettél, stb.
  Az a típus, amit manapság kényszerülök vezetgetni, sajnos nem ez a kategória, ezért nem is érdemes róla szót ejteni.
  A lényeg az, hogy tisztában vagyok ezzel a gyengeségével és eleve ilyen szemüvegen át nézek rá.Fejet hajtok a tény előtt és tudom, hogy mire nem vagyok képes általa, vagyis így állok hozzá. Ez van.
  Van ilyen.

 • HölgyVálasz

  v_holiday – 2010.08.27 // 16:14
  Bár nem nekem írtad, mégis szeretnék szólni JAm védelmében, még ha “csak” részben is.
  -Ha a vez.techn. tréningen az első, amit ki akarnak ölni az emberből a megérzése, akkor nagyon örülök, hogy egyszer sem volt szerencsém ilyenhez. Nekem ugyanis már mentette meg az életemet a megérzés és én is mentettem meg nem egyszer vele mások életét, de minimum a testi épségét.
  – Szerintem szükséges az alapvető műszaki ismeret az autót illetően mindenkinek, mint írtam is az első hsz-emben, ám ha valakit ez nem izgat különösképpen, mert nem imád autózni, akkor valóban nem kell mindent tudnia.
  Akinek tényleg arra kell az autó, hogy A-ból B-be jusson vele, s nem érinti meg az autózás az érzelmeit, az nem is fog fölöslegesen tobzódni, vagy szélsőségesen viselkedni, mert neki ez esetben munkaeszköz az autó, nem pedig élvezeti tárgy.
  Nem fog eggyéválni a lelkével, nem személyesíti meg, hanem egy tárgy marad számára.
  Ám ettől még lehet tökéletes sofőr! Tárgyilagosan állva mindenhez, de a szerzett rutint értelmesen fölhasználva a továbbiakhoz. Azt olvasom ki JAm írásából, hogy a gyakorlattal szerzett rutinját nevezi érzésnek, s ez valahol igaz is, ha belegondolunk. Legalább részben.
  -Akit nagyon izgat az autózás, az persze, jobban kihegyezi az érzékelőit mindenre, informálódik elméletben, próbálgatja a gyakorlatban, vagyis előrehozza a történéseket.
  Hogy stílszerű legyek, nagyobb a sűrítése… :-)
  JAm-ot az élet természetes folyama tanította meg megérezni a határokat, míg azok, akik ennek elémentek, mesterségesen keresték ezeket, abból a célból, hogy minél hatékonyabban kihasználhassák a mindennapokban, minden egyes pillanatban az autójuk által szolgáltatott intervallumot az adott helyzetekben. Mindkét eset magában rejti a ráérzés, a megérzés lehetőségét, akik erre nyitottak.
  Ám egyik eset sem garantálja azt annak, aki erre nem képes.
  Nem hiszem, hogy JAm-nak tréningre lenne szüksége azért, mert nem érdeklődik különösebben az autója paraméterei iránt, ha már magáénak mondhat egy nagy adag rutint az eddigi értelmes és ésszerű, közlekedésbeli szerepvállalásából adódóan. Főként, ha még vette is anno a fáradságot az egyéni gyakorlásra necces helyzetben.
  Olyan ez, mint pl. egy elit bál. Az álljon föl táncolni, akinek van annyi alapismerete, hogy nem tapossa le a másikat, s megismeri a ritmust, tudja legalább az alapokat hozzá.
  De ugyanezen parketten ott táncolhat az is, aki ugyanerre a ritmusra járja, csak kissé magasabb fokon. Megférnek egymás mellett, ha tisztában vannak a képességükkel és tudásukkal, illetve azt felelősen használják ki. Vigyáznak magukra és a másikra is. Ha új, veszélyesebb figurát akarnak gyakorolni, azt nem a bálban teszik, hanem a gyakorlóteremben.
  A lényeg, hogy az alap mindenkinek meglegyen és mindenki legyen tisztában a tudásával. Akkor megférnek egymás mellett.
  A vezetéshez kell egy alapvető tudás és akinek megadatik, az érzés is rengeteget jelent.

  Abszurd, amiket állítasz!!!
  Mi alapján mered kijelenteni, hogy a gyakorlott sofőrök 90 %-a csak páni félelmet érez vészhelyzetben????
  Mi alapján mered másik emberről azt állítani, hogy nem tud vezetni?????
  Te roppant nagyképű vagy, s a rosszabbik fokozatban tartózkodsz.

 • v_holiday

  Hölgy Válasz!
  Nem írhatom másnak, hogy elveti a sulykot, ha te veted el.
  Azon kívül, itt mindenki annak ír, akinek akar. Márpedig én neked akartam írni.
  Pont.

 • zoldfulu2000

  bubi: 18 éves korom óta nem érdekelnek a procik. A mostani notebookomnál megkérdeztem egy szakit hogy jó-e. Aszonta jó. És jó is. Azóta sem tudom milyen. A munkahelyinél pedig végképp. Ha lassú addig rágom a helpdesk fülét amig lecserélik. A helpdesk telszáma nekem sokkal fontosabb mint annak ismerete hogy milyen proci ketyeg a gépemben. Egyébbként én még fékpadon is lemérettem két kocsimat, de a konkréet adat nem izgatott, csak jó volt tudni hogy mennyit ér az adat amiről itt pampognak… Közel 10%kal volt erősebb mint papíron (3 éves kisdízel)

 • olvaso

  Mivel az autó (és egyéb járgányok) használata éves szinten igen komoly mértékben járul a honi népességcsökkenéshez, közteher növekedéshez (életben maradt, valós értéket előállító adófizetők által fedezett kiadások), nem kérdés, hogy minden egyes autóhasználónak meg kell(ene) ütni egy minimum értelmi, műszaki / vezetéstechnikai ismereti szintet.
  Lehet jönni azzal, hogy csak egy tárgy, vitatkozhat a fél szerkesztőség a fentiek ellen, de ha épp náluk (nálatok) jelent meg az írás, miszerint az (elhunyt) áldozatok fele a vétlen autó(s)hoz tartozik, akkor nem kérdés, hogy adott tudásszint alatt vaktában lövöldözéssel egyenértékű bárki tárgyhasználati joga.
  De szépítgetni, alkudozni is szabad, csak előtte tessék megnézni, a sok megalkuvástól, kompromisszumtól, bratyitól hová süllyedt az ország. Itt erényt lehet kovácsolni még a tudatlanságból is.

 • HölgyVálasz

  JAm – 2010.08.27 // 16:10
  Kedves JAm!
  Az érem másik oldalát Neked szeretném figyelmedbe ajánlani.
  Nem arról van szó, hogy mindenkinek be kellene magolni az autók totális műszaki paramétertáblázatát, de akik szeretik feszegetni a kocsi határait, ahhoz, hogy azokat nagyjából biztonsággal megközelíthessék, bizony illik tudni, mit is jelent pl. a nyomatékosság. Sőt! Érezni is illene. Nem azokról a nyugis sofőrökről van szó, mint Te is, aki tökéletesen elkocsizol bárhová biztonsággal, mert elég a félgőz. Azoknak létfontosságú, akik szeretnek a határokhoz közel autózni.
  Ahhoz, hogy ezt biztonsággal tehessék, tudni KELL, hogy vélhetően mikor csúszik meg, miként viselkedik, ha “leszalad”, mikor kell a szemét kinyomni egy előzés közben, mert van hozzá ereje, hogy befejezze, s ez biztonságosabb, mint akkor és ott éppen a fékbe padlózni. Az ilyen döntésekhez ismerni kell, hogy mit tud 3-ban, 4-ben, 5-ben, milyen a fékhatása bizonyos felületeken, milyen gumi van rajta, stb. Mert nem hagyatkozhat arra, hogy az előzendő majd segít neki, vagy a szembejövő lehúzódik. Tudni KELL, hogy ő, saját maga mire képes. Ha jól dönt, necc nélkül véghezviszi, ha rosszul dönt, balesetet okozhat. Nem kell persze így autózni, de lehet.
  De tudni kell, mit tud az autó, s mit nem.
  Persze, ez a fajta adrenalin igény azért a korral egyre inkább alábbhagy, de amíg fönnáll, addig ésszel (és érzéssel) működtethető.
  Én úgy gondolom, hogy a cikkben a hölgyekre húznak vizes lepedőt, miközben sok férfi sem tud olyan alapvető dolgokat, amit a közlekedésbeli morálja bizony megkívánna.
  Mert aki nyugiban megy, nem kell annak mindent tudni, elég az alap.
  De aki erőlködik és okoskodik, attól elvárandó, hogy ismerje az autót ától cettig.

 • Hawaii-

  bubibeka1.6 – 2010.08.27 // 19:55
  “zoldfulu2000 ! Minden számítógép legalapvetőbb tulajdonsága a processzor órajele. Ez a legelső dolog, mielőtt vki normális ember megveszi, hogy ezt megnézi…”

  A processzor órajele és az autó lóereje is csak kiragadott, laikusok által könnyen megjegyezhető, de önmagukban kevés információt hordozó adatok.

  A számítógép adott feladatkörben tanúsított teljesítményét ugyanúgy befolyásolja a futtatott kód optimalizáltságának mértéke az adott hardverre (többszálúság, speciális utasításkészletek támogatása, célhardverekre való támaszkodás mértéke stb.); a memóriaalrendszer sebessége (beleértve a tárhelyet is) és így tovább. Nem az órajelet kell nézni, hanem teszteket olvasgatni és/vagy hozzáértő segítségét kérni.

  Ugyanígy az autónál sem mindegy a maximális teljesítményhez tartozó teljesítménygörbe; a tömeg amit mozgatni kell; annak elosztása; a váltóáttétel; a hajtáslánc vesztesége; hogy ‘hol kapar’; a futómű hangolása; a tapadás mértéke és így tovább. Szituációfüggő, hogy mikor mely paraméter-kombinációnak van nagyobb jelentősége.

  ‘Kattintékony’ poszt az oldalletöltés és így a reklámbevételek növelésének érdekében. A részigazságok ütköztetésével jól el lehet vitatkozni pro és kontra. Pláne, mivel jellemzően hamar megfűszerezi a beszélgetést egy csipetnyi személyeskedés, pár evőkanálnyi önérzet, na meg persze több kannányi szubjektivitás. A felkorbácsolt indulatok aztán szépen pörgetik is a számlálót.

 • kiyomasa

  én mindig a határokhoz közel autózom, hegyeshalmi vagyok, de fingom sincs a nyomtékosságról, meg a többi izéről. pedál nyom-megy, fék nyom-nem megy. eheh.
  “…tudni kell, hogy vélhetően mikor csúszik meg…”- ez egy nagyon szép modat.
  rali hétköznap, munkába menet, mi? bródszájdoljunk be a sárgánál a balosba, kiiiirály.
  remélem, nem a környéken laksz.
  további jó észosztást

 • mpeter58

  Kedves Hölgyválasz!
  Én is 50+ vagyok, de férfi. Nem szeretnék tiszteletlen lenni, mert nem a stílusom, de amit Te itt előadtál azt nem tudom szó nélkül hagyni.
  Osztottál hideget, meleget, “észt” rendesen. Lassan kiderült, hogy minden pasi hülye, nagyképű, csekélyértelmű buzeráns, aki nem tud vezetni, csak pofázni. Ráadásul mindegy, hogy fiatal, öreg, rutinos vagy kezdő. Azt azért megnyugvással tapasztalom, hogy Te itt vagy nekünk többieknek és vigyázol ránk. Ekkora arccal milyen autóba tudsz beszállni? Egyébként szerintem is a legfontosabb az autóvezetésben a rutin. Több mint harminc éve vezetek hivatásos jogsival, mindenféle autót. Kicsit, nagyot. Mindegyik másképpen reagál, és ez így van rendjén. Azért ülök a volánnál, hogy pontosan próbáljak válaszolni a gépem reakcióira. Ha ez megy akkor minden oké, ha nem akkor gáz van. Ami pedig a közlekedés többi résztvevőjét illeti… Vannak profik, vannak kezdők, vannak dilettánsok, és vannak olyan “istenek” mint Te. Mindegyik egy külön kategória. Gyakorlott szem felismeri őket az úton. Van akit segítek, van akit tisztelek, van akit igyekszem elkerülni. De Tőled szerintem is óvjon az ég minden közlekedőt. Kiváncsi volnék rá, hogy az élet mely területein vagy még ilyen csalhatatlan? Azt már tudjuk, hogy vezetésben, stilisztikában, nyelvtanban, pszichológiában profi vagy. Mi van még?

 • WindowsNT

  FIGYELEM!!!!!!! Tisztelt Szerkesztőség.

  A videóról, ha lehet vegyétek le a zenét!!!!!!!!!!! Mert nálam már itthon üvölt és a beszédből viszont alig, jóformán semmit nem érteni és RETTENTŐEN ZAVARÓ A HANGOS ZENEI ALÁFESTÉS!!!!!!

  A videók fájlmérete is kisebb lenne, ha nem lenne zene alattuk, mert szerintem nem a zene a fontos, de legalább halkabb lenne.

  Előre is köszönöm

  Üdv: Windows NT

 • macsotai

  120d-ből nem csak 177LE van,vagy nem tudtátok ezt kérdezők??????

 • macsotai

  és akkor mér csak 4 lóerőt tévedett veletek ellentétben, tehát egy hölgy jobban ismer az autót mint ti kérdező ujságírók…LOL

 • péloday

  macsotai Ezt sajnos elszúrtad nem sokára megérkezik a vezess.hu önjelölt istene és ki fog oktatni arról ,hogy valójában te tévedsz és óriási CSÚSZTATÁS van abba amit írsz ……én szóltam majd csak figyelj !:)

 • prs

  HölgyVálasz – 2010.08.27 // 19:56

  “Azon megjegyzésedre reagáltam, mi szerint a szóvégi írásjelek ford.arányosak az intelligenciára. Ezért ajánlottam figyelmedbe a saját kommentedet, hiszen az sem szűkölködik bennük.”

  Megnéztem. Nem látom az én rengeteg szóvégi írásjelemet. Tudod, te mi az a szóvégi írásjel egyáltalán?

  “Már régóta nem adják meg LE – ben. Szinte senki, szinte soha.”
  “Alaphelyzetben nem olvasgatható, csak a modellek katalógusaiban, típusleírásokban van jelezve a kilowatt adat mellett perjellel.”

  Ja, tehát csak a katalógusokban, típusleírásban, autótesztekben, kereskedőknél. Szinte sehol. Érzed te is az ellentmondást? Az utóbbiakat ezerszer, milliószor gyakrabban olvassák/nézik, mint a forgalmit.

  “Fejben kapásból átváltani pedig kissé nagy elvárás lenne.”
  Már akinek. 736 a váltószám. (736W = 1 LE.) És ezt most nem kerestem ki sehol.

  Egy szót sem szóltam a váltóhasználatodra. Nem vagy te túl érzékeny?

  “Fiatal vagy még, gondolom. A stílusod és a tiszteletlenséged is ezt tükrözi.”

  37 éves vagyok. A te stílusod nem vált ki tiszteletet.
  És nemcsak belőlem. Akarsz fogadni?

  Innentől kezdve ignorállak. Nem olvasom el a hozzászólásaidat.
  Írsz, amit akarsz. Úgyis mindenkinél jobban tudsz mindent, én többet nem vitázok veled. Nem pocsékolom az időmet rád többet.

  Minden jót.
  És részvétem azoknak, akik veszik a fáradságot arra, hogy szóba álljanak veled.

 • HölgyVálasz

  mpeter58 – 2010.08.28 // 08:46
  Kedves mpeter58!
  Nem osztottam sem hideget, sem meleget, sem észt.
  Én a véleményemet mondtam el, ami nem egy íróasztal és számítógép mellett szerzett ismeretre alapozott.
  Véleményemmel nem általánosítottam, – hiába akarod mindenáron így láttatni – hiszen hsz-emben arról szóltam, hogy sok férfi ül a tudásához és a képességeihez mérten túldimenzionált autóban. Ez nem vonatkoztatható mindre.
  Reagáltam ezt arra, hogy a cikk és jópár kommentelő a nőkre húzza a vizes lepedőt.
  Ráadásul teszik ezt az alapján, hogy egy irodából egy számítógép mellől valakik “leugranak” a Szépvölgyire egy kamerával “hülye” nőkre vadászni, s ezt annak alapján ítélik meg, hogy az általuk föltett hülye kérdésre azok tudnak-e okos választ adni.
  Majd ez alapján éppen ők általánosítanak olyan dologról, aminek mindehhez nem sok köze van.

  Az általad fölsorolt jelzőket nem alkalmaztam. Nem hülyéztem, nem buzeránsoztam, nem csekélyértelműztem. Miért jó az neked, hogy ezeket rám akarod kenni?
  Ez a kijelentésed pedig: “Ekkora arccal milyen autóba tudsz beszállni?” szerintem éppen rólad bizonyítja, hogy neked van jó nagy, ha az autóm típusát akarod összefüggésbe állítani a véleményalkotás jogával.
  Ha olvastad volna, világosan és őszintén leírtam, hogy most olyan autóval közlekedem, aminek nyomatékadatai sajnos nem érdemesek a közlésre. Ettől függetlenül reméltem, hogy véleményem azért talán csak lehet.
  Bár amint látom, errefelé EGYESEK az autó típusa és az ember neme alapján állítanak rangsort.
  Tipikus.
  Ezek után a te képed nagysága már csak a cinizmusodhoz mérhető.
  Nem tudom, miért írsz rólam olyanokat, amiket én sohasem mondtam.
  Minek alapján sejteted inkorrekt módon azt, mintha én magamat “vezetésben, stilisztikában, nyelvtanban,pszichológiában” bármikor is profinak jellemeztem volna?
  Rosszindulatú vagy.
  Gúnyolódsz és te is képtelen vagy olyan nőket elviselni, akik nem a rájuk kényszerített buta cicababa szerepkört játszák, vagy élik.

 • HölgyVálasz

  Még valami fontos.
  Te és én nagyon mások vagyunk már eleve az alapállástól, a kiindulóponttól.
  Te ezt írtad:
  “Azért ülök a volánnál, hogy pontosan próbáljak válaszolni a gépem reakcióira. Ha ez megy akkor minden oké, ha nem akkor gáz van.”
  Én pedig ezt vallom”
  Azért ülök a volánnál, hogy tisztában legyek a gépem cselekedeteimre adott reakcióival.
  Én vezetem az autómat, nem pedig az engem.
  – Tartok tőle, hogy nem érzed a kettőnk alapállása közötti lényeges különbséget.
  Ezek után nekem lenne jogom óvni tőled a közlekedőket, nem pedig neked tőlem.
  Az arcod méretekkel nagyobb az enyémtől.

 • mpeter58

  Kedves Hölgyválasz!
  Jól megmondtad megint. Most dőlj hátra önelégülten mosolyogva és olvasd el az én véleményemet. Nem levegőből vettem az előző hsz.-em szavait. Tehát idéznélek:

  “az utcákon mennyi tudatlan, az autójához egyáltalán nem értő, bunkó pasi van, mindegy, hogy a fővárosban-e, vagy Bp-en. (megkockáztatom, hogy pesten több az analfabéta”

  “A motor nyomatékosságának a fontosságát pedig a legtöbb pasi nem is sejti, hanem autója böhömnagy motorjával, annak lóerejével van oda, meg vissza.”

  “Egy kis fürge, és/vagy nyomatékos ékszerdobozzal sz@rrá lehet szívatni a bunkó bömcsiseket, akiknek csak a pénztárcájuk és a cipőtalpuk ( vastag, de a szürkeállomány vékony.”

  “-Ha az idős nőktől félni kell, ennyi erővel a fiatal kisfiúktól is, akár 35 évesig bezáróan is!!!
  Rengetegnek ugyanígy nincs halvány fingja az egészről!!!!
  -SŐT!!! Sok oktató is tök hülye sok dologhoz!!!!!”

  “A HAPSIK PEDIG HÜLYÉK MARADNAK A HÜLYESÉGÜKBEN, S FEJREÁLLNAK.”

  “Higgyék el kérem, hogy nagyon sok hapsi nagyon hülye, miközben okosnak hiszi magát.”

  Ennyi elég is. A többi hozzászólásod is hemzseg a hasonló mondatoktól. Kioktatsz mindenkit. Kiyomasa, prs, JAm, vagy én, tök mindegy. Nem kételkedtem a véleményalkotáshoz való jogodban. Magam is azt gyakorlom éppen. Lenéző aroganciával kezelsz Te itt mindenkit. Mi vagyunk a vékony szürkeállományú bunkók, esetleg hülye hapsik, kisfiúk, vagy tök hülye oktatók. Te meg a csalhatatlan, nagytudású, istenszerű LÉNY, aki tudja mit tesz és mond. Tisztelem a női nemet, de Te ott is csalhatatlan vagy. Idézlek:

  “Gúnyolódsz és te is képtelen vagy olyan nőket elviselni, akik nem a rájuk kényszerített buta cicababa szerepkört játszák, vagy élik.”

  Nos ezzel már a feleségemet degradálod, a magad felsőbbrendűségének tudatában. Ne erőlködj tovább! Dühöngj egy kicsit, vagy menj egy kört az udvaron az autóddal. Csapd be az ajtaját. Na ugye! Milyen frankó vagyok a kis ékszerdobozzal stílusban. :) Apropó autó. Nekem nincs nagy kocsim. Astra Caravan 1.4 (gondolom tudod hány Kw/Le, és mikor adja le a max. nyomatékot). Had találgassak. A tied egy Suzuki 1.1 vagy valami hasonló. Szeretem amikor ezek cikáznak a városban, és “szivatják a nagyágyúkat”. Azért ha nem vigyáznának a nagyok sokszor kerülnél bajba. Ez nem nemi hovatartozás kérdése. Az autóvezetés veszélyes üzem, és vészhelyzetben sokra mész, ha tudod mennyi a nyomaték. Ha nem rutinból pakolod a megfelelő fokozatot, megnézheted magad. Egyébként ilyenkor igenis Neked kell reagálnod a kocsi mozgására, és nem fordítva. Pedig Te vezeted! A vezetéstechnikai továbbképzés nem hülyeség, nem hülyék tartják, de nem hülyék akik elmennek oda. Nagyot néznél, ha ott elmondanák milyen sok mindent nem tudsz. Nyugodtan kipróbálhatod. Vannak profik, akiknek évente kötelező. Szerinted miért? Na mindegy.
  Nem kioktatásnak szánom a soraimat (ismerem a véleményedet az oktatókról), csak felhívnám a figyelmedet arra milyen szánalmas vagy. Ma Forma-1. van. Oda is írhatnál néhány építő jellegű hozzászólást. Van mit tanulnunk még nekünk tudatlanoknak.
  További szép napot! Mindenkinek!

 • mpeter58

  És amit elfelejtettem:
  Kedves Hölgyválasz!
  A stílusod és a véleményed valóban nem ébreszt tiszteletet (bennem sem), úgyhogy csatlakozom azokhoz akik nem vesznek komolyan, és nem vitázom Veled a továbbiakban.
  Üdv: Péter

 • HölgyVálasz

  Kedves mpeter58!
  Bizony, ma forma1 van, ezért most azt fogom nézni.
  A portál f1 rovataihoz nem írok már pár napja semmit és vélhetően a tivábbiakban sem fogok.
  Az autóm ajtaját nem szoktam csapkodni, sőt allergiás vagyok, ha érzéketlenül csukja be bárki is.
  Szólt a lányom, hogy Rubenst mutatják (biztos nem Palik közvetít) ezért most innen is távozom.
  Ha Overdose versenyének vége, talán lesz még időm reagálni az érdekes hsz-edre.

 • v_holiday

  Egy időben -néhány éva- írogatott ide egy tag. Az ő dikije volt, hogy mindenképpen párhuzamot keresett a szarvasgomba és a kutyaszar közt. Nagy megkönnyebbülés volt, mikor elhúzott.
  Valamiért de ja vu-m van…
  :-)

 • sanyi

  Kedves Hölgyválasz!

  -Pesten talán azért “van minden sarkon szervíz” mert nem egy koszos porfészek, vagy kisváros ahol él 10-20-50 ezer ember.

  -A sok megbuherált szartól meg már égnek áll a hajam. Olyan szarládákkal képesek közlekedni sokszor az emberek (occsón megokosítóm jómagam, vagy szólok a havernak..) amiket minimum bontóba kellene lökni (és függetlenül attól, h budapesti az illető vagy nem). Az pedig, h azért nézel embereket hülyének mert budapesti csak téged minősít. Persze ha valaki autószerelő és otthon megvan hozzá a felszerelése és szaktudása, a típus részletekbe menő ismerete akkor csinálja.

  -És hány nő sejti a motor nyomatékosságának fontosságát?! hadd kérdezzek itt vissza… Persze jómagam tudom, h a motor teljesítménye a motor leadott nyomatéka adott fordulaton, de ez most nem lényeg, egy bunkó férfi vagyok csupán…

  -Bunkó BMW-s vékony szürkeállománnyal .. tipikus sztereotíp gondolkodásmód, beskatujázol embereket már nem csak az alapján, h hol él, hanem az autója alapján is. Kezd kirajzolódni előttem lakhelyed és autód is.
  Az meg sem fordul a fejedben, h magában jöt röhög rajtad, h a 8-900 kilós ékszerládádban rázkódsz, s megsüketülsz a motorzajtól ő pedig ül az autójában, s közlekedik nyugodtan, kényelmesen és biztonságban? Na mindegy is…

  -Kisautóval jó parkolni és pont. Ezt a férfiak is beláták és az összes előnyük itt véget is ért .. najó lehet pár literrel kevesebb üzemanyaggal beérik átlag közlekedés során. Ellenben egy 0 csillagos 1600kilós autó szarrá tipor baleset során egy 5csillagos 8-900kilós mikroorganizmust, nem érzi meg annyira a kátyúkat, tágas, kényelmes.

  -Oké kedves hölgyek, hány kilowattosak a járműveik? Tudod a teljesítmény kifejezhető LE-be és KW-ba is.. Segítek a váltószám 1,36.

  -“Elmagyarázták neki miként viselkedik” LOL. Na itt már kifordultam magamból a röhögés közben. Majd amikor egyszer (Nem kívánom) vészhelyzetbe kerülsz akkor kur**ra rájössz arra, h amit elmondtak neked/mindenkinek kreszen az 1. Lehet régen volt 2. marhára nem figyeltél rá 3. az elmélet megegyezik a gyakorlattal .. elméletileg. Ezzel csak annyit akarok számodra mondani, h csinálni és pofázni az két nagyon különböző dolog.

  – idős nőktől félni kell blabla, kisfiúktól is blabla. Na figyu te azt nézed, hogy ki ül a volánnál, vagy azt, hogy mit csinál az autó előtted, melletted, mögötted? Komolyan mondom, ha igen akkor közveszélyes vagy. Arra van időd, hogy bámészkodj közlekedés közben ahelyett, h a forgalmat figyeled? Forgalom figyelése nem egyenlő a sofőrök bámulásával…
  Nemtől és kortól függetlenül vannak ökrök a volánnál.

  -Az oktató is sok minden dologhoz hülye. Gondolom az oktatáshoz ért, azért oktató, az a dolga neki. Sztem van pár dolog amihez Te magad sem értesz …

  – A motor űrtartalmát is kérdezhette volna .. janem bocsánat, köbcentijét… Az űrtartalom, de mindegy, segítek, Si mértékegység. Marhára nem fontos adat amióta feltöltős motorok is vannak(direkt nem turbóst írtam). Egy 993cm3-es Daihatsu Charade is szép 74KW-os teljesítményt ad le 13xNm nyomatékkal (1980-as évek végét írjuk és ez egy szériaautó). S ehhez nem kell 10000rpm-en forgatni a motort. Csak egy példa volt.

  – Nyílt (titok?), h a férfiak több balesetet okoznak mint a nők. Ennek két dolog lehet az oka meglátásom szerint 1. egyenlőre kevesebb nő vezet mint férfi 2. a nők általában ilyedősebbek, s ettől megfontoltabbnak tűnnek, nem mennek bele rizikósabb helyzetekbe (és ezt nagyon okosan teszik!). Persze erre tudnék ellenpéldát mondani, azonban hsz-em csak Neked szól kedves Hölgyválasz

  -Árokba csúszott, árokba borult .. nos ez talán függ attól is, hogy mégis milyen meredek az az árok :D Amennyiben egy meredek árokba talál bele a hölgy, azért nem fog talpon maradni az autó mert okos volt, vagypedig nő. Vagy igen? Van nálam kéznél egy youtube video Just in case, hogy megmutassam egy adott hölgynek nem volt szüksége árokra, sőt semmilyen emelkedésű, lejtésű dombra, nagy sebességre se, hogy fejreállítson egy autót. Ha kívánod linkelem számodra. És az is tény, hogy magam még nem láttam férfit ilyen ügyesen fejreállítani autót! Természertesen előfordulhat, hogy van, ezt nem kétlem.

  – “Higgyék el kérem, hogy nagyon sok hapsi nagyon hülye, miközben okosnak hiszi magát.” És hidd el kedves Hölgyválasz, hogy legalább annyi nő hülye, mint amennyi azt hiszi magáról, hogy okos. Mekkora nagy okosságot mondtam hinnye …

  Remélem Ostobaságom és hülyeségem szikrázva világít számodra kedves hölgyválasz.

  Kedves hölgyek, a válaszom nem a nők ellen szól, csak Hölgyválasznak, tekintsék ezt inkább személyes vitának mintsem általánosításnak, annak nem vagyok híve.

 • HölgyVálasz

  Sanyi!
  – Pesten azért van minden sarkon szervíz, mert a pestieknek szélesen ki van nyalva…
  A pesten vezetők közismerten nagy része soha a büdös életben nem vette még elő a kerékanyakulcsot, s azt is megkockáztatom, hogy most sem tudják, hol kell az emelőt aláilleszteni a kocsijuknak. (merthogy a nagy része már régen sem tudta, évtizedekkel ezelőtt sem, s ezt kompetens véleménnyel rendelkező, a forgalomban nap, mint nap részt vevő illetékesek mesélték)
  Egy gyertyaslusszról nem is beszélve, ma pedig ez már kínainak tűnne…
  Manapság elvétve áll neki egy pesti autós a defektet önerőből megoldani, megy a telefonálás ezerrel, amíg egy arrajáró vidéki meg nem unja az okozott dugót, s 10 perc alatt ki nem cseréli a kis nagyképű, csodálkozó ficsúrnak a kerekét. Hogy mást ne is említsek…
  – Ennek ellenére sem néztem hülyének a pestieket. Hol olvastad ezt tőlem?
  Az igaz viszont, hogy a közlekedésből csak egy zárt szegmenst látnak és élnek meg nap, mint nap és erre föl verik a nyálukat, mintha ők lennének a profik. Amikor pedig kiszabadulnak a világba a pesti búra alól, csinálják a feszültséget mindenütt. Ez tény és való, ezzel nem illik vitázni.
  A félős vidéki lerakja a kocsiját pest szélén, de az erőlködő pestigyerek lezúdul a fővárosból vidékre, s ha az autópályán még nem csinál baromságot, akkor a mellékutak megteszik nekik a magukét, főként nehezebb időjárási körülmények között, de soknak az is bőven elég, hogy eltüntek a szamárvezetői, vagyis a sávhatároló fölfestések, a kanyarodás sorvezetői, a járdaszigetek, a burkolt padkák, STB.
  – Attól, hogy buherált, még nem biztos, hogy szar! – kedves Sanyika!
  Ellenpélda: a szakszervizek…
  Anno hiába vittem 3 – ba is a garanciális újautómat, hogy higgyék el nekem, hogy nem teljes értékű a kormány szervója, 3 szakszervíz is azt állapította meg, hogy de igen.
  (pedig nem volt …több 100ezret szar szervóval voltam kénytelen közlekedni a qrva nagy számítógépes műszerezettségnek köszönhetően, amik alapján ezt hibásan diagnosztizálták le)
  Sokszor többet ér egy olyan szerelő, akinek van hozzá füle, szeme, érzése és tudása.
  – Vélhetően nem sok nő sejti a nyomatékosság fontosság…de nem is erőlködnek, nem is okoskodnak az utakon. Ellenben azokkal az erősgyerekekkel, akik alatt ott dohog egy erőmű, de
  csak annyit tudnak, hogy a gázt nyomják padlóig és pakolják föl a sebességet. És nekiállnak erőlködni azokkal, akik elmennek mellettük, mert sietős a dolguk.
  De nem értem, hogy miért keletkezik egy cikk arra alapozva, hogy egy olyan teljesítményadatot érdeklődik a női vezetőktől, amik már évek óta nem találhatóak meg a kocsi alapadatai között!
  Ezért írtam, erre föl írtam, hogy ha ez alapján akar a cikkíró általánosítani a nők körében, mintha azok tudatlanok lennének emiatt, ennyi erővel a másik nemtől az igazán elvárandó lenne, hogy a teljesítményadataik közül ismerjék a nyomatékot. Mert az is legalább olyan fontos és éppen a városi közlekedésben is. (ha már Budán ugrottak le egy sarokra)
  Meglepő eredmények születnének, ha pl. én kiállnék pesten pasi vezetőkre vadászva és az lenne a felmérés lényege, hogy milyen viszkozitású olaj kell a motorba, s mennyi liter? De azt is megkockáztatom, hogy a legtöbbje azt sem tudná megnézni, hogy megfelelő-e az olajszint, mert fingja nincs, hogy hol van a nívópálca. csak megy, mint a mérgezett egér. Mert az elvégzi a benzinkutas, meg a szerviz. Erről ennyit.
  – Bocsi kicsi Sanyi! nem én skatulyáztam be első körben a BMW-seket, hanem a gyár kiadott közleménye alapján a cikk írója. Ám az már kapásból a nőkre fogott mindent, holott nem igaz ám az, hogy ez a márka nőies lenne bármely kategóriájában is!
  – A lakhelyem vidéken van. Az autómat pedig ne bántsd szegényt, mert nem mai gyerek.
  Itt azért megjegyezném halkan, hogy pályafutásom során nagyon sok típusú gk. vezetőülését koptattam már, s volt bennük hideg és meleg is, kicsi és nagy is (meg még nagyobb is) öreg is és nagyon fiatal is, gyöngécske és böhöm erős is, széria és sportautó is, nagyon keskeny és nagyon széles kerekű …tovább is van! – mondjam még?
  A tapasztalatom szerint pedig meggyőződésem, hogy sokkal nagyobb érzék és tudás kell egy régebbi,
  öregecske, netán rosszacska autó biztonságos elnavigálásához, mint egy mai, új szalontermékhez, főleg, ha az mindenféle hárombetűs mozaikszó alatt futtatott szolgáltatással el van látva gyárilag.
  Tudod, az ilyent a hülye is képes elvezetni, de ha beszarik az elektronika, akkor áll bambán az is, meg a gazdája is, mint a szingli hímtag a boxergatyában. És telefonál az útszélen feszt.
  Aki ilyenhez van szokva, az egy régebbi típussal padlót fogna, míg a régebbihez szokott sofőrök pár kanyar után otthonosan navigálják az újabbat.
  – Én mosolygok rajtad, amiért ilyent írsz nekem negatív felhanggal:
  “Az meg sem fordul a fejedben, h magában jöt röhög rajtad, h a 8-900 kilós ékszerládádban rázkódsz, s megsüketülsz a motorzajtól ő pedig ül az autójában, s közlekedik nyugodtan, kényelmesen és biztonságban?”
  Figyelj Sanyi!
  – Ezek szerint meg sem fordult az a fejedben, hogy egy 1 t alatti járgányban roppant élvezetes is lehet a rázkódás és a motorzaj? Figyu fiú! Ráhibáztál! Volt pár egy tonna alatti gép a seggem alatt anno, de majd mindegyikben Recaróban csücsültem és kiskormányt forgattam. És sokszor nyomtam üveghangig és olyan is volt, hogy azt a gumik sírása írta fölül.
  Az egyetlen gyerekem a mai napig azt veri a fejemhez, hogy mennyire imádta a régi énemet, amikor remegett alattunk a gép, s a gyomrunk is és nem volt ellenfél az úton, csak a böhöm nagy hajók a hosszú egyenesekben a sokkal nagyobb végsebességükkel. Még ő is élvezte, hogy remeg alattunk az
  a pici kis doboz és imádta a gumiszagot.
  Kár, hogy nem tudod, miről beszélsz negatív felhanggal. Neked ez kimaradt. Ezekkel a mai csodagépekkel soha nem is leszel képes átélni ilyen élményeket.
  A kilókra visszatérve azért megjegyzem, hogy roppant sokezer km van mögöttem 2-3 tonnával.
  Tanpályán pedig akkora MAN-t vallattam kiskoromban, aminek akkora volt a kereke, mint te magad.
  És nem holmi biztonságtechnikai tanpályán, hanem attól kissé neccesebb helyeken. De ezt persze nem hivatalosan, de nem is törvényellenesen.
  – Életem legborzasztóbb élménye pedig anno egy Porsche 911-hez fűződik, bár ez vélhetően az iránta való hatalmas elvárásaimból fakadhatott.
  – Amíg élvezetből autóztam, mindig zavartak a hárombetűs mozaikszavas kiegészítők a vezetésben, bár kétségtelen, hogy a biztonsághoz nagyban hozzájárulnak, és egyre inkább szükségesek ahhoz, hogy az ember ne fáradjon bele ebbe az alulmoralizált közlekedésbe.
  (majd folyt.köv.)

 • sanyi

  Jajj majd elfeledtem!
  A sok %! stb karakter amik szerepelnek egyes írásaidban nem amitt vannak mert WYSWYG szerkesztőt használsz? (Word, Openoffice.org stb) Ha notepadból másolod be a hozzászólásaid akkor nem lesznek benne ilyen különös karakterekn, arra nem térnék ki, hogy miért mert biztos kioktatásnak vennéd.

  – “A pesten vezetők közismerten nagy része soha a büdös életben nem vette még elő a kerékanyakulcsot”, ezek mind olyan éppen meg nem fogható dolgok amiket írsz. Vidékiekre is ugyanúgy leálltalánosítható. Kaposváron lakom, hamarosan felkerülök a nagyfaluba és elég sok időt töltök ott általában véve (autózva is). Vidéken is látok jópár szerelőt, lakatost, márkaszervízt.

  “De nem értem, hogy miért keletkezik egy cikk arra alapozva, hogy egy olyan teljesítményadatot érdeklődik a női vezetőktől, amik már évek óta nem találhatóak meg a kocsi alapadatai között!” Ennek a mondatnak nagyon örültem a hozzászólásodban, ha végig mindenütt erre hegyezted volna ki a megjegyzéseid semmi para nem lett volna, de az arroganciáddal, skatujázásaiddal, s védekezésként ismételt támadással való megnyilvánulásaiddal magad ellen hangolsz mindenkit. Másfelől lealacsonyító és személyeskedő vagy mindenkivel, azért is válaszolnak neked úgy, ahogy(amit persze nem értesz, vagy nem akarod érteni, vagy épp jót röhögsz rajta, ezt pont leszarom). Azzal pedig, h a férfiakat degradálod pont ugyanoda alacsonyodsz mint a cikk írója, akire ki vagy bukva. Szar dolog.

  De oké látom még mindig faszi ostoba farok, hülye stb., a nő az okos. Mondok én neked valamit. Kb másfél hónapja csengetett egy éppen elmúlott 17 kislány a házunknál. Kimegyünk, nézem két híd között kis pug 107 befordulva az árokba… Kérdi nem-e tudunk neki segíteni (mi bunkó, tolakodó, de nem utolsó sorban hülye férfiak). A két híd között (szomszédé illetve a sajátunk) van 80cm távolság nem több. Bal első kerékkel talált bele a két híd közti résbe. Kiszállt, segítsünk. Kimentünk megnéztük, hát szopóág, önerőből nem megy ki, kirángatni nem akartuk, sérülne.. Oké, hoztunk egy padlót, alátettük. Kisasszony beültettük, h tolasson ki, kívülről még a kormányt is megfelelő szögbe állítottam neki (mert nyilván nem láthatta, hogy miként áll a kerék a padlóhoz mérve). Tolasson. Persze nem mert kitolatni. Kitolattunk neki mi, irányba állítottuk az autóját, h arra menjen majd úgy már távozott. Ennyit akkor az okos nőkről, élő ellenpélda (egy 80cm-es árkot nem vett észre két híd között!!!) Persze férfiak között is van ilyen nem tagadom, volt ismerősöm aki árokba borult, én konkrét példával jövök mindig.

  Nade vissza a mondókádhoz, ha már válaszoltál nagy általánosításokkal, puffogtatásokkal, ilyeneket végig tudok válaszolni és ezt nyugodtan nevezhetjük végtelen ciklusnak.

  – “Ennek ellenére sem néztem hülyének a pestieket. Hol olvastad ezt tőlem?” Több szinonímát is tudok rá, magad írtad: 1.tudatlan 2. analfabéta(lehet itt műszakilag értetted, beleillik a sztereotíp gondolkodásmódodba mindenesetre) tovább nem nézelődök mert okafogyottnak vélem.
  Ezt követően is folytatódik a puffogtatás, h verik a nyálukat, feszkót keltenek stb. Idefigyelj, én vidéken nőttem fel, nekem aztán ne akard bemutatni, h itt mi folyik Ok? Ugyan az, csak nem ~1,9 millió hanem 80ezer ember között… plusz vonzáskörzete. (Kaposvár)

  – Attól, hogy jóskapista otthon megokosítja az autóját attól még rohadtul nem biztos, hogy nem szar! Sőt attól tartok, hogy igenis fos! Csak marhára nem tud róla, nem vesz róla tudomást, elviszi havercsávó szerelőhöz aki a 0 gáznyomású lengéscsillapitóval is átviszi a műszaki vizsgán az autót. Aztán lehet éppenséggel csak elhanyagolja. Vagy gar. lejárta után a user úgy véli, h a fékbetét a kopásjelzőnél nem kopott, azt fémig kell koptatni (és ez nem pesti ember, lejáratni nem akarom, nem írom kicsoda. Vagy okádja az olajat a szelepfedélnél a motor! 500ft-os alkatrész egy szelepfedéltömítés basszameg!) És nincs kicserélve. Tudnék még példát hozni ha akarnék, de ez is okafogyott úgy látom. A jó szerelő kulcsfontosságú egy autós számára, magad is tudod. Inkább azt mondom vigye jó szakihoz sűrűn mint sose, mert ha belémtrafál, vagy beléd vki mert poénos pattogó futóművel és fémig csiszolt betéttel felszerelt autó akkor nem biztos, h lesz pardon.
  Azt továbbra is fenntartom, ha hozzáértő és van hozzá felszerelése akkor csinálja.
  Másfelől ha mondjuk egy panelban laknál és nem lenne egy zsebkendőnyi terület ahol az autód szervizeld akkor elvinnéd egy szervízbe? Vidéken, maradjunk vidéknél. És ugyanígy pesten, persze, h elviszi ha nemnagyon tudja hol szervizelni önmaga. Ahhoz értsen az autó tulajdonosa karbantartás terén, h milyen esetekbe kell fordulnia a szerelőhöz. Valami nincs rendben mert húz az autó valamerre, nem úgy fog a fék ahogy kellene, rángat, kotyog valami, szervízciklus idő van stb. Magam is alapdolgokat megcsinálok, a többivel amihez annyira nem értek annál a típusnál amit hajtok szerelőhöz fordulok. Azért egy vezérműszíjcserét csaknem oldok meg otthon, ha egy rohadt emelőm sincs a motorhoz nem?

  – a márkára és típusra szakosodott szervízek is olyanok amilyenek. Minden szakmában rengeteg a kókler, a szarba kell kotorni, hogy megtaláld a csiszolt avagy csiszolatlan gyémántot! Sajnos. Vagy szerencsére? Én ennek örülök mert könnyen megélek a sok balfasz között!
  Márkaszervízekről nem is beszélve, nem arról szól a dolog, h a problémád megoldják, hanem minél több pénzt szedjenek be minél kevesebb munkáért, nyilvánvaló dolog. Ennek lettél az áldozata.

  – “Ellenben azokkal az erősgyerekekkel, akik alatt ott dohog egy erőmű…” Olyan nőt nem tudsz elképzelni aki nem egy teljesen alulmotorizált kisautót vezet, hanem valami erősebbet? És olyat aki ezt úgy használja ki mint a bétahímivadékok? Nagyon is el tudom képzelni, de tény, h ilyen lány ismerősöm nincs. Vagyis van, csak az egy kicsi fiestával gizdul, nem egy arra alkalmasabb autóval.

  – “nem én skatulyáztam be első körben” Kit érdekel, hogy hányadik körben?

  – Nem bántottam az autód, azt tettem? Sokkal nagyobb érzék kell egy régebbihez? Öm ezt fejtsd ki bővebben kérlek. Vezettem apám 96-os escortját jópár évig (semmi se volt benne a tekerhető kormányon meg a 3 pedálon kívül.. ja extra volt a 4 egyirányba forgó kerék (: ), aztán alkalmanként egy hát nemtudom mikor gyártott 2hengeres dutra traktort (na ahhoz kellett némi érzék, ahogy nevezed mert egy rakás lószar volt már műszakilag), keresztapámék régi 11-es renaultját és mindegyik ment kb ugyanúgy. Azért kell az úgynevezett érzék mert műszakilag nincs jó állapotban. Ha egyről beszélünk. Az olyan autónak meg nincs keresnivalója a forgalomban. A saját autóm 2005-s chevrolet lacetti, ami ezekhez képest sokmindennel el van látva (persze máshoz mérve nem) ugyanúgy el tudom vezetni.

  – “Az egyetlen gyerekem a mai napig azt veri a fejemhez, hogy mennyire imádta a régi énemet, amikor remegett alattunk a gép, s a gyomrunk is és nem volt ellenfél az úton” És még a mérhetetlen felelőtlenségeddel itt próbálsz nekem felvágni. Belegondoltál abba esetleg, mivan, ha egyszercsak előugrik a semmiből Stohlbuci? A nagy száguldozás közben az ékszerdobozból 2személyes koporsót varázsolt volna és nem csak amiatt, mert Te száguldozol, hanem amiatt is mert kicsi és védtelen autóban ültél és még a szembejövő is egy nem akarom minősíteni mert azt nem bírja a fórumablak és az ő autója bizony nem 900kg és valószínű sokcsillagos NCAP átfedéses teszten is… Sőt az ütközőzónája se teljesen kompatibilis a magas építése miatt.
  Pontosan tudom milyen élvezetes a kis tömeg nyújtotta fürgeség. Colin Chapman jelmondata mindig a fejemben van AKKOR AMIKOR EGY VERSENYPÁLYÁN SZÁGULDOZOK SZERVEZETT KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT. Közúti közlekedés meg ne arról szóljon már, h közlekedik maradjunk a BMW-nél egy 530d, te meg elrángatod a kisautót cikázva (közben arra gondolsz, h milyen vékony a szürkeállománya, bezzeg a pénztárcája vastag). Vezettem sportosabb, erősebb autót mint az átlag(jóval), sajnos olyan helyen ahol így utólag nem lett volna szabad. Bele se merek gondolni mi lett volna ha .. annak ellenére, h a futóműve, fékei, a rászerelt gumik segítségével rengeteg lehetőségem lett volna meleg helyzeteket megoldani. Azonban életed csak egy van…vagy a többi közlekedőnek, gyalogosnak is csak egy van. Föld alól v. rácsok mögül gondolom szopóág lenne gyermeket nevelni. Persze tudom erre az a válasz, h a közlekedés veszélyes üzem. Hát ne tegyük feleslegesen méginkább azzá mint amilyen! A közlekedési balesetek több mint 90%-a emberi hiba.

  – Nem, nem maradok ki az autózás élvezetéből nyugodj meg, csak épp ez itt most nem téma. Mégha a megvalósítására várnom kell egypár évet is meglesz az. És igen az egy kis önsúlyú autó lesz. Egy középmotoros. Egy pörgős szívómotorral. Csak a megfelelő helyen lesz használva, ahova való.

  – “Manapság elvétve áll neki egy pesti autós a defektet önerőből megoldani, megy a telefonálás ezerrel, amíg egy arrajáró vidéki meg nem unja az okozott dugót, s 10 perc alatt ki nem cseréli” Hadd ne mondjam ez melyik nemre jellemző! Ahelyett, h pesti vagy nem…

  – “A félős vidéki lerakja a kocsiját pest szélén, de az erőlködő pestigyerek lezúdul a fővárosból vidékre”. Nem emlékszem arra, h akármikor is leraktam volna a kocsim pest szélén, lehet nem vagyok félős. Bandi ismerősöm se rakja le az autóját pest szélén, Zsolt ismerősöm sem, Attila sem, Gábor sem, Feri sem. Csupa bárot emberrel vagyok körülvéve JUHÉÉ!! Ne tedd már magad teljesen nevetségessé ezzel a pest és vidék hasonlítgatással.

  Megértem az indulatod a cikkel kapcsolatban, mert rohadtul nem objektív és nemsok értelme van, ellenben megpróbálja lejáratni a nőket. A feszültséged a cikkírón vezesd le, teljesen megérdemli!
  Azt viszont beláthatnád, h “kicsit” sztereotíp vagy a BP-i autósokkal és a férfiakkal kapcsolatban. Igazából ez volt mindvégig a mondókám lényege. Miattam folytathatod az általánosítások írogatását amit ugyanolyan általánosításokkal cáfolhatok másodpercek alatt (de most még inkább vettem a fáradtságot és kerestem valós eseteket), ilyenekre már nem pazarlom az időm. Holnap még sok feladatom van, aztán máris éjfél elmúlt.. ja az már ma van (:

 • HölgyVálasz

  “-Oké kedves hölgyek, hány kilowattosak a járműveik? Tudod a teljesítmény kifejezhető LE-be és KW-ba is.. Segítek a váltószám 1,36.” – írtad te.
  Én pedig már leírtam itt az előtted belémkötő nagyképű hímeknek, hogy A LÓERŐ SAJNOS MÁR NINCS BENNE AZ AUTÓHOZ KAPOTT DOKUMENTUMOKBAN. De hiába írom, nem jut el a tudatukig.
  Aki nem autóbuzi, az a vásárolt autójához nem feltétlenül kér áttanulmányozható katalógusokat, hanem megelégszik a fax-szal, vagy emaillel, amit a típusról átküld neki írásban is a kis 25 éves értékesítő gyerek, akik legtöbbje kb. annyit ért az autókhoz az alapokon kívül, mint pl. én a szívsebészethez (az alapokon kívül).
  Amint egy másik belémvesző fórumtárs pedig már említette, itt a kérdezőnek egy piros lámpa idejébe kellett beleférni.
  Na most kérdezném, hogy ennyi időt hagyott a nagyon hozzáértő riporterecske a sofőröknek egy olyan válaszra, amit egyáltalán nem kell manapság tudniuk, mivel maga a mértékegység sem használandó, akkor honnan a fenéből is tudnák a váltószámot? Ugye érzed, hogy ez nagyon gáz így?
  Az más kérdés, hogy akiket ez nagyon érdekel, azok kapásból köpik az adatot. De ennek hiányára hagyatkozva húzni a vizes lepedőt a vezetőkre és a címben eleve kiragadva csakis a nőket áztatni, ez minősíti a riportert. Főleg annak fényében, hogy úgy hadar, hogy szinte lehetetlen érteni, amit mond.
  És ő osztja az észt a cikk végén, hogy mit tetetne az ilyenekkel. Én meg a mikrofont venném ki kapásból a kezéből. Érteni nem lehet, amit hadar. Ezt eleve másként illett volna csinálni, nem így.
  – Sanyi! Bár a röhögés hasznos, de ha azért tetted, mert vannak, akik elmagyarázzák, hogy miként viselkedik egy autó adott helyzetben, s mire lehet számítani, hát jobban teszed, ha belekomolyodsz.
  Képzeld el, minden gyakorlati oktatás ezzel kezdődik. Gondolom, még a tanpályákon is.
  Csak egyetlen példát említek és igazat kell, hogy adj, bármennyire nehezedre esik is ez.
  A legtöbb jogosítványt tavasztól őszig szerzik az emberek. Erre még soha nem gondoltál?
  A jogosítványt átvevők legnagyobb hányada még életében SOHASEM VEZETETT HÓBAN, KÖDBEN,JEGES, SÁROS FÖLFAGYOTT ÚTON, STB. És átveszik az okmányt és becsücsülnek a csodaautóba…és mennek és mennek.
  Az első tél pedig érkezik. De ők azt hiszik már akkor, hogy mindent tudnak, pedig nem. Mondjam tovább? Ugye nem kell.
  A pestiek éveket is autóznak úgy, hogy nem szembesülnek azzal, milyen az útra fagyott, letakarítatlan hóréteg és jégborda. Fingjuk sincs nekik Sanyi! És arról sincs, hogy hogyan néz ki egy koronaszélesség, amikor eltüntek az árkok, csak az egybefüggő hó van mindenütt és hordja szembe a havat a jeges szél. Nem mondom tovább. Az ilyen szerkesztők a pesti, takarított utakat róják, s szaladgálnak le a fűtött negyedikről a sarokra hülyének nézni a nőket, mert azok hirtelen nem kapcsolnak egy pillanat alatt, hogy mi is az a hajtás, vagy lóerő. De lehet, hogy azért telente naponta elnavigálgatják a négy kereküket az oviig és haza, még ha nem sokszor hagyják is el Budapest védőbúráját. Ám a kis szerkesztőgyerek lehet, hogy busszal, vagy taxival jár, mert nem áll neki a manikürözött kezecskéjével havat lapátolni, vagy a fűtött garázsban gyönyörködik tavaszig az apuci A4-esében, nehogy ráfagyjon a mínusz pöttye. De azért a címben általánosít a nőkre, holott nincs meg hozzá a joga a föltett kérdések alapján és azok módszere miatt.
  – Például én 1980 júniusában jártam vezetni tanulni és amikor az oktatóm közölte velem a Népligetben, hogy vélhetően meg fog érkezni a jogsim, a szavamat kérte, s én adtam, hogy az első hóesésben menjek majd ki újra rutinozni, még ha ő nem is lesz már ott és vegyek át mindent újra.
  (a többiek pestiek voltak, velük tudott találkozni, de én télen nem vihettem föl a kocsit magammal a suliba pestre) Az más dolog, hogy én imádkoztam, hogy amíg a téliszünet tart, jöjjön meg otthon a hó, hogy mehessek éjszaka vezetni, mert ha nem, akkor egy évet kellett volna várnom rá.
  De hidd el, sokan féltek tőle és azt mondták, inkább villamosoznak télen, nehogy baj legyen.
  És ez nem volt soha nemfüggő, csak amíg a nők őszintén elmondják, a férfiak előadják magukat elméletben és észt osztanak a nagy semmire.
  Én Skodán tanultam vezetni, ami farmotoros és hátsókerék meghajtású, de télen egy orrmotoros hátsókerekes P.Fiaton autózgattam otthon. Mégis sok dolgot át lehetett konvertálni az oktatóm előrejelzéseiből, amiket addig még nem hallottam otthoni körökben. Az igaz, hogy én egy roppant profi és laza oktatónál vezettem, s bár nem ő tanított meg az alapokra, de rengeteg érdekességet mutatott és mesélt. Bizony, el lehet mondani és meg is lehet érteni, hogy az addig még át nem élt, de mindenképpen bekövetkezendő helyzetekben mi történhet, mi fog történni, ha ezt, vagy azt teszek.
  Pl. az ellenkormányzást ha nem égeted bele az agyadba, akkor lehet, hogy rosszul tekered majd a kormányt, s lehet, hogy nekivágod a seggét a szembejövőnek, vagy az árokba. Ezt is előbb agyban kell rendbetenni. Nincs az a marha, aki beültet a vez.ülésbe úgy egy laikust, hogy nem mond neki semmit, merre kell forgatni, ha kitör a fara, mert ha agyban nincs letisztázva, lutri lesz, nem pedig gyakorlás.
  – Sanyika! Volt már pár vészhelyzetem a gyakorlatban is.
  Elég sokat mentem ahhoz, hogy ne lett volna. Vagyis a kívánságoddal már elkéstél.
  – A pasik szokása azt nézegetni, hogy ki ül a volánnál.
  Én speciel az autókat szoktam nézni, s ha valamiért jobban ráfókuszálok, akkor is inkább az eleje, a rendszám környezete van a figyelmemben, mint a benne ülő. Kivételes esetek akadhatnak olykor ezért-azért. A forgalom mozgását alapvetően összességében érzékelem, mint gondolom, mindenki más is.
  Ne fogd már rám ismeretlenül, hogy bámészkodok vezetés közben! Sokmindent csinálok, de nem bámészkodok!
  – Sajnos, sok oktatónak vannak alapvető, durva hiányosságai elméletben és gyakorlatban egyaránt.
  – A motor köbcentije, a hengerek űrtartalma szerintem alapvető adat. Hogy egy bizonyos nagyságú motorból mekkora erőt hoznak ki, az más kérdés. De beszédes, mint már írtam.
  – Az “árokba csúszik, vagy borul” témához csak pár szót:
  Télen nagyon sokszor nem látod, hogy van-e ott árok, vagy sem, mert a hófúvás megtette a magáét.
  Ám ha óvatosabban mentél, s úgy csúszol árokba, nagy sanszod van, hogy csak lecsúszva maradsz, míg nagy sebességnél fejtetőre állsz.
  Ugyanígy, ha árok sincs, de van padka, szegély, stb. akkor kis sebnél átpattogsz rajta, de nagy sebnél átborulsz.
  (máshová kerül a súlypont, más lesz az erők eredője, stb.)
  Azért van ARÁNYOSAN (!!!) kevesebb női baleset, mert a nők óvatosabbak és felelősebbek, illetve jobban tisztában vannak a tudásukkal és a hiányosságaikkal, amiket tiszteletben tartanak, amíg a férfiak azt az erejüket fitogtatják, amivel nem is rendelkeznek, vagy ha igen, az meghaladja képességeiket. Túlvállalják magukat az autóválasztásban és/vagy nem vallják be, hogy ha hülyék valamihez. Nem lassítanak, nem állnak meg, mennek, mint a birka.
  Az arányosan szó pedig azt jelenti kedves Sanyi, hogy ha több férfi vezető lenne is, azok számához képest kell nézni a közülük balesetet okozókat, s ezt kell viszonyítani a nők számához, az abból balesetet okozókat. És kijön egy arányérték, amely megmutatja, hogy ARÁNYOSAN sokkal kevesebb nő okoz balesetet.
  Vagyis ha a női vezetők elérnék, vagy meghaladnák a férfi vezetők számát, ez alapján akkor is kevesebb balesetszámuk lenne.
  Érted?…vagy nem?

 • v_holiday

  Hölgy Válasz!
  Tudom, hogy azt írsz és annyit, amit és amennyit csak akarsz, mert ez egy ilyen hely.
  Te tudd cserébe, hogy kurva unalmas a szócséplésed.

 • Gil Grissom

  Van itt kaposvári? Csak azért mert én is az vagyok, és láttam valahol (nem olvasom el azokat a hosszú litániákat mert uncsik és uncsik). HölgyVálasz! Remélem messze laksz Kaposvártól! de nézz egy kicsit (nagyon) magadba!

 • Gil Grissom

  Igaza van holiday-nek kurva unalmas. Ha ez a forum személyes lenne, akkor a te hsz-id kb csak ennyi lenne: HÁP HÁP HÁP HÁP oh és HÁP. A bunyóidat ne nézzük, ok? Mert tőled az is ki telik

 • sanyi

  //Gil Grissom – 2010.08.30 14:48

  Van, vagyok. Még jövő év áprilisáig, aztán nagyfalu lakó leszek.

 • bubibeka1.6

  Hölgyválasz (aki valószínűleg vagy egy 20 éves kiscsaj, vagy egy hőhullámos enyém a világ mert olyan kemény vagyok mint 1 férfi szerű “nő”) már kész blogot ír a vezess.hu-ra-

  Nézzétek csak meg a F1 es cikkeket ! minden 2. komment ezé az elmezavarosé, és soha nem hagyja magát:D Mindig mindenben igaza van:D Nem lehet sok dolga ha egész nap itt gépelheti az idegtépő ostoba eszmefuttatásait:D

  Én már régóta el sem olvasom amiket ír… Tököm fog 10 percet 1 kommentjére szánni, érdekes módon mások 4-5 sorban kifejezik aktuális gondolataikat…. Neki miért nem megy? KICK-et neki, no meg BANN-t….

 • bubibeka1.6

  Gil Grissom, én nem vagyok kaposvári, de elég sokat járok arrafelé !:) Sajnos viszont kiderült, hogy Hölgyválasz nem B i (sajnos) így lehet h találkozunk vele az utakon….:S

  Mindenesetre én azonnal leállok ahol csak tudok, kiteszem a vészvillogót és magamra zárom az ajtót, feltekerem a zenét, hogy még véletlenül se hallgassam élőben :D

 • Gil Grissom

  Sanyi hova költözöl? Béka igaz! :D Tudod kézikékkel megállsz aztán jön a duc-duc(vagy valami hangos), kezeket eltakarni, zárak be!

 • Gil Grissom

  Oh a kezek azok szemek. Sorry, de jót nevettem béka utlsó hsz-én

 • sanyi

  //Gil Grissom – 2010.08.30 16:54

  Nagyfaluba, azaz Budapestre. Szakmailag ott ki tudok teljesedni, IT szektor teljesen huggyos bárhol máshol ebben az országban.

 • mpeter58

  Na! Üdvözlöm az urakat a klubban! Ez itt a “Neked is megmondta a Hölgyválasz” klub. :))

  Pedig érdemes elolvasni a hozzászólásait. Régen röhögtem ennyit. Magasröptű… Recaro ülés + sportkormány.. Porsche.. viszont kifogta a sok hozzá nem értő oktató közül azt az egyet, aki tudta a dolgát (ember mondta: “igérje meg, hogy télen még gyakorol egy kicsit”. Közben a többi védtelen közlekedőért remegett). :)) De megvan a rutin mára! Volt MAN teherautó is. Mozdony nem.. üveghang, és sikoltó gumik. Milyen drámai. :) :) :) Bizony a billentyűzet mindent elbír.

 • sanyi

  //mpeter58 – 2010.09.03 20:23
  Nekem az uccso, neki szóló hsz-emre már nem válaszolt (:
  A jólmegmondás azért persze végig ment a témában.

 • mpeter58

  :)) Ez van.

 • doroc000

  Inkább vissza a fakanálhoz!Baleseti veszélyforrások!

 • tbiudrl

  Ezt mi a fenével vettétek fel, 3310 Nokia?! Ilyen szánalmas hangot még attól is szégyen lenne. És még pluszban zenét is alá, hogy még azt se lehessen hallani, amit talán amúgy lehetne.
  Tehát, mielőtt leszólnátok az autóst, aki nem tudja a kocsija adatait, talán a saját szakmátokban kéne kicsit hozni a minimumot!

 • tbiudrl

  Hogy mi a típusa? Miért kéne tudni?
  Amúgy, egy átlagos autóban, szerintem, teljesen mindegy, hogy hány lóerős, 70, 100 vagy 120, semmi különbség az átlagos használat során, mármint az, hogy tudjuk-e a pontos számadatot, mivel úgyis érezhető, hogy mennyire húz.
  Az, hogy első vagy hátsókerekes, a mindennapokban nem sokat számít. Ha valaki érzi az autót, akkor mindegy, hol hajt, ha meg nem nem érzi, akkor hiába is tudja… szerintem.
  Az “ő vette, akkor miért nem tudja?” felvetésekre meg csak annyit, nem biztos, hogy ő vette, és, főleg egy nő, nem nagyon érdeklődik vásárlásnál sem arról, hogy 85 vagy 92 LE-s-e a szekér, mert ez semmiféle többletinformációt nem tartalmaz számára.
  Ahogy a kedves urak sem érdeklődnek, hogy pl. mennyi bazsalikom van az ételben, amit elébük raknak. Ízlik vagy sem.. a többi nem érdekes. :)

Hogyan hajtogassunk Suzuki Ignist?

Az origami az egyik legrégebbi japán szabadidős tevékenység, ami ma is töretlenül népszerű, az új Suzuki Ignis pedig kellően dekoratív ahhoz, hogy ihletet adjon egy elszánt hajtogatónak.

Unimog a tyúkolból

Óriási szerencsével máig lehet megkímélt, milliókat érő autókat találni elhagyott pajtákban, raktárakban. Na, ez az Unimog nem ilyen.

Tavaszi tennivalók az autó körül

Azzal, hogy kivesszük a csomagtartóból a hóláncot és elmegyünk a gumishoz, hogy cserélje le a téli gumit nyárira, még nem végeztünk a nyári átállással

Így vehetsz jobb gumit az autódhoz

Gondoltátok volna, hogy 300 kilométerrel túl az északi sarkkörön sincs mindig hó és fagy? A Hankook nemcsak ezzel lepett meg bennünket téli tesztbázisán, Lappföldön.

Darth Vader egyszerűen kamionná vált

Egy dizájner olyan Kamazt gondolt ki, melyre legszívesebben már most felülnénk, mert ötvözi a versenykamionokat és az űrhajókat.

F1: Hamilton nagyon ráizgult az idei szezonra

Lewis Hamilton az idénynyitó Ausztrál Nagydíj után úgy fogalmazott, hogy az idei szezonban a legjobbak csapnak össze a vb-címért.

F1: Vizsgálják a melbourne-i pályainváziót

Bár egyesek ünnepelték, hogy a nézők az Ausztrál Nagydíj leintése után bemehettek a pályára, a Nemzetközi Automobil Szövetség kivizsgálja az egyértelműen veszélyes esetet.

Bicikli 11 millióért, nooormális?!

A jacht után most itt a Bugatti-kétkerekű: a PG bringája műszakilag is odateszi magát, de 39 ezer dolláros ára azért így is magas.

Hemzsegnek az 50 ezres kanyarok Budapesten

Mutatjuk, hol kaphatsz súlyos büntetést Budapesten, ha egy kicsit nem figyelsz, vagy nem követed a szabályokat.

Munkagéppel mennek a tüntetők ellen a rendőrök

A szomszédos Szlovákiában fejlesztik a jövő rendőrségi oszlatójárművét. A Božena Riot az építőipari és mezőgazdasági munkagépek ketrecharcos unokatestvére.

Ez minden idők legmagabiztosabb parkolóból történő kiállása

Hogy tudott innen így kiállni? Oda egy hajszál nem fért volna! Hozzáért vagy nem ért hozzá? Megannyi kínzó kérdés!

F1: 2017-re kicsinálták az előzéseket

A versenyzők elmondása alapján beigazolódtak az előzetes félelmek, a 2017-es Forma-1-es autókkal igen nehéz, ha nem lehetetlen előzni. Idén körmenetek jöhetnek.

Egy apró csavar élete az F1-ben

Egy aprócska alkatrész, ami hatalmas utat tesz meg, mire behelyezik egy Forma-1-es autóba. Most végignézheted a folyamatot.

Idén is lazajlott a hazai legnagyobb autós és tuningszeánsz

Idén is megrendezték a legnagyobb, legszínesebb benzingőzös hazai bulit, az AMTS-t, és mi idén is kimentünk egy fényképezőgéppel, hogy lőjünk pár fotót.

Tarlós véget vet az autósok rommá bírságolásának

Tarlós István szerint változtatni kell a közterület-felügyeletek szellemiségén az autósok bírságolását illetően, a főpolgármester módosítást is kezdeményez az ügyben.

Na ilyen fotókat sem láttunk még magyar használtautó-hirdetésnél

Sok cifra hirdetéssel találkoztunk már, de ilyet még soha nem láttunk.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.