Zöld, kék és egyéb fura rendszámok

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2015.08.13. 16.00

Az OT-s, és DT-s rendszámokat majdnem mindenki ismeri. De hallott már SP, vagy éppen NAV karakterekkel kezdődő rendszámokról? Megmondjuk, melyik kihez tartozik.

Diplomata rendszám – DT

A bilikék alapon fehér karakterekkel készülő, DT betűvel kezdődő rendszámot a Magyarországon működő diplomáciai és konzuli képviseletek, valamint nemzetközi szervezetek s ezek nemzetközi szerződés alapján mentességet élvező tagjai és családtagjaik járművein használják. Néha sajnos egész görény módon, amint ebből a cikkből is kiderül.


CK

Fehér alapon piros betűkkel készül a CK-s rendszám, amely a az előző pontban említett képviseletek, szervezetek igazgatási, műszaki és kisegítő személyzetének nem magyar állampolgárságú tagjai és családtagjaik járművein használható.

H, M, R, NAV, RR

A Magyar Honvédség járműveire a H, a rendőrség járműveire az R, az Országos Mentőszolgálat járműveire az M kezdő-betűjelű, a NAV, valamint a büntetés-végrehajtási szervezet járműveire a NAv és az RR betűjelű különleges rendszámtábla szerelhető fel, ami a jármű forgalomból történő kivonása után e szervek más járműveire is felszerelhető.


NAV kezdetű rendszámok is vannak

SP

Nem, nem Éder Krisztián általános tudós saját rendszáma ez, hanem a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló miniszteri rendelet alapján versenycélú járműnek minősített, versenyzési célra használható járművekre szánt különleges rendszámtábla kezdődik ezekkel a karakterekkel.


SP kezdetű, sport rendszám

OT

Muzeális korú és általában tisztességes állapotú autók (oldtimer) kaphatnak OT-s rendszámot. Cserébe nem kell minden járművekkel szemben támasztott feltételnek megfelelniük. Nyilván erre egy fél évszázados autó nem is lenne képes.

S, R

A négykerekű segédmotoros kerékpárok kaphatnak S, vagy R karakterrel kezdődő rendszámot.

Sárga rendszám

A szabványostól eltérő, sárga alapszínű rendszámot kapnak a közúti közlekedési szolgáltatást végző taxik, fuvarozók.

V, Z, E, M, P

Ezek mind ideiglenes rendszámok. Az ideiglenes rendszámtáblát önjáró munkagépre, és azon járművekre kell kiadni, amelyet Magyarországon forgalomba még nem helyeztek, vagy a forgalomból végleg kivonták, vagy amelynek az állandó rendszámmal történő közlekedése bármely okból átmenetileg nem lehetséges.


P: Jármű javítási és jármű kereskedelmi tevékenység ellátásához a belföldi jármű más EGT-államba történő javítási, vagy kereskedelmi jellegű szállítása, vagy kísérlet vagy kipróbálás céljából üzemeltetett járműre P betűjelű rendszámot adnak.


Az egyedi rendszámok 100-és 400 ezer forint közötti árért kaphatók


Z: A belföldön vásárolt, illetve a belföldön forgalomba helyezett jármű kivitelére, indokolt esetben a Magyarországon már forgalomba helyezett, külföldön tartózkodó, érvényes hatósági jelzéssel nem rendelkező jármű hazaszállítására, az érvényes hatósági engedély nélkül Magyarországon tartózkodó gépjármű reexportjára, a Magyarországon elvesztett, megrongálódott, vagy érvénytelen külföldi rendszámtábla ideiglenes pótlására, a Magyarországon még forgalomba nem helyezett új gépjármű külföldre viteléhez és visszahozatalához – kiállításra vitel – Z betűjelű rendszámot kell felszerelni.


CD: Az eredetileg DT vagy CK betűjelű olyan járműre, amelynek magyar forgalmi engedélyét és rendszámtábláját az ország területének végleges elhagyása miatt beszolgáltatják, CD betűjelű rendszám kerül.


V: A tartósan belföldön üzemeltetett, ideiglenes behozatali vámeljárás alá vont járműre olyan V betűjelű ideiglenes rendszámtáblát kell kiadni, amelynek érvényessége a vámhatóság által meghatározott újrakiviteli határidőhöz igazodik. Amikor az autó elhagyja az országot, a rendszámtáblát le kell adni.


M: a forgalomba helyezésre nem kötelezett mezőgazdasági erőgépek tulajdonosa, üzembentartója igényelheti az M betűjelű rendszámtáblát.


U, X: U-val kezdődő, három betű, három számból álló rendszámot kapnak a motorok, X-szel kezdődő, szintén három betű, három számból állót az utánfutók.

Egyedi rendszámok

Akinek a rendszám is önkifejezési eszköz és nem éri be a véletlenszerűen neki kiosztott GAY-001-egyel, az sok-sok pénzért vehet magának SIKER-1, NORI-69, vagy SEX-001 feliratú rendszámot is. Az árak durván 100 és 400 ezer forint között mozognak. A hülyének is megéri.


Ütős, jópofa egyedi rendszámmal is találkozhatunk


Mi van, ha elveszett?


Az elveszett rendszám pótlása nem könnyű dolog, és logikus, hogy ezzel a lehetőséggel egyszer lehet élni. Feltéve, ha csak az egyik veszett, vagy lopták el. Ilyen helyzetben a lakhely vagy telephely szerint illetékes okmányirodánál (járási hivatalnál) lehet megrendelni a cserét. A rendszámot csak egyszeri alkalommal lehet pótoltatni elveszettként, a legközelebbi alkalommal mindenképpen új rendszámot kap az autó. A jogszabály minden rendszámfajtára érvényes, és az elveszett vagy ellopott rendszámtábla pótlásához rendőrségi engedély nem szükséges.


Szép újat lehet kérni?


Lehet. Ha megrongálódott, kifakult, megrágta a moly, akkor minden probléma nélkül lehet újat csináltatni. Lényeg, hogy azonosítható legyen a rendszám. Ilyen esetben a régit leadva, akár végtelenszer is kérhetünk új, az eredetivel megegyező tartalmú rendszámot. Ha régebbi D-típusú, matrica rendszámot akar valaki cseréltetni, arra számítson, hogy azt már csak az új, 520×110 mm-es méretben készítik el.


Két soros rendszám a Mazda3-as elején


A szabványos rendszám darabja 5500, párja 8500 forintba kerül, az ideiglenes rendszámok drágábbak, egy pár 13 ezer forintba kerül. A próbarendszám engedélyezése és a hozzá tartozó ideiglenes forgalomban tartási engedély, indítási napló kiadása 38 ezer forint.


Fólia- és “kocka” rendszám


Amennyiben indokolt, – például valamiért fokozott sérülésnek van kitéve a rendszám, vagy egyszerűen fizikailag nem fér el az autón – akkor a meglévő hagyományos rendszám helyett kérhető fólia, vagy úgynevezett B-típusú, kétsoros rendszám is. Ennek igényléséhez a közlekedési hatóság igazolása szükséges.

Zöld rendszám

Ebből július eleje óta már több is van, korábban fehér alapon zöld számos rendszámot kaptak a mezőgazdasági gépek, illetve az erdészeti kiközelítő gépek, ezek két betűből és négy számból álltak. Azonban egyes Kormányhivataloknál már igényelhető az új, a környezetkímélő autókra szánt zöld rendszám, amelyből elkészült az első próbanyomat is. Július 1-től a villany- és hibrid hajtású járművek jelölésére használható a zöld alapszínű különleges rendszámtábla. 


Zöld fóliától lesz zöld a környezetkímélő autókra szánt rendszám


A zöld rendszám lesz a feltétele a különböző kedvezmények igénybevételének, amelyeket csak a hosszabb távon – 25 km – is tisztán elektromos hajtással közlekedő járművek kaphatnak meg. Az, hogy mik ezek a kedvezmények, még senki nem tudja, de őszre állítólag kiderül.

Ha nem lett volna még elég a rendszámokból, itt további érdekességekről lehet olvasni. 

Kommentek

 • Zulu07

  Az “U” és “X” kezdetű rendszám leírása nem pontos! Személyautóra is ráteszik/rátették a kis méretű “U” betű kezdetű táblát. “X” pedig elfogyott! Helyette megkezdték az “Y” osztogatását-
  A sárga rendszámból tudtommal újat már nem állítanak ki. Max pótolnak.

 • borossi

  Azt szeretném megtudni, hogy az LPG üzemű autók kaphatnak e ZŐLD rendszámot? Ha igen örömmel veszem tudomásul,ha nem, miért? Vizsgán miért kap olyan besorolást mintha nem is üzemelne LPG vel, pedig sokkal környezet kímélőbb mintha csak benzinnel, vagy gázolajjal üzemelne. Rossz beidegződés, mert a tőrvény így írja elő, szerintem ideje lenne átgondolni.

 • fufe

  borossi –
  Valszeg azért, mert nem gáz, hanem vegyesüzemű. (Bár az enyém 2hete csak gáz. Benzinnel el sem indul. :-( )

 • mtbe

  Szóval 25 km-t kell megtenni tisztán a kedvezményekhez. Vagyis a több száz lóerős hibrid luxusautók is simán megkaphatják a rendszámot, amik csak papíron fogyasztanak keveset, valójában kétszer annyit.

  borossi,
  És épp ezért jogos, amit mondasz, a te gázos autód nem szennyezi jobban a környezetet, mint az általam leírt kocsik, nem is beszélve a dízel hibridekről.

 • diego

  RR-hez kiegészítés: RR-00-01 -től RR-49-99 -ig Büntetésvégrehajtás, RR-50-00 -től RR-99-99-ig NAV.

Nem kap új elnöki limuzint Donald Trump

Úgy tervezték, hogy a friss fejlesztésű Cadillac a beiktatással egy időben debütál, de most mégis úgy tűnik várni kell pár hónapot az elnöki szörnyeteg érkezésére.

Tom Hanks különleges guruló ajándékot kapott

Tom Hanks budapesti tartózkodása alatt több Kispolskit és világhírűvé tett, előszeretettel fotózkodott a lengyel gyártású kisautóval. Ez a szokása most érdekes fordulathoz vezetett.

Levágom a kezed, ha még egyszer autóhoz nyúlsz

Prestige Intimidator – így nevezi a Jeep Wranglerhez készített optikai átépítő csomagját a Voltron Motors. Félelmetesnek tényleg félelmetes, de hol marad a presztízs? És a jó ízlés?

Emlékeznek még erre: Geráppááá!?

Régi, emlékezetes autós reklámok után kutatva bukkantunk erre a műre. Annak idején, ha egyszer a gondolataink közé fonta magát, már lehetetlen volt onnan kitörölni.

Hétfőn kitilthatják az öreg autókat Budapestről

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten a főpolgármester; hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

GT86, az elérhető élményautó

Nem maradtak el a faceliftnél kötelező újítások, de a Toyota GT86 frissítésekor a vezetési élmény fokozására koncentrált a japán vállalat. A sportkocsi továbbra is tiszta vezetési élményt nyújt.

Nem a fáradtság okozhatta a magyar buszbalesetet

Magyar sofőrök vezették azt az autóbuszt, mely neki hajtott egy felüljàró tartóoszlopànak Olaszorszàgban.

Megszületett a Forma-1-es sztárbébi

Világra jött a Red Bull-csapatfőnök Christian Horner és az egykori Spice Girls-tag Geri Halliwell közös gyermeke.

A magyar srác, aki visszaszerezte első autójat

A nap legmeghatóbb története Attiláé, aki visszavásárolta a család egykori BMW-jét.

Ha villámgyorsan elugranál síelni, akkor ez a te autód!

Jon Olsson profi síelő megválik szeretett kompresszoros Lamborghinijétől, mert egy négyüléses autóra van szüksége.

Ma megveheted a botrányos bokszoló Bugattiját

Floyd Mayweather fehér Bugatti Veyronja új gazdát keres ma egy aukción. A híres bokszoló 2700 kilométerrel az órájában ad túl a szupersportautón.

Hihetetlen, hogy úszta meg a balesetet ez a motoros

A becsapódás után az autóba kapaszkodott, majd felül a csomagtartóra a motoros.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.