Ha ránk támad az ablakmosó koldus

Elgázolhatom? Lefújhatom gázsprével?

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.07.04. 06.00

Isztambuli túránk során Kragujevacban állta körül autónkat úgy három erőszakos koldus, hogy nem tudtunk továbbmenni. Mit tehet ilyenkor az autós?

Amikor Attilával az Isztambuli Autószalonra tartottunk, a Fiat Dobló tesztautóval nem bírtunk úgy elmenni Kragujevac mellett (bár nem esett egészen útba), hogy ne álljunk meg megnézni, mi lett az egykori Zastava gyárból. De hát erről már meséltünk és mutattunk képeket. Azt a videót viszont csak most találtuk meg, amit a szélvédőről lógó Garmin DashCam menetrögzítőnk készített egy piros lámpánál a szerb iparvárosban. Íme:

Egy kicsit vicces, de külföldön inkább félelmetes, amikor így körülállják és nem engedik tovább az utazót a helyi modern fosztogatók. Nyilván egyszerűbb lett volna keresni egy pár százforintost vagy akár egy doboz sört hátul (ha már a kért euróban nem volt nálunk apró) – de az elemi igazságérzetem nem engedte, hogy behódoljak az ilyen pofátlan zsarolásnak. Vagy minek is? Rablótámadásnak? Megkérdeztük jogi tanácsadónkat, a közlekedési ügyekre specializálódott dr. Székely ügyvédi iroda munkatársát, mi is történt velünk tulajdonképpen hivatalosan, és mit tehetünk, ha nem engednek el a zöldnél.

Zöld a lámpa, de nem mehetünk - Kragujevacban állta körül autónkat úgy három erőszakos koldus, hogy nem tudtunk továbbmenni. Mit tehet ilyenkor az autós?

Átmehetünk rajtuk? Fújhatunk rájuk könnygázt? A válasz elég lehangoló:

Kedves Tamás – a videó elég érdekes és minősítés szempontjából is elgondolkodtató.


A srácok ugye mindenképpen akadályoztak és zavartak a továbbhaladásban, sok keresnivalójuk pedig eleve nincs az úttest közepén. Jogilag, ha pénzt követelnek, az zsarolás. Ha csak szimplán nem engednek tovább az személyi szabadság megsértése.


Hogy hogyan tudsz kitérni az általad nem kért ablak mosás alól? Nekimenni nem mehetsz, a kormányt nem húzhatod rá, mert akkor már megvalósul a veszélyeztetés. A válaszom: sehogy, csendben tűrnöd kell a grátisz mosást. Ha bármit cselekszel, te húzod a rövidebbet, függetlenül attól, hogy nincs keresnivalójuk az úttesten, nem kérted a “szolgáltatást”.


Hm. Ami végül működött: bár a kragujevaci orkhorda kéretlen szolgáltató nem vette észre a végig forgó fedélzeti kamerát, amikor Attila felemelte az egyik fényképezőgépet, morgolódva elkotródtak. Úgy látszik, azt még ők is felmérték, hogy ha elfajul a dolog és nekünk megvan videón, mit csináltak, a rendőrség számára egyértelmű lesz, hogy nem csak pár nincstelen pária ártatlan kéregetésével indult a konfliktus.

Ja, egyébként amikor leadtuk a Doblót, az átvevő srác talált egy horpadást a motorháztető domborításában, eléggé fent. Pont ott, ahová egy mérges, hoppon maradt agresszív koldus ütne a lehúzójával, ha a sofőrnél történetesen nem lenne apró, vagy nem akarna adni neki csak úgy a pénzéből. Mondhatnám, hogy ezek után inkább azt tanácsolom, mindenki adja ki azt a háromszáz forintot az ablakon, ha nem akar bosszúságot, de nem mondom. Inkább azt mondom, mindenkinél legyen kamera a kocsiban, úgy tűnik, a XXI. században ez az egyetlen jogszerű fegyver az útonállók ellen, nem a számszeríj, a Winchester ismétlőpuska vagy a láncos buzogány, mint a régi szép időkben :-(

Kommentek

 • OOORIKIOOO

  Egyszer mi is így jártunk egy nem kívánt ablakmosás ám de barátom (“kicsit erősebb” kürt van az autójában :D ) a nem kívánt szélvédő karcok ellen egy jókora kürt szerenáddal kedveskedett a szomszéd utcából is odanéztek :D az meg azt se tudta hogy mit csináljon ezt kihasználva megléptünk és a szélvédő sem lett karcos :)

 • vaLacky

  A rendőröknek be kellene vinni ezeket az alakokat, ennyi. Ez zaklatás, amit ezek művelnek, sajnos Pesten is vannak ilyenek. A Fradi pályánál is ezt csinálták egy időben, erőszakosan összemázgálták az ablakot, kinézetre adtam volna nekik öt évet.

 • DTF

  Egy vicces van a videoban: magyarul beszelnek a szerbekhez. Kb mint gyozike :D

 • Kempelen

  Rengeteg európai nagyváros küzd ezzel a jelenséggel. Még a fejlett Olaszország vagy Németország is.

 • hanyistok

  Drága DTF!
  Hozzánk meg szerbül szóltak. Mi a probléma?
  Mondd, te mivel próbálkoztál volna? Ógöröggel?
  Te, Győzike…

 • vaLacky

  Ez a baj manapság, hogy még az ilyen problémákat sem lehet megoldani, nehogy valakinek az emberi jogai sérüljenek. Ott ugrál az úttest közepén, feltartja a forgalmat, balesetveszélyt okoz, esetleg az autóban kárt okoz, erőszakos, félelmet kelt, de nem lehet mit tenni, tűrni kell, nehogy már megsérüljön szegényke joga. És ha egy húsz éves lány egyedül kerül ilyen helyzetbe? A normális, becsületes, jogkövető emberek jogai hol vannak manapság? Egy határozott rendőri fellépés a megoldás.

 • Guevara

  Európai (lelkületű) ember ne menjen a balkánra.

 • Kempelen

  Ezt a hülyeséget te találtad ki Guevara?

 • MetroGoldwinMayer

  Van megoldás. Náluk nem volt kamera.

  Ránts pisztolyt, nem is kell h igazi legyen. Nem fognak reszkírozni.

 • vaLacky

  Metro, ezt nem mondod komolyan. Ezeknél nem volt kamera, de az ilyen nagy kereszteződésekben biztosan van, szerinted mit kapna az, aki egy pisztollyal kezdene hadonászni, hogy elriassza a farkascsordát? Most kezdenék tanulni a Magyar fiúk a csodálatos szerb nyelvet a fogdában :D

 • DTF

  hanyistok: ne vedd a szivedre, nem veletlenul tettem smilet a hszem vegere…

 • hova

  Európában is nagyon sok helyen előfordul. Pici apró v valami zacskós keksz v 1 sör és kész, nem kell ettől rinyálni. Kétségbeejtően viselkedtetek az autóban. Innen is látszik, hogy soha egy vasat sem adtatok egy ilyen nyomorult/?/ alaknak!

Többet keresnek majd a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozók

Sztrájk is volt a kecskeméti Mercedes gyárban, mostanra azonban sikerült megállapodnia a szakszervezetnek, így jövőre 10 százalékkal nőhet a dolgozók alapbére.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.