Exkluzív: mit akar a Lada Magyarországon?

Visszatér a Lada Magyarországra

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2015.07.02. 07.40

Európa más országait megelőzve, a magyar LADA-importőr tegnap szerződést írt alá a gyárral a márka visszatéréséről. Igazán jó árak nélkül nem fog menni.

Tegnap érkezett a hír az új LADA-importőr és az autókat gyártó AvtoVAZ közötti megállapodásról, a márka őszi visszatéréséről Magyarországra. Igyekeztünk többet megtudni a sokakat foglalkoztató LADA-sztoriról. A lényeg:

 • Az újraalakuló LADA tervezett indulása november 1.
 • kezdetben három típus jön: Kalina, Granta, 4×4 Urban (modernizált Niva), klasszikus Niva
 • árak még nincsenek, mi a Daciák árszintjét tartjuk mértékadónak
 • elérhető lesz a légkondicionáló és az ESP
 • kezdetben egy budapesti, négy fővároson kívüli szalon nyílhat
 • 2016-ban új generációs modellek érkeznek

Most pedig kicsit bővebben. Idén ősszel három típus jelenik meg, mindegyik két-három különböző felszereltséggel. A Kalina és a modernebb Granta várhatóan háromféle változatban lesz kapható. A 4×4 Urban a Niva légkondicionálóval is felszerelhető, kényelmesebb verziója, mellette jön a klasszikus Niva is, Lada 4×4 néven. Egyelőre nem lesz dízelmotor a kínálatban.

Átnevezték a Nivát Lada 4x4-re, ez a kényelmesebb kivitel belőle 4x4 Urban néven. Árát még nem tudjuk


Légkondi, automata váltó

Korábban elképzelhetetlen felszereltségi tételek jelzik, hogy a fejlesztések nélküli korszak a múlté. Az újkori LADA-modellekben elérhető lesz klímaberendezés, amit átalakítottak az európai szabványnak megfelelő hűtőközegűre. Rendelhetővé válik az automatikus sebességváltó illetve a robotizált kézi váltó. Az alapvető kényelmi extrák, a kormányrásegítés, az elektromos ablakemelő vagy a központi zár, a 10 évvel ezelőtti Kalinában is benne voltak.

Mi van a biztonsággal?

Rákérdeztünk az autók biztonságára, amin sok kínai márka hódítási kísérlete megbukott már. A Kalina és a Granta megfelel a szigorú európai ütközésbiztonsági szabványoknak, így megkapta az EU-típusbizonyítványt. Információink szerint ezekben a modellekben megtaláljuk a kötelező menetstabilizáló elektronikát. Euro NCAP-törésteszt eredményt még nem láttunk az autókról, pedig ez fontos kritérium volna.

Sokat szélesedett a Lada kínálata. A Kalina Cross kezdettől fogva kapható lesz itthon

Más a helyzet az európai gyalogosvédelmi és passzív biztonsági előírásoknak meg nem felelő Niva-leszármazottakkal. Ezekre korlátozott EU-típusbizonyítványt kapott a gyár, ami limitált számú autó forgalomba helyezését engedi.

Vesta, X-Ray: korszakváltás jövőre

2016 közepén debütálhat hazánkban az importőr nagy reménysége, a Vesta. A kompakt autó sorozatgyártása idén szeptemberben kezdődik, először azonban az orosz piacra szánt kiviteleket gyártja az üzem Togliattiban. Jelenleg a próbagyártás folyik.

Első kézből: interjú az importőr vezetőjével

Jövő év közepén jelenik meg itthon a Vesta. Elsőként a lépcsőshátú jön, de lehet belőle ferdehátú és/vagy kombi is, mint elődeiből

Jövő év közepén jelenik meg itthon a Vesta. Elsőként a lépcsőshátú jön, de lehet belőle ferdehátú és/vagy kombi is, mint elődeiből


Markó Zoltán tegnap érkezett haza Togliattiból, az importőri szerződés ünnepélyes aláírásáról. A LADA-projekt vezetőjét az M7-es autópályán értük utol, hogy a márka visszatérésével kapcsolatos tervekről kérdezzük.
 
Európában a hazai vezérképviselet az első fecske. Miért pont Magyarországgal indul a LADA visszatérésére?
 
Ormos István (a Duna Autó márkakereskedés tulajdonosa – a szerk.) stratégiailag bővíteni kívánta a Ladával a portfoliót. Szerencsés egybeesésként mi akkor jelentkeztünk be a tervvel, amikor eldőlt, hogy a gyár távlati célja visszahozni a márkát Európába. Nagyon megtisztelő, hogy mi vagyunk a gyár pilot partnere az európai újraindulásban.
 
Hány márkakereskedésben gondolkodnak?
 
Országos hálózat a terv, egyelőre egy budapesti és négy Budapesten  kívüli taggal. Lehetséges, hogy utóbbiak csak a fővárosi szalon után 2-3 hónappal nyílnak meg. Szeretnénk néhány szervizpontot is hozzátenni a hálózathoz.
 

Az új importőr a régi Ladákhoz is elérhetővé teszi a gyári alkatrészeket. Azt nem tudjuk, mennyire régiekhez. A képen a VAZ 2103-as, az Ezeröcsi

Az új importőr a régi Ladákhoz is elérhetővé teszi a gyári alkatrészeket. Azt nem tudjuk, mennyire régiekhez. A képen a VAZ 2103-as, az Ezeröcsi


Tervezik később haszonjárművek importját?
 
Tárgyaltunk erről a gyár képviselőivel, a mi célunk, hogy itthon is legyenek Lada haszonjárművek. Jelenleg azonban nincs itthon forgalmazható kis haszonjármű a palettán.
 
Erősen hasonlít a Lada és a Dacia kínálata. Mit kezdenek az átfedésekkel?
 
Ahol a padlólemez közös, ott is eltérés a mi autóinkban a Lada-motor és a Lada-formaterv. A modellfrissítésekkel, a kínálat fejlesztésével a két márka előtt különböző szegmensek nyílnak majd meg. A Vestának például nem lesz Dacia párja.
 
73 079 Lada van még itthon a KSH adatai szerint. Mit kezd az öreg ladás ügyfelekkel az új cég?
 
Érzékeljük a klubéletet és a Facebook-csoportokat. Kifejezetten szeretnénk a régi ladásokkal foglalkozni, például a gyári alkatrészeket elérhetővé tesszük a korábbi modellek tulajdonosai számára is.

Markó úr, köszönjük a beszélgetést!

2016 vége felé a LADA magyarországi kínálata bővül az X-Ray crossoverrel. Ez is egy mutatós  újkori modell, amely alapesetben elsőkerék-hajtású. Az egyelőre limuzinként látott Vesta később más karosszériával is piacra léphet, a 110-es sorozatból is volt ötajtós és kombi.

A Dacia tükrében

Egy márka visszavezetése nagyon ritkán adódó feladat. A Daciával vont párhuzam csak részben találó, bár mindkét, egykori szocialista autó a Renault-Nissan szövetséghez tartozik. A Dacia sokak számára egyet jelentet a selejtes, otthon összerakandó autóval. 2004 végén, az 1 749 000 forintos áron bevezetett Logannal a Dacia egyetlen modellel és nagyon erős ellenszélben szállt újra partra. De eltelt egy évtized, megszülettek a megfelelő termékek és a Dacia 2014-es piaci részesedése 5,4 százalék volt itthon a JATO Dynamics adatai szerint, megelőzve a FIAT, a Toyota vagy épp a Renault részarányát.

Ilyen lesz a Vesta belső tere. A gyár LADA írásmódja jelzi a korszakváltást, mint a BMW-féle MINI és a korábbi Mini esetében

Ezzel szemben a keleti blokk legjobb autójaként a Ladákat elismerés övezte. Robusztus, megbízható és jobb híján sportosan vezethető autónak számítottak, a FIAT 124 leszármazottainak minden hibájával együtt. Mert a fogyasztás, a motorzaj, a nehéz kormány, a kényelmetlen ülés és a bokatörő gázpedál már akkor is feltűnt a Samarát megelőző típusokban.

De a nosztalgiából nem élne meg a kereskedőhálózat, modern választék kell, jó árakkal. Az összegek belövéséhez a Daciák árszintjét tartjuk mértékadónak, ez akár meg is valósulhat. Az orosz fizetőeszköz sokat veszített értékéből az euróval szemben, amely valutában a magyar importőrrel elszámol a vállalat. Bár a forint is tartósan gyenge az euróhoz képest, a rubel esése növeli a magyar importőr játékterét.

Árak késő ősszel

Ennyit az elméletről. Információink szerint a vezérképviselet nem olyan összegekben gondolkodik, amik a felszereltséghez képest mondhatók vonzónak, hanem összegszerűségében impresszív áron dolgozik. Annak ellenére, hogy teljesen lekopasztott, fapados verzió forgalmazását nem tervezi.

Jövő év végén debütál itthon a tervek szerint az X-Ray tanulmányból készülő szériaautó

Konkrét árakat a várhatóan november elsejei indulás előtt kommunikál az importőr. Az összegekre egyrészt a kiszámíthatatlan árfolyammozgások hathatnak, másrészt a konkurensek esetleges áremelése Addigra a vetélytársak is mind átállítják a motorokat Euro 5-ről az Euro 6 károsanyag-kibocsátási szabványnak megfelelő verzióra, ami hatással lehet az árakra.

Kommentek

 • v_johny

  A kombi Vesta még sikeres is lehet ha Logan alá picivel be tudják árazni/akciózni…

 • ballac_86

  Örülök nekik, de nem hiszem hogy a magánvásárlók között versenyképesek lehetnek. A Dacia mögött legalább ott áll egy Renault -tudom, a Ladában is benne vannak valamennyire- de a magyar ember amíg lesz 2-3 millája autóra, hozni fogja a Passatot meg a 3-as BMW-t Németországból.

 • zoldfulu2000

  ballac: “Ladában is benne vannak valamennyire”, bánják is… Amúgy konkrétan a Logant árulják ladaként. Mondjuk a Granta mellett még az is egy űrhajó.

  De a megzuhant Rubellel talán valami árelőnyt ki lehet hozni, de a színvonal is az.

  Nem kérdés hogy egy 3 éves nyugati (beleértve japánt és koreait) autóval sokkal kevesebb gond lesz, mint ezzel újonnan.

 • Kanyaró Malvin

  Kíváncsi vagyok, milyen palettát virítottak az importőrnek, mert flottázható autó nélkül nehéz megélni itthon, magánvásárló meg kevés van és nem biztos, hogy Ladára költi a pénzét. Vidéken, idősebb emberek körében akár sikeres is lehet, ha normális a minősége, mindenesetre drukkolok nekik és örülök a Lada visszatérésének.

 • ikaroly

  Ha legalább olyan jó,tetszetős autó lesz,mint a dáciának csúfolt renault-ok,akkor sikere lesz,persze az árak fontosak lesznek!

 • Kempelen

  Bizonyíthatnak az “azokmégjókocsivoltak” hangoskodók. Itt a lehetőség.
  :-D

  Valóban kell nekik egy flottaképes autó. Én a Grantában nem látom azt, ahogy a Kalinában és a Nivában sem. Talán a Vesta, ha sikerül legyőzniük a céges vásárlók szinte borítékolható ellenérzéseit.
  Sok sikert!

 • öreg fószer

  Tetszik a Vesta. Kérdés az ára. Aki viszont dácsiát vesz, a szememben hazaáruló. Ha valamit az oláhok csinálnak, elkerülöm messziről. Nem csak a minőség, hanem a nemzeti büszkeség okán is.

 • CoIie

  A folyamatos orosz fenyegetés ellenére ladát venni? Kész öngyilkosság!

 • péloday

  Ez egy fos.

 • apu0062

  Nagyon f@sz@! (lett volna 20 évvel ezelőtt!)

 • nick2005

  Ha a Dacia névvel itthon sikeres üzletet lehetett csinálni, akkor a Ladával is biztosan lehet. Főleg annak tudatában, hogy a Dacia az elrohad, bedöglik, szétesik szavak szinonímája volt, míg a Lada a kelet Mercije volt. Ha legalább Dacia szintű és árú kocsikkal jönnek, jók lehetnek.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.