Exkluzív: mit akar a Lada Magyarországon?

Visszatér a Lada Magyarországra

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2015.07.02. 07.40

Európa más országait megelőzve, a magyar LADA-importőr tegnap szerződést írt alá a gyárral a márka visszatéréséről. Igazán jó árak nélkül nem fog menni.

Tegnap érkezett a hír az új LADA-importőr és az autókat gyártó AvtoVAZ közötti megállapodásról, a márka őszi visszatéréséről Magyarországra. Igyekeztünk többet megtudni a sokakat foglalkoztató LADA-sztoriról. A lényeg:

 • Az újraalakuló LADA tervezett indulása november 1.
 • kezdetben három típus jön: Kalina, Granta, 4×4 Urban (modernizált Niva), klasszikus Niva
 • árak még nincsenek, mi a Daciák árszintjét tartjuk mértékadónak
 • elérhető lesz a légkondicionáló és az ESP
 • kezdetben egy budapesti, négy fővároson kívüli szalon nyílhat
 • 2016-ban új generációs modellek érkeznek

Most pedig kicsit bővebben. Idén ősszel három típus jelenik meg, mindegyik két-három különböző felszereltséggel. A Kalina és a modernebb Granta várhatóan háromféle változatban lesz kapható. A 4×4 Urban a Niva légkondicionálóval is felszerelhető, kényelmesebb verziója, mellette jön a klasszikus Niva is, Lada 4×4 néven. Egyelőre nem lesz dízelmotor a kínálatban.

Átnevezték a Nivát Lada 4x4-re, ez a kényelmesebb kivitel belőle 4x4 Urban néven. Árát még nem tudjuk


Légkondi, automata váltó

Korábban elképzelhetetlen felszereltségi tételek jelzik, hogy a fejlesztések nélküli korszak a múlté. Az újkori LADA-modellekben elérhető lesz klímaberendezés, amit átalakítottak az európai szabványnak megfelelő hűtőközegűre. Rendelhetővé válik az automatikus sebességváltó illetve a robotizált kézi váltó. Az alapvető kényelmi extrák, a kormányrásegítés, az elektromos ablakemelő vagy a központi zár, a 10 évvel ezelőtti Kalinában is benne voltak.

Mi van a biztonsággal?

Rákérdeztünk az autók biztonságára, amin sok kínai márka hódítási kísérlete megbukott már. A Kalina és a Granta megfelel a szigorú európai ütközésbiztonsági szabványoknak, így megkapta az EU-típusbizonyítványt. Információink szerint ezekben a modellekben megtaláljuk a kötelező menetstabilizáló elektronikát. Euro NCAP-törésteszt eredményt még nem láttunk az autókról, pedig ez fontos kritérium volna.

Sokat szélesedett a Lada kínálata. A Kalina Cross kezdettől fogva kapható lesz itthon

Más a helyzet az európai gyalogosvédelmi és passzív biztonsági előírásoknak meg nem felelő Niva-leszármazottakkal. Ezekre korlátozott EU-típusbizonyítványt kapott a gyár, ami limitált számú autó forgalomba helyezését engedi.

Vesta, X-Ray: korszakváltás jövőre

2016 közepén debütálhat hazánkban az importőr nagy reménysége, a Vesta. A kompakt autó sorozatgyártása idén szeptemberben kezdődik, először azonban az orosz piacra szánt kiviteleket gyártja az üzem Togliattiban. Jelenleg a próbagyártás folyik.

Első kézből: interjú az importőr vezetőjével

Jövő év közepén jelenik meg itthon a Vesta. Elsőként a lépcsőshátú jön, de lehet belőle ferdehátú és/vagy kombi is, mint elődeiből

Jövő év közepén jelenik meg itthon a Vesta. Elsőként a lépcsőshátú jön, de lehet belőle ferdehátú és/vagy kombi is, mint elődeiből


Markó Zoltán tegnap érkezett haza Togliattiból, az importőri szerződés ünnepélyes aláírásáról. A LADA-projekt vezetőjét az M7-es autópályán értük utol, hogy a márka visszatérésével kapcsolatos tervekről kérdezzük.
 
Európában a hazai vezérképviselet az első fecske. Miért pont Magyarországgal indul a LADA visszatérésére?
 
Ormos István (a Duna Autó márkakereskedés tulajdonosa – a szerk.) stratégiailag bővíteni kívánta a Ladával a portfoliót. Szerencsés egybeesésként mi akkor jelentkeztünk be a tervvel, amikor eldőlt, hogy a gyár távlati célja visszahozni a márkát Európába. Nagyon megtisztelő, hogy mi vagyunk a gyár pilot partnere az európai újraindulásban.
 
Hány márkakereskedésben gondolkodnak?
 
Országos hálózat a terv, egyelőre egy budapesti és négy Budapesten  kívüli taggal. Lehetséges, hogy utóbbiak csak a fővárosi szalon után 2-3 hónappal nyílnak meg. Szeretnénk néhány szervizpontot is hozzátenni a hálózathoz.
 

Az új importőr a régi Ladákhoz is elérhetővé teszi a gyári alkatrészeket. Azt nem tudjuk, mennyire régiekhez. A képen a VAZ 2103-as, az Ezeröcsi

Az új importőr a régi Ladákhoz is elérhetővé teszi a gyári alkatrészeket. Azt nem tudjuk, mennyire régiekhez. A képen a VAZ 2103-as, az Ezeröcsi


Tervezik később haszonjárművek importját?
 
Tárgyaltunk erről a gyár képviselőivel, a mi célunk, hogy itthon is legyenek Lada haszonjárművek. Jelenleg azonban nincs itthon forgalmazható kis haszonjármű a palettán.
 
Erősen hasonlít a Lada és a Dacia kínálata. Mit kezdenek az átfedésekkel?
 
Ahol a padlólemez közös, ott is eltérés a mi autóinkban a Lada-motor és a Lada-formaterv. A modellfrissítésekkel, a kínálat fejlesztésével a két márka előtt különböző szegmensek nyílnak majd meg. A Vestának például nem lesz Dacia párja.
 
73 079 Lada van még itthon a KSH adatai szerint. Mit kezd az öreg ladás ügyfelekkel az új cég?
 
Érzékeljük a klubéletet és a Facebook-csoportokat. Kifejezetten szeretnénk a régi ladásokkal foglalkozni, például a gyári alkatrészeket elérhetővé tesszük a korábbi modellek tulajdonosai számára is.

Markó úr, köszönjük a beszélgetést!

2016 vége felé a LADA magyarországi kínálata bővül az X-Ray crossoverrel. Ez is egy mutatós  újkori modell, amely alapesetben elsőkerék-hajtású. Az egyelőre limuzinként látott Vesta később más karosszériával is piacra léphet, a 110-es sorozatból is volt ötajtós és kombi.

A Dacia tükrében

Egy márka visszavezetése nagyon ritkán adódó feladat. A Daciával vont párhuzam csak részben találó, bár mindkét, egykori szocialista autó a Renault-Nissan szövetséghez tartozik. A Dacia sokak számára egyet jelentet a selejtes, otthon összerakandó autóval. 2004 végén, az 1 749 000 forintos áron bevezetett Logannal a Dacia egyetlen modellel és nagyon erős ellenszélben szállt újra partra. De eltelt egy évtized, megszülettek a megfelelő termékek és a Dacia 2014-es piaci részesedése 5,4 százalék volt itthon a JATO Dynamics adatai szerint, megelőzve a FIAT, a Toyota vagy épp a Renault részarányát.

Ilyen lesz a Vesta belső tere. A gyár LADA írásmódja jelzi a korszakváltást, mint a BMW-féle MINI és a korábbi Mini esetében

Ezzel szemben a keleti blokk legjobb autójaként a Ladákat elismerés övezte. Robusztus, megbízható és jobb híján sportosan vezethető autónak számítottak, a FIAT 124 leszármazottainak minden hibájával együtt. Mert a fogyasztás, a motorzaj, a nehéz kormány, a kényelmetlen ülés és a bokatörő gázpedál már akkor is feltűnt a Samarát megelőző típusokban.

De a nosztalgiából nem élne meg a kereskedőhálózat, modern választék kell, jó árakkal. Az összegek belövéséhez a Daciák árszintjét tartjuk mértékadónak, ez akár meg is valósulhat. Az orosz fizetőeszköz sokat veszített értékéből az euróval szemben, amely valutában a magyar importőrrel elszámol a vállalat. Bár a forint is tartósan gyenge az euróhoz képest, a rubel esése növeli a magyar importőr játékterét.

Árak késő ősszel

Ennyit az elméletről. Információink szerint a vezérképviselet nem olyan összegekben gondolkodik, amik a felszereltséghez képest mondhatók vonzónak, hanem összegszerűségében impresszív áron dolgozik. Annak ellenére, hogy teljesen lekopasztott, fapados verzió forgalmazását nem tervezi.

Jövő év végén debütál itthon a tervek szerint az X-Ray tanulmányból készülő szériaautó

Konkrét árakat a várhatóan november elsejei indulás előtt kommunikál az importőr. Az összegekre egyrészt a kiszámíthatatlan árfolyammozgások hathatnak, másrészt a konkurensek esetleges áremelése Addigra a vetélytársak is mind átállítják a motorokat Euro 5-ről az Euro 6 károsanyag-kibocsátási szabványnak megfelelő verzióra, ami hatással lehet az árakra.

Kommentek

 • v_johny

  A kombi Vesta még sikeres is lehet ha Logan alá picivel be tudják árazni/akciózni…

 • ballac_86

  Örülök nekik, de nem hiszem hogy a magánvásárlók között versenyképesek lehetnek. A Dacia mögött legalább ott áll egy Renault -tudom, a Ladában is benne vannak valamennyire- de a magyar ember amíg lesz 2-3 millája autóra, hozni fogja a Passatot meg a 3-as BMW-t Németországból.

 • zoldfulu2000

  ballac: “Ladában is benne vannak valamennyire”, bánják is… Amúgy konkrétan a Logant árulják ladaként. Mondjuk a Granta mellett még az is egy űrhajó.

  De a megzuhant Rubellel talán valami árelőnyt ki lehet hozni, de a színvonal is az.

  Nem kérdés hogy egy 3 éves nyugati (beleértve japánt és koreait) autóval sokkal kevesebb gond lesz, mint ezzel újonnan.

 • Kanyaró Malvin

  Kíváncsi vagyok, milyen palettát virítottak az importőrnek, mert flottázható autó nélkül nehéz megélni itthon, magánvásárló meg kevés van és nem biztos, hogy Ladára költi a pénzét. Vidéken, idősebb emberek körében akár sikeres is lehet, ha normális a minősége, mindenesetre drukkolok nekik és örülök a Lada visszatérésének.

 • ikaroly

  Ha legalább olyan jó,tetszetős autó lesz,mint a dáciának csúfolt renault-ok,akkor sikere lesz,persze az árak fontosak lesznek!

 • Kempelen

  Bizonyíthatnak az “azokmégjókocsivoltak” hangoskodók. Itt a lehetőség.
  :-D

  Valóban kell nekik egy flottaképes autó. Én a Grantában nem látom azt, ahogy a Kalinában és a Nivában sem. Talán a Vesta, ha sikerül legyőzniük a céges vásárlók szinte borítékolható ellenérzéseit.
  Sok sikert!

 • öreg fószer

  Tetszik a Vesta. Kérdés az ára. Aki viszont dácsiát vesz, a szememben hazaáruló. Ha valamit az oláhok csinálnak, elkerülöm messziről. Nem csak a minőség, hanem a nemzeti büszkeség okán is.

 • CoIie

  A folyamatos orosz fenyegetés ellenére ladát venni? Kész öngyilkosság!

 • péloday

  Ez egy fos.

 • apu0062

  Nagyon f@sz@! (lett volna 20 évvel ezelőtt!)

 • nick2005

  Ha a Dacia névvel itthon sikeres üzletet lehetett csinálni, akkor a Ladával is biztosan lehet. Főleg annak tudatában, hogy a Dacia az elrohad, bedöglik, szétesik szavak szinonímája volt, míg a Lada a kelet Mercije volt. Ha legalább Dacia szintű és árú kocsikkal jönnek, jók lehetnek.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

Csak a baj van a szigorúbb fogyasztási tesztekkel

Az emissziós tesztekkel szemben támasztott követelmények szigorításának lassított ütemezését kéri az Európai Bizottságtól az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

F1: A Merci hibázott, amikor rászólt Hamiltonra

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke egy interjúban azt mondta, hogy rossz döntést hozott az alakulat, amikor a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon gyorsításra kérte Lewis Hamiltont.

Kocsisor, ami Budapesttől a Balatonig ér

Ha egymás mögé állítanánk a 15 ezer autót, akkor a kocsisor Budapest határától majdnem a Balatonig érne – márpedig idén a Ford várhatóan ennyi járművet ad el Magyarországon.

F1: Alonso nem megy a Mercedeshez

Fernando Alonso felfedezője, menedzsere, “második apja”, Flavio Briatore azt állítja, hogy a spanyol biztosan nem megy a Mercedeshez 2017-re, tiszteletben tartják a mclarenes szerződést.

Leszavazhatják a Forma-1 megvásárlását?

A Forma-1 új tulajdonosaként emlegetett Liberty Media akár még ki is hátrálhat az üzletből, csak januárban szavaznak róla, hogy végigvigyék-e a felvásárlást.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.