Lehetetlen lesz áthajtani a piros lámpán?

Új vezetőtámogató rendszerek a Continentaltól

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2015.06.23. 17.00

Nemrég a Continental tesztpályáján testközelből láttuk, milyen fejlesztésekkel készül a beszállító a jövőre. Váratlan beavatkozások jöhetnek.

Helsinki, Ottawa, Oslo: nagyjából 1,2 millió lakosú városok, amelyeket a kicsit is olvasott emberek el tudnak helyezni a térképen. Azért választottam felütésként ezeket a településeket, mert évente nagyjából ennyi ember veszíti életét a világon közlekedési balesetben. Nagyrészt a közúti közlekedésben halnak meg, bár nem mind autóbalesetben.

840 000 túlélő, évente

A súlyos balesetek 70 százalékát el lehetne kerülni az autók biztonsági felszereltségének bővítésével, vezetőtámogató rendszerekkel. A német Szövetségi Útügyi Intézet (Bundesanstalt für Strassenwesen) becsült adata a halálos balesetekre lefordítva megfelel San Francisco lakosságának – hallottam nemrég a Continental hannoveri bemutatóján, ahol a cég fejlesztéseivel és aktuális prototípusaival ismerkedtünk meg. Annyi mindent láttunk, hogy az bele sem fér egy cikkbe, így a fogyasztáscsökkentési megoldások és egyéb érdekességek maradnak későbbre.

Farönkökből készültek ezek az aranyos állatok a hotel bejáratánál. A galériában van részletkép róluk, ha valaki lekoppintaná őket saját gyermekinek

Amikor valaki érintetté válik egy közlekedési tragédiában, valószínűleg érzékenyebb lesz a meglévő eszközök használatára és autója aktív-passzív biztonsági felkészítettségére, de az autóvásárlók zöme beéri az alapáron kapott minimummal.

Metálfény vs. ABS

Kényelmi és optikai extrákat könnyebb eladni a biztonságiaknál, felárért az emberek inkább vesznek alufelnit metálfénnyel, mint mondjuk övfeszítőt överő-korlátozóval. Helyesen ismerték fel a hatóságok, hogy a biztonsági szint növelését nem érdemes a piacra bízni, ezt az államoknak kell kikényszeríteniük.

Hol, mikortól, mi kötelező?

Nem véletlenül vesztek ki az ABS nélküli autók a magyarországi kínálatból, ahogy az sem a szerencsénken múlik, hogy a legolcsóbb Dacia Loganban is alapfelszerelés a menetstabilizáló elektronika, az ESP. A rendezvényen látottak alapján íme egy körülbelüli időrend arról, mikor, milyen tétel vált vagy válik a járművek kötelező tartozékává.

2011-2012: ESP, EU-országok, Japán, Dél-Korea
2013: ráfutásos balesetekre és sávelhagyásra figyelmeztető berendezések (buszok és 8 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű teherautók), EU-tagállamok
2016: hátsó kamera, Egyesült Államok

Valószínűleg kötelezővé váló rendszerek

2016: ABS a 125 cm feletti motorkerékpárokhoz, EU
2017: ráfutásos balesetre figyelmeztetés illetve önműködő vészfékrendszer az ütközés súlyosságának mérséklésére, USA.

Forrás: Continental

Jelenleg az önműködő vészfékezés kisautókban is elérhető, például a FIAT Pandában vagy a Volkswagen Upban. Ezek a rendszerek 30-ig vagy akár 60-ig terjedő sebességtartományban működnek. Először álló autót észlelve vészfékeztek önállóan, majd az automatikus megállás kiterjedt a lassabban haladó kocsikra, amennyiben ha a vezető nem reagál a hang- és fényjelzésekre.

Visszaadja az uralmat

Ha a vezető lassít vagy gyorsít, az elektronika azonnal visszavonul. Ezt elméletben tudtam, de nagyon meglepett, amikor a Ford Focusban 55-tel becsapódva messzire röpítettem az álló autót szimuláló szivacskockát. Azért vertem telibe a Tourannak látszó akadályt, mert a vészjelek után hozzáérhettem a fékhez, ezért a rendszer nem fékezett helyettem.
 

Később ezt a szivacs-Tourant sikerült közel 60-nal letarolnom a tesztpályán az automatikus vészfékezést próbálgatva. Ha a vezető csak kicsit is gyorsít vagy lassít, az elektronika visszavonul

Ehhez a beállításhoz ragaszkodnak az autógyártók, mert a vezetőnek meg kell hagyni az esélyt, hogy kikerülje az akadályt, akár autópályán sávot váltva, amihez gázadás is kellhet. Másodszorra, amikor jobban figyeltem a lábamra, az autó tényleg megállt a szivacstömb előtt.

Az akadályok felismerésére a lézernél népszerűbb eszközé vált a radar. A radarhullámok szembe tűző napban vagy hóesésben is megbízhatóan működnek, amikor az optikai, kamera alapú rendszereknek nem sok hasznát venni (simán sötétben autózva a fényszórók kévéje elegendő fény a kameráknak). A radar “átlát” az előttünk haladó autókon, mintha a hasuk alatt kukucskálnánk előre, ami szintén előnye az optikai rendszerekkel szemben.

Súlyra és méretre sem nagyobbak meg a különböző hullámhosszú radarérzékelők egy pakli ciginél

Mégis egyre több autóban látni egy vagy két optikát, ún. mono- vagy sztereokamerát a belső tükör házában. Radarral ugyanis ellátni 200 méterre, ami a távolságtartó tempomatok működéséhez nélkülözhetetlen, de a kamerák óriási előnye, hogy nagy felbontásuk révén értelmezni lehet, mi is történik az autó előtt.

A radar nem tudja megkülönböztetni, hogy az akadály lábbal hajtós Moszkvics vagy romkocsmák félhomályában merengő, állástalan diplomás, a kamerához csatolt szoftver igen. A kamerák szükségesek a sávszélek és a közlekedési táblák azonosításához is.

Bal fent a sztereokamera sem hosszabb egy színes ceruzánál. A táblafelismerés, a sávtartás és az akadályok azonosítása nem működne nélkülök

Ezek a berendezések igen népszerűek. Idén ötmillió orr-radarérzékelőt ad el a Continental, 5 év múlva a prognózis szerint évi 15 millió darabra nő az igény. Frontkamerából az idei 5 helyett 22-23 millió találhat gazdára.    

Nem tudsz áthajtani a piroson?

A kamerák lehetséges új felhasználási területe a pirosat mutató közlekedési lámpák felismerése, összekötve automatikus fékezéssel, ami 2020-tól lehet értékelési szempont az Euro NCAP töréstesztekben. A technikai háttér megoldott, de ennek bevezetése jelenleg vitatott. Ismerve a piros helyett narancssárgát észlelő magyar autósok tömegét, lenne nagy meglepetés az automatikus vészfékezés miatt, ha megvalósul.

Minden szervező edzőcipőben volt, mert az egyik Adidas-futócipő talpát a Continental gumis üzletága fejlesztette ki

Jelentős baleseti ok az útelhagyás, amit borulás is követhet. A vezető figyelmetlenségét vagy fáradtságból fakadó hibáját kétféle módon védheti ki az autó. Az egyik az elektromos rásegítéssel megvalósítható beavatkozás a kormányzásba (részletes leírása itt), de arra is van megoldás, ha a kocsi hidraulikus kormányszervós.

Sávelhagyás Ram-pickupban

Ezt utasként próbáltuk ki egy dögnagy Ram (régebben Dodge Ram) pickupban. A fejlesztőmérnök is szereti a V8-as dögöt, amely csodás hanggal és az alapjárattól alig elszakadva mozgatta a duplafülkés pickupot. A sávelhagyás az alvázas terepjárókban, pickupokban különösen veszélyes, mert ezek borulási hajlama is magas, cserébe a kormányon keresztül nem lehet beavatkozni.
 

5,7 literes a szívó V8-as Hemi-blokk a Ram 1500-ban. Réges-régen a félgömb alakú, hemiszférikus égéstérről kapta a nevét ez a konstrukció, de már csak a neve a régi. Fékezéssel kormányozza vissza az útra az autót az elektronika

Szerencsére az autót nemcsak a kormánnyal lehet elfordítani, hanem a megfelelő kerék fékezésével is. A célzott lassítás nyomatéka a helyes irányba fordítja az autót.

A Conti Magyarországon: hat gyár, 5910 dolgozó

Hat helyen működik Continental-gyár hazánkban. A képen a veszprémi telephely, ahol fejlesztők is dolgoznak

Hat helyen működik Continental-gyár hazánkban. A képen a veszprémi telephely, ahol fejlesztők is dolgoznak


Magyarországi jelenléte jól mutatja, hogy a Continental rég nem gumigyár. A cég erős szereplő az autóipari beszállítók között, többek között a blokkolásgátlóiról és fékalkatrészeiről ismert Teves integrálásával és a kilométerórákról ismert VDO felvásárlásával vált azzá.

Hazánkban a Conti Budapesten, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácott és Veszprémben üzemeltet gyárat. A fővárosban és Veszprémben komoly fejlesztőcsapat is alkot, nagyjából 5900-an dolgoznak a cégcsoportnál. Budapesten elektronikus vezérlések, fékrendszerek, alapjárati motorleállító rendszerek és érzékelők készülnek, Makón és Vácott hűtőcsövek és üzemanyag-csövek, Veszprémben különféle jeladók (motor- és kerékfordulatszám, nyomaték, gázállás stb).

Szeged tradicionális gumiipari helyszín, 1882-ben alakult itt az Első Magyar Ruggyantagyár (a ruggyanta valószínűleg a kaucsukot kiveszett neve). Ez a tömlő- és futószalag-gyártás helyszíne, például óriási olajtároló tömlők érkezek innen. A nyíregyházi üzemet légrugók gumialkatrészei hagyják el, teherautók üléséhez, luxusautók felfüggesztéséhez és szupervonatokhoz is. Nem vagyok biztos benne, de a légrugó talán vasúton is kényelmi eszköz: a kocsiszekrény döntésével csökkenthető az utasokra ható erő kanyarokban, ami a 300-körüli tempóval zúzó vonatokban fontos szempont. Indóház-előfizetők írják meg, ha tévedek.

Nagyrészt az úton lévő, nálunk többnyire a bal első kerék fékezése segít, amit stabilizálási céllal kiegészíthet a hátsó fék használata- tudtuk meg az illetékes fejlesztőmérnöktől, aki nagy kedvvel használja a nyolchengeres monstrumot. A rabiátus beavatkozás azért jár feltűnő rántással és csilingeléssel, hogy a vezető tudatában legyen a súlyos vészhelyzetnek, amit a sávelhagyás jelent.

Elterjedő orrkamerák

Terjedőben vannak az elindulást segítő vezetőtámogató berendezések is. A hátsó radar vagy ultrahangos érzékelők hatótávolságát kibővítve az autók körülnéznek helyettünk parkolóhelyről kitolatva és fékeznek, ha érkezik egy jármű, amire nem reagál a vezető.


A 2003 utáni Toyota Corolla Versóban prizmával megvalósított orrkamera is elterjedhet. A Ford az S-Max és a Galaxy új generációjában hozott ki mosóspriccnivel ellátott orrkamrát, amely 180 fokos látószögével garázskihajtókból, parkoló autók közül könnyíti meg az elindulást.

Minden autó emblémáját letakarták a szervezők, a magyarázat szerint a technikát hordozó autó mellékes. Így is ordít róla, hogy W205-ös Mercedes C-osztály, de mások meg a parfümös üvegcséket ismerik fel címke nélkül, ami meg nekem nem mond semmit

A közeljövő újításaként a biztonsági elektronika az autópálya-lehajtókon történő felhajtásra figyelmeztetheti a vezetőt, lesz automatikus kormányzás autópályás útépítések szűkületéhez, automatikus fékezés a navigációból kiolvasható éles kanyar bevételére. A nagy szériában gyártott autók is képessé válnak továbbá a keresztirányú forgalomra reagálni. Remélem, még megérem, hogy ezek a megoldások elterjednek az új autókban és csak a barbár múlt emléke lesz az évi 1,2 millió halálos közlekedési áldozat.

Kommentek

 • Ihmmani

  A piroslámpa tiltás vajon akkor is működik, ha pl állok a lámpánál? Mert ha igen akkor egy megkülömböztető jelzését használó járművet, hogy engedek el ha letilt az eletronika, merül fel a kérdés bennem.

 • a.szorenyi

  Kitűnő kérdés! Nekem úgy tűnt, hogy ez a mozgó autókra vonatkozna, ha a vezető nem veszi észre a piros lámpát. Feltételezem, hogy amint az akadály előtti automatikus s vészfékezést és a sávban tartó megoldásokat, ezt is felülbírálhatja a vezető. Ezeket a kérdéseket mind megnyugtatóan rendezni kell, mielőtt a szériagyártása elkezdődik.

  Talán a figyelmeztetés is elég lenne, akár STOP-tábláknál vagy elsőbbségadásnál is. Kis falusi utakon kétszer is átértem, hogy az egyébként ésszel és régóta vezető sofőr nem látja meg a táblát és lassítás nélkül átrobog a főúton. Mindkétszer megúsztuk, olyan helyen történt, ahol ismeretlenként régóta jössz védett úton és nem jelzik előre a háromszöget, kitakarja fa vagy a domborzat stb. Jó lenne legalább a hangjelzés, hogy hahó, fékezni kéne, lehet, hogy meghaltok.

 • hopp

  Ez a piroslámpásdi időszerű lesz. Gyűlölöm a lámpánál már elindulni is képtelen, majd 32-vel csapató, végül a következő pirosnál bő gázt nyomva 623 négyzetméter füstöt a levegőbe eregetve átmasírozó kresz szabálykönyv csordákat.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Jeepre hajaz a Hyundai városi SUV-ja

Sejtelmes részletfotóval előlegezte meg a nyáron érkező Kona városi crossovert a Hyundai.

Filmbe illő balesetet videózott egy kamionos

Halálos iramban magaslatokat verdes az alábbi baleset, csak kár, hogy ez nem egy filmben történt.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.