Régóta szedi áldozatait ez a csapda

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.06.16. 15.00

Vajon a közteresek csak a lopóautó működtetését ismerik, vagy tesznek is valamit az autósok érdekében?

Átlagos parkolásnak indult. Tulajdonképpen minden parkolás átlagos, amíg az ember nem talál virító Mikulás-csomagot a szélvédőjén, bilincset az autója kerekén, vagy ezeknél is rosszabb esetben magát a járművet sem találja ott, ahol hagyta, mert elvitték a közteresek. Ez történt Balázzsal.

“Vizsgáztattam az egyetemen, ami után a kollégámmal beültünk ebédelni. Olyan 1,5 órára raktam le az autómat a Berzenczey utca 17. elé, de amikor visszamentünk, nem volt sehol. Egyből kiszúrtam, hogy az előttem parkoló Prius szélvédőjére csomagot tettek a közteresek, és megláttam, hogy a parkolóhely melletti fém oszlopok tele vannak ragasztgatva a hatóság bírságos papírjaival, csak meg kellett keresni az enyémet. Meglett, mint kiderült, elvontatták a kocsimat. Az indoklás: megszegtem a KRESZ 15 § (6) bekezdését, azaz Kijelölt rakodóhelyen parkoltam.”

Menetirány szerint érkezünk, autóban ülve ennyit látni a táblából. Balázs a Prius mögött állt

Balázs állítja, kimondottan figyel a táblák betartására, ráadásul a környéket is ismeri. Mit nézhetett be ennyire? Hamarosan a lombok között megtalált egy Várakozni tilos/Kijelölt rakodóhely páros táblát. Balázs elismeri, és egy pillanatig sem vitatja, hogy megsértette a KRESZ-t.

Ugyanakkor joggal felmerül pár kérdés:
 1, az autósnak kötelessége a táblák utasításainak betartása, a hatóságoknak viszont kötelességük a táblák láthatóságának biztosítása. Balázs 18 450 forintot fizetett a hibájáért, de ki a felelős a hatóság hibájáért, azért, hogy alig látható menetirány felől a tábla?
 2, ugyanott, ugyanakkor, ugyanazt a hibát követte el a Prius gazdája és Balázs, mégis egészen más büntetést mért rájuk a közterület-felügyelet. Nem azt mondjuk, hogy a Priust is el kellett volna vinni, vagy a másik autóra is inkább bírságot rakni, de azt igen, hogy azonos szabályszegésért azonos időben azonos büntetés jár. Vajon mivel magyarázzák ezt a döntést?

Tavaly is állt már a csapda

Tovább cifrázza az ügyet, ha megnézzük a parkolóhely melletti oszlopokat. Vastagon tele vannak ragasztgatva a közteresek piros értesítéseivel, azaz rendszeresen hordják el innen a lopóautóval a benőtt tábla miatt ide parkoló járműveket.

Elég egyértelmű, hogy innen autókat szállítanak el időnként

Még érdekesebbé teszi a helyszínt, ha rákattintunk a Google Mapsen a Berzenczey utcának erre a részére, az alábbi felvétel éppen egy éve készült.

Már 2014 júniusában lett volna vágni való ág, és már akkor is szállították innen a kocsikat. A már akkor kopottas útburkolati inkább parkolásra ösztönöz

Tessék mondani, tisztelt Ferencvárosi Közterület-felügyelet, ha legalább egy éve folyamatosan ide állnak az autósok szabálytalanul, és önök szállítgatják innen a kocsikat, akkor nem kellett volna már intézkedni, hogy megoldódjon a probléma? Szegény élelmiszer-üzletnek sem jó, ha nem tudnak megállni itt az áruszállói.

No de akkor miért nem intézkedtek eddig?

Tényleg kíváncsiak voltunk rá, ezért megkerestük a Főkert Zrt.-t, valamint a Ferencvárosi Önkormányzatot, és a hozzá tartozó Ferencvárosi Közterület-felügyeletet. Elsőként azt akartuk kideríteni, egyáltalán kinek kell itt gondozni a fákat?

Első blikkre azt gondolja az ember, hogy Budapest zöldterületeinek rendben tartása a Főkerthez tartozik. A fővárosi önkormányzat nonprofit cégének kommunikációs vezetője, Erdélyi Krisztina egy órán belül válaszolt e-mailben elküldött kérdéseinkre. “A szóban forgó terület nem a Főkert kezelésében van, így nem tudok bővebb tájékoztatást adni arra vonatkozóan, hogy kinek lett volna a feladata a munka elvégzése, vagy megrendelése. Talán a kerületi önkormányzatnak…”

Bizony, a megkeresésünk utáni napon a kerületi önkormányzat sajtósa elismerte illetékességüket.

“Tájékoztatom, hogy a helyszínen található jelzőtáblával kapcsolatban a Ferencvárosi Közterület-felügyelet bejelentéssel élt a hatáskörrel rendelkező Városüzemeltetési és Felújítási Iroda felé és kérte a tábla teljes láthatósága érdekében a szükséges intézkedés megtételét.”

Nagyon köszönjük, őszintén örülünk, annak kevésbé, hogy ehhez egy újságíró kellett. Az önkormányzat állítása szerint idén 6 autót vittek el a Berzenczey utca 14-17. elöl, a Google tavalyi fotói szerint 2014-ben is több kocsit.

A környező üzletek miatt alakították ki ezt a két parkolót

Mondta megkeresésünkre Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója. “Ennek a létrehozása az utca felújításával egy időben történt. A kialakított két darab parkolóhely a környező üzletek zavartalan áruellátását hivatott biztosítani. A kihelyezett KRESZ-tábla karbantartása, annak láthatóságának biztosítása nem a parkolóhelyek környezetében működő kereskedelmi egységek feladata, így a CBA-t üzemeltető vállalkozásé sem.”

Reméljük, nem érti félre senki e cikket, ezért leírjuk még egyszer: az autósnak kötelessége meggyőződni parkolása szabályosságáról, de a hatóságnak is kötelessége mindent megtenni, hogy jól láthatóak legyenek a táblák.

A faág levágása szükséges, csak hát félmegoldás, előbb-utóbb visszanő. A korrekt megoldás érdekében többfordulós levelezés zajlott köztünk és az önkormányzat között, meg hát nem is kaptunk minden kérdésre választ, ezért nem hagytuk annyiban. Nagyon röviden a lényeg.

-Vezess: Várható útburkolati jelek felfestése, ami évszaktól függően, jól láthatóan védené a CBA melletti rakodóhelyet?
-Ferencvárosi Önkormányzat: A forgalomtechnika és az irányadó forgalmi rend kialakításában a BKK Közút Zrt. rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel, az útburkolati jelek felfestése is az ő hatáskörük.
-Vezess: Értjük, hogy a BKK festi fel, no de Önök, vagy a Ferencvárosi Közterület-felügyelet jelzi a problémát a BKK-nak, kérik a felfestést? Plusz mi az oka az eltérő bírságnak a két kocsin?
-Ferencvárosi Önkormányzat: Ezzel a kérdésükkel, mivel konkrét esetet tartalmaz, kérem, hogy a Ferencvárosi Közterület-felügyelet vezetőjét keresse meg.
-Vezess: Amikor először írtuk meg ezt a kérdést, címzett volt a kerületi közterület-felügyelet. Ismét berakjuk a címzett mezőbe.

Kihez forduljon az autós, ha növényzet által takart lámpát vagy táblát lát?

“Sajnos probléma, hogy kívülről nézve nem egyszerű ez az autósoknak, ugyanis több különböző illetékeshez tartoznak a közterületek” – mondja Erdélyi Krisztina, a Főkert kommunikációs vezetője.

Hozzájuk alapvetően
  1, a kiemelt zöldterületek tartoznak, ezek nagyrészt a turisztikailag fontos területek. Néhány példa: Andrássy út, Vár, Városliget, Margit-sziget, Gellért-hegy stb.
  2, az ún. közlekedési zöld sávok tartoznak. Ezek jellemzően a BKV-járművek által használt útvonalak, amelyeken a BKK megrendelésére dolgoznak. A BKK megrendeli, hogy itt és itt egy

Szavazás

Mennyi időn belül lesz felfestve az útburkolati jel?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...
kaszálást kér egy évben, vagy két gallyazást – és pont ennyit csinál meg a Főkert.
Ezeken felül a budapesti területek nagy része a kerületekhez tartozik, de nem mind. Egy járda melletti sövény valószínűleg, de egy céghez (áruházhoz) tartozó parkoló melletti fasor akár az áruházhoz is tartozhat.

“Alapból azt tanácsolom az autósoknak, hogy a BKK-nál jelentsék be, ha út mellett táblát, lámpát takar bokor vagy faág. De van a mi oldalunkon is online bejelentő rendszer, ha az itt beérkező információ balesetveszélyes helyzetről szól, akkor 24 órán belül igyekszünk elhárítani, de max. 48 órán belül” – mondja Erdélyi Krisztina.

Az autós újságírók által alapított Ésszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület is megoldott már rengeteg zebrafelfestés és lámpa-áthangolás mellett sok hasonló problémát. Ide írjon, ha bennük bízik: ekke@googlegroups.com.

Kommentek

 • bundaska1001

  Rengeteg ilyen és hasonló hely van,csak senki nem foglalkozik vele,legalábbis kevesen veszik a fáradságot !!!

 • CoIie

  Ha én magam matatnék a tábla körül, vágnám le az ágakat, akkor tutira feljelentenének…, pl. ezen a jogcímen:

  A Btk. 184. paragrafusa szerint

 • CoIie

  tehát…: aki közlekedési útvonal, járműüzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője elleni erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával, illetve más hasonló módon a vasúti, légi, vízi vagy közúti közlekedés biztonságát veszélyezteti, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

 • Takacska

  Érdekes problémát vetnék fel. Mivel a hatóság büntet, esetleg lehetne a kötelessége észrevenni, ha a tulajdonában lévő táblák, felfestések nem látszanak. Továbbá lehetne kötelessége a probléma megoldása. Úgy gondolom, a hatóságok munkatársait a Mi (állampolgárok) adó forintjainkból fizetik. Esetleg meg is lehet szolgálni ezeket a fizetéseket. Persze előtte el kell dönteni: Ki van kiért ? ?????
  Ha nem tévedek, nem az állampolgárok vannak a hatóságokért !!!!!
  Tisztelettel: Egy Állampolgár!

 • Szöcske

  Aranytojást tojó tyúkocskát nem szokták levágni! Munkahelyet is védenek vele -lopóautó sofőr,karbantartó,-fontos,hogy minden maradjon így!

 • gic

  A közteresektől nem várható az ilyen helyzetek megoldása, nem érdekük. Be kell jelenteni a BKK-nál, ők valóban dolgoznak. Válaszolnak, felfestenek, tábláznak. Csak jó tapasztalataim vannak, párszor már írtam nekik.

 • szakacs

  Ha csak ilyen probléma lenn ebben az országban nagyon jó lenne.
  A lényeg a pénzen van. Mindenből pénzt csinálni és beszedni, mert munkahelyeket amit beígértek választáskor nem tudják betartani.
  Fejétől bűzlik a hal!

 • DTF

  Ohh, rengeteg hasonlo van. Pl. 3. Ker, florian ter, tavasz utca, otp bank elott. A vege fele, az index szekhaznal, van egy kis terulet, amit vmiert nem koveztek le es jeloltek ki parkolohelynek. Ide termeszeteen sokan allank, mivel a kutyat semzavarnak. Hat oersze h a kozteresek ott maszatolnak minden nap, kb 5-6-ot meg is tudnak buntetni.
  Multkor direkt neztem oket, gondoltam szolok nekik, de inkabb kussoltam, meg kepesek, es elovezsnek engem.
  Erthetelen miert az az efekeuk h buntesseenk, amikor alakithatnak azt a teruletet parkolohellye, es nem kene azzal foglalkozni. Elferdult a magyar tarsadalom…

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Vásárlást igazoló érvek egy friss használt Alfa Romeo tulajdonostól

A használt típusok szinte függésbe átcsapó állandó böngészése végén olyan autót vettem és úgy, amiről a legtöbb tanácsadó lebeszélne.

Tragédiát okozott egy udvarias pék

Maga elé engedte az utánfutós teherautót, amely elgázolta az egyetemre igyekvő robogós lányt.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

F1: Hamilton már nem is emlékszik Rosbergre

Lewis Hamilton végleg lezárta magában azt a fejezetet, amely a Nico Rosberg elleni, házon belüli csatájáról szólt.

F1: Kubica nem zárja ki a második debütálást

Robert Kubica egyre nyíltabban beszél arról, hogy újra megpróbálkozik a Forma-1-gyel.

Finom kis KRESZ-anomáliára bukkantunk Budapesten

Tudod mi az a három úttestű út és hogy hol van ilyen? Mutatjuk.

F1: A szabad gumiválasztást el lehet felejteni!

A Pirelli motorsportfőnöke azt mondja, kizárt, hogy teljesen a csapatokra-pilótákra bízzák, ki milyen gumit használ a versenyhétvégéken.

Csökken az üzemanyagok ára

Szerdán megáll az üzemanyagok árának emelkedése, a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz.

Ősszel jön az 1000 lóerős Mercedes hibrid!

Szeptemberben mutatja be eddigi legextrémebb autóját a Mercedes-AMG. A Project One több mint ezer lóerős lesz.

F1: Átírhatják a túl szigorú motorszabályt

A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport mai ülésén lazíthatnak egy motorszabályon, emellett a Honda hóna alá is nyúlhatnak a riválisok.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.