Tibi börtönbe megy, pedig csak 4 másodpercet vezetett

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.06.13. 05.45

Robogós az árokban, vodka a kézben, bújócska a rendőrökkel.

Tibi nem először került szembe a törvényekkel, eddig két alkalommal büntette meg a bíróság ittas vezetésért. Talán a legbutább ügyéről szól a jogi eseteket bemutató sorozatunk mai sztorija.

A mostanihoz hasonlóan napsütéses, fülledt kora délután ért haza a munkából Tibi. A kőművesként dolgozó negyvenes férfi az út túloldalán hagyta Fordját, gondolta, majd később beáll vele családi háza garázsába. Fáradt volt, lepihent, aztán este nyolc óra körül vacsorázott, ami mellé becsúszott két üveg hideg sör a hűtőből.
 
Fél órával később sétált ki a kocsijához, rutinból tolatott a kapubejáró felé.  Ezerszer megcsinálta már, de balszerencséjére akkor a Focus hátulja felől érkezett az úttest jobb szélénél egy robogós. Dávid egyenesen és szabályosan közlekedett, a lámpái is világítottak elöl is, hátul is.

Dávid az árokban, Tibi bezárkózik

Sajnos Tibi nem vette észre a közelgő kismotort, és a kocsija hátuljával belökte a fiatalembert az árokba a robogójával együtt. Fontos kiemelni, hogy a járművek ütközése ?hanghatással járt?. Dávid árokba esésekor a kőműves kiszállt a Fordjából, konstatálta a történteket, majd visszaült, és beállt a garázsba. Aztán, mintha mi sem történt volna, bezárkózott a házába.
 
Talán senkit nem lep meg, de nem telt el öt perc sem, már a kapubejáróban csöngettek a rendőrök. Először úgy tűnt, hiába, ugyanis Tibi nem engedte be őket, a felszólítás ellenére sem ment ki a házból, viszont ?ijedtségében? meghúzta a vodkás üveget. A kellő alkohol elfogyasztása után végül engedelmeskedett, és kiment az utcára.

A rendőrök egyből elővették az alkoholszondájukat, ami 1,69 mg/l-t mutatott, ezt követően vér ás vizeletvételre vitték Tibit a közeli orvosi rendelőbe. A vérminta értéke 2,69 lett, a vizeletminta eredménye pedig 3,43 gr/l.

4 másodperc alatt rengeteg hiba

Dávid kisebb zúzódásokkal megúszta az ütközést, felháborodásánál szerencsére a sérülései kisebbek lettek, az orvos szerint 8 napon belül gyógyultak.

Nem tudjuk, hogy hazai rekord-e, de a bíróság szerint Tibi a körülbelül 4 másodperces tolatással a 4 méteres útszakaszon a KRESZ alábbi pontjait szegte meg:

 – KRESZ 4. § (1) bekezdés c) pontja szerint járművet az vezethet, aki vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszesitalból származó alkohol

 -KRESZ 24. § (1) bekezdésébe szerint az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni

– KRESZ 33. § (1) bekezdése szerint járművel hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza

 – KRESZ 58. § (1) és (2) bekezdése szerint a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani, és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni. Valamint, ha a baleset személyi sérülést okozott, a balesetről a rendőrséget haladéktalanul értesíteni kell, és a lehetőségekhez képest gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről, a helyszínt pedig csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni.

A cikkben szereplő fotók illusztrációk, robogós balesetek helyszínein készültek (MTI)

Tibit végül ittas vezetés mellett segítségnyújtás elmulasztásával vádolták meg, védelmét a közlekedési ügyekre szakosodott Székely Ügyvédi Irodára bízta.

Az ittas vezetést a nyomozás során, és a bíróság előtt is beismerte azzal a kiegészítéssel, hogy a baleset után is fogyasztott alkoholt, mert megijedt. De a vodkához csak akkor nyúlt, amikor megjöttek a rendőrök. A segítségnyújtás elmulasztását pedig azzal magyarázta, hogy látta, Dávid jól van, hiszen elkezdett kivánszorogni az árokból. Szerinte a tükörből nem láthatta a robogóst. 

Vallomása szerint Dávid észrevette, hogy felé tolat a Ford, ezért fékezett, és a baleset előtti pillanatban éppen meg is tudott állni, de mindhiába. A baleset után látta, hogy a vádlott egy röpke pillanatra ugyan kiszállt a kocsijából, de aztán vissza is ült, és beállt a garázsba.

Megdöbbentő dolgokat mondott a pszichológus

A vérvételt végző orvos a vádlottat a klinikai tünetek alapján közepes fokú ittasnak észlelte, később az ügyben kirendelt igazságügyi orvos szakértői is ezt állapította meg. A szakvélemény szerint a baleset idején 1,9-2,05 ezrelék körüli véralkohol koncentráció állhatott fenn. A szakértő a véleményében figyelembe vette azt, hogy a vádlott vallomása szerint a baleset után ismét alkoholt ivott.

Mivel Tibi már harmadszor vezetett ittasan, a nyomozás során a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazságügyi pszichológusát is kirendelték hozzá. A szakértő megállapította, hogy a férfi nem rendelkezik azokkal az egyéni pszichológiai jellemzőkkel, amelyek szükségesek a biztonságos járművezetéshez, a közlekedési helyzetekhez való alkalmazkodáshoz, a járművezetőre vonatkozó szabályok tudatos betartásához.

Kimondta: autó vezetésére sem személyiségtulajdonságai, sem képességszintje miatt nem alkalmas.

Éppen felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt állt

Ítélete meghozatala előtt a bíróság súlyosító körülményként értékelte a bűnhalmazatot, a vádlott ittasságának fokát, az ittas vezetés elkövetésének országos és helyi elszaporodottságát, valamint azt, hogy volt már büntetve. Sőt, büntetése alapja mindkétszer ugyanaz, az ittas vezetés volt.

A cikkben szereplő fotók illusztrációk, robogós balesetek helyszínein készültek

Szintén súlyosító körülmény volt a többszörös, súlyos, és durva KRESZ-szabályszegés. Az eljárás során kiderült, hogy a baleset idején Tibi bizony el volt tiltva a járművezetéstől, és az is, hogy a szabályszegések felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt történtek.

Az enyhítő körülmények egyetlen szóval összefoglalhatók: beismerés.

Ezek után csak letöltendő jöhet?

Ítélete indoklásában a bíróság közölte: a vádlott esetén a büntetés célja csak akkor érhető el, ha a szabadságvesztést végrehajtják, figyelemmel a baleset körülményeire, Tibi előéletére, valamint arra, hogy esetében a szabadságvesztés büntetés nem függeszthető fel. Ennek egyértelmű oka, hogy ezen már túl volt a vádlott, mégsem használt.

Mindezekre figyelemmel a bíróság a vádlottat halmazati büntetésül egy év és 10 hónap börtönre, egy év közügyektől eltiltásra ítélte. Plusz örökre elvették a jogosítványát.
 

Kommentek

 • maria222

  “Plusz örökre elvették a jogosítványát.” Nagyon egyetértek az ítélettel!

 • vizesszaki

  Magyarországon hány embertől lehetne elvenni a jogosítványt, mert sem képességei, sem mentális jellemzői alján nem alkalmas a közúti forgalomban való részvételre? A visszaeső alkoholfogyasztók csak az egyik szelete ennek. Azt még senki sem vizsgálta, hogy például a ” nagyonmenő” műterepjárós idióták mennyire alkalmasak a közlekedésben résztvenni.

 • myself

  ha valaki alkoholista, inkább menjen el egy elvonókúrára.

  ne a sitten kelljen leszoknia a piáról.

 • hova

  vizesszaki- itt most tények vannak felsorolva:felfüggesztés hatály alatt, ittasan, szabálytalanul, nem segített, bezárkózott, esetleg ráívott / ez a védekezés egyik jellemzője /- szóval minden disznóságot megcsinált, kivéve, hogy meg is verte az árokban heverő motorost. Aki nem képes felfogni, hogy ff. börtönbüntetés hatály a alatt piszkosul vigyázni kell minden lépésre, az nem képes összefogott, egészséges gondolkodásra. A jogosítvány elvétel rendben,a másfél év jobban “illene”.

 • hova

  Bocs: 2.5 évre gondoltam.

 • vizesszaki

  Jozscsi! Amit leírtál tény, sajnos Magyarországon. Az ugye egységes, ahogyan az AETR szabályozza a szükséges képesítést ( meg egyebeket is), csak az a nem mindegy hogy az előírt utó- vagy megújító képzés költségeiből mennyit fizet a munkaadó. Meg az sem mindegy, hogy a különböző pénzbehajtással foglalkozó hatóságnak nevezett maffiózók mennyit vegzálják a sofőröket. Nos elmondhatom, jó helyen vagyok. A kötelező tanfolyamot ( évente egy nap vagy öt éven belül egy öt napos) azt a főnököm fizeti, a közúti ellenörzések, mint a fehér holló, még sincsenek a Magyarországihoz hasonlatos kaotikus állapotok a közúti árufuvarozásban. Az is igaz, hogy bár alkalmazzák az AETR- nagyon nem lihegik túl. Ha délben nem állsz ki, mert nincs parkoló, a rendőr nem foglalkozik vele. Amúgy tényleg nincs parkoló, a benzinkutak jó része meg alkalmatlan, hogy megállj. Itt megengedett az alkoholfogyasztás, a balesetek okai között mégsem az alkohol szerepel az első helyen. Nem a jogosítvány bevonás a visszatartó erő, hanem a biztosítás. Ittasan balesetet okozni, annyi mint egy életre eladósodni, mert a biztosító nem fizet. Még akkor sem, ha nem te vagy a vétkes.

 • demagóg

  Reálisnak tűnik sz ítélet.

Kompakt terepkupé a Mitsubishitől

Kompakt szabadidőjárművel erősíti kínálatát a Mitsubishi. Az ASX mellé, nem helyette érkezik a divatcentrikus crossover.

Kitakarította az autóját, azonnal milliomos lett

Autója takarítása közben talált meg egy rég elveszett lottószelvényt, és lett egy csapásra milliomos egy nagypapa a kelet-ausztráliai Newcastle-ben.

F1: Hamilton a Merci szépségére épít

Lewis Hamilton szerint a Mercedes 2017-es Forma-1-es autója mindenki másénál jobban néz ki, ezért a bajnokságban is az élen lehet a helye.

Két percig küzdött a tankolással a srác egy hazai önkiszolgáló benzinkúton

A fiatal srác nem tudott megbirkózni a tankolás feladatával, és mivel önkiszolgáló kút szerepel a felvételen, így a személyzet segítségére sem számíthatott. Kétpercnyi elkeseredett küzdelem után feladta a harcot, és tankolatlanul távozott.

Elkormányoz, ha veszélyt szimatol a Volvo új szabadidőjárműve

Folytatja biztonságtechnológiai offenzíváját a Volvo. A hamarosan színre lépő XC60 fedélzetén olyan ütközésmegelőző rendszer működik, amely kikerüli az akadályt.

Tudod, mi az a lekaparható rész a jogsi hátulján?

Mindenki tudja, hogy a jogosítványán van egy kaparós sorsjegy rubrika, de azt csak nagyon kevesen, hogy ez pontosan mit is takar. Most képbe hozunk.

Alonso: Ilyen kezdés után nehéz mit mondani

Fernando Alonso a műszaki hibákat hozó első tesztnap után nem tudott sok jót mondani a McLaren-Hondáról. A lehető leggyorsabb javítást kéri a csapattól.

Rendőri felvezetést kapott Budapesten egy terhes hölgy és az apuka

A felvétel nem friss, ettől függetlenül le a kalappal a rendőrök előtt.

Háromhengeres szedán a BMW-től

Megkezdte legkisebb limuzinjának forgalmazását a BMW. A lépcsőshátú 1-es Kínában készül, és sajnos csak ott kapható.

Peugeot Instinct: Tanulékony kombikupé

Elektromosnak sejtettük, és részben az is: a Peugeot tanulékony kombikupéja konnektoros hibrid hajtásláncot kapott több mint 300 lóerővel.

Eladó a BMW, amiben Tupacot lelőtték

A híres és hírhedt énekest, Tupac Shakurt 1996-ban lőtték le, amikor épp egy Las Vegasban lévő koncertre tartott. A BMW, amiben a halálos lövések érték, most eladó.

F1: A Mercedes tarolt az első tesztnapon

Az első Forma-1-es előszezoni tesztnapon a Mercedes a legtöbb és leggyorsabb kört is elkönyvelhette. A Ferrari is tisztességgel dolgozott, a McLarennél viszont nem festenek jól a dolgok.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.