Így lop a magyar: csapatban, szervezetten

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.05.14. 05.41

Volt biztonsági őr is, ő előre köszönt a tolvajoknak.

Lackó és két munkatársa alvállalkozóként dolgozott egy határszéli városunk társasházi építkezésén. Feltűnt számára, hogy a munkagépeket éjszakára nem zárják be, még a kulcsokat is bennük hagyják. Ezen kívül minden a megszokott: a meló végeztével a brigádok elmennek, a telepen kizárólag az éjjeli őr vigyáz a gépekre, szerszámokra.

Tavasszal a kollégáival úgy döntöttek, hogy elcsenik az egyik betonszállítót, és jó pénzért eladják. Mivel hosszú hónapok óta a hatalmas építkezésen dolgoztak, pontosan ismerték a gépek állapotát, így célirányosan mentek vissza a kiszemelt, olyan 6,5 milliót érő járműért kora este – így indul a bíróságon végződő ügyeket bemutató sorozatunk következő sztorija.

A lopás estéjén a biztonsági őr előre köszönt nekik, hiszen ismerték egymást napközbenről. Éppen ezt használta ki a kis csapat, amelynek egyik tagja, Zsolti közölte, szervizelésre el kell vinniük a gépet. Ezt olyan hitelesen adta elő, hogy szó nélkül nyitotta ki az éjjeli őr a kaput, fel sem merült benne, hogy ott és akkor lopnak a munkások.  

Lackó, és harmadik munkatársuk, Péter rögvest beültek a járgányba, beindították, majd kicsit rutintalanul, komótosan elindultak Péterék két faluval arrébb lévő portája felé.

Lopás után lopás

Másnap reggel a hiányzó munkagép rögtön feltűnt, a melót kiadó cég kisfőnöke idegesen feljelentést tett a rendőrségen. Eközben a méretes betonkeverőt elnyelte a Péterék udvarának hátsó részén álló szín.

Az értékesítéshez szükséges hamis okmányok beszerzését Lackó vállalta, egy barátja személyes adatait felhasználva végül elkészíttette a papírokat. Akár maga is megcsinálhatta volna, ugyanis korábban büntették már közokirat-hamisításért.

Hogy tutira menjenek, az első terv szerint Szlovákiában akarták eladni a gépet, ahol egy korábbi munkájának köszönhetően megfelelő kapcsolatokkal rendelkezett Lackó.

Igényes csapat lévén nekiálltak rendbe rakni a betonszállítót. A kisebb hibákat maguk megjavították, az ehhez szükséges alkatrészeket Péter és Zsolti szerezték be, persze nem egy autós boltból. Tudtak egy másik építkezésről a szomszédos városból, ahová egy éjszaka beszöktek, és az ottani betonkeverőből kiszerelték, ami kellett nekik. Sőt, kb. 120 liternyi gázolajat is kiloptak belőle.

A későbbi ítélet szempontjából fontos, hogy ebben a lopásban is benne voltak mindhárman, az alkatrészek beszerelését is közösen végezték. A nyomozás során a szakértő megállapította, hogy a pluszban lopott alkatrészek értéke 320-350 ezer forint között volt.

Okirat-hamisítás után alvázszám-átütés

A betonkeverő alvázszámának átütését Zsolti csinálta, az eredeti számsort kiköszörülte, és egy ugyanolyan, ámde Ausztriában üzembe helyezett munkagép számkombinációját ütötte be. Ez is a későbbi nyomozás során derült ki.

Ilyen volt, de ez illusztráció

A tökéletes klónozáshoz szükség volt még hamis adattáblára, amin a gép pontos típusa, gyártási éve, és az immár manipulált alvázszáma szerepelt. Ezt is Zsolti csinálta Lackó jelenlétében, mint idővel kiderült, igen gyengusra sikerült a végeredmény, de végül nem ezen bukott le a banda.

Hanem azon, hogy az eredeti tervtől eltérően a szlovák netes hirdetőoldal mellett egy magyar portálra is felrakták az eladó “osztrák” betonkeverőt – amit a rendőrök is figyeltek.

Törvénysértő eladó, törvénysértő vevő

Rövid időn belül több jelentkező is akadt a remek árnak köszönhetően, amiből még engedtek is a tolvajok. Végül 5 millió alatt kelt el a jármű, eladóként Lackó szerepelt a szerződésen. A vevő egy magyar építőipari cég volt, tapasztalt ügyvezetője abszolút képben volt a piaci árakkal, így azzal is, hogy jóval a valós értéke alatt hirdették Lackóék a járművet. Ebből, és az eladás egyéb körülményiből tudta, hogy a betonkeverő bűncselekményből származik, mégis megvette.

Piaci ár ide, vagy oda, az így is szép summát a három férfi felosztotta egymás között, de hogy pontosan kinek mennyi jutott, az a nyomozás során nem derült ki.

A vevő nem sokáig örülhetett a jóval ár alatt megvett járműnek, mert az észnél lévő rendőrség hamar a nyomára jutott, és lefoglalta. Nem csak neki tűnt fel ugyanis a különösen olcsó, külföldinek mondott portéka, a nyomozók is kiszúrták a hirdetést. Talán ha csak szlovák oldalon hirdették volna az osztráknak hazudott gépet…

Egymásra kenték az ügyet

A védelmével a Székely Ügyvédi Irodát megbízó Lackó a nyomozás során részbeni beismerő vallomást tett, és Zsolti is hasonlóan nyilatkozott.  Mindketten elismerték a lopásban való részvételt, ámde igyekeztek a másikra hárítani a felelősséget. Lackó ezen felül tagadta, hogy tudott róla, az alkatrészek is illegális úton jutottak a csapat birtokába.

Velük ellentétben Péter a saját bűnösségére is kiterjedő, részletes beismerő vallomást tett.

A bírósági szakban tovább bővült a vádlottak köre, az egykori három barát mellet az ügyészség orgazdaság bűntettével megvádolta a cégvezető vásárlót is. Ő elismerte, hogy valami gyanús volt az adásvétel során, furcsállta, hogy a gép egy falusi színben állt, a vételárat is kevésnek tartotta az értékéhez képest. Ahogyan elismerte, ezekből arra következtetett, hogy nem legális úton beszerzett munkagépet vásárol.

Három tolvaj, négy elítélt

Az eljárás során a fenti négy szereplőn felül természetesen meghallgatta a rendőrség és a bíróság is a gép eredeti tulajdonosát, az átvert éjjeli őrt, és a kannibalizált másik betonkverő tulajdonosát.

Végül a bíróság bűnösnek mondta ki mind a négy vádlottat.

Elsőrendű vádlottként Lackó bűnös lopásban társtettesként, valamint egyedi azonosító jel meghamisításában, ezért őt 2 év 6 hónap végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Másodrendű vádlottként Zsolti bűnös lopásban társtettesként, és felbujtóként, valamint egyedi azonosító jel meghamisításában társtettesként, ezért őt 2 év végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Harmadrendű vádlottként Péter bűnös lopásban társtettesként, valamint egyedi azonosító jel meghamisításában társtettesként, ezért őt a bíróság 1 év 8 hónap végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság.
 
Negyedrendű vádlott bűnös orgazdaságban, ezért őt a bíróság 10 hónap szabadságvesztésre ítélte, de ennek végrehajtását próbaidőre felfüggesztette, ezen felül pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

Az ellopott betonszállítót az eljárás végén visszakapta az eredeti tulajdonosa.

Átszámoltuk a rendőrség autólopásos listáját, és egészen más top10 jött ki. Itt a sorrend arról, hogy valójában mit szeretnek a tolvajoknézze meg, hogy az ön családjának az autója mennyire van veszélyben!

Kommentek

 • tgu.ts

  Ez egy betonszállító gépjármű és nem betonkeverő!
  Mondjuk ennyit egy autósportálnak tudnia illene.
  ” így lop a magyar ”
  Szerencsére!
  Mások fejszével, kapával, vascsövekkel agyonverték volna az éjjeli őrt, a telepet őrző kutyát meg megették volna. Azokhoz képest ezek egy gentlemanek voltak.

 • Chewbacca

  magyar vagyok, és nem lopok

 • holvagyok

  Mint a cikkből kiderül, rendőrségünk is a helyzet magaslatán áll, még olyan apróság sem tűnt fel nekik, hogy az őr ismerte az elkövetőket.

 • zoltan970

  Micsoda géniuszok vannak a magyar rendőrség kötelékében !!!! Mivel a biztonsági őr gyakorlatilag név szerint ismerte a 3 pasit, az lett volna a minimum, hogy mire kihűl a kocsi motorja a rendőrség már ott van a kert végében. Nem kellene nagy dobra verni, hogy bár a tettesek ismertek voltak; volt rá idejük, hogy kipofozzák a gépet egy újabb lopással, hamis papírokat is tudtak szerezni, feltették a netre a lopott kocsit és még eladni is volt idejük.
  Persze ha tőlem, vagy az ismerőseimtől lopnak el valamit annak mindig az a vége, hogy: Határozat nyomozás felfüggesztéséről ….. mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható !!!

 • PROVOCATOR

  És mi lett a markoló géppel, mert az írás szerint azt is ellopták?

 • kocogok

  Kishazánkban csapatosan Orbánék, a fideszesek lopnak!

 • hova

  Egészen hétköznapi történet. Ügyeskedő emberkék morzsákat csipegetnek és elbuknak-jogos minden bt.tétel. De valóban nem értem, hogy Józsi bácsi, a telepőr miért nem sivalkodott, hogy nálam és ekkor meg ekkor vitte ki ez meg ez!! Lehet, nem kérdezte senki és érezte a “bűnét”, azért nem jelentkezett? Azért ez az egész “elsülhetett volna” a tettesek szempontjából jól is- a többség nagyon is jól sikeról- sajnos!! Csak megjegyzem:pár hete ítéltek el egy embert FÉL KÖBMÉTER falopásért kapott 6 hónap letöltendőt- a HÁROMCSAPÁS jegyében. Ez a bcs. azért még istenes: nem húztak álarcot, nem vertek agyon senkit- szóval ennek is örülni kell manapság!!

 • demagóg

  “Így lop a magyar” azt jelenti, hogy a cikkben az összes magyar lopás szokásairól szó lesz.
  De nem volt szó, csak egyes magyar állampolgárságú személyek lopási szokásairól.
  Vagyis a cím nylevtanilag helytelen.

 • Pocopeli

  Mi ebben a különleges a kormány i csapatban lopja el a magyar emberek vagyonát és pénzét magának és a haveroknak.

 • kovachtamas

  Az egy dolog, hogy az éjjeliőr nem szólt……az meg egy másik hogy nem is tartottak a “megszólalásától” ami azt jelent hogy még egy hunyó….

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

F1: Mégsem lesz éjszakai futam Szocsiban

Az Orosz Nagydíj szervezői meggondolták magukat, Szocsiban nem szeretnének villanyfényes Forma-1-es versenyt.

Meglépett az autóval a kisfiú, kecskét is vitt magával

Ennek a fiúnak az apja szerint a vezetést nem lehet elég korán elkezdeni. A csomagtartóban utazó kecske ennek tükrében már nem is olyan meglepő.

F1: A Red Bullnál röhögnek az FIA-n

A Red Bullnál komolytalannak tartják a Nemzetközi Automobil Szövetség állítását, miszerint a Mercedes-, a Ferrari- és a Renault-motor háromtized másodpercen belülre került idén.

Ezt a BMW reklámot betiltották Angliában

Az angolok szerint veszélyes közúti huligánkodásra buzdít a BMW plakátja, ezért gyorsan be is tiltották.

F1: Bejelentették a Sauber Honda-szerződését

A Forma-1-es Orosz Nagydíj délelőttjén hivatalosan is bejelentették, hogy 2018-tól a Sauber-csapat is a Honda erőforrásaival.

F1: A McLaren Mercedes-motorra vált jövőre?

Érdekes sztorit dobott be az egykori csapattulajdonos Eddie Jordan, de a McLaren gyorsan cáfolt.

Ismét csökkent az üzemanyagok ára

A benzin literenkénti árát 4 forinttal, a gázolajét pedig 3 forinttal csökkentette a Mol.

Csúcskivitel belépőmotorral: jön a Mazda CX-3 GT Sport

Bizarr termékfilozófiát követ a Mazda: a CX-3 crossover nyáron debütáló új csúcskiadása nem a legerősebb motort kapja meg.

Hihetetlen balesetet úszott meg egy kamionos

Nehéz napja volt annak az őrangyalnak, aki erre a kamionosra vigyázott. Az utolsó pillanatban állt meg a szerelvény a szakadék felett.

Használt autó: melyik a legjobb üzleti limuzin?

Erősek, mint egy dízelmozdony, pallérozott a modoruk, keveset fogyasztanak és jutányosan az áruk. Melyik használt német üzleti limuzint válasszuk?

F1: Alonso oda megy, ahol nyerhet

Fernando Alonso egyértelmű üzenetet küldött a McLaren-Hondának, ha csak nem történik valami csoda, távozni fog, ugyanis olyan csapatnál akar vezetni, ahol lehetősége van a győzelemre.

Könnyfakasztó vadászautó Lada Niva helyett

Csupán három darab ilyen Aston Martin V8 vadászkombi készült az angliai gyárban, most pedig eladó az egyik legjobb kondícióban lévő példány.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.