Így lop a magyar: csapatban, szervezetten

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.05.14. 05.41

Volt biztonsági őr is, ő előre köszönt a tolvajoknak.

Lackó és két munkatársa alvállalkozóként dolgozott egy határszéli városunk társasházi építkezésén. Feltűnt számára, hogy a munkagépeket éjszakára nem zárják be, még a kulcsokat is bennük hagyják. Ezen kívül minden a megszokott: a meló végeztével a brigádok elmennek, a telepen kizárólag az éjjeli őr vigyáz a gépekre, szerszámokra.

Tavasszal a kollégáival úgy döntöttek, hogy elcsenik az egyik betonszállítót, és jó pénzért eladják. Mivel hosszú hónapok óta a hatalmas építkezésen dolgoztak, pontosan ismerték a gépek állapotát, így célirányosan mentek vissza a kiszemelt, olyan 6,5 milliót érő járműért kora este – így indul a bíróságon végződő ügyeket bemutató sorozatunk következő sztorija.

A lopás estéjén a biztonsági őr előre köszönt nekik, hiszen ismerték egymást napközbenről. Éppen ezt használta ki a kis csapat, amelynek egyik tagja, Zsolti közölte, szervizelésre el kell vinniük a gépet. Ezt olyan hitelesen adta elő, hogy szó nélkül nyitotta ki az éjjeli őr a kaput, fel sem merült benne, hogy ott és akkor lopnak a munkások.  

Lackó, és harmadik munkatársuk, Péter rögvest beültek a járgányba, beindították, majd kicsit rutintalanul, komótosan elindultak Péterék két faluval arrébb lévő portája felé.

Lopás után lopás

Másnap reggel a hiányzó munkagép rögtön feltűnt, a melót kiadó cég kisfőnöke idegesen feljelentést tett a rendőrségen. Eközben a méretes betonkeverőt elnyelte a Péterék udvarának hátsó részén álló szín.

Az értékesítéshez szükséges hamis okmányok beszerzését Lackó vállalta, egy barátja személyes adatait felhasználva végül elkészíttette a papírokat. Akár maga is megcsinálhatta volna, ugyanis korábban büntették már közokirat-hamisításért.

Hogy tutira menjenek, az első terv szerint Szlovákiában akarták eladni a gépet, ahol egy korábbi munkájának köszönhetően megfelelő kapcsolatokkal rendelkezett Lackó.

Igényes csapat lévén nekiálltak rendbe rakni a betonszállítót. A kisebb hibákat maguk megjavították, az ehhez szükséges alkatrészeket Péter és Zsolti szerezték be, persze nem egy autós boltból. Tudtak egy másik építkezésről a szomszédos városból, ahová egy éjszaka beszöktek, és az ottani betonkeverőből kiszerelték, ami kellett nekik. Sőt, kb. 120 liternyi gázolajat is kiloptak belőle.

A későbbi ítélet szempontjából fontos, hogy ebben a lopásban is benne voltak mindhárman, az alkatrészek beszerelését is közösen végezték. A nyomozás során a szakértő megállapította, hogy a pluszban lopott alkatrészek értéke 320-350 ezer forint között volt.

Okirat-hamisítás után alvázszám-átütés

A betonkeverő alvázszámának átütését Zsolti csinálta, az eredeti számsort kiköszörülte, és egy ugyanolyan, ámde Ausztriában üzembe helyezett munkagép számkombinációját ütötte be. Ez is a későbbi nyomozás során derült ki.

Ilyen volt, de ez illusztráció

A tökéletes klónozáshoz szükség volt még hamis adattáblára, amin a gép pontos típusa, gyártási éve, és az immár manipulált alvázszáma szerepelt. Ezt is Zsolti csinálta Lackó jelenlétében, mint idővel kiderült, igen gyengusra sikerült a végeredmény, de végül nem ezen bukott le a banda.

Hanem azon, hogy az eredeti tervtől eltérően a szlovák netes hirdetőoldal mellett egy magyar portálra is felrakták az eladó “osztrák” betonkeverőt – amit a rendőrök is figyeltek.

Törvénysértő eladó, törvénysértő vevő

Rövid időn belül több jelentkező is akadt a remek árnak köszönhetően, amiből még engedtek is a tolvajok. Végül 5 millió alatt kelt el a jármű, eladóként Lackó szerepelt a szerződésen. A vevő egy magyar építőipari cég volt, tapasztalt ügyvezetője abszolút képben volt a piaci árakkal, így azzal is, hogy jóval a valós értéke alatt hirdették Lackóék a járművet. Ebből, és az eladás egyéb körülményiből tudta, hogy a betonkeverő bűncselekményből származik, mégis megvette.

Piaci ár ide, vagy oda, az így is szép summát a három férfi felosztotta egymás között, de hogy pontosan kinek mennyi jutott, az a nyomozás során nem derült ki.

A vevő nem sokáig örülhetett a jóval ár alatt megvett járműnek, mert az észnél lévő rendőrség hamar a nyomára jutott, és lefoglalta. Nem csak neki tűnt fel ugyanis a különösen olcsó, külföldinek mondott portéka, a nyomozók is kiszúrták a hirdetést. Talán ha csak szlovák oldalon hirdették volna az osztráknak hazudott gépet…

Egymásra kenték az ügyet

A védelmével a Székely Ügyvédi Irodát megbízó Lackó a nyomozás során részbeni beismerő vallomást tett, és Zsolti is hasonlóan nyilatkozott.  Mindketten elismerték a lopásban való részvételt, ámde igyekeztek a másikra hárítani a felelősséget. Lackó ezen felül tagadta, hogy tudott róla, az alkatrészek is illegális úton jutottak a csapat birtokába.

Velük ellentétben Péter a saját bűnösségére is kiterjedő, részletes beismerő vallomást tett.

A bírósági szakban tovább bővült a vádlottak köre, az egykori három barát mellet az ügyészség orgazdaság bűntettével megvádolta a cégvezető vásárlót is. Ő elismerte, hogy valami gyanús volt az adásvétel során, furcsállta, hogy a gép egy falusi színben állt, a vételárat is kevésnek tartotta az értékéhez képest. Ahogyan elismerte, ezekből arra következtetett, hogy nem legális úton beszerzett munkagépet vásárol.

Három tolvaj, négy elítélt

Az eljárás során a fenti négy szereplőn felül természetesen meghallgatta a rendőrség és a bíróság is a gép eredeti tulajdonosát, az átvert éjjeli őrt, és a kannibalizált másik betonkverő tulajdonosát.

Végül a bíróság bűnösnek mondta ki mind a négy vádlottat.

Elsőrendű vádlottként Lackó bűnös lopásban társtettesként, valamint egyedi azonosító jel meghamisításában, ezért őt 2 év 6 hónap végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Másodrendű vádlottként Zsolti bűnös lopásban társtettesként, és felbujtóként, valamint egyedi azonosító jel meghamisításában társtettesként, ezért őt 2 év végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Harmadrendű vádlottként Péter bűnös lopásban társtettesként, valamint egyedi azonosító jel meghamisításában társtettesként, ezért őt a bíróság 1 év 8 hónap végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság.
 
Negyedrendű vádlott bűnös orgazdaságban, ezért őt a bíróság 10 hónap szabadságvesztésre ítélte, de ennek végrehajtását próbaidőre felfüggesztette, ezen felül pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

Az ellopott betonszállítót az eljárás végén visszakapta az eredeti tulajdonosa.

Átszámoltuk a rendőrség autólopásos listáját, és egészen más top10 jött ki. Itt a sorrend arról, hogy valójában mit szeretnek a tolvajoknézze meg, hogy az ön családjának az autója mennyire van veszélyben!

Kommentek

 • tgu.ts

  Ez egy betonszállító gépjármű és nem betonkeverő!
  Mondjuk ennyit egy autósportálnak tudnia illene.
  ” így lop a magyar ”
  Szerencsére!
  Mások fejszével, kapával, vascsövekkel agyonverték volna az éjjeli őrt, a telepet őrző kutyát meg megették volna. Azokhoz képest ezek egy gentlemanek voltak.

 • Chewbacca

  magyar vagyok, és nem lopok

 • holvagyok

  Mint a cikkből kiderül, rendőrségünk is a helyzet magaslatán áll, még olyan apróság sem tűnt fel nekik, hogy az őr ismerte az elkövetőket.

 • zoltan970

  Micsoda géniuszok vannak a magyar rendőrség kötelékében !!!! Mivel a biztonsági őr gyakorlatilag név szerint ismerte a 3 pasit, az lett volna a minimum, hogy mire kihűl a kocsi motorja a rendőrség már ott van a kert végében. Nem kellene nagy dobra verni, hogy bár a tettesek ismertek voltak; volt rá idejük, hogy kipofozzák a gépet egy újabb lopással, hamis papírokat is tudtak szerezni, feltették a netre a lopott kocsit és még eladni is volt idejük.
  Persze ha tőlem, vagy az ismerőseimtől lopnak el valamit annak mindig az a vége, hogy: Határozat nyomozás felfüggesztéséről ….. mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható !!!

 • PROVOCATOR

  És mi lett a markoló géppel, mert az írás szerint azt is ellopták?

 • kocogok

  Kishazánkban csapatosan Orbánék, a fideszesek lopnak!

 • hova

  Egészen hétköznapi történet. Ügyeskedő emberkék morzsákat csipegetnek és elbuknak-jogos minden bt.tétel. De valóban nem értem, hogy Józsi bácsi, a telepőr miért nem sivalkodott, hogy nálam és ekkor meg ekkor vitte ki ez meg ez!! Lehet, nem kérdezte senki és érezte a “bűnét”, azért nem jelentkezett? Azért ez az egész “elsülhetett volna” a tettesek szempontjából jól is- a többség nagyon is jól sikeról- sajnos!! Csak megjegyzem:pár hete ítéltek el egy embert FÉL KÖBMÉTER falopásért kapott 6 hónap letöltendőt- a HÁROMCSAPÁS jegyében. Ez a bcs. azért még istenes: nem húztak álarcot, nem vertek agyon senkit- szóval ennek is örülni kell manapság!!

 • demagóg

  “Így lop a magyar” azt jelenti, hogy a cikkben az összes magyar lopás szokásairól szó lesz.
  De nem volt szó, csak egyes magyar állampolgárságú személyek lopási szokásairól.
  Vagyis a cím nylevtanilag helytelen.

 • Pocopeli

  Mi ebben a különleges a kormány i csapatban lopja el a magyar emberek vagyonát és pénzét magának és a haveroknak.

 • kovachtamas

  Az egy dolog, hogy az éjjeliőr nem szólt……az meg egy másik hogy nem is tartottak a “megszólalásától” ami azt jelent hogy még egy hunyó….

300 ezer magyar autóban lehet veszélyes fék

Magyarországon 300 ezer autóban lehet veszélyes a fékrendszer a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerint.

Hideg tél helyett forró hangulatú képek

Mi fittyet hányunk a hóra, és kitartunk! Jöhet zúzmara, marhatja arcunkat metsző szél, itt a Rúzs és Gépzsír rovatban akkor is bikinis lányok, vastag habbal autót mosó gyönyörű szüzek fogják forróvá varázsolni a levegőt!

F1: A Mercin és a Ferrarin röhög a Red Bull-főnök

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szépen odaszúrt a nagy riválisoknak karácsonyi üdvözlőlapján.

F1: Érdekes számot választott a McLaren-újonc

A Nemzetközi Automobil Szövetség kiadta a 2017-es Forma-1-es idény ideiglenes nevezési listáját. Nico Rosberg helye még üres.

Megint jó buli volt a Mikulás Rallye

A Ranga – Szőke kettős sikerét hozta a 20. Taxi 4 Mikulás Rallye. A škodás páros mögött az Ollé – Tóth páros végzett a második, míg a Kovács – Istovics duó a harmadik pozícióban a fagyos, de napsütéses időben megrendezett Veszprém környéki futamon.

Hétezerért viheted az év karácsonyi ajándékát

Mostantól nincs gyorshajtás a gyerekszobában, a rend őrei lecsapnak a szabályszegő matchboxokra.

Nagy újítás jön, így még nem vehettél e-matricát

Az idén először új kényelmi szolgáltatásként már az érvényességi idő kezdete előtt, december 8-tól megvásárolhatók a következő évre szóló országos és megyei e-matricák.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

Fotókon a vadonatúj Opel Insignia

Jobbkormányos testvérmárkája beelőzte az Opelt: a Vauxhall emblémájával kerültek napvilágra a következő generációs, márciusban debütáló Insignia első fotói.

Átnevezték az összes budapesti metrómegállót

Az anagrammavonatról nincs leszállás.

F1: Kiderült, miért volt kavarás Hamilton öccsével

Lewis Hamilton sok kritikát kapott amiatt, hogy nem ment el az Autosport Awards díjátadóra. Itt az oka.

A Ferrari nem ad el több Forma-1-es autót

A Ferrari a 2014-es modellévtől már nem adja el régi Forma-1-es autóit a veteránprogramjában.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.