Furcsa BMW, de van benne rendszer

Mire jók az egyterűek a BMW-nek?

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2015.05.13. 06.25

Valószínűtlennek tűnt, hogy a BMW egyszer rástartol a Zafira, a Scénic vagy a C4 Picasso vásárlóira. Mi van a 2-es Gran Tourer mögött?

Nagyon új territóriumra merészkedett a BMW az elsőkerék-hajtású 2-es modellekkel. A 2-es Actve Tourert követő, 5+2 üléssel is elérhető Gran Tourer abba a kategóriában teremti meg a volumenmodellek alternatíváját, ahol a célszerűség az úr. A három üléssoros kompakt egyterűek közé a BMW merészkedett először a prémiummárkák közül.

Pár tízezer vevőt elvehetnek a nemrég megújult Ford C-Maxtól, az Opel Zafirától, a Renault Scénictől vagy a Toyota Versótól, esetleg még a bohém és eredeti Citroën Grand C4 Picassótól is.

Ám a magas, alapértelmezetten elsőkerék-hajtású batárok világa idegen a BMW-től és az egész kategória erősen visszaszorulóban van. Ez a lépés tehát nem kockázatmentes, cserébe a konkurensek még nincsenek jelen a mezőnyben és itt a BMW olyan ügyfeleket köthet a márkához, akiket korábban nem tudott elérni. Ennél érdekesebb, ha úgy tetszik, ellentmondásosabb új autó kevés akad manapság, ezért interjút kértünk a modell fejlesztési vezetőjétől, Peter Krist úrtól.

Peter Krist vezette a 2-es Gran Tourer fejlesztését. Az autó arányaira és formatervére a legbüszkébb, véleménye szerint sikerült nagyon dinamikus formát kihozni az egyterűs adottságokból

Vezess.hu: Amikor 2010-ben a a BMW igazgatótanácsának tagjai az elsőkerék-hajtású padlólemezről beszéltek, nem említettek 4,3 méternél nagyobb autót. Később jött képbe a 4,6 méterre nyújtott egyterű?

Peter Krist: Nem tudom, pontosan, mi hangzott el ott, de talán a nagyságrend érzékeltetésére szolgált a 3,8-4,3 méteres méretsáv. A műszaki alapok tervezésénél kezdettől fogva szerepelt a Gran Tourer is, a spektrum másik vége pedig a háromajtós MINI.

Mit kell megoldani a műszaki alapokban, hogy hétüléses verziós is lehessen a közös műszaki építőkészletből?

Kezdettől fogva a nagyszámú tengelytávhoz és magassági verzióhoz kellett igazítanunk az elsőkerék-hajtású architektúrát. Ha később jut eszünkbe valami, azt utólag extrém nehéz vagy megoldhatatlan integrálni egy járműbe. A padlólemez kialakításakor ügyeltünk arra, hogy szilárdsága megfelelő legyen a hétüléses egyterű számára is és a futóművet már a korai stádiumban a nagyobb súlyhoz igazítsuk.
 

1905 literre bővíthető a csomagtartó. A háttámlák a csomagtér felől dönthetőek le

645-1905 literes a csomagtér. Milyen konstrukciós megoldásokra volt szükség ehhez a mérethez?

Kezdettől fogva hétülésesként is számoltunk az autóval. Alapjait, fenéklemezét úgy alakítottuk ki, hogy legyen hely harmadik üléssornak és elkerüljük a kihasználhatatlan sarkokat. Az alapkonstrukció biztosít ekkora belső volument.

Megtévesztően csekély a sebességérzet az autóban. Hogyan sikerült ennyire csendessé tenni az autót?

Ebben rengeteg munka van, véget nem érő vezetési próbákkal. Az akusztikával az a baj, hogy az elején temérdek zavaró hangot hallani. Ám ha elkezdjük megszüntetni az egyik zajforrást, felerősödik egy másik. Megvizsgáltuk a hangterjedés útjait, réseket kellett tömíteni illetve lezárni és természetesen mi is dolgoztunk szigetelőanyagokkal. A háromhengeres motorok rezgése a más sajátfrekvenciák miatt eltérő megoldásokat igényelt, mint a négyhengereseknél, de volt elég muníciója a kollégáknak.
 

Magyarországon modelltől függően 7 914 000 és 11 270 000 Ft között mozog a 2-es Gran Tourer listaára

Térjünk át egy számomra érthetetlen szűkkeblűségre. Miért épp egy családi autóban, az Active Tourerben, feláras a csúsztatható hátsó ülés?

Kollégáink a piackutatásról megmérték, mit használnak, mit várnak el az ügyfelek ebben a kategóriában és mit nyújt alapfelszerelésként a konkurencia. Ha valamit szériában adunk, attól nő az autó alapára. Ha sok ügyfélnek meg kell fizetnie valamit úgy, hogy igazából nem használja, az nem felel meg a mi elveinknek. Mindenki eldöntheti, mire van szüksége. De az Active Tourer ügyfélköre egészen más, több benne az idősebb vásárló, akiknek a kényelmes ki- és beszállás számít, nem a variálhatóság. A Gran Tourerben viszont alapáron jár az állítható középső üléspad és a csomagtér felől gombnyomásra lehajtható háttámla, mert itt többnyire a két- vagy többgyermekes, fiatal családok lesznek a vevők.

Gyári videó a belső térről és a 2-5-7 üléses elrendezésről

Vezetés közben túlságosan vaskosnak bizonyult az egyterűek első tetőoszlopa. Miért nem lehetett kettéosztani az oszlopokat mint a C4 Picassóban vagy a Zafira Tourerben, esetleg vékonyabbat használni?

Ennek műszaki okai vannak. A fejlesztés során nagyban bővítettük a háromszögablak méretét, hogy át lehessen rajta látni. De ha megnézi a konkurencia autóit, csak azok tudnak jobb kilátást és nagyobb üvegfelületet kínálni, amelyek nem kaphatóak az Egyesült Államokban. Az USA egészen más ütközési előírásokkal dolgozik. Az Active Tourert úgy alakítottuk ki, hogy Észak-Amerikában is megvásárolható legyen.

40:20:40 arányban osztott a háttámla a második üléssorban. Legalább kétgyermekes családokból áll a célcsoport, míg a rövidebb egyterű vásárló között sok lehet az idősebb házaspár is a piackutatások alapján

Menyi időt vett igénybe a nagyobbik egyterű kifejlesztése?

Ezt így nem tudnám meghatározni. Öt éve kezdtük a munkát a BMW és a MINI közös műszaki alapjaival, amelyre összesen 12 modell születhet a BMW-nél. A közös alapok kifejlesztése hosszas folyamat, de erre a technikára az egyes modellek megalkotása már jóval gyorsabban megy.

12 elsőkerekes autót említett. Köztük lehet egy kombi is a következő 1-es sorozatból?

Felmerült lehetőségként, de erről nem mondhatok többet.
 

Krist úr szerint a Volkswagen Touran volt a referenciamodell a típus kifejlesztésekor, mert funkciói és darabszámai alapján meghatározó a kategóriában

Térjünk vissza az egyterűekhez. Mely konkurens volt a mérce az autó fejlesztésekor?

Ebben az alkategóriában egyetlen prémiumtermék sem volt kapható, így a volumenmárkák autóit néztük meg közelebbről. Köztük meghatározóak a francia modellek, de mivel a Volkswagen Toruranból kelt el a legtöbb és egy jól bejáratott egyterű, azt vettük referenciapontnak.

Ritka megoldás az Active Tourer felülről törlő ablaktörlője, a nagyobbik egyterűről azonban hiányzik. Miért?

Mivel az Active Toureren megvalósítható volt, az ablaktörlőt elrejtettük a tetőlégterelő tövébe, hogy szebb legyen az autó. A Gran Tourer nagyobb és meredekebb hátsó szélvédője miatt ugyanezt nem lehetett megoldani.

Kisebb szélvédőjével a 2-es Active Tourer rövid ablaktörlője elrejthető a légterelő tövébe, így fentről töröl lefelé. A Gran Tourer nagyobb szélvédője miatt maradt a megszokott ablaktörlő

Nem gondolkodtak integrált gyermekülésben? A 3-ashoz már évtizedekkel ezelőtt elérhető volt két beépített gyermekülés a hátsó szélső ülésen.

Foglalkoztunk a lehetőséggel, de túl sok helyet igényelt volna. Ugyanúgy, nemet mondtunk a különálló hátsó ülésekre a középső sorban, kényelmi okokból. De büszke vagyok rá, hogy a mi autónk összesen hat Isofix-csatlakozóval segíti a gyermekülések biztonságos rögzítését.

Krist úr, köszönjük a beszélgetést!

Ha érdekel, milyen vezetni az autót, Földes Attila nemrég járt a Gran Tourer nemzetközi sajtóbemutatóján.

Kommentek

 • Kanyaró Malvin

  Formára eléggé dromedár a angyobbik, főleg hátulról, de ettől még nem veszik ki a 4-es Gran Coupé és a többi igazi BMW. Kérdés, hogy a családok mekkora részének van pénze itthon erre az autóra, 2-4 millióval a többiek árai felett. 8 milliós belépőáron manuális légkondit adni nem elegáns, azt a 200 ezret lenyelhetnék. Az Active Tourer viszont egyre jobban tetszik!

 • fank1970

  Miért nem csináltak erre az izére inkább egy új márkát? Bmw, a családi autó…

 • Kempelen

  Mert egy új márkát “csinálni”, azt a piacon felépíteni és működtetni rohadt sok pénz.

 • hova

  Bocsánat, de a Németek annyi márkát és annyi típust dobnak piacra, amennyit akarnak. Náluk ez nem pénz kérdés elsősorban. Profi szinten dolgoznak,ontják az autók különféle típusait, minőségileg jók-4.9 pont, az autóikat keresik, szeretik, ezt pedig meg kell fizetni, mint minden minőséget. Az egy más kérdés, hogy van 5.o pontos autó is. De az nem Német.

 • v_gabe

  Hátul nagyon enyhe Rodius utánérzés.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

Tarlós bedurvult, ez lett a bírságkamera sorsa

Tarlós István főpolgármester leszereltette a Bécsi és Szépvölgyi út kereszteződésében felszerelt kamerát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.