A legtakarékosabb magyar autók

Shell Eco-marathon 2015.

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2015.05.12. 16.30

Idén hat magyar csapat indul a rotterdami Shell Eco-marathon fogyasztási versenyen. Ma leleplezték a versenyautóikat.

2015-ben már hat magyar diákcsapatért izgulhatunk a 30. Shell Eco-marathonon, Rotterdamban. A 30 országból érkező 230 versenyző méri össze tudását, hogy kiderüljön, melyik jármű képes a legmesszebb jutni 1 liternyi üzemanyaggal, vagy éppen 1 kWh-nyi energiával.
A már rutinos indulóknak számító Óbudai Egyetem a győri Széchenyi István és a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola mellett idén a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata is indul a futamon. A már elkészült autóikat a Várkert Bazárban, a vakító fehér burkolaton leplezték le.

Ennyi látszik a versenyautóból. Csukott tetővel még ennél is kevesebb

1939-ben kezdődött

76 évvel ezelőtt  a Shell egyik amerikai laboratóriumában pár kutató fogadást kötött, hogy melyikük tudja a leghosszabb távot megtenni egy liter benzinnel. A versenyt akkor egy R. J. Greenshields nevű fazon nyerte, 4,73 literes száz kilométerenkénti átlagfogyasztásnak megfelelő eredménnyel. Tíz évvel később Greenshields már 1,57 l/100 km-es fogyasztást produkált egy átalakított Studebakerrel. Manapság egy liter benzinnel már 3800 kilométer körüli távot is simán megtennének ezek a járgányok.

Át kellett állni az elsőkerék kormányzásra

A Shell Eco-marathonon a feladat aránylag egyszerű, az adott üzemanyag mennyiséggel kell minél messzebb jutni. Ez azért nem azt jelenti, hogy az egy liternyi üzemanyagot csontra ki kell járni ? ez akár 3800 kilométer is lehet ? hanem csupán 15 kilométert kell megtenni, és a versenybírók halálpontos eszközökkel mérik ki, majd szorozzák fel a fogyasztást. Így jönnek ki a több ezer kilométeres eredmények, nem pedig a napokig tartó, minimum 25 km/órás átlagsebességű, spórolós vánszorgás után. 

Egy olcsó megoldás, elektromos hajtással

Lehet benzinnel, gázolajjal, elektromos árammal is próbálkozni, de a napelemes megoldásokat már nem erőltetik, idén még ugyan lehet egy szerényebb méretű napelem a tetőn, de úgy tudni, jövőre már enélkül kell boldogulni. Hogy ne legyen egyszerű a versenyzők élete, évről évre finomítanak a szabályokon is, így szinte mindig van mit átalakítani, újratervezni. Idén például volt jármű, amit a szabályzat által megkívánt kormányzott első kerekek miatt kellett átalakítani.

Nem éppen hangtalan a kerregő benzinmotor

Résztvevő magyar csapatok kategóriák szerint:
Intézmény Csapatnév Üzemanyag
Prototípus (Prototype)
Árpád Fejedelem Gimnázium, Pécs Árpád Eco Team elektromos
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem GSZK Shark Team dízel
Kandó Kálmán Szakközépiskola, Kecskemét Kandó Electric elektromos
Óbudai Egyetem OECO Óbuda University Team benzin
Szegedi Tudományegyetem STECO elektromos
Városi koncepció (Urban Concept)
Széchenyi Egyetem, Győr SZEnergy elektromos
Aki arra kíváncsi, hogy zajlik egy ilyen futam olvassa el Lencsés Csaba kollégánk írását, ő már több Shell Eco-maratonon is részt vett megfigyelőként. Itt található az anyaga.

A legtakarékosabb magyar autók 1

Kommentek

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.