Autósokat vert a kisbabáját féltő apuka

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.05.05. 15.00

Két babakocsi mellett csapatott el a furgon. Viperás verekedés lett belőle, majd bírósági ügy.

Vasárnapi ebéd után indult sétálni 6 hónapos, babakocsiban fekvő kislányával Péter és Anita. A gyönyörű, kora őszi időben csatlakozott a fiatal párhoz Péter húga, aki szintén babakocsiban tolta gyermekét – innen indul a közlekedési konfliktusok bírósági utóéletét bemutató sorozatunk következő története.

Előkerült a vipera

Budapest családi házas, 30-es övezetében azokban a hetekben éppen csatornáztak, a bontási munkák miatt a járdán nem tudtak közlekedni, helyette az úton gyalogoltak. Pár utcára az otthonuktól járhattak, amikor egy dobozos Renault Master nagyobb sebességgel közeledett feléjük, majd a sofőrje, jelezve, hogy érkezik, rájuk dudált, és úgy haladt el a babakocsik mellett, hogy azokat félig beborította sárral.

Péter olyan 20-30 méterrel haladt a babakocsis kismamák előtt a felásott útszél miatt szűk utcában. Amikor meghallotta, hogy rádudálnak a családjára, hátrafordult, és végignézte a jelenetet. Mérgében az éppen mellette elhaladó kisteherautóba rúgott, amiben hárman ültek. István, a sofőr azonnal megállt.

Képünk illusztráció

Dühében a már álló kisbusz hátuljába is belerúgott még egy nagyot Péter, de nem állt meg ennyinél: odalépett a kocsi bal elejéhez, feltépte az ajtót, és kérdezés nélkül két alkalommal arcul ütötte Istvánt. Erre kiszállt kollégája, aki hangos szóval kérdőre vonta őt, hogy miért verekszik.

Pétert annyira elöntötte a düh, hogy nekirontott a Norbi nevű másik költöztetőnek is, kétszer belerúgott, és őt is megütötte az arcán. A babakocsis kismamák előtt zajló erőszaknak a felpaprikázódott István vetett véget, fenyegetésként kicsapta a kocsiban tárolt viperát, és elindult az apuka felé. Péter ettől annyira megijedt, hogy hazáig futott, a három bútorszállító meg utána. Egy darabig kergették, majd visszaültek a Renault-ba.

Mit mondott a megütött sofőr?

A külső szemlélő által könnyen megelőzhetőnek tűnő vasárnap déli konfliktusból bírósági ügy lett. István és Norbi sérülései is 8 napon belül gyógyulóak voltak, a nyomozás során a könnyű testi sértés vonatkozásában mindketten magánindítványt terjesztettek elő.

Pétert a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki, ezekkel a bűncselekményekkel kapcsolatban:
 – közlekedés biztonsága elleni bűntett
 – garázdaság
 – 2 rendbeli testi sértés
 – rongálás.

A nyomozás során az anyukák egybehangzóan állították, hogy dudaszóra lettek figyelmesek, majd pár másodperccel később egy kisbusz majdnem elsodorta őket, centiméterekre suhant el a babakocsikban pihenő kisdedektől. Ezt bizonyítja, hogy mind a két babakocsit beterítette sárral a Master. Határozottan állították, hogy a keskeny út ellenére a sofőr biztonságoson ki tudta volna őket kerülni. Hozzátették, hogy a kocsi elég nagy sebességgel haladt el a közvetlen közelükben.

István azért dudált rájuk – mondta a rendőrségen -, hogy jelezze, babakocsival márpedig nem az úton kell közlekedni. Utána látta a visszapillantó tükörben, és hallotta is, hogy megrúgták a kocsiját, amire azonnal megállt, utána jött a második rúgás. A Renault-t az eset után márkaszervizbe vitte, megcsináltatta, amiről számlája volt, 200 ezer forint megtérítését kérte a bíróságtól. Túlzónak tűnhet a kívülálló számára ekkora kár két rúgásért, de tény, hogy a kocsin két elem behorpadt, ezeket cserélték.

Mit mondott a családja miatt verekedő apuka?

A vádlottá váló Péter – aki a Székely Ügyvédi Irodát bízta meg védelmével – a közlekedési ügy kivételével mindent elismert. Az útbontás kényszerítette őket a kisbabákkal olyan 150-200 méteren az úttestre, nem jó kedvükben tolták ott a két kocsit.

A felesége és a húga előtt haladva azonnal hátranézett a dudaszóra, és nagyon megijedt: egy nagy autó sofőrje a felesége felé mutogatva centikkel haladt el a családja mellett, ezért belerúgott az autó hátsó részébe. Sőt, kérdőre vonta a sofőrt, hogy miért csinálta ezt; természetesen elismerte a nyomozás során, és a bíróságon is, hogy megütötte a sofőrt, valamint összeverekedett annak kollégájával. A felé kicsapott viperától azonban úgy megijedt, hogy hazafelé szaladt, szerencsére csak egy darabig bírták a tempót mögötte a bútorszállítók.

Több évet is kaphat a jog szerint. Mi lett végül az ítélet?

Csak, hogy értse az olvasó az ügy komolyságát, a haladó autóba rúgás a közlekedés biztonsága elleni bűntett, ami már önmagában 3 évig terjedő börtönnel büntethető. Sőt, a bíróság a vádlott által elkövetett bűncselekmények miatt halmazati büntetést kellett, hogy kiszabjon.

Képünk illusztráció

Végül megszületett az ítélet. A bíróság a büntetés kiszabása során “nyomatékos enyhítő körülmény”-ként értékelte a vádlott javára a “kiskorú gyermekes családos állapotát”, szintén enyhítő körülmény volt a részbeni beismerés, és a szinte minden bírói indoklásban szereplő időmúlás.

Súlyosító körülményként értékelte ugyanakkor azt, hogy a cselekmények egy része “kiemelkedő tárgyi súlyú”, valamint a halmazatot. Azaz, hogy több bűncselekményt is elkövetett abban az 1-2 percben a dühös Péter.

A bíróság végül a legsúlyosabb bűncselekmény, a közlekedés biztonsága elleni bűntett súlya miatt 1 év és 2 hónap szabadságvesztésre ítélte a vádlottat, de ezt 2 évre felfüggesztette.

Sorozatunk néhány érdekesebb cikke:

A rendőrök orra előtt fújta el a szél a bizonyítékot

Kocsmázás után ütköztek a bringás lányok

Legjobb barátja halt meg a pálinkát ivó sofőrnek

Kommentek

 • pqowieurzt

  a furgonos gyökér mit kapott?

  legsuttyóbb dolog babakocsikat ledudálni (sokan nem is tudják milyen kurva hangos tud az lenni közvetlen közelről a dobozon kívül…), ráadásul szabálytalan is.

 • DTF

  nem tudjuk mekkora volt az a szakasz, amikor a babakocsival nem lehett a járdán közlekedni. azt sem tudjuk h a babakocsis mielőtt lelépett volna, hátranézett-e, hogy jön-e esetleg vmi (ha látta a Renault-t, akkor…). mekkor távolságot tartott a babakocsis a járdától/útépítéstől?
  ezeket gojnodloma bíróság tudta, ezéet nem kapott kvzi a renult-os semmit..

 • tomsimpson

  Felfüggesztett, tehát megúszta. Ez MI???!!!
  Simán lecsuktam volna!!!
  Legközelebb, ha nem lesz a sofőrnek viperája, aki közel megy a gyerekéhez, mit fog csinálni? Agyonveri, mint Szögi Lajost?
  …”gyermekes családos állapot”… ezzel a legkönnyebb takarózni!
  (A duda pedig pont a hangja miatt van beszerelve az autóba. A használatáért nem kell verekedni.)

 • rozi

  Felfüggesztett ?? minimum 3 év letöltendő. És felfüggesztett a hazudozó nőknek, de csak azért felfüggesztett mert utánfutójuk van!!!!!
  A soför azért dudált, hogy jelezze ,hogy érkezik.

 • BeZol

  Ha ottmarad és halálrakéselik, akkor gondolom már más a szitu, rohadt ge*i furgonosok.
  Zebránál elgurul előttem és közben belerúgok az is para? Annyi tajparaszt van, ha nem lépek vissza átgázol a lábamon, de mivel azt nem akarom, tegyük fel belelépek neki oldalról, aztán leshet?

 • demagóg

  Péter egy hirtelen ember lehet, én megértem a felindultságát, gondolom utólag megbánta, hogy túlreagálta a dolgot.

  A furgonos egy nagy gyökér lehet, ha nagy sebességgel közvetlen közel húz el a babakocsis anyukák mellett.

 • pqowieurzt

  “(A duda pedig pont a hangja miatt van beszerelve az autóba. A használatáért nem kell verekedni.) ”

  ja, csak a használatára azért vannak szabályok…

 • pqowieurzt

  és a három ember viperával kerget egyet, az még az arányosságon belüli önvédelemnek számít, ha szabad kérdeznem?

 • menőmanó

  “…a haladó autóba rúgás a közlekedés biztonsága elleni bűntett, ami már önmagában 3 évig terjedő börtönnel büntethető.”

  Jellemző, hogy milyen kretének vannak fontos döntéshozó helyzetekben.

 • janó

  – sebesség,
  – kellő oldaltávolság,
  – indokolatlan hangjelzés,
  – közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása,
  – csoportos garázdaság

  Csak néhány észrevétel a furgonos “kiscsapat” felé…

 • epijani

  Nekem 1975 óta van hivatásos gk. vezető engedélyem, van egy “kevés” tapasztalatom. Kíváncsi lennék ha a babakocsit elsodorta volna, milyen ítéletet kapott volna a sofőr!!??? Én ha a gyerekemet ilyen vadbarom veszélyeztette volna, nem úszta volna meg párpofonnal, kocsi rugdosással!!!! Önbíráskodás??? Ha a gyerekemről van szó, nagy ívbe teszek rá!!! A cikkben egy szó sem esik arról, hány szabályt sértett meg a sofőr!!!! A vipera tartozéka a járműnek??? Nem tudtam!!!! Az izomagyú bútorszállítók utól érik, mi lett volna a folytatás?? Egy tetves kocsi megrugdosása ” kiemelkedő tárgyi súlyú”,a gyerekek életének veszélyeztetése akkor mi???? Újabb példa arra, hazánkban az életnek és egészségnek nincs értéke, becsülete!!!

 • kocogok

  A sofőrt kellett volna elítélni közúti veszélyeztetés miatt! A gyalogosok úttesten való haladása bizonyítottan indokolt volt, tehát a sofőr volt az agresszív, aki nem a körülményeknek és útviszonyoknak megfelelően hajtva szándékosan veszélyeztette a gyalogosan közlekedőket!

 • ballac_86

  Szerintem tök mindegy, hogy a babakocsik indokoltan vagy indokolatlanul tartózkodtak az úttesten. Mert ha indokolatlanul akkor jogában áll átgázolni rajtuk?
  Mekkorát kell rúgni ahhoz egy Renault Masterbe hogy cserélni kelljen egy karosszériaelemet…? Nonszensz.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Megépítette, amit a BMW nem mert

A tökéletes családi autót építette meg magának, amihez fogott egy BMW 540i Touringot és mindent belepréselt az M5-ösből. Megszületett a 400 lóerős kombi, aminek apa örülhet a legjobban.

Spéci pótkocsikat vásárol a Waberer’s

100 darab spéci pótkocsival bővíti flottáját az egyik legnagyobb magyar fuvarozótársaság, a Waberer’s.

Első helytől lökték el Micheliszt

A harmadik körben már az első helyért küzdött Michelisz Norbert a WTCC monzai futamán, Bennani azonban ráhúzta az autót, így mindketten feladták a versenyt.

F1: Mégsem lesz éjszakai futam Szocsiban

Az Orosz Nagydíj szervezői meggondolták magukat, Szocsiban nem szeretnének villanyfényes Forma-1-es versenyt.

Meglépett az autóval a kisfiú, kecskét is vitt magával

Ennek a fiúnak az apja szerint a vezetést nem lehet elég korán elkezdeni. A csomagtartóban utazó kecske ennek tükrében már nem is olyan meglepő.

F1: A Red Bullnál röhögnek az FIA-n

A Red Bullnál komolytalannak tartják a Nemzetközi Automobil Szövetség állítását, miszerint a Mercedes-, a Ferrari- és a Renault-motor háromtized másodpercen belülre került idén.

Ezt a BMW reklámot betiltották Angliában

Az angolok szerint veszélyes közúti huligánkodásra buzdít a BMW plakátja, ezért gyorsan be is tiltották.

F1: Bejelentették a Sauber Honda-szerződését

A Forma-1-es Orosz Nagydíj délelőttjén hivatalosan is bejelentették, hogy 2018-tól a Sauber-csapat is a Honda erőforrásaival.

F1: A McLaren Mercedes-motorra vált jövőre?

Érdekes sztorit dobott be az egykori csapattulajdonos Eddie Jordan, de a McLaren gyorsan cáfolt.

Ismét csökkent az üzemanyagok ára

A benzin literenkénti árát 4 forinttal, a gázolajét pedig 3 forinttal csökkentette a Mol.

Csúcskivitel belépőmotorral: jön a Mazda CX-3 GT Sport

Bizarr termékfilozófiát követ a Mazda: a CX-3 crossover nyáron debütáló új csúcskiadása nem a legerősebb motort kapja meg.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.