Autósokat vert a kisbabáját féltő apuka

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.05.05. 15.00

Két babakocsi mellett csapatott el a furgon. Viperás verekedés lett belőle, majd bírósági ügy.

Vasárnapi ebéd után indult sétálni 6 hónapos, babakocsiban fekvő kislányával Péter és Anita. A gyönyörű, kora őszi időben csatlakozott a fiatal párhoz Péter húga, aki szintén babakocsiban tolta gyermekét – innen indul a közlekedési konfliktusok bírósági utóéletét bemutató sorozatunk következő története.

Előkerült a vipera

Budapest családi házas, 30-es övezetében azokban a hetekben éppen csatornáztak, a bontási munkák miatt a járdán nem tudtak közlekedni, helyette az úton gyalogoltak. Pár utcára az otthonuktól járhattak, amikor egy dobozos Renault Master nagyobb sebességgel közeledett feléjük, majd a sofőrje, jelezve, hogy érkezik, rájuk dudált, és úgy haladt el a babakocsik mellett, hogy azokat félig beborította sárral.

Péter olyan 20-30 méterrel haladt a babakocsis kismamák előtt a felásott útszél miatt szűk utcában. Amikor meghallotta, hogy rádudálnak a családjára, hátrafordult, és végignézte a jelenetet. Mérgében az éppen mellette elhaladó kisteherautóba rúgott, amiben hárman ültek. István, a sofőr azonnal megállt.

Képünk illusztráció

Dühében a már álló kisbusz hátuljába is belerúgott még egy nagyot Péter, de nem állt meg ennyinél: odalépett a kocsi bal elejéhez, feltépte az ajtót, és kérdezés nélkül két alkalommal arcul ütötte Istvánt. Erre kiszállt kollégája, aki hangos szóval kérdőre vonta őt, hogy miért verekszik.

Pétert annyira elöntötte a düh, hogy nekirontott a Norbi nevű másik költöztetőnek is, kétszer belerúgott, és őt is megütötte az arcán. A babakocsis kismamák előtt zajló erőszaknak a felpaprikázódott István vetett véget, fenyegetésként kicsapta a kocsiban tárolt viperát, és elindult az apuka felé. Péter ettől annyira megijedt, hogy hazáig futott, a három bútorszállító meg utána. Egy darabig kergették, majd visszaültek a Renault-ba.

Mit mondott a megütött sofőr?

A külső szemlélő által könnyen megelőzhetőnek tűnő vasárnap déli konfliktusból bírósági ügy lett. István és Norbi sérülései is 8 napon belül gyógyulóak voltak, a nyomozás során a könnyű testi sértés vonatkozásában mindketten magánindítványt terjesztettek elő.

Pétert a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki, ezekkel a bűncselekményekkel kapcsolatban:
 – közlekedés biztonsága elleni bűntett
 – garázdaság
 – 2 rendbeli testi sértés
 – rongálás.

A nyomozás során az anyukák egybehangzóan állították, hogy dudaszóra lettek figyelmesek, majd pár másodperccel később egy kisbusz majdnem elsodorta őket, centiméterekre suhant el a babakocsikban pihenő kisdedektől. Ezt bizonyítja, hogy mind a két babakocsit beterítette sárral a Master. Határozottan állították, hogy a keskeny út ellenére a sofőr biztonságoson ki tudta volna őket kerülni. Hozzátették, hogy a kocsi elég nagy sebességgel haladt el a közvetlen közelükben.

István azért dudált rájuk – mondta a rendőrségen -, hogy jelezze, babakocsival márpedig nem az úton kell közlekedni. Utána látta a visszapillantó tükörben, és hallotta is, hogy megrúgták a kocsiját, amire azonnal megállt, utána jött a második rúgás. A Renault-t az eset után márkaszervizbe vitte, megcsináltatta, amiről számlája volt, 200 ezer forint megtérítését kérte a bíróságtól. Túlzónak tűnhet a kívülálló számára ekkora kár két rúgásért, de tény, hogy a kocsin két elem behorpadt, ezeket cserélték.

Mit mondott a családja miatt verekedő apuka?

A vádlottá váló Péter – aki a Székely Ügyvédi Irodát bízta meg védelmével – a közlekedési ügy kivételével mindent elismert. Az útbontás kényszerítette őket a kisbabákkal olyan 150-200 méteren az úttestre, nem jó kedvükben tolták ott a két kocsit.

A felesége és a húga előtt haladva azonnal hátranézett a dudaszóra, és nagyon megijedt: egy nagy autó sofőrje a felesége felé mutogatva centikkel haladt el a családja mellett, ezért belerúgott az autó hátsó részébe. Sőt, kérdőre vonta a sofőrt, hogy miért csinálta ezt; természetesen elismerte a nyomozás során, és a bíróságon is, hogy megütötte a sofőrt, valamint összeverekedett annak kollégájával. A felé kicsapott viperától azonban úgy megijedt, hogy hazafelé szaladt, szerencsére csak egy darabig bírták a tempót mögötte a bútorszállítók.

Több évet is kaphat a jog szerint. Mi lett végül az ítélet?

Csak, hogy értse az olvasó az ügy komolyságát, a haladó autóba rúgás a közlekedés biztonsága elleni bűntett, ami már önmagában 3 évig terjedő börtönnel büntethető. Sőt, a bíróság a vádlott által elkövetett bűncselekmények miatt halmazati büntetést kellett, hogy kiszabjon.

Képünk illusztráció

Végül megszületett az ítélet. A bíróság a büntetés kiszabása során “nyomatékos enyhítő körülmény”-ként értékelte a vádlott javára a “kiskorú gyermekes családos állapotát”, szintén enyhítő körülmény volt a részbeni beismerés, és a szinte minden bírói indoklásban szereplő időmúlás.

Súlyosító körülményként értékelte ugyanakkor azt, hogy a cselekmények egy része “kiemelkedő tárgyi súlyú”, valamint a halmazatot. Azaz, hogy több bűncselekményt is elkövetett abban az 1-2 percben a dühös Péter.

A bíróság végül a legsúlyosabb bűncselekmény, a közlekedés biztonsága elleni bűntett súlya miatt 1 év és 2 hónap szabadságvesztésre ítélte a vádlottat, de ezt 2 évre felfüggesztette.

Sorozatunk néhány érdekesebb cikke:

A rendőrök orra előtt fújta el a szél a bizonyítékot

Kocsmázás után ütköztek a bringás lányok

Legjobb barátja halt meg a pálinkát ivó sofőrnek

Kommentek

 • pqowieurzt

  a furgonos gyökér mit kapott?

  legsuttyóbb dolog babakocsikat ledudálni (sokan nem is tudják milyen kurva hangos tud az lenni közvetlen közelről a dobozon kívül…), ráadásul szabálytalan is.

 • DTF

  nem tudjuk mekkora volt az a szakasz, amikor a babakocsival nem lehett a járdán közlekedni. azt sem tudjuk h a babakocsis mielőtt lelépett volna, hátranézett-e, hogy jön-e esetleg vmi (ha látta a Renault-t, akkor…). mekkor távolságot tartott a babakocsis a járdától/útépítéstől?
  ezeket gojnodloma bíróság tudta, ezéet nem kapott kvzi a renult-os semmit..

 • tomsimpson

  Felfüggesztett, tehát megúszta. Ez MI???!!!
  Simán lecsuktam volna!!!
  Legközelebb, ha nem lesz a sofőrnek viperája, aki közel megy a gyerekéhez, mit fog csinálni? Agyonveri, mint Szögi Lajost?
  …”gyermekes családos állapot”… ezzel a legkönnyebb takarózni!
  (A duda pedig pont a hangja miatt van beszerelve az autóba. A használatáért nem kell verekedni.)

 • rozi

  Felfüggesztett ?? minimum 3 év letöltendő. És felfüggesztett a hazudozó nőknek, de csak azért felfüggesztett mert utánfutójuk van!!!!!
  A soför azért dudált, hogy jelezze ,hogy érkezik.

 • BeZol

  Ha ottmarad és halálrakéselik, akkor gondolom már más a szitu, rohadt ge*i furgonosok.
  Zebránál elgurul előttem és közben belerúgok az is para? Annyi tajparaszt van, ha nem lépek vissza átgázol a lábamon, de mivel azt nem akarom, tegyük fel belelépek neki oldalról, aztán leshet?

 • demagóg

  Péter egy hirtelen ember lehet, én megértem a felindultságát, gondolom utólag megbánta, hogy túlreagálta a dolgot.

  A furgonos egy nagy gyökér lehet, ha nagy sebességgel közvetlen közel húz el a babakocsis anyukák mellett.

 • pqowieurzt

  “(A duda pedig pont a hangja miatt van beszerelve az autóba. A használatáért nem kell verekedni.) ”

  ja, csak a használatára azért vannak szabályok…

 • pqowieurzt

  és a három ember viperával kerget egyet, az még az arányosságon belüli önvédelemnek számít, ha szabad kérdeznem?

 • menőmanó

  “…a haladó autóba rúgás a közlekedés biztonsága elleni bűntett, ami már önmagában 3 évig terjedő börtönnel büntethető.”

  Jellemző, hogy milyen kretének vannak fontos döntéshozó helyzetekben.

 • janó

  – sebesség,
  – kellő oldaltávolság,
  – indokolatlan hangjelzés,
  – közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása,
  – csoportos garázdaság

  Csak néhány észrevétel a furgonos “kiscsapat” felé…

 • epijani

  Nekem 1975 óta van hivatásos gk. vezető engedélyem, van egy “kevés” tapasztalatom. Kíváncsi lennék ha a babakocsit elsodorta volna, milyen ítéletet kapott volna a sofőr!!??? Én ha a gyerekemet ilyen vadbarom veszélyeztette volna, nem úszta volna meg párpofonnal, kocsi rugdosással!!!! Önbíráskodás??? Ha a gyerekemről van szó, nagy ívbe teszek rá!!! A cikkben egy szó sem esik arról, hány szabályt sértett meg a sofőr!!!! A vipera tartozéka a járműnek??? Nem tudtam!!!! Az izomagyú bútorszállítók utól érik, mi lett volna a folytatás?? Egy tetves kocsi megrugdosása ” kiemelkedő tárgyi súlyú”,a gyerekek életének veszélyeztetése akkor mi???? Újabb példa arra, hazánkban az életnek és egészségnek nincs értéke, becsülete!!!

 • kocogok

  A sofőrt kellett volna elítélni közúti veszélyeztetés miatt! A gyalogosok úttesten való haladása bizonyítottan indokolt volt, tehát a sofőr volt az agresszív, aki nem a körülményeknek és útviszonyoknak megfelelően hajtva szándékosan veszélyeztette a gyalogosan közlekedőket!

 • ballac_86

  Szerintem tök mindegy, hogy a babakocsik indokoltan vagy indokolatlanul tartózkodtak az úttesten. Mert ha indokolatlanul akkor jogában áll átgázolni rajtuk?
  Mekkorát kell rúgni ahhoz egy Renault Masterbe hogy cserélni kelljen egy karosszériaelemet…? Nonszensz.

34 évet vezetett jogosítvány nélkül a magyar férfi

Próbálkozott a vizsgával, végül nem jött össze, így 34 évig vezetett jogsi nélkül, most kapták el a rendőrök.

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.