Hajnali 3-kor jöttek a rendőrök. Irány a börtön!

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.04.30. 15.15

Pár ezer forintos közlekedési bírság csekkje maradt befizetetlenül. Nem vicceltek a zsaruk, tényleg elvitték hajnalban az autóst.

“Éppen a szomszédom kislányának a szülinapi ebédjére voltam hivatalos. Autóztam hazafelé” – kezdi történetét Andrea. Akkoriban módosították a környékünkön a forgalmi rendet, ezzel több évtized után egyirányú lett a  Columbus utca. A negyvenes fotográfus azonban rutinból autózott, így elvétette a helyes bekanyarodást, eggyel későbbi utcába fordult be. Csakhogy az Amerikai útra ott éppen tábla tiltotta a balra kanyarodást.

Emlékei szerint a hétvége miatt minimális forgalom kóricált akkor körülötte, de ma is azt mondja, ez persze nem menti fel őt a szabálytalankodás alól.

Nyugodtan autózott tovább, mintha mi sem történt volna, rutinosan befordult a Korong utcába, majd onnan végre a Columbusba. Nem késett volna le a tini partijáról, ám ekkor megszólalt mögötte egy rendőrségi sziréna.

Mi a probléma? Több probléma is van!

Civil külsejű, hófehér rendőrségi jármű volt három egyenruhással, meglepte Andreát, hogy mögötte állt egy ilyen kocsi. “Általában körbe szoktam nézni szabálytalanság előtt, hogy nem látja-e valaki, pláne rendőrök. Nem keresem a kihívásokat.”

A sziréna megszólalásakor pont hazaért, automatikusan befordult volna háza kertjébe, de az egyenruhások jelezték, konkrétan rá villogtak. Elsőre Andrea úgy tett, mintha nem értené az egészet.

-Jó napot! Mi a probléma?
-Jó napot! Hát, több probléma is van. Szabálytalanul fordult az Amerikai útra, majd indexelés nélkül kanyarodott be a Columbusba.
-Az irányjelzés elmulasztását nagyon furcsállanám, mert rosszul viselem a magyar autós társadalom irányjelzési szokásait. Akkor indexelnek sokan, amikor már okafogyottá vált, rám pedig ez nem jellemző.

“Valójában könnyen lehet, hogy nem irányjelzőztem, minden esetre próbáltam nekik hetet-havat összehordani, ami nem volt nehéz, mert tényleg akkor változott a forgalmi rend. Mondtam, hogy az új még nincs benne a véremben, 20 éve máshogy közlekedem itt, meghívásom van ebédre, siettem, stb., elnézést. Végül a szabálytalan bekanyarodást teljesen elismertem, az indexelés elmulasztása ellen sem tiltakoztam, hiszen nem emlékeztem, csak furcsálltam kicsit.”

A Columbus-Korong kereszteződése

Miután túl voltak ezen a körön, jött a nagyobb baj. Kérték a papírokat, és kiderült, hogy két éve lejárt a jogosítványa. Pontosabban a rendőrök számára derült ki, Andrea tudott a mulasztásáról.

“Ekkor bevetettem nekik, hogy hát a jogsin két dátum van, elöl az okmány érvényessége, hátul az én érvényességem. Nagyon nehezen tudtam eljátszani ezt a szerepet, hogy őszinte legyek, nem is sikerült hitelesen, mert a rendőr is látta, hogy én pontosan tudom, lejárt ez már régen.”

Onnantól kezdve az volt a játék, meséli Andrea, hogy akkor ő most nagyon gyorsan megcsináltatja a jogsit, meg is kérdezte a rendőröket, hogy mi a teendője. “Az egész helyzet annyira abszurd volt és nevetséges, hogy végül nem akartak ebből nagy ügyet kreálni. Nem is vitték el az egészet 50 ezres bírságig, kaptam egy 8 ezer forintos csekket, majd könnyek között, félig nevetve elváltunk egymástól.”

A csekket természetesen nem fizette be, pontosabban ez nem annyira természetes, mondja ma, de a lényeg, hogy a feledés homályába merült.

Hölgyem, most visszük Pálhalmára! Hmmm…, oké, de jöjjenek vissza reggel

Sok idő eltelt ezután, hónapokig koptatták a pesti autósok Zugló útjait.

Egyszer csak hajnali 3 után becsöngetett Andreához két rendőr. A kutyái ugattak, amikor pizsamában lesétált hozzájuk, ő állt a zárt kertkapu belső oldalán, az egyenruhások kívül. Ezúttal valódi, kék-fehér rendőrautó villogott a háza előtt, az egyneruhások URH-jából mondatfoszlányok szálltak szét az alvó utcában.

“Elvisznek Pálhalmára, mondták. Tényleg nagyon megijedtem, az nem színház volt, ugyanis éppen ott van az édesapám bejelentette lakcíme, azt hittem, vele történt valami. Ráadásul nagyon hivatalosan kezdték, hogy én vagyok-e én, miközben én meg azt kérdezgettem, hogy mi történt az apuval, mi történt az apuval, amit meg nem értettek ők. Nem értették, hogy miért kérdezgetem ezt. Végül kiderült, a pálhalmai börtönbe kell velük mennem, 24 órára.”

-Hmmm…, oké, de jöjjenek vissza reggel. Addigra összeszedem magam, összekészítek egy 24 órás motyót, és lerendezem a kutyáimat.
-Ez nem így működik hölgyem, most elvisszük önt Pálhalmára.
-De hát most éjszaka van. Hadd ne menjek éppen most börtönbe.

Olyan 15-20 percig ment a zárt kertkapu két oldalán állók között a huzavona arról, hogy megy, vagy nem megy. Andrea szerint ő egyáltalán nem volt biztos benne, hogy csak egy napra akarják rács mögé csukni, ráadásul a rendőrök azt sem tudták pontosan, hogy ő mit vétett. Egy befizetetlen csekkről tudtak, állítólag levelet is írtak, és állították, hogy keresték őt napközben is, de hiába, ezért jöttek vissza hajnalban.

A pálhalmai börtön bejárata

“Lehet, hogy írtak, lehet, hogy nem, nem akarom meghazudtolni őket. De ott és akkor semmilyen papírt nem adtak a kezembe, és tényleg úgy éreztem, ez nem 24 óra lesz.  Azért akartam ebben biztos lenni, mert egy napra talán még be is mentem volna, már csak azért, hogy egyszer kipróbáljam.”

A zárt kertkapu biztonságában, no meg saját bizonytalanságában ekkor felcsöngette a szomszéd nénit, hogy hát mitévő legyen. Édes pillanat volt, mosolyog most Andrea, ugyanis a kedves szomszéd felajánlotta, hogy bemegy vele a börtönbe, el is kezdett öltözködni, de a rendőrök leintették azzal, hogy ez nem taxi.

Mázli

Kompromisszum született: a közben teljesen felöltözött szomszéd néni marad, Andreát viszont elviszik a rendőrök a Fogarasi úti hipermarketbe, ami mázlijára akkor még éjszaka is működött, sőt, újabb mázlijára éjszaka is nyitva volt a postája. A rendőrök ugyanis hoztak egy 8 ezres csekket annak ellenére, hogy nem tudták, mit vétett a börtönbe szállítandó egyén. A hipermarket postája mentette meg végül attól a kalandtól, hogy megismerjen egy valódi börtönt belülről.

Nem ért véget ezzel a hajnali affér, a hipermarketből a Stefánia úti kerületi kapitányságra vitték Andreát, ami nyugis volt a korai órán, itt kétoldalas jegyzőkönyvet vettek fel az egyenruhások.

“Ennek befejeztével megkérdezték, hogy hazavigyenek-e. Mondtam, köszönöm, jól fog esni egy kis séta. Fogtam magam, és szépen haza sétáltam.”

És akkor jött egy újabb, vastagabb csekk

Talán 7-8 nap telhetett el az ügy újabb fordulatáig, ami szintén meglepetés volt Andreának. Arról ugyanis szó nem volt hajnalban, hogy ki kell fizetnie az egyébként nem taxi rendőrautó néhány kilométerét.

Kapott egy újabb, immár 14 ezres csekket, amin ez szerepel: “elővezetés költsége”.

Nem taxi, de kiszámlázták

“Csak, hogy tisztán lássunk, az, hogy engem megbüntettek, mert szabálytalanul kanyarodtam be, meg nem indexeltem, meg lejárt a jogosítványom, rendben van. Sőt, nagyon kedves dolog volt a részükről, hogy mindezért csak 8 ezres csekket adtak. De az furcsa, hogy kifizettetik velem, hogy elvittek a postára, majd utána bevittek a kapitányságra.”

-Itt van előttünk a csekk, látom, nem fizette be ezt sem – mondom Andreának.
-Azóta sem fizettem be, és nem is fogom. Illetve… nem tudom, hogy mi lesz, ha megint kijönnek hozzám ezért. Majd felhívom magát!

Közel sem egyedi a fenti történet. Nemrég a Vezess.hu újságíróját ítélték elzárásra “befizetetlen” közlekedési bírság miatt úgy, hogy ő bizony befizette a csekket. Itt a meglepő sztori dokumentumokkal, fotókkal.

Kommentek

 • geotrinus

  A történet persze abszurd, de talán az első szabálytalanságért kirótt büntetést be lehetett volna fizetni.

 • subtotal

  Szerintem 22 rugót nyugodtan csengethet, összesen 4 szabálytalanságért és annak eljárási költségéért. Vegye taxi és gyorsfutár költségnek a 14 ezres csekket.
  Én most fogok 29,5eFt-ot kifizetni, mert elnéztem a havi matricám lejáratát és 2 napig pályáztam matrica nélkül.

 • Jano80

  Pontosan azért van a 14 ezres bírság, hogy érezze, hogy az, hogy a rendőrségnek foglalkoznia kell vele, az pénzbe kerül. Főleg ha feleslegesen. Ne a rendőrséggel kocsikáztassa magát. Mert ha nem lenne, akkor még többe kerülne a szabálysértők, törvényszegők “taxiztatása” előállítása a közpénzből.

 • Barca

  Hát már elnézést kérek Andreától, mert tudom a nők nem épp rend és rendezettség jeles egyénei, de kicsit sokat engedett meg magának!
  1. Két éve lejárt jogsival mész? Úgy hogy tisztába vagy vele?
  2. Figyelmen kívül hagyod a forgalmi jelzéseket? Ez nem mosógép, hogy mindig odatekerem, ha neked kiraknak egy új stop táblát valahová majd belemész és felborítasz egy másik Andreát, aki éppen gyerekeit viszi haza, mert te 20 éve itt elsőbbségivel mentél? Itt életekkel játszol, figyelj oda!
  3. Megúszol egy alsó hangon 100-150e bírságot, utána megint leszarod a dolgokat be se fizeted, majd jófejek veled rendőrök és jön egy vaskosabb csekk 14!!! ezer forintról. Neked áll feljebb? Csak halkan futár haverom 50e kapott egyirányú utca miatt és még jogsija is volt, meg be is fizette!

  Örüljél a kis esti kalandodnak, mert én rendőr lettem volna tuti börtönbe viszlek, hátha arra is emlékezni fogsz, mint a régi forgalmi rendre…

 • janó

  Ez a nő egy vicc! Szinte ingyen megúszta, és még hisztizik is…

 • DTF

  Nem volt jogsija, jogos,
  Indexelt vagy sem, vegyuk ugy h nem, jogos.
  Egyiranyuba behajtani: ha kornyekbeli lakos (lakcim karatya alapjan) es nemregiben valtozott a forgalmi rend, akkor max figyelmeztetse. Itt naunk is varinalnak az egyiranyusitassal (ahekyett h minden egyiranyu lenne) de en szamolok azzal meg jo par honapig h keszenk akik eltevezstik es johetnek szembe. Ezert nem kell buntetni, foleg ugy h sokszor baromi szarul van kitabalaza, szinte lathatatlan

 • demagóg

  Sajnos azt kell mondanom a leírtak alapján, hogy Andrea bizony megérdemelne néhány nap börtönt.

 • apu0062

  Az a benyomás erősödött meg bennem, hogy Andrea asszony nem rendelkezik semmiféle realitás érzékkel és halvány fingja sincsen, mekkora mázlista.

 • bundaska1001

  Kedves Andrea ! Örüljön hogy jó fej rendőrökkel hozta össze a jó sorsa, én 30-ezret fizettem 64 km sebességért(50).Ön két évet vezetett lejárt jogosítvánnyal,olcsón megúszta,s örüljön hogy nem került be a sittre.Írásából nagyon humorosnak tartja a kresz betartását.Önnek részt kellene vennie egy kresz ismeret felvilágosító tanfolyamon+pénzbírság megfizetésén,én még a tanfolyam díját is kifizettetném,legközelebb talán komolyabban venné.

 • Iceman.

  Ez valami vicc ugye? Mármint, ilyen ember nincs vagy mégis?

 • dsass

  Már az első alkalommal kevés a kivetett bírság… én szerintem harmincas feljelentéssel párosítva… a hajnali keresés meg bevett szokás.. ha utána néznének… az elkövetők ilyenkor legtöbbször elérhetőek.. ennyi.

 • csufár

  bizony, ennek a nőnek kijárna pár nap elzárás…

 • Lovy11

  Na, az ilyet tényleg be is kell zárni minimum 72 órára. Az meg, hogy nem ismeri a törvényt, hát nehogy már még ő legyen megsértődve…
  Persze h.ki kell fizetni a rendőri kiszállást, ha tüzet okozol a tűzoltóság is küld egy vastag csekket, ez így működik

 • gabetdi

  Sajnos ismerek pár hasonló nőt, sőt néha még cifrábbak is.

  Alapvetően pont az ilyen nem törődöm, lesz.rom, utána meg mindenbe belekötök és megpróbálom megúszni típusú emberek miatt szükséges túlbürokratizálni az országot.

  A rendőr hajnalba a kapuban valószínű nem mérte fel, hogy nem egy jóhiszemű, normális állampolgárral van dolga, akinek még talán segít is azzal, hogy nem viszi börtönbe, hanem egy sunyi alattomos nővel aki mindenkivel csak addig jófej, amíg rossz helyzetbe van utána telibe sz.rja a másikat…. Valószínű a következő ilyen embernél aki lehet egy egyedülálló anyuka, aki mindent megtesz hogy megfeleljen a túlszabályozott rendszer betartásának és a gyerekei nevelésének, már a rendőr is pont le fogja tojni, hogy nem akar az illető börtönbe menni és Andrea miatt már nem lesznek jófejek és elnézőek vele, pedig ő lehet tényleg megérdemelne egy kis együtt érzést….

 • subi2

  Abszolút megérdemelte! Magának kereste.

 • dreiver

  Ha elfelejtették volna a tisztelt hozzászólók, egy polgárbarát jogállam létrejöttére szavaztunk sokan minden alkalommal,ne jőjjön a rendőr éjjel azért mert elfelejtettünk befizetni valamit.
  Ha pedig igen, tartsa be a rendet,hajnali 02 kor volt szokás már anno is… Amúgy pedig lehetne beszélni a KRESZ néhány fejtetőre állitott
  ős aranyszabályáról, amit nem lett volna szabad.

 • Pistabátyám

  Kedves Dreiver! Elmesélnéd, hogy egy ilyen felelőtlen nőszeméllyel ügyében mi fészkes fenét lehetne tenni, hogy megtanuljon közlekedni és a másokat potenciálisan veszélyeztető magatartásról leszokni, saját magáért felelősséget vállalni. Egyáltalán az emberi közösségbe beilleszkedni Ne hidd, hogy nem tudom mi a demokrácia!!! A polgárbarát jogállamban az is benne van, hogy a polgárok /igyekeznek/ betartani a szabályoklat!

 • Pistabátyám

  Kedves Dreiver! Ha véletlenül nem hiszed el, hogy tudom, elmondom. “Quod licet iovi, non licet bovi” helyett, ” Quod non licet bovi, sed etiam non licet Iovi! Ezzel azt is mondom, hogy a ránk erőltetett szabadság, vagy inkább szabadosság, nem demokrácia. Te meg úgy látszik jobban kedveled az anarchiát! Hagyjál vele békén! Szegény reménytelenűl szerelmes Vajda János írta naívul, hogy “Adó lesz kétszerannyi mint ma, de kulcs arány csalatkozhatatlan minta, s e cserével mind a kettő jól jár, hatalmas ország, s jómódú polgár!”

 • Phrascarica

  Kedves Andrea, NE FIZESD BE!
  Én meg majd megint jó szórakozok rajtad XD

 • Phrascarica

  “Persze h.ki kell fizetni a rendőri kiszállást, ha tüzet okozol a tűzoltóság is küld egy vastag csekket, ez így működik ”
  Nem nem küld csekket a tűzoltóság. Sajnos tapasztalatból mondom…

 • Szaky

  Nem is értem mit háborog ez a nő!!!2éve lejárt jogaival autózik na ez kiverte nálam a biztosítékot!!!Na ná hogy ki kell fizetni az ő trehányságából adódó költséget, talán én felejtettem el befizetni!? Perköltség is létezik amit mindig a vesztes fél fizet!

Most minden kiderül egy F1-es kormány titkairól

A Haas versenyzője, Romain Grosjean ad egy kis eligazítást a Forma-1-es kormányok titkairól.

Százszámra gyártanák az elektromos buszokat a lengyelek

2025-től évente ezer buszt gyártanának Lengyelországban. Ennek alapjait most fektethetik le a lengyelek.

Hamilton: Az új Merci olyan, mint egy hajó

Lewis Hamilton elmondta, hogy mit gondol a Mercedes 2017-es autójáról, a W08-asról.

Kiderült, hol vannak a legdurvább dugók

A Los Angeles-i autósok vesztegeltek az utakon legtöbbet torlódások miatt 2016-ban a világon: fejenként 104 órát ültek dugókban.

F1: Gyönyörű autót tervezett a Red Bull

Christian Horner csapatfőnök szerint a Red Bull 2017-es autója az egyik “legcsinosabb”, amit valaha tervezett a csapat.

Minden benne van az új Volkswagen Golfban

Kipróbáltuk a felfrissített Golfot! A jóból még jobb lett, a vezetői asszisztensek és a műszaki megoldások száma és fajtája luxusautókat idéz.

F1: A sztármérnök is kevesebb előzést jósol

A Red Bull sztártervezője, Adrian Newey szerint a 2017-es Forma-1-es szabályok továbbra is egészségtelen mértékben jutalmazzák majd a motorerőt, emellett az előzések számát is csökkentik.

A múltba megy előre a kínai szupersportkocsi 

Olasz formatervvel érkezik a kínai Techrules fantasztikus sportautója. A múltidéző vonalak mögött fejlett elektromos hajtáslánc-technológia rejlik.

Újjászületett a nyolcvanas évek egyik legfurcsább járműve

Sir Clive Sinclair fekvő robogója, a kultikus, de életképtelen C5 valamivel praktikusabb formában térhet vissza. Az Iris Sinclair unokaöccsének a munkája.

F1: Hamilton magyarázkodni kényszerült

Lewis Hamilton hétfőn tisztázta a hétvégén a csapaton belüli adatmegosztással kapcsolatos nyilatkozatát. Nincs baja a Mercedesszel és Valtteri Botasszal.

F1: Minden ellenféltől fél a Mercedes

Hiába nyertek zsinórban három világbajnoki címet, a Mercedes csapatfőnöke azt mondja, a 2017-es idény előtt majdnem ugyanúgy tart minden riválistól, mint amikor először munkába állt.

Csökken az üzemanyag ára

Szerdán megáll az üzemanyag árának emelkedése, sőt a gázolaj még olcsóbb is lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.