Világméretű rendőr-összeesküvés a gyorshajtók ellen

Mindenki titkolja, mennyire is veszélyes a gyorshajtás

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.04.20. 16.00

Itt a sok szép új traffipax, szolgálnak és védenek bennünket vele a rendőrök. De biztos, hogy pont traffipaxvásárlással hasznosul legjobban az EU-s pénz?

Már harmadik éve, hogy megírtuk: a KSH akkor kezünkbe került statisztikai adatai alapján a személyi sérüléssel járó balesetek nevetségesen csekély hányadát okozza az abszolút gyorshajtás, tehát a sebességhatár átlépése. A 2011-es adat szerint az összes személyi sérüléses baleset 0,8%-ának, az összes halálos baleset 2,8%-ának volt közvetlen oka a megengedett sebesség túllépése. Ez a szám azért volt megdöbbentő, mert a magyar rendőrség érzékelhető közlekedésbiztonsági munkájának túlnyomó részét a sebességmérés teszi ki.

Azóta a KSH jelentéseiből valahogy hiányzik ez az adat, sőt: a Központi Statisztikai Hivatal online keresőjében 2011 óta nincs releváns közlekedési baleseti kimutatás! Egyre gyakrabban hívnak fel, küldenek emailt NEKEM újságírók, közlekedési jogászok, hogy tudok-e valami újat, mert az én cikkem a legfrissebb forrás erre az adatra. Hát, sajnos nem tudok.

No mindegy is, hiszen a rendőrség vezetésével folytatott beszélgetéseimből azt viszont tudom, hogy a KSH-nak is ők adták-adják az adatokat, és saját bevallásuk szerint sem pontos az ilyesfajta statisztika. A rendőr munkája során elsősorban nem a baleset okát, hanem a felelősét keresi, a helyszínelések végkövetkeztetései kevésbé tükrözik a tudományos alaposságot, mint a praktikus leegyszerűsítést.

Az egyetlen általam ismert friss közúti közlekedési baleseti statisztikai jelentés jelenleg az Országos Baleset-megelőzési Bizottság honlapján érhető el, a baleseti okokkal kapcsolatos bekezdés így néz ki:

Az a rohadt gyorshajtás! Persze lehet, hogy csak 20km/h volt, de biciklivel, jégen - a statisztika nem különbözteti meg az abszolút és relatív gyorshajtást

“A balesetek főbb okai vonatkozásában említésre változás nem történt. A személyi sérüléssel járó közúti balesetek egyharmada, 33%-a aktív, vagy passzív sebességtúllépés miatt következett be. (Ez egyben a gyorshajtások baleseteken belüli arányának növekedését jelzi, hiszen tavaly az első negyedév végén a személysérüléses közúti balesetek 29%-ának hátterében állt a gyorshajtás). Elsőbbségi jog megsértése miatt az összes első negyedévi balesetek 26%-át okozták (ez az elmúlt évvel azonos arány), míg a kanyarodásra vonatkozó szabályok meg nem tartása az összes eset 15%-ában (tavaly 14%-ában) állt személysérüléses baleset hátterében.”

Ennyi, mert ennyire van szükség ahhoz, hogy megerősítse a rendőrség álláspontját. A balesetek egyharmadát okozza a gyorshajtás, a gyorshajtás ellenszere a traffipax, tehát traffipaxot kell venni és a rendőröket azok őrzésével kell megbízni, így lehet a legtöbbet tenni a baleset-megelőzésért. (Mellesleg: mi a fene az az aktív meg passzív sebesség-túllépés? Erős a gyanúnk, hogy Micike, a gépíró összekeverte a dolgokat és abszolút meg relatív helyett írta ezeket a kellemesebb, rövidebb szavakat.)

Mérgemben, amiért tovább folytatódik ez az álságos bizonygatás, hogy a traffipax a leghatásosabb dolog a balesetek ellen, megpróbáltam utánajárni, más országokban mi a balesetek oka.

És kudarcot vallottam.

Gyakorlatilag mintha nem létezne ilyen statisztika. Nem idézem be az összes forrásomat, a briteknél, íreknél, németeknél, osztrákoknál, franciáknál nagyjából ugyanazt kaptam, mint amit az amerikaiaknál. Vagyis valami olyat, mint az USA autópálya-kezelőjénél, a Federal Highway Administration-nél. Ebben a dokumentumban 2012-es adatok alapján von le következtetéseket az FHA, ami minket érdekel: a balesetek kb. 30%-ában játszik szerepet a gyorshajtás, de az abszolút és relatív gyorshajtást itt sem vették külön a készítők. Az NHTSA, az amerikai közlekedésbiztonsági kormányszerv szerint egy-egy baleset márpedig gyorshajtás miatt következett be, akár versenyzett az okozó, akár a körülményekhez képest túl gyorsan hajtott, akár átlépte az engedélyezett sebességhatárt:

Amerikában is 30-32% a túl nagy sebesség szerepe a halálos balesetekben, de ott sem vizsgálják külön az abszolút és relatív gyorshajtást

“NHTSA considers a crash to be speeding-related if the driver was charged with a speeding-related offense or if an officer indicated that racing, driving too fast for conditions, or exceeding the posted speed limit was a contributing factor inthe crash.”

Az USÁ-ban a közlekedésbiztonsági szervek szerint az elmúlt évben 2%-kal nőtt a gyorshajtás szerepe a balesetekben – nyilván ott is szoktak traffipax-beszerzések lenni.

Az ömlesztett “gyorshajtás” mellett két tényező még fel-felmerült, nagyjából a gyorshajtáséhoz hasonló súllyal a jelentésekben, statisztikákban. Az egyik a vezető fáradtsága, 20-30% között szerepelt a közúti balesetek előidéző okai között. A másik pedig, amikor a vezető valami mással foglalkozott a vezetésre való koncentrálás helyett. Ausztriában az összes személyi sérüléses baleset 37%-ában van jelen a vezető figyelmetlensége, a halálos balesetek között a vezető ok – 28 százalékkal – ismét az összemosott abszolút és relatív gyorshajtás, a sebesség nem megfelelő megválasztása.

A német baleseti tényezők, 2012-ből. Csak harmadik a kívánatos sebesség abszolút vagy relatív túllépése

Még a németeknél sikerült megtalálni a leginkább alapos adatsort, de ott is összemosódik a havas úton kanyarban ötvennel kisodródás meg a százhússzal ámokfutás a városban. Személyi sérüléses baleseti tényezők:

16% kanyarodás, megfordulás, elindulás, tolatás
15% elsőbbség
14% sebesség megválasztása
12% követési távolság
7% helytelen úthasználat
5% gyalogosokkal szemben elkövetett szabálytaalnság
4% alkohol hatása alatt vezetés
4% előzés
24% egyéb ok

Aki gyakran vezet Németországban, tapasztalhatja is, mennyire más ott a munkaszervezés a rendőrségné. Nem csak traffizó rendőrt, de autópályán cikázókat kiszedő, tákolt trélerrel használt autókat hazahúzó keletieket ellenőrző, kamionos tachográfokat vizslató közeget is látni. Jó, hogy az fárasztóbb meg nem csorog olyan könnyen belőle a pénz, mint az automatikus bírságolásból, de talán közvetlenebb és komolyabb hatása van a közlekedés biztonságára.

Mielőtt bárki is nekiállni a véremet kívánni: nem azt mondom, hogy a gyorshajtás nem tud veszélyes lenni. Azt se mondom, hogy a hatósági sebességmérés hülyeség, sőt: a fix traffipaxot kifejezetten hasznos dolognak tartom, ha veszélyes helyre telepítik, hiszen ott lassítja a forgalmat, ahol veszélyes gyorsan menni.

Amit mondok: dühít, hogy az adómból fenntartott rendőrség teljesen megalapozatlanul szervezi a közlekedés-biztonsággal kapcsolatos munkáját. Traffipaxokat veszünk milliárdokért és rendőrt állítunk az elvileg automatikus rendszerben dolgozó gép mellé, hogy őrizze, el ne lopják, mindezt egy bemondott 30%-os kockázati tényezőre alapozva. Pedig több haszna lenne benzint venni a rendőrautókba, motorokba és menni velük, a tulajdonosnak utólag küldözgetett csekkek helyett ott helyben lefülelni, számon kérni személyesen azt a vezetőt, aki nem képes normálisan beilleszkedni a forgalomba, nem adja meg az elsőbbséget, vagy netán negyven tonnás kamionnal félálomban kóvályog a leállósávban az autópályán. Kilencvennel, amit nem büntet meg semmilyen traffipax.

Szavazás

Mit gondolsz, tényleg megfelel a rendőrségi munkában a sebességmérés aránya a gyorshajtás veszélyességének?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • ffff

  Ez az “aktív – passzív” ütött. :-)
  Biztosan nem azokra gondoltak a passzívnál, akiket túl gyorsan húznak vontatókötélen? :-))

 • CoIie

  A cikk nyitott kapukat dönget, hiszen a csodatrafik, majd csak kis hányadban mérnek sebességet, sokkal inkább mindenféle más vegzálásra méltó cselekedtet (most nem sorolnám fel). Hurrá!

 • öregszem

  Inkább a Rendöröket kéne megfizetni !!!!

 • subtotal

  Colie: frászt, ezt csak mondják, hogy majd fognak…majd ha fagy, tán. Jelenleg az alapfunkció, a sebességmérés sem működik vele.

 • subtotal

  Ami a cikket illeti: szerintem világosan látszik, hogy a német limit nélküli pályák mennyire jól teljesítenek a gyorshajtás elleni küzdelemben, hiszen ott a sebesség helytelen megválasztása csak 14%-ban oka a személyi sérüléses baleseteknek.
  Szóval gyerekként van ez a társadalom kezelve és politikai síkon van megmagyarázva (jelentése: hazudnak mint a szél) itt minden…

 • keeperbk

  Az aktív-passzív megnevezésnél, a relatív és abszolút gyorshajtás sokkal szemléletesebb, sőt, az elsőnek igazán nincs is értelme. A traffipax pedig semmi más, csak egy álcázott adóbehajtási eszköz, a mindenkori hatalom kezében. Ha azt mondják, 5% adóemelés, mindenki háborog. Ha vesznek anyi traffipaxot, amivel 10%-nyi adóemelésnek megfelelő pénzt tudnak behajtani, senki nem szól semmit. Aztán lesz miből fizetni a rezsicsökkentést. Bár azt jócskán kitermelte már, a 27%-ra emelt áfa is. Nagyon nagyon banánköztársaság vagyunk, és még tudunk ennél lejjebb is süllyedni.

 • dsass

  A legfontosabb kimaradt az írásból… a 33% -ból 27% relatív gyorshajtás.. amit a traffipax nem tud mérni és így büntetni se..

 • demagóg

  Szerintem szükséges ennyi traffipax és az objektív felelősség bevezetése is nagyon jó döntés volt.
  Észrevehetúen lassult a forgalom, kevesebb a száguldozó, mint 2008-2009 előtt volt.

  Ami viszont nagyon hiányzik, az a forgalomban elkövetett egyéb szabálytalanságok üldözése. Indexelés elmaradása, követési távolság be nem tartása, busz ki nem engedése, zebránál meg nem állás, stb.

  Itt még lenne mit fejlődnie az autósok többségének…

 • HakapesziM

  Az objetktív felelősség eleve álságos: mehetsz te akármennyivel is, csak fizess, senki nem állja az utadat.

 • szaboata

  Jó a cikk,egyetértek a szemléletével.Az életszerüség mást mutat,mint a jogászkodás az íróasztal mögött.Emlékszem,régen (51 vagyok),a falvakban a személyautók 60-al,a teherautók 40-el mehettek.Nyílván megvolt a magyarázat közlekedésbiztonsági szempontból.Manapság a “mindenki 50-el”
  megmagyarázhatatlan ugyanonnan nézve.És micsoda különbség van az akkori és a mostani autópark között.

 • hova

  A tények: /felhívom a figyelmet a németországi számra/

  Az eddig adatokat szolgáltató országok az alábbiak (zárójelben a tettenért gyorshajtások száma):

  Ciprus (350)
  Németország (91 262)
  Észtország (396)
  Finnország (1295)
  Magyarország (4928)
  Horvátország (2185)
  Olaszország (5561)
  Luxemburg (344)
  Litvánia (1978)
  Lettország (807)
  Málta (7)
  Norvégia (918)
  Hollandia (2366)
  Portugália (1349)
  Szlovákia (2145)
  Szlovénia (1225)
  Szerbia (2370)

 • gabetdi

  Tény, hogy kevesebb lett az ész nélkül száguldozó ember az országban. De én nem gondolom, hogy ez a trafipaxozásnak vagy bármilyen rendőri jelenlétnek a következménye.

  Szépen lassan egyre több ember engedheti meg magának, hogy autót vegyen és válogathat is az új, a használt és a különböző típusok között. Mindenki nagyjából örül ha meg tud venni egy olyan autót amit szeretne. Mivel elégedett és felelősségteljes beosztja a pénzét, vigyáz az autójára így nem fog ökör módjára száguldozni. Nyilván aki fiatalabb, nemrég szerzett jogsit az most is száguldozik, trafipaxok ide-oda, de mindenki átmegy egy ilyen szakaszon az életében, jó eséllyel megússza épp bőrrel és 5-10 év vezetés után már nem presztizs kérdés, hogy 180km/h-s átlag sebességgel érjen le siófokra.

  Másrészt Magyarországon rengeteget fejlődött a közlekedési kultúra az elmúlt években és merem állítani, hogy sok esetben előzékenyebbek és körültekintőbbek vagyunk mint akár egy osztrák sofőr. Néha érdemes észrevenni a pozitív változásokat is nem csak a negatív dolgokat. AZ, hogy ebbe a fejlődésbe mennyi része van az új szabályoknak és mennyi az egyszerű “evolúciónak”, személyiség fejlődésnek nem tudom, de gyanítom, hogy ha nem lenne objektív felelősség elve, meg hasonló sanyargatások, akkor is kikupálódtunk volna az orosz/ukrán/balkáni vezetési stílusból.

 • hova

  Azért szóltam külön a Németekről, mert ez az ország az ETALON, már ami a közlekedési morált, a szabad szellemű közlekedést és relatíve elhanyagolható trafizást illeti. De ha Rácz Úr egyszer megteszi, hogy pl. a 8-as főúton- HA KÉSZEN LESZ!!- egyszer elmegy az országhatárig és vissza teljesen szabályosan, milyen eredményre jut, ha kisebb statisztikai adatokat feljegyez- meg fog lepődni. / Én megtettem ezt, le is írtam, igaz, kb. 9 évvel ezelőtt/ A tróger, szemét és aljas trafizást megvetem, ott kel ezt megtenni, ahol sokszor és veszélyes mértékben megszegik ezt!! És ennek számokkal is alátámasztható eredménye van. De érezhető módon egyre pergősebb, erősebb autókat gyártunk, miközben ezerrel szorítják vissza a sebességhatárt, illetve próbálják ebben a tartományban tartani. Akkor minek is erőlködünk?

 • hova

  ” Kilencvennel, amit nem büntet meg semmilyen traffipax.” Rácz Úr, a magyar autópályán a legkisebb megengedett sebesség a 60Km/h. És ha egyszer szépen aranyosan beőszül a hajkoszorú és már levezetett pl. 5-600.000 km-t és 90-l ballag? a pályán, mert fáradt és picit “lazít” a tempón, akkor hogyan nevezzük Önt?! Nem csak arra kell gondolni, hogy 40 körül frankó erős, ügyes és okos vagyok, hanem arra is, hogy az úton sokféle korú ember közlekedik. Csak egyszer próbálná ki milyen az, hogy kopogtatok az ajtón és a félig alvó deres hajú apának azt mondom, mérhetetlenül sajnálom uram, legyen erős, mert a fia meghalt az éjjel!! Bizony, rettenet.

 • janó

  “Rácz Úr, a magyar autópályán a legkisebb megengedett sebesség a 60Km/h.”

  Te jó ég! Van, aki még osztja ezt a marhaságot? Meg kéne tanulni a KRESZ-t!

 • zoldfulu2000

  Hova: ahogy gáz letolni a másikat, necces indokolatlanul akadályozni. Ha nem megy a 90 km/h akkor ne menj fel a pályára. egyszer levezettem 80 km/h-s virsligumival 700 km-t. Gondolod hogy bármelyik kamionos tekintettel volt rá hogy én elvileg 80-nak mehetek? Hát vettem a kockázatot és mentem 92-vel.

  ha nem vagy képes 90-nel vezetni akkor add vissza a jogsid. Ismerek olyat aki megtette, mert beismerte a saját korlátait.

  Normális helyeken felfogják, hogy a jobb sáv 90 a bal sáv 130ra van optimalizálva, és ehhez nem árt egy kicsit alkalmazkodni és nem cikázni mert csak a 120 tetszik.

  A németeknél senki sem (legalábbis enszülött német biztos nem) fog letolni, mert te 130 vagy 150nel cammogsz a belső sávban, ha látják hogy nem maradsz le az előtted lévőtől (nem, nem kell rátapadni, a féktávot a németeknél komolyabban veszik mint a gyorshajtást), és kiállsz ha van reális lehetőséged.

  Ha viszont nincs, akkor szépen elfogadják, hogy van forgalom az úton.

  Sőt, ha látják hogy nem tartod fel őket, akkor is visszaengednek ha kihúzódtál, mert felfogják, hogy nekik teszek szivességet ha fellazítod a belső sávot, és nem a te hibád, hogy nem haladnak tovább.

  Az ilyen dolgok azért nagyobb empátiát felételeznek, de a németeknél működik….

 • hova

  Keves janó!
  1/1975.KPM-BM együttes rendelet:
  Közlekedés autópályán és autóúton

  “37. § (1) Autópályán és autóúton, valamint az azokra való ráhajtásra szolgáló úton (az előjelző táblától kezdődően) csak olyan gépjárművel, illetőleg gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel szabad közlekedni, amely sík úton legalább 60 km/óra sebességgel képes haladni; ezeken az utakon más jármű közlekedése tilos.”

  A Kresz-t tényleg tudni kell. De nem azért írtam itt többek döbbenetér??–
  mert 60 Km/h-s sebességgel akarok v szándékozok menni, de semmi sem tiltja!!

 • hova

  zöldfülü!

  Nem érted, miről írtam, így megvárom, amíg beérsz. Addig is megvigasztallak azzal a ténnyel, hogy minimum 120.000 km-t vezettem Német utakon, nem is akármilyen járművekkel-ebből is látszik, hogy nem mai gyerekecske vagyok. Ha érted mire gondolok. Heló!.

 • janó

  Kedves hova!

  Az általad idézett szakasz a jármű(szerelvény)ek teljesítményével kapcsolatban fogalmaz meg követelményt, az úton való haladást nem befolyásolja.

  Magyarul: Mondjuk az én járművem önerőből gond nélkül KÉPES pl 150 km/h-val haladni. Tehát az idézett rész szerint minden további nélkül felhajthatok az autópályára. Viszont arról sehol nem rendelkezik, hogy ezzel a járművel én nem haladhatok 60 km/h-nál lassabban.

 • hova

  khm.

 • hova

  A cikk is tartalmazza, hogy az autómata trafit örző rendőrök helyett inkább szépen, lazán a forgalomban kellene “részt venni” és kikapkodni a szédelgő,rohangáló v éppen bandukoló v más veszélyeket rejtő autókat. Ez azt jelezné a közlekedőknek, hogy bármikor előttük-mögöttük feltűnhet egy rendőrautó, arról nem is beszélve, hogy ennek is híre menne. 25-30-40 évvel ezelőtt a megyei rfk-nak egy, maximum három traffijuk volt, viszont a közlekedési osztályok rendszeresen járőröztek az utakon és ellenőriztek is. Ez most szinte abszolút megszűnt, vagyis az utakat a rendőrség teljesen ellenőrizetlenül hagyta, kivéve a traffikat, amik szorgalmasan gyűrik befelé a pénzt, néha gonosz módon!! Nemrég jártam a Baltikumban, alig láttam “kézitraffit” telepített is kevés volt, de úton cirkáló járőr az akadt bőven. Svédek,Dánok és Norvégok nagyon érzékenyek a sebesség túllépésére, de érthető a földrajzi és ebből fakadő usz.kellemetlen időjárásuk miatt.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

Tarlós bedurvult, ez lett a bírságkamera sorsa

Tarlós István főpolgármester leszereltette a Bécsi és Szépvölgyi út kereszteződésében felszerelt kamerát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.