Letöltendő börtönt kapott az agresszív kamionos

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.03.06. 15.00

Fékezett az Opel, ami nem tetszett a kamionosnak. Megelőzte, ráhúzta a szerelvényt. Mindketten megálltak, aztán elcsattant egy pofon.

Közlekedési balesetek és konfliktusok bírósági utóéletét bemutató sorozatunk következő sztorijában valaki kakaskodott. Börtön lett belőle.

Laci szerda hajnalban indult a kamionjával Csepelről Bécsbe. Alig néhány kilométer után az előtte közlekedő Opel Corsa fékezett egy zebránál, amit a fuvarozó indokolatlannak érzett: sem a gyalogátkelőn, sem annak környékén nem látott senkit a magas fülkéből.

Felhúzta magát, a kiskocsi megelőzésekor szándékosan úgy fejezte be a manővert, hogy a tizenméteres szerelvényével éppen hogy nem vitte el a Corsa elejét. Az Opelt vezető Géza csak hirtelen fékezéssel és jobbra kanyarodással tudta elkerülni a karambolt, sőt, felhajtott a járdára, itt állt meg.

A móresre tanítás azzal folytatódott, hogy Laci is félre állt a nyergessel, és a kocsijából éppen kiszálló Gézát arcul ütötte, majd kioktatta, hogy a zebra előtt nem kellett volna fékezni, hiszen ott senki nem volt.  

Mint ha mi sem történt volna, ezután visszaült, indított, és tovahajtott a fuvarral. Géza a váratlan pofontól 8 napon belül gyógyuló zúzódást szenvedett. Az egyesek számára talán nehezen hihető jelenetnek egy kutyát sétáltató ifjú hölgy, és egy autós is a szemtanúja volt. Utóbbi szemből érkezett, ő jegyezte fel a kamion rendszámát, igaz, hiányosan. Az első két betű mellett csak egy számot tudott leolvasni a távolság miatt.  

Eközben a döbbenetből lassan magához térő opeles értesítette a rendőröket, a kiérkezésükig a járdán maradt kocsijával.

Az egyik ezt mondta, a másik az ellenkezőjét

A teherautót és a sofőrt nem volt nehéz a rendőrségnek beazonosítani, így a hirtelen haragú Laciból rövid időn belül gyanúsított lett. Védelmét a közlekedési jogra szakosodott Székely Ügyvédi Iroda látta el. Lacit közúti veszélyeztetés bűntettével, garázdaság vétségével, valamint könnyű testi sértés vétségével vádolta meg az ügyészség.

Szerintük Laci szándékosan megszegte a KRESZ 34. § (1) bekezdés e./ pontját (miszerint az előzés befejezése után a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül kell visszatérni) és ezzel Géza életét, testi épségét közvetlenül veszélyeztette.

Továbbá a közterületen tanúsított erőszakos, kihívóan közösségellenes magatartása alkalmas volt arra, hogy “a cselekményt észlelőkben megbotránkozást és riadalmat” keltsen.

A cikkben szereplő fotók illusztrációk

A tárgyaláson a vádlott tagadta a bűnösségét a közlekedési bűncselekményért, ellenben a garázdaságot és a könnyű testi sértést elismerte.

A közúti veszélyeztetéssel kapcsolatban védekezése abból állt, hogy az előtte haladó Opel a zebra előtt több alkalommal, indokolatlanul fékezett, majd gyorsított, ezt elégelte meg. A zebra után szabályosan megelőzte, majd megállt előtte, Gézát sem hirtelen fékezésre, sem pedig irányváltoztatásra nem kényszerítette.

Laci szerint pontosan Géza volt, aki KRESZ-t megszegte a szórakozgató vezetési stílusával. A járművek megállása után mindketten kiszálltak, majd valóban goromba hangnemben kioktatta a vezetési stílusa miatt a másikat, és valóban elcsattant egy pofon is.

Géza állította, éppen fordítva történt. A kamion váratlanul vágott be elé, csakis vészfékezéssel és hirtelen kormánymozdulattal tudta elkerülni a balesetet. Szerinte minden általa tett előzmény nélkül pofozta fel őt a vádlott, miközben szidalmazta.

Ezt a verziót erősítette meg a két szemtanú.

Nézzük meg, hogy pontosan mit jelent a vád!

1, A törvény szerint a közúti veszélyeztetés bűntettét az követi el, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével más, vagy mások életét, vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki. (Ezt nem árt észben tartani minden száguldozónak.)

2, Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást, vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, garázdaság vétségét követi el.

3, Aki más testi épségét, vagy egészségét sérti, a sérülés vagy a betegség 8 napon belül gyógyul, a könnyű testi sértés vétségét követi el.

4,5 évet is kaphat ezekért a kamionos

A bíróság álláspontja szerint Laci azzal a magatartásával, hogy az előzésnek a KRESZ 34. § (1) bekezdés e./ pontjában írt szabályát szándékosan megszegte, és ezzel a sértett életét, testi épségét közvetlen (közeli és reális) veszélynek tette ki, megvalósította a közúti veszélyeztetést. Mégpedig azért, mert ha a sértett nem vészfékez, illetőleg nem rántja jobbra a kormányt, akkor nagy valószínűséggel a sérülésével járó közlekedési baleset következik be.

A kamionos azzal, hogy a Gézát az általa vezetett teherautóval váratlanul leszorította az útról, egy közlekedési baleset közeli és reális lehetőségét teremtette meg. Plusz a két jármű közötti tetemes méret- és súlybeli különbség valószínűsíti a sérülés esélyét. Laci mindennek tudatában követte el szándékosan a bűncselekményt – mondta ki a bíróság.

A törvény a vádlott terhére rótt bűncselekmények közül a legsúlyosabbat 3 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni, azonban a Btk. 85. § halmazati elvekre figyelemmel a vádlottal szemben akár 4 év 6 hónap szabadságvesztés is kiszabható.

Végül a bíróság halmazati büntetésül Lacit 9 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés főbüntetésre, és 1 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Annyit még az ítélethez, hogy az agresszív, a társadalmi együttélés szabályait szándékosan és többszörösen megszegő vezetőket nem ritkán ítéli letöltendő börtönbüntetésre a bíróság.

Extraklasszis lett az új Suzuki! Látta?

Ennyit kell fizetni, ha elkapja a rendőrök szupertraffipaxa!

Kommentek

 • demagóg

  Hát nem is tudom.
  Az nem derül ki, hogy a kamion az előzési manőver befejezésekor, amikor ráhúzta a corsásra a szerelvényt, milyen sebességgel haladt. 30-cal vagy 80-nal?
  Ha 80-nal, akkor AKÁR komoly baleset lehetett volna, bár nem gondolom, hogy érdemi sérülése lett volna a corsásnak ha hátulról belehajt a kamionba, még ilyen sebességnél sem, tekintettel arra, hogy a corsás is közel ilyen tempóval haladhatott, így a sebességkülönbség nem lehetett 30 kmh-nál több. Az sem mindegy, hogy milyen Corsa volt, 20 éves vagy 2 éves, mert teljesen más eséllyel sérül meg az utas a két autóban.

  A leírtak alapján egy komly pénzbüntetés, jogsi bevonása és egy felfüggesztett
  elegendő lett volna.

  Az sem derül ki, hogy Lacinak ez volt az első esete, vagy visszaeső és pl. az sem, hogy hány gyereket tart el a munkájával.
  Ezek mind szempontok.

 • menőmanó

  Ez is tipikus esete a bíróságok dilettáns ítélkezésének.
  Nyilván nem lehet minden mazsolát leszorítani és felpofozni, de ez az ítélet túlzó és felháborító, főleg akkor, ha más esetekhez hasonlítjuk.
  Kizártnak tartom, hogy sérülést okozott volna a manőver az autó sofőrjében, max. a Corsa eleje egy kicsit átrendeződött volna.
  Egy komolyabb pénzbüntetéssel egyetértenék, főleg akkor, ha nem volt még hasonló esete a kamionosnak. Visszaesőként mér más lenne a helyzet.

 • hova

  Azért valamit nem árt tisztázni:egy cselekmény-tevés, nem tevés, mulasztás- akkor bűncselekmény, ha veszélyes a társadalomra és a törvény ezt büntetni rendeli. Ez lehet szabálysértés v bűncselekmény. Géza azzal, hogy többször fékezett a zebra-galogátkelőhely- előtt, feldühítette Lászlót, aki mint kamionos,ezt indokolatlannak találta.Egy zebrára hirtelen is kiszaladhat, kiugorhat gyerek, de felnőt is, ezért azt kellő óvatossággal kell megközelíteni!!, a megengedett maximális 50 Km/h nem az, tehát Laci felháborodása nem volt jogos. Amit utána tett, ráhúzta úgymond a kormányt, lényegében lényegtelen a sebességől, mert a két gjm. tömege annyira eltérő, hogy minimális sebesség setén is okozhat súlyos v halálos sérülést is. Az mindennek a teteje, hogy utcán, járókelők előtt még fel is pofozza a teljesen vétlen embert, Gézát. Laci szándéka egyértelmű, gyorsan eljuttatni az árút a kamionnal a célhoz, aki ebben akadályozza szerinte oktalanul, az móresre kell tanítani! Tele van az út ilyen és ehhez hasonló kamionosokkal, autósokkal. Jogos a büntetés.

 • Kempelen

  Tanulságos. Módfelett tanulságos. Tanulni érdemes belőle, a hőbörgés meg maradjon meg a seggfejeknek. Hajrá lányok!

 • menőmanó

  hova

  “Egy zebrára hirtelen is kiszaladhat, kiugorhat gyerek, de felnőt is…”

  Ja, valóban hajnalok hajnalán a kihalt úton hirtelen kinőnek a földből. :D

  “…tömege annyira eltérő, hogy minimális sebesség setén is okozhat súlyos v halálos sérülést is”

  Aki ilyet leír, azon egyértelműen látszik, hogy azt sem tudja miről van szó.

  Tipikusan demagóg és komolytalan megjegyzések, vagy csak egyszerűen a szöveg értelmezésével vannak komoly problémák.

 • teso1969

  menőmanó
  -egy kutyát sétáltató nő pl. kinőtt a földből
  -akkora tömegkülönbségnél, bizony komoly károkat tudott volna okozni gépben és emberben is
  -nem láttam az esetet, de elég életszerűtlennek tűnik, hogy valaki egy kis corsa-val akarjon leckéztetni egy kamiont

 • menőmanó

  teso1969

  Látom a szöveg értés nálad is nehézségekbe ütközik.
  Ez nem baj, csak kellemetlen, főleg akkor, ha az ember okoskodik. :)

 • teso1969

  Menőmanó
  Persze, hiszen csak te érthetsz egy szöveget. Nem nagyon lehet semmit félreértelmezni ebben a cikkben….legfeljebb félremagyarázni. Ahogy te is teszed.

 • hova

  Menőmano.
  Én 12 évig pontosan hasonló, illetve közlekedési bűncselekményekkel foglalkoztam, vizsgáltam és hallgattam a tárgyalások végén a bírói ítéleteket, tehát elég rálátásom van a tényekre. Te mennyi ideig foglalkoztál közlekedési bűncselekmények nyomozásával?

 • Vorserie

  Hova!

  És miközben ezekkel foglalkoztál a NASA-nal fejlesztetted a világ legygyorsab 5000lóerős közúti autóját amiről persze nem beszélhetsz mert hát TOP SECRET! :)

  Vicces egy fazon vagy te!

  Minden témában van tapasztalatod,csak te tudhatsz jól mindent más nem,ismersz minden most legördülő autót technikailag és dizájn ügyileg is, és persze utálod a kamionosokat mert csak azt vezsed észre ha ők okoznak balesetet, mindezt egy 24 éves 323-as Mazdából szemlélve. :D:D

  Jókat röhögünk rajtad!

 • kocogok

  Na persze! Megint egy kamionos, aki agresszív. Az igazság az, hogy nem egy, hanem majdnem mind agresszív! Tisztelet a nagyon kevés, ritka kivételnek!
  És mi köze, ha minden sarok előtt fékezek, mert keresem, hogy melyik utcába is kell mennem? Nem mindenkinek van, vagy telik GPS-re!

 • kocogok

  PROVOCATOR!
  És még valami! Ha a teherautónak nagy a tömege, akkor ahhoz mértnek kell lennie a fékjének is! Ha nem úgy van, az le se vizsgázhat, vagy a gumija szar, mert nem tapad, annyira kopott! Rendszerint az utóbbi!

 • menőmanó

  teso1969

  Ha annyira érted a szöveget, akkor hogy merül fel, hogy egy kutyás nő kinőtt a földből. Semmi köze a dolgokhoz.
  A tanú valószínűleg messzebb volt a zebrától. A fékezéshez, lassításhoz semmi köze, sőt már a kamionos kiszállása után is kerülhetett látótávolságba.
  Hajnalban annyira gyér a személyforgalom, hogy messziről látszik, hogy van e egyáltalán ember a zebra közelében. Ha nincs akkor minek lassítani?

  Fel sem merült, hogy a Corsa leckéztetni akart volna bárkit is. A kamionos is egyértelműen elismerte, hogy a zebra miatt fékezett a személyautó.

  Szorítottak már le kamionnal?
  Engem igen, így egyértelműen meg tudom ítélni (akinek egy kis képzelőereje van és nem a tévében látott csak közlekedést az is), hogy ilyen esetben a lottó ötössel azonos valószínűsége van a személyi sérülésnek városi forgalomban.
  Ez nem autópályán 100Km/h-nál történt!

  Mindig meg szoktam jegyezni, hogy a leírt szöveget valóban többféle képen lehet értelmezni, de azok közül általában csak az egyik helyes. :)

 • menőmanó

  hova

  Nem foglalkoztam, de ehhez nem is kell. Maradjunk ennyiben.

 • teso1969

  menőmanó
  Idézek: “Ja, valóban hajnalok hajnalán a kihalt úton hirtelen kinőnek a földből. :D”
  “A tanú valószínűleg messzebb volt a zebrától”
  A leszorítás nem a zebránál történt és az opel sem ott hajtott fel a járdára. A kamionos EGY fékezésért tette amit tett? Akkor közveszélyes. Ha szórakozott volna a corsás (amit kétlek) jogos a felháborodása (de nem a tette)!
  Nem szorítottak még le kamionnal, de veled ellentétben -nem rendelkezve ugyan a te hatalmas tapasztalatoddal- reálisan meg tudom ítélni, hogy egy ilyen helyzetből is lehet komoly anyagi kár és személyi sérülés. Nem a filmekből, nem is a képzeletemből származnak ezek a (hozzád mérten csekély) tapasztalatok hanem abból 15 évből amikor egy nagy piros kéklámpás autó volt a munkaeszközöm

 • menőmanó

  teso1969

  Valóban veszélyes dolog amit tett a kamionos, de szerintem egyáltalán nem veszélyes a vezető testi épségére.
  Kénytelen vagyok én is idézni, hiszen le is van írva:

  “Felhúzta magát, a kiskocsi megelőzésekor szándékosan úgy fejezte be a manővert, hogy a tizenméteres szerelvényével éppen hogy nem vitte el a Corsa elejét.”

  Tehát szó sem volt arról, hogy a sofőr veszélyben lett volna.

 • v_gabe

  menőmanó: ez veszélyeztetés volt fogadd el.

 • teso1969

  menőmanó
  A következő mondat elkerülte a figyelmedet?
  “Az Opelt vezető Géza csak hirtelen fékezéssel és jobbra kanyarodással tudta elkerülni a karambolt, sőt, felhajtott a járdára, itt állt meg.”
  Szerinted egy ilyen manővert végrehajtó,a járdára felhajtó sofőr nincs veszélyben? Ezt te sem gondolhatod komolyan. Én nem ismerem a helyszínt, de lehetett ott akár egy lámpaoszlop is ami már aránylag kis sebességnél is csúnya munkát végez az autóban és a vezetőjében is.

 • Barca

  Érdekes hogy több ezer kamera országa leszünk, vagyunk (útra irányított térfigyelők), mégis még mindig és minden autós ellenállhatatlan vágyat érez a másik megleckéztetésére. Az önbíráskodás és igazságosztás ilyen mértékű jelenléte mindig felveti a hatályos szabályok és azok betartására irányuló erőfeszítések hibás mivoltát. Mi tagadás ebben az országban a sebesség túllépő és szabálytalanul parkoló autókon kívül nem nagyon van esemény a rendőrség életében. A törvényhozó törekvései sem éppen halálos áldozatokat követelő közlekedési vétségek ellen irányulnak, elég csak megnézni milyen szabály módosítások születtek: menetiránnyal szembeni parkolás, objektív felelősség pénzfizetésnél, de pontoknál nem, mekkora büntetési tétel egy biztonsági öv és mekkora egy 35km/h-ás túllépés, hova szerelnek fel kamerákat, ahol az átmenő forgalom arányában minimális balesetek száma, halálutakon pedig alig van ellenőrzés.
  Problémának gyakran a forrását kéne megszüntetni, igen is mindenki jogosítványt kap, ezek nap, mint nap veszélyeztetik a közlekedőket, miközben semmilyen felelősségre vonás nincs, cserébe állatok önbíráskondi kezdnek. Szép dolog, hogy letöltendőt kapott a kamionos, de még szebb lenne, ha az Opelost is jól megbűnteték, vagy jogosítványt sem kapott volna, amíg arra nem alkalmas.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

300 km/h fölött hasít az új Alpina kupé

Bemutatta legfrissebb újdonságát az Alpina. A B4 S Bi-Turbo a BMW M4 költséges alternatívája.

Nincs ma ennél menőbb Porsche az interneten!

Aligha létezik még egy ilyen Porsche 911 Carrera RSR 3.8-as a világon. Kívánatos patina, merész színek és 10 futott kilométer.

F1: Milliárdos veszteséget hoz a szabálymódosítás

A Force Indiánál a legkevésbé sem örülnek a versenyzői nevek és rajtszámok megjelenítéséről szóló szigorításnak, dollármilliókban mérhető veszteséget jelenthet az újítás.

Autógyári munkásnak állt a Facebook-vezér

Mark Zuckerberg a Ford dearbroni gyárában járt, ahol még a munkából is kivette a részét a Ford F-150-eseket előállító üzemben.

F1: Háromtizeden belül a Mercedes, a Ferrari és a Renault

A Nemzetközi Automobil Szövetség számításai szerint három gyártó erőforrása egyenlő szintre ért, csak a Honda van lemaradásban.

Így lopnak el pár perc alatt egy X5-ös BMW-t

Pár perc alatt lopnak nagy értékű autókat Angliában, a módszer végtelenül egyszerű.

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.