Többet autóznak a magyarok a svájciaknál

Best Cars 2014: az autómárkák arculata

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2015.02.16. 17.05

Többet járunk kocsival, mint a svájciak, és nem élveznek hegemóniát a német autók: érdekes eredményeket hozott egy autós felmérés.

Nemrég jelentek meg az európai Best Cars felmérés eredményei, amelyben autós lapok olvasói válaszoltak arra, mit gondolnak az egyes márkákról, ki gyártja a legmegbízhatóbb, legszebb, legsportosabb autókat. A válaszadók egyfelől kategóriánkénti sorrendet állítottak fel konkrét típusok között, másrészt rangsorolták a márkákat különböző értékek alapján. A válaszok elgondolkodtatóak.

Négy olasz, két japán, két német elsőség

A magyar piacról sokszor hangoztatott németautó-orientáltságot a válaszadók nem, vagy csak részben igazolták vissza. A hazai eredmények alapján a 12 kategóriából négyben győzött olasz autógyártó és csak kettőt nyert német. A német autóipar elsőségeit a 4×4-es kategóriában a BMW X5 és a városi autók között élen végző BMW i3 hozta.

Mindkét japán kategóriaelsőség a Mazda érdeme

Japán autógyártói sokat köszönhetnek a Mazdának. A kompakt autók között a Mazda3-ra, a középkategóriás modellek között a Mazda6-ra érkezett a legtöbb voks. A Toyota konszern típusai közül a Lexus modellek szerepeltek viszonylag jól. Az IS a középkategóriában, a GS a felső középkategóriában végzett az első ötben. Egy-egy brit és francia győzelem született a kisautók között diadalmaskodó MINI és a legvonzóbb egyterűnek bizonyuló Citroën C4 Picasso révén.

Mi van az Opellel és a Forddal?

Érdekes a személyautó-értékesítésben vezető Opel, illetve a haszonjárművei révén összpiaci elsőséget megszerző Ford szereplése. A modellek között az Opel egyetlen kategóriában tudott a dobogóra állni (az Adam második a városi minik között), a Ford pedig az egyterűek között harmadik az S-Max révén. A másik tíz kategóriában autóik nincsenek az első ötben. Ennek magyarázata lehet, hogy a felmérés a magánszemélyek, köztük a magánvásárlók véleményét-preferenciáit tükrözi, míg a tényleges autópiac túlnyomó részét a flottaeladások adják. A teljes 2014-es évre vetítve 81:19 a céges vásárlók és a magánügyfelek aránya a JATO adatai szerint.

Maserati, Ferrari, Alfa Romeo

Hazánkban a Maserati Ghibli illetve a Quattroporte győzött a felső középkategóriában és a luxusautók között. A sportautók és a nyitható tetős modellek rangsorában a Ferrari LaFerrari valamint a Ferrari 458 Italia áll az élen.

Kiugróan vonzónak bizonyultak a nemes olasz autómárkák termékei: a Maserati és a Ferrari két-két kategóriában kapta a legtöbb szavazatot

Kelet-Közép-Európában átlagon felüli a válaszadók kötődése az olasz márkákhoz. Lengyelországban az Alfa Romeo szerepelt kiugróan jól. Ott a kisautók elsője a MiTo, a kompakt kategóriáé a Giulietta, a sportautók között pedig középmotoros 4C-re érkezett a legtöbb voks. Három kategóriagyőzelemnek egyedül az olaszországi felmérésben örülhetett a régóta vergődő, de patinás márka.

Mi ez az egész?

1976 óta készül az olvasói felmérés, egy ideje ázsiai, európai és amerikai országokban. Itthon Az Ön autója néven indult a mai Best Cars-szavazás az autómárkák arculatáról

1976 óta készül az olvasói felmérés, ma ázsiai, európai és amerikai országokban. Itthon az Autó Magazinban “Az Ön autója” néven indult a mai Best Cars-szavazás az autómárkák arculatáról


A mai Best Cars kutatás elődjét 1976-ban hirdette meg először a német Auto Motor und Sport (ams). A kétheti lap 3,1 millió olvasójával az egyik legjelentősebb európai autós médium.

Az ams nemzetközi testvérlapjainak bevonásával 1993 óta európai, dél- és közép-amerikai valamint ázsiai országokban is megszervezik a kutatást. 

Az Autó Magazinban “Az Ön autója”, majd Best Cars néven ismétlődött a felmérés. A legutóbbi kutatásban több mint 2000 válasz érkezett Magyarországról, részben a tekintélyes nyomtatott szaklapba fűzött postai levelezőlapon, részben online, a Vezess.hu felületén. A válaszadók 93 százaléka férfi, a résztvevők 84 százaléka 18-49 év közötti.

Ár/érték arány: Dacia-hegemónia

Érdemes végigfutni a fontosabb márkaarculati eredményeken is. Az arculati kritériumok ötös élbolyában a Suzuki neve egyetlen egyszer bukkan fel: az ügyfélszolgálat megítélésében második az Opel mögött. Érdekes, hogy az ár/érték arány értékelésében a Suzuki nem tudott a legtöbbször említett öt márkanév közé kerülni, ebben a témában a Dacia toronymagasan vezet a többi autógyártó előtt. Ár/érték arányban a kérdőív kitöltői 80 százalékkal tették az első helyre a Daciát, amelyet holtversenyben követ 59-59 százalékkal a Kia, a Renault és a Škoda, majd a 48 százalékos eredményt elérő Hyundai.

Autósport: az F1 dönt

Ha autósport, akkor Forma-1: a versenysportszereplés értékelésében a tavalyi világbajnoki címeket megnyerő Mercedes-Benz az első. A Mercedes-Benzhez társított hagyományos márkaértékek is élnek azonban a válaszadók fejében, de kidolgozási minőségben az Audi, ütközésbiztonságban pedig a Volvo előzte meg a Mercedest.

Megbízhatóság, környezetvédelem: fölényben a Toyota

Egyértelmű a résztvevők véleménye a megbízhatósági sorrendről: az első ötben négy japán márkát követ az első nem távol-keleti autógyártó. A sorrend Toyota, Honda, Lexus, Mazda és Audi.
 

Megbízhatóságban és környezetvédelemben a Toyotát tartják a legjobbnak az Autó Magazin és a Vezess.hu olvasói

Hasonlóan kiugróan szerepeltek a japán autógyártók a környezetvédelemre vonatkozó rangsorban is. Itt a konkurenseknél korábban elindított hibridprogram alapozhatta meg a Toyota, Lexus, Honda sorrendet. Az elektromos autózásban úttörő Nissan bejött a negyedik helyre, a sima hibrideket és konnektorról tölthető hibrideket is gyártó, a TDI dízelekkel nevet szerző Audi ötödik.

Sokat autózunk

Magyarországon a kérdőívre válaszoló olvasók átlagosan 24 600 kilométert vezetnek egy évben. Ez igen jelentős távolságnak számít európai összevetésben, akár a szomszéd országok, akár jóval fejlettebb úthálózatú és sokkal tehetősebb országok polgárainak autóhasználati szokásaihoz mérten.

Az évente autóval megtett távolság egyes nyugat-európai országokban és a visegrádi államokban

Franciaország: 19 400 km
Németország: 21 700 km
Norvégia: 29 800 km
Svájc: 18 400 km

Csehország: 24 400
Lengyelország: 21 600
Magyarország: 24 600 km
Szlovákia: 21 200 km

A 2014-es Best Cars felmérés eredményeiről a képgalériában találtok részletes rangsorokat.

Kommentek

 • ldaracing

  Az a 24 6000 km hihetetlen. Már csak azért is, mert olyan országokénál is több, mint Németország és Franciaország. A válaszadók szinte csak olyan emberekből állhattak, akik külföldre járnak dolgozni, az autójukkal.
  Nem akarom megmondani, hogy hol lehet az igazság. Tippelnék csak, hogy valahol 10 000 – 15 000 km között.

 • ldaracing

  24 600 (- 1db nulla)

 • M_m_m

  Valóban soknak tűnik magánautosokat tekintve.

 • szaboata

  Örvendek,hogy jól szerepeltek az olasz autók,pedig én ne is szavaztam.

  Számomra inkább a nagyobb és fejlettebb országok kilométerei meglepően kevesek.Bár,ha meggondolom,annyira mégsem,mert ott nemcsak az úthálózat fejlettebb,hanem a vasút is behálózza az országot,ami nálunk szintén tudatosan visszafejlesztett.Kizárólag minden BPest irányába mutat.

 • zoldfulu2000

  Bakker, ez valami vicc? BMW mint biztonságos autó? Honnan szedték az olvasók ezt a baromságot? Környezetbarát Honda? Mivaaa? Mégis miért? Megbízható Lexus, végül is egy visszahívási világrekord ennek biztos jele, hiszen odafigyelnek rá. Ja hogy ők elsunnyogtak és inkább hagyták hogy kinyírják a tulajaikat, és a fogyasztóvédelem verte ki a balhét…

 • a.szorenyi

  Kedves Olvasók!

  Az eredmények nem a teljes magyar társadalmat reprezentáló megkérdezésen alapulnak, de mivel a pár száz fős minták helyett itt több mint 2000 válasz érkezett az Autó Magazin és a Vezess olvasóitól, érdemesnek tartottuk ismertetni az eredményeket. Tehát a 24 600 km a válaszoló olvasók által vezetett éves távolság, nem a teljes magyar átlag.

  A Honda 1999 óta gyárt hibrid járműveket, szériaérett üzemanyagcellás autót mutattak be 5-6 éve, benzines motorjaik takarékosak, anno katalizátor nélkül hozták Amerikában a katalizátorra kitalált emissziós szintet, ott az 1,6-os dízeljük stb. A BMW esetében talán nemcsak a passzív, hanem az aktív biztonságot is értékelték a válaszadók, de ez találgatás, nem tudunk biztosat, mert nem kérdezett rá erre a kérdőív. Üdv, Szörényi András

 • menőmanó

  zoldfulu2000

  Lehet, hogy nem megbízható a Lexus, de akkor a Volvo megbízhatatlanságára szavakat sem lehetne találni. :)

 • zoldfulu2000

  Menő: nem is mondtam hogy ott lenne a helye. :) És mondjuk nincs is ott a listán…

 • zoldfulu2000

  a: szörényi: persze, a Honda kihozott egy gagyi insightot aminél mindenben jobb volt a toyota Lexus/Toyota rendszere, ráadásul ott legalább három teljesen más karakterű rendszer is kijött (Pl az SUVra optimalizált RX, a sportos GS és a Prius híbridje teljesen más). Még a volvo is többet tett le a Dízelhibriddel.

  Környezetvédelmre ott a Peugot amelyik megreformálta a korunk autókínálatát a részecskeszűrővel.

  BMW “aktív biztonsággal” mivaaa? AZ X3hoz nem volt távtartó tempomat a faceliftig. A sok ut szélén szalagkorlátban meg házfalban végződő E60-as milyen “aktív biztonsági” erősségekkel bír? Ha már az NCAPnál leszerepelt?

  Miközben ott a Renault amelyik elsők között tűnt ki jó tesztekkel, nekik ott lenne a helye. A BMW mint biztonságos autó a totális hozzá nem értés de azért benyögök valamit mentalitás győzelme… VAnnak a BMWnek erényei de a biztonság pont nem az…

 • a.szorenyi

  Kedves Zöldfülű2000! Látod, milyenek az emberek, mégis a BMW-t istenítik. Nem tisztem védeni a BMW-t, de hogy Felsőzsolcán valaki leesik az öt éve nem gyártott E60-nal az útról, esetleg ötféle gumival a kocsin, az nem a márkát minősíti, inkább a tulajt.

  Ezek egyébként az én magántippjeim voltak, szerintem etől tartják sokan a Hondát környezetbarát márkának. A részecskeszűrőt a 607-re állítólag azért tették, mert nem tartotta volna be az Euro 3-at sem, de erényt kovácsoltak belőle. Nagyon jól tették, ügyesen ráéreztek.

 • Opelfan

  a.szorenyi:Nem a 607-et emelném ki hanem a 307-et mert ezzel tényleg reformáltak, alapáron elérhetővé tették mindenkinek a részecskeszűrőt a 2.0HDi-n. De szűrő nélkül is teljesítették az EURO3-at pl a Vitara vagy a 406, az ékes bizonyíték rá. A 607-ben lévő 2.2 8v HDi is rendben van, ezért veszik ki belőlük a FAP-ot, és tudják teljesíteni a normát a műszakin így is. Nettó hülyeséget írtál le…

 • Opelfan

  Illetve a 607-ben a 2.2 az 16v volt, rosszul írtam, a Vitarában, 307-ben volt 8v a 2.0 HDi… lényegtelen, mindkettő hozza az Euro 3-at FAP nélkül.

 • zoldfulu2000

  a.szörényi: toltam én már be F10est is az első leeső hóban… :) Mindenesetre azért az ilyen véleményekből látszik hogy a közkeletű előítéletek mennyire távol állnak a valóságtól, pedig ehhez még csak nem is kellene kipróbálni, elég egy picit utánaolvasni…

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Vásárlást igazoló érvek egy friss használt Alfa Romeo tulajdonostól

A használt típusok szinte függésbe átcsapó állandó böngészése végén olyan autót vettem és úgy, amiről a legtöbb tanácsadó lebeszélne.

Tragédiát okozott egy udvarias pék

Maga elé engedte az utánfutós teherautót, amely elgázolta az egyetemre igyekvő robogós lányt.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

F1: Hamilton már nem is emlékszik Rosbergre

Lewis Hamilton végleg lezárta magában azt a fejezetet, amely a Nico Rosberg elleni, házon belüli csatájáról szólt.

F1: Kubica nem zárja ki a második debütálást

Robert Kubica egyre nyíltabban beszél arról, hogy újra megpróbálkozik a Forma-1-gyel.

Finom kis KRESZ-anomáliára bukkantunk Budapesten

Tudod mi az a három úttestű út és hogy hol van ilyen? Mutatjuk.

F1: A szabad gumiválasztást el lehet felejteni!

A Pirelli motorsportfőnöke azt mondja, kizárt, hogy teljesen a csapatokra-pilótákra bízzák, ki milyen gumit használ a versenyhétvégéken.

Csökken az üzemanyagok ára

Szerdán megáll az üzemanyagok árának emelkedése, a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz.

Ősszel jön az 1000 lóerős Mercedes hibrid!

Szeptemberben mutatja be eddigi legextrémebb autóját a Mercedes-AMG. A Project One több mint ezer lóerős lesz.

F1: Átírhatják a túl szigorú motorszabályt

A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport mai ülésén lazíthatnak egy motorszabályon, emellett a Honda hóna alá is nyúlhatnak a riválisok.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.