Több a halott és a sérült az utakon

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.02.06. 06.00

Itt vannak a legfrissebb rendőrségi statisztikák a 2014-es közlekedési balesetekről.

Feltette honlapjára az ORFK a 2014-es balesetes statisztikák közül a 3 legfontosabbat, plusz pár egyéb, autósokat érintő grafikont. Sajnos a 3 kategóriából 3-ban rosszabbak az adatok, mint 2013-ban.

Emelkedett a balesetben meghaltak száma

2006 óta tartó, közel évtizedes tendencia tört meg azzal, hogy 2014-ben nőtt a közlekedési balesetben meghaltak száma (611 ember). Különösen 2007 és 2011 között javult látványosan ez a mutató, öt év alatt gyakorlatilag megfeleződtek a tragikus halálesetek. Amint az alábbi grafikon mutatja, a tavalyi szám meghaladta a 2012-est is.

Forrás: ORFK

Az Európai Bizottság éppen a magyar elnökség idején, 2011. március 28-án tette közzé az új Fehér Könyvet, mely 2020-ig meghatározza a legfontosabb EU-s közlekedéspolitikai feladatokat. Például az elvárásait a tagországokban használt járművek károsanyag-kibocsátásáról, vagy éppen a halálos balesetek kívánatos csökkentéséről.

Utóbbiakkal kapcsolatban rendkívül ambiciózus a cél: “A közúti baleseti halálozást 2050-re szinte nullára kell csökkenteni. E céllal összhangban az Európai Unió arra törekszik, hogy 2020-ra felére csökkenjen a közúti sérülések száma (2010-hez képest – L.Cs.). Gondoskodni kell arról, hogy az Európai Unió a közlekedésbiztonságban és -védelemben világelső legyen valamennyi közlekedési mód tekintetében.”

Az elmúlt évek kedvező számainak ismertetésekor a rendőrség többször maga is kiemelte: “Magyarország hatályos közlekedésbiztonsági programja a halálos áldozatok számának visszaszorítását tűzte ki fő céljaként.”

Nőtt a halálos balesetek száma

Nem feltétlenül mozog párhuzamosan az előzővel ez az adat, de tavaly emelkedett a halálos balesetek száma is az útjainkon.

Forrás: ORFK


Egyre több a sérült

Itt 2013 volt a fordulópont. Megismerve a tavalyi adatokat, most már tudjuk, nem csak egyszeri rossz esztendő lett a tavalyelőtti, ugyanis 2014-ben tovább folytatódott a személysérüléses balesetek számának növekedése. Érdekes, hogy két éve emelkedik, de a rendőrség ragaszkodik a csökkenő trendjelöléshez – lásd a barna csíkot. Nem két hete, nem két hónapja, hanem két éve növekszik.

Forrás: ORFK

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy ezen belül miként alakultak tavaly a súlyos és a könnyű sérüléses balesetek. 2013-ban ezek is emelkedtek a megelőző évhez képest: a súlyosak számában 6,02 százalékos (4355-ről 4617-re), míg a könnyű sérülésesekében 1,23 százalékos növekedés volt (10 278-ról 10 404-re).

Csökkent az ittasan okozott balesetek száma

Van jó hír is, bár a fentiek ismeretében – ami a lényeg – ezt óvatosan állítjuk. Mindenesetre tény: az elmúlt éveket jellemző hullám 2014-ben lefelé mozdult.

Forrás: ORFK


Nem közölték az ellopott gépjárművek számát

Pedig a Vezess.hu közérdekű adatigénylés keretében december 30. óta kéri az ORFK sajtóosztályától. A teljes darabszámot, a márkák és a típusok sorrendjét külön-külön számokkal, hiszen ezek az adatok a nyilvánosságra, olvasóinkra tartoznak. Eddig, azaz 5 hete nem árulják el, ehelyett közzétették az ellopott személyautókra vonatkozó grafikont.

Forrás: ORFK

A személyautókra vonatkozó szám kisebb, ezért jobban mutat, mint az általunk kért gépjárművekre vonatkozó szám. Utóbbi ad teljesebb képet a járműlopásokról, hiszen benne vannak a motorok, teherautók stb.
 
Amint pár napja megírtuk, az autóvadászokhoz 2014-ben rekordszámú autólopást jelentettek be. Ezeket összegző írásunk márkákra és típusokra, valamint a legveszélyeztetettebb helyekre vonatkozó toplistákat is tartalmaz, a rendőrség egyelőre adós ezekkel.

Ebben a cikkben pedig azt mutatjuk, miként tud túljárni az autótolvajok eszén.

 

Kommentek

 • hova

  Azt senki nem hiheti, hogy a rendőrség csak ezért a felelős. Azt is megértem,
  hogy lefelé

 • hova

  Azt senki nem hiheti, hogy a rendőrség csak ezért a felelős. Azt is megértem,
  hogy lefelé

 • hova

  …várok, hátha befér a többi is.

 • hova

  Azt senki nem hiheti, hogy a rendőrség csak ezért a felelős. Azt is megértem,
  hogy lefelé

 • hova

  nem és nem, bocs!

 • fehertoi

  Szerintem a fenti grafikonra rá kellene vezetni a jelentősen megnövekedtt üzemanyag vásáslás volumenét is…..továbbá a számokban csak nehezen mejelenithető folyamatosan emelkedő flusztráció okozta közlekedési agresszivitást,meyet lépten-nyomon tapasztalhatunk az utakon.

 • sforisek

  Az ittasan okozott balesetek száma, nem biztos hogy realis, mivel ha egy “ittas vezeto” (lehet az egy pohar sor) autojat meguti egy jozan gyorshajto vagy aki jozanul keresztul megy a piros lampan, stop tablan, automatikussan az ittas vezetot hozzak ki hibasnak.
  Hasonlo az eset ha en szabalyossan kozlekedek, es egy jo nevu ugyved, politikus, sportolo, TV star, nekem jon, biztos hogy nem ot hozzak ki a baleset okozojanak.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezte, aki korábban egyes Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

Kitiltják a dízeleket több nagyvárosból

Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros összefogott, majd közösen bejelentette: 2025-től kitiltják az útjaikról a dízelüzemű járműveket.

F1: A Mercedes tényleg számolhat Alonsóval?

A Mercedes még egyetlen nevet sem említett a nagy meglepetésre visszavonulását bejelentő Nico Rosberg utódjaként, de a korábbi nyilatkozatok alapján Fernando Alonso tényleg a listájukon lehet.

Tíz autó ütközött az M1-esen

Két balesetben hat és négy autó ütközött össze egymástól pár száz méterre.

Hegyszorosban reptetett siklóernyőst a Volvo

Ez a világon az első olyan mutatvány, amelyben egy teherautó és egy siklóernyős szerepel. De arra sem volt még példa, hogy siklóernyőst keresztül vontassak egy híd alatt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.