Opel Astra vagy Audi A3?

3,3 millióért keres megfelelő autót olvasónk

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.01.22. 15.30

Tágasabb Opel, vagy menőbb Audi? Erre a 3,3 milliót érő kérdésre keresi a választ olvasónk, szakértőnk pedig több szemszögből világítja meg a kérdést.


Autóvásárlás


Olvasónk kérdezi

Tisztelt Szakértő Úr!

Tanácsát és segítségét kérném a következő ügyben. Két típust néztem ki magamnak, konkréten 3.3 milliós ár körül, az egyik egy Astra J 1.4 T, a másik pedig egy A3 1.4 TFSI. Várhatóan 3-4 évre venném meg az autót, kérdésem az lenne, hogy várhatóan melyiknek lesz magasabb az értékvesztése?

Kvázi melyik, mennyit fog érni 4 év után? Illetve Önök szerint az valós állítás-e, hogy az Audi könnyebben is lesz eladható, mert kevesebb van bel?le a piacon? Mindkét autó nagyon tetszik formára, tudom azt is, hogy az egyik prémium, a másik nem, tisztában vagyok a szervízköltségek különbségeivel is, mégis fontosnak érzem, hogy 3-4 év múlva melyik fog többet érni és marad több pénz a zsebemben.

Köszönöm válaszát!

Szakértőnk válasza

Kedves Olvasónk!

Úgy érzem, hogy az Audi felé húz a szíve, ezért az Audit érdemes megvennie, mert jobban örül neki. Az évi 50 000 kilométer futás városban csak taxizással jönne össze, ami az A3-ra nem jellemző, hosszabb utakon pedig alig kopik az autó. Ésszerűbbnek viszont az Astra az ésszerűbb, mert szervizköltségei sokkal alacsonyabbak lesznek. Más elméletileg számítani a nagyobb kiadásokra és más becsengetni a százezreket!

Eladhatóságban és értéktartásban elvileg jobb az Audi. Négy év múlva a mai A3 közeledik majd a kifutásához, de várhatóan még nem lesz modellváltás, amitől a fekete Sportback hirtelen két generációval azelőtti lenne. Az Astrát már év végén vagy 2016 elején leváltja az Opel, ami a J értékvesztését növeli. Viszont a konkrét autók közül az egyikben lesz mondjuk 120 000, a másikban 230 000 kilométer és az Opel 4+ szervizcsomagjaival, a MyOpel kedvezményekkel 6-10 évesen egy kevesebbet futott Astra J több bizalmat kelthet a vevőkben, mint egy nehezebben tervezhető költségű, sokkal többet futott A3. Ezt döntetlenre adnám.

Abban a szerencsés helyzetben van, hogy – egy márkaszervizes átvizsgálás pozitív eredménye esetén – a két jó típus közül egyikkel sem tud rosszul járni.

Üdvözlettel, Szörényi András

Vezetéstechnika

Olvasónk kérdezi

Tiszteletem,

Kérdésem az lenne hogy vásároltam új Nissan Note gépkocsit, és most sikerült új téli gumi szettet tárcsán vásárolni hozzá! Viszont a kerekek átszerelése után a a guminyomást ellenőrző lámpa elkezdett világítani. Kérdésem: ilyenkor mi a teendőm? Köszönöm a választ!

Üdv Jani

Szakértőnk válasza

Kedves János !

Azt javasolom, hogy a téli gumis autójával térjen be egy gumis műhelybe, biztos ami biztos némi készpénzt vigyen magával, és ott a gumis szakemberek elmondják a lehetőségeket. Amíg várakozik, a kihelyezett szóróanyagok közül mindenképpen olvassa el valamelyik gumiforgalmazó cég tájékoztató anyagát, amely az új TPMS rendszer működéséről ad egy általános tájékoztatást.

Az csak segít, ha az autó kezelési utasítását is magával viszi, ebben lehetnek olyan kulcsmondatok, amelyek arra utalnak, hogy Önnek milyen guminyomás ellenőrző rendszere van az autóba beépítve. Őrizze meg nyugalmát, mert elképzelhető, hogy kb. négyévente, de legkésőbb gumicserék alkalmával ugyanezt a procedúrát kell majd végigcsinálnia.

Üdvözlettel Székely Gyula

Jogi esetek

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Dr. Janklovics Ádám Úr!

A következő kéréssel fordulok önhöz: Budapesten a Tömő utcában, sehol nincs jelezve, hogy fizetni kellene a parkolásért, illetve az utcában fizető-automata sincs! A rá merőleges kis utcákban van, de ez a Tömő utcából nem látható. A SOTE Gyermekklinika környékén sorra büntetik a gyanútlan autósokat. Engem, most nem a büntetés befizetése bánt igazán, hanem hogy ez így jogszerű e vagy sem?! Én mint laikus, úgy gondolnám, hogy az autósoknak illik a tudtukra adni, hogy az adott utcában a parkolóhelyek fizetősek-e, vagy sem?!

Ön ezt hogyan látja?

Köszönöm előre is a válaszát!

Üdvözlettel,
Gábor

Szakértőnk válasza

Kedves Gábor!

A parkolási övezeteket jogszabály állapítja meg. Kérdés az, hogy az érintett közterületet a Fővárosi Önkormányzat fizetős övezetté nyilvánította-e.

A fizető várakozási övezet kijelölése a KRESZ-ben előírt módon történik. A KRESZ 17. § (1) bekezdésének e/2) pontja szerint a “korlátozott várakozási övezet” tábla az övezet elejére kerül kihelyezésre és hatálya a “korlátozott várakozási övezet vége” tábláig tart, ami azt jelenti, hogy más tábla, útkereszteződés, stb. nem oldja fel. Ennek megfelelően, az övezeten belül az egyes utcák elején nem jelölődik külön az övezet kezdete és vége. Aki az övezetben megvalósítja a KRESZ szerinti várakozás tényét, parkolási díjat köteles fizetni.

Zóna tábla a KRESZ-ben:
17. §. e/2. “Várakozási övezet (zóna)” (112/d. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton a várakozás megengedett vagy – 113. és 114. ábra szerinti kiegészítő táblán feltüntetett módon – a “Várakozási övezet (zóna) vége” (112/e. ábra) jelzőtábláig a várakozás feltételekhez kötött.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
Székely Ügyvédi Iroda
www.drszekely.hu

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!

Kommentek

 • Barca

  A VW 1.4 Tsi-je elég megbízhatatlan darab, sokkal inkább az Astra 1.4 T-je. Érdemes megnézni a szerviztörténetet, ha az Astra átesett AGR/EGR szelep tisztításon vagy cserén, illetve hűtőfolyadék tartály cserén akkor azt. Az Audi esetében turbo vagy a vezérlés cseréje után vennék csak autót, ezek fixen elromlanak, csak idő kérdése! A biztosítás is drágább, szerviz horror, ha meg nem odajár az ember, akkor bukó a 12 év rozsda garancia… Márpedig mire 10 éves lesz a kocsi bizony ott lehet a rozsda is már és kellemtelen lenne javítani vagy úgy eladni. Astra minden szempontból olcsóbb lesz, de elektronikailag nagyon gyatra és megbízhatatlan, többet is fogyaszt! Viszont nem láncos, tehát nem kell 40e km-ként vezérlést cserélni, mint az 1.2 Tsi-kben, nincs közvetlen befecskendezés, tehát nem koszolódik, mint a BMW turboi, amik 60e km-ként pucolandók is nem kevés pénzért.

 • beach_boy

  Barca: az Astra elektronikai megbízhatatlansága miben merül ki? Csak hogy mire készüljek a sajátommal.

 • somebody

  Barca
  “Az Audi esetében turbo vagy a vezérlés cseréje után vennék csak autót, ezek fixen elromlanak, csak id? kérdése!” Nem akarlak kiábrándítani, de egyszer minden el fog romlani. Vezérlést mindig cserélni kell használtautó vásárlás után, ha jót akarsz magadnak. És igen a láncos motor vezérlését is ellenőrizni kell. “Márpedig mire 10 éves lesz a kocsi bizony ott lehet a rozsda is már és kellemtelen lenne javítani vagy úgy eladni.” Ez is óriási baromság kedves Barca, ugyanis nem lehet ott a rozsda egy 10 éves Audin. Lehet sok mindent mondani a márkára, de az vitán felül áll, hogy talán a legjobb minőségű korrózióvédelemmel vannak ellátva az autói. 2000 körüli Mercedesek szitává rohadnak, míg az Audik általában rozsdamentesek pár igénytelenül javított darab kivételével. “Astra minden szempontból olcsóbb lesz, de elektronikailag nagyon gyatra és megbízhatatlan, többet is fogyaszt!” Nem, nem gyatra elektronikailag. Semmivel sem rosszabb az Astra a kategória átlagánál. Viszont a fogyasztása tényleg magasabb ez az egyetlen értékelhető félmondat van az ámokfutásodban. “Viszont nem láncos, tehát nem kell 40e km-ként vezérlést cserélni, mint az 1.2 Tsi-kben, nincs közvetlen befecskendezés, tehát nem koszolódik, mint a BMW turboi, amik 60e km-ként pucolandók is nem kevés pénzért.” Első kérdés, hogy jön ide egyáltalán az 1.2 TSI és főleg a BMW? Az 1.2-esen sem kell 40e km-enként láncot cserélni. A kezdeti szériákban volt gond a vezérléssel, azt garanciában javították az érintett autóknál. Viszont az Astra szíjas vezérlésű, amit viszont KELL cserélni.
  Hogy kedves kérdező a sok dezinformáció után valami érdemi információhoz is jusson: Ahogyan András írta mindkét típus jó választás. Értéktartásban az Audi erősebb lesz, hiszen alapból idősebb autót tud venni a megadott keretből és egy idősebb autónál már kisebb az értékcsökkenés. Szervizelésben nagy különbség nincs, sok márkára specializálódott független szervizt találni mind az Opel, mind a VW-Audi tekintetében. Persze márkaszervizben az Audi lényegesen drágább. Inkább konkrét példányok dönthetik el a kérdést. Az Opelnek talán annyi előnye van, hogy adott pénzből fiatalabb és kevesebbet futott példányt kapni. De jó A3-ast sem lehetetlen találni ennyi pénzből.

 • Iceman.

  Szerintem a két autó, mármint az Astra és az A3 nem is konkurenciája egymásnak… Van akinek megér némi felárat vagy kompromisszumot -idősebb autó-, hogy beleüljön egy prémiumba és jól érezze magát benne, van akinek ez nem ér egy forintot sem. Mivel ennyi pénzből az A3 valamivel idősebb, az értéktartása biztos jobb lesz egy kicsit. Általános betegség mostanában a láncos kocsiknál, hogy nyúlik, átugrik esetleg elszakad, de megfelelő karbantartással és ellenőrzéssel ez könnyedén elkerülhető, persze ennek ára van. Egy 10 éves audi kizárólag akkor rozsdásodik, ha sérült volt.

 • Iceman.

  Egyébként az összes közvetlen befecskendezéses benzines és takarításra szorul, de ma már bontás nélkül lehet vegyszeres tisztítást csinálni barátságos áron.

 • Iceman.

  “Budapesten a Tömő utcában, sehol nincs jelezve, hogy fizetni kellene a parkolásért, illetve az utcában fizető-automata sincs!” -De van jelezve, méghozzá akkor, amikor a zónába belépsz ez esetben az üllői úttól pl. illetve van automata a klinika bejáratától 20m-re a balassa és a tömő sarkán, látható helyen!

 • Iceman.

  A Nissanos válasz meg röhej basszus. 0 információ tartalma van. Két opciója lehet a nissanosnak, vagy aktív szenzorok vannak a nyári felnijében, amiről eldöntheti, hogy átszereli őket a téli felnibe, vagy a nyárira rakja fel a téligumit. Ha nem ilyen, hanem passzív akkor meg a szerviz beállítja az új kerékátmérőhöz a referenciát.

  Ilyen egy nagyképű semmitmondó választ nem is értem hogy mertek ide kirakni!

 • Kempelen

  Barca ezt a sok hülyeséget így egy csokorba kötni nem lehetett kis meló.

 • Vortep 13

  Barca!
  Nem vitatkozni akarok,de céges autónak Seat Altea XL-t használtunk 1.4TSI motorral.Gondolom,nem kell részletezni,hogy mivel céges volt,egyáltalán nem volt kímélve.250.000Km lett beletéve és soha semmi baja nem volt a motornak.Nem tudom,lehet,hogy más ember panaszkodik a TSI-kre,én csak azt tudom mondani,a miénkkel semmi baj nem volt sosem.

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. A buherálók az állampolgárok egészségével szórakoznak.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.