Megváltoztatják a botrányos útdíj-rendszert

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2015.01.08. 06.00

Pár hét múlva “korrigálják” a megyei matricás rendszert – tudta meg a Vezess.hu. Ettől függetlenül már postázzák a bírságcsekkeket.

Nyugodjon meg mindenki, senkit nem fog kár érni – ígéri a nemzeti útdíjfizető. Igyekszünk higgadtak maradni, de az új rendszer tengernyi problémát hozott bevezetése első hetében, ezért a korábbiak után újabb 12 kérdést intéztünk az illetékesekhez.

1, Tudjuk, hogy pár hétig megúszható a bírság, de ennek ellenére január 1-től készülnek fotók a megyei matrica nélkül autózókról? Kipostázza a rendszer a büntetéseket?

Igen, az ellenőrzés működik. Elkezdődött a lefotózottak adatainak feldolgozása, de senkit nem fog kár érni – mondta a Vezess.hu-nak Kibédi-Varga Lajos. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) szóvivője szerint “van idejük” a feledékeny autósoknak, vagy azoknak, akik nem tudták, hogy kell a matrica, és így hajtottak rá a fizetőssé tett utakra

Nem árt megismételni: a január 31-ig matrica nélkül közlekedőknek február 28-ig kell megvenni a használt utak után az 1-2-3 stb. megyei matricát, plusz személyesen bevonulni valamelyik NÚSZ-ügyfélszolgálatra befizetni 1470 forint szolgáltatási díjat. Utóbbit csak egyszer. Fontos, hogy a 10 napos, 2975 forintos matricával nem lehet utólag kiváltani a megyeit (bár ez országos), de a 43 ezer forintba kerülő éves megvásárlásával már igen (az is országos, csak drágább).

Szkennelje be a számlát, mert eltűnik!

Rengeteg hibát gereblyéztünk eddig össze, de csak nem szűnnek az érdekességek. Egyik kollégánk felesége kedden délután vásárolt Pest megyei matricát fővárosi kúton, amikor a segítőkész pénztáros megsúgta neki: “szkennelje be a számlát, ugyanis egy-két hónap múlva eltűnhet róla a festék”. Beszkennelte, inkább tegyék meg önök is.

2, Mikor érkezhetnek meg az első csekkek?

Legfeljebb 7-10 nap után küldi a rendszer a levelet és a csekket. A levélben leírják, hogy nem kell befizetni a csekket, és hogy miként úszható meg  a bírság (lásd előbb). Kibédi-Varga szerint nem kell attól tartani, hogy késik a büntetés, bőven a befizetési határidőn belül marad az autós.

3, Minek küldenek csekket, ha benne lesz a levélben, hogy nem kell kifizetni?

Ez egy sablonos formátumú, 2+1 részből álló, egybe hajtott perforált levél. Egy rész a csekk, két rész a szöveg – eddig minden a régi, csak a szöveg lesz új.

Helyesírási hibák színesítik a káoszt

4, Mennyi matrica nélkül autózót rögzített január első hetében a rendszer?

Túl kevés idő telt el, kicsi az átfutási idő, erre még nincs adata a NÚSZ-nak.

5, Miért csak személyesen lehet befizetni a plusz 1470 forintot? Időveszteség és újabb pénz megy el vele.

Ezt írja elő a díjrendelet. Ahogy a megvásárolt éves matricák más autóra íratásakor és egyéb ügyintézéskor, úgy ebben az esetben is be kell menni. Pont.

6, 5000 forintos áron indul a megyei matrica, de egyesek szerint lesz ez még a duplája is. Tuti, hogy ennyi marad?

A minisztérium állítja, 2015-re garantálható, hogy nem növekszik az 5000, mégpedig azért, “mert nem szoktunk év közben hozzányúlni a matricák árához”.

Itt a megyék toplistája

Kedd délutánig összesen 420 ezer e-matricát értékesített a NÚSZ, amiből 242 ezer a megyei matrica, ebből 24 ezret online vásároltak.  Nyilvánvaló módon Pest megye vezeti a listát, íme:
  1, Pest megye
  2, Fejér megye
  3, Győr-Moson-Sopron megye
  4, Bács-Kiskun megye
Aztán fej-fej mellett következik Somogy, Komárom és Vas megye, a következők viszont matrica (vagyis érintett útszakasz) hiányában rajta sincsenek a listán: Nógrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye.

7, Kizárólag éves létezik a megyei matricából. Miért nincs havi?

Azért, mert egyfajta bérlethasználathoz hasonló gyakorlatot szeretnénk rendszeresíteni az autópályákon és az autóutakon – közölte érdeklődésünkre az NFM. A 2014-ben belföldön értékesített matricáknak mindössze 3 százaléka volt éves, ezt akarja felnyomni a minisztérium. A kizárólag évesként megvásárolható megyei matricával 2015-ben nyilván egészen más lesz az arány – várhatóan a költségvetés bevétele is.

Így folytatja érvelését az NFM:  Aki megveszi az éves megyei matricát, az onnantól kezdve már az autópályákat fogja használni, hiszen használhatja, kifizette egész évre.  Az alacsonyabb rendű utakról a magasabbra terelődő forgalom a közlekedésbiztonság szempontjából is jobb, vélik. (Logikusan hangzik, de nem biztos, hogy így lesz, erről itt írtunk részletesen.)

Az 5000 forintos matricából még az év felénél is megéri megvenni akár többet is, mondja a tárca, hiszen így is olcsóbb, mint a 43 ezres országos. “Az így megspórolt pénzből pedig vehet olyan útra 10 naposat az autós 2975 Ft-ért, amit csak alkalmilag használ.”

8, Mikor működik majd hibátlanul az online vásárlás?

Kibédi-Varga Lajos szerint már normálisan működik, érdemes megpróbálni azoknak, akik korábban nem jártak szerencsével.

Vas megyében szilveszter napján szerelték fel a táblát, miszerint pár órával később már fizetős ez a szakasz

9, Vannak más problémák is, kezdjük mindjárt a reptérre vezető út pár száz méteres fizetős részével. Van rá esély, hogy kiveszik a rendszerből?

A minisztérium folyamatosan figyeli és értékeli a tapasztalatokat. Nyitottak vagyunk arra, hogy jobban működővé tegyük a megyei matricás rendszert – közölték a Vezess.hu-val. Hasonlóan nyilatkozott szerdán Kovács Zoltán kormányszóvivő is: ha szükséges, módosítanak.

10, Januárban, annak is az elején veszik meg a legtöbben a matricákat, ezért minél hamarabb kellene változtatni. Mikor várható módosítás?

Nyilván minél előbb, annál jobb. Fónagy János államtitkár szerint akár január vége előtt is lehet korrekció – állítja az NFM.
 
11, Vidéken is sok a korrekcióra szoruló elem a rendszerben: Veszprém megyében csak pár kilométer az autópálya, Kaposvár körül még annyi sincs a fizetős szakasz, az M8-s és M9-es hidak használatáért két matricát kell venni és így tovább. Várható ezek átgondolása?

NFM: ezek is részét képezhetik a megvizsgált elemeknek.

12, Végül egy egyszerű kérdés: a látottak alapján hogyan értékelik az új útdíj-rendszert?

Előfordulhatnak a rendszer életéből adódó ideiglenes problémák. A türelmi idő ezek kezelését szolgálja a minisztérium számára is.

Jogszerűtlen a szolgáltatási díj

Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogásza mondta ezt az Origónak a megyei matricák utólagos megvásárlását követő 1470 forint elkéréséről. Úgy véli, ilyen pótdíjat nem lehet kiszabni, ha az infrastruktúra nincs megfelelő színvonalon a rendszerhez. Jogilag kifogásolhatónak nevezte a reptér 2-es termináljához vezető pár száz méteres útszakasz megsarcolását is, alternatív útvonal hiányában így ugyanis “kényszerítik” az autósokat a fizetésre.

Eközben a magyar internetezők kiakasztották az útdíj-rendszerrel kapcsolatos vicceket, mi pedig még rádobtunk egy lapáttal. Kattints a képre!

Megváltoztatják a botrányos útdíj-rendszert 1

Kommentek

 • kicsitodi

  Bennem is megfogalmazódik egy elég sokunkat érintő kérdés. Mégpedig, mi lesz a több tízezer motorkerékpárral? Mivel az egy szezonális jármű és novembertől április végéig nem igazán lehet használni gyorsforgalmi úton, így nekünk a duplájába kerül a havi matrica. Arról már nem is beszélve, hogy egy motorkerékpár legnagyobb össztömege 4-500 kg. harmada egy kisautóénak. Az útban semmilyen kárt nem okoz, így irreális, hogy annyit fizessen, mint egy luxus terepjáró. Ha erre tavaszig nem találunk megoldást elkezdjük a forgalomlassító gurulásokat az összes alternatív útvonalon pl.2-3-4 es út.

 • Norbi50

  Ez jó cikk lett! Hasznos, informatív.

 • demagóg

  Az államapparátus előkészítési, döntési képességeiről nagyon sokat elárul pl.: az M9-es szakasz esete. A Bács-Kiskun megyei pár km-es szakasz fizetőssé tétele mellőz minden ésszerűséget, józan észt.
  Vagy dilettantizmusról, vagy beteges pénzéhségről beszélhetünk.
  Nekünk, magyaroknak egyik sem jó.

  A motorkerékpárok aránytalan megsarcolása is jól mutatja a teljes ésszerűség hiányát.

 • erettpasi

  Azt olvastam, hogy a BKV még nem vett matricákat, mert még nem mérte fel, hány is kell tulajdonképpen. Szeretném azt is olvasni, hogy a BKV vezetője ott áll az ügyfélszolgálatnál és csengeti majd az 1470 Ft-kat. De ha ezt megteheti, akkor közlöm, még én se mértem fel hány és milyen matrica kell a családban. Más a M0-ás az M3 -ig ingyenes, akkor ott, hogy lehet bejönni a városba ingyenesen. Mert nem lehet! A híd másik oldala már fizetős oldal s ott még az autópályán vagyunk, tehát nincs Fóti útig elágazásig elslisszolás!

 • Notalab

  demagóg! A M8-as pár száz méteres BK megyei szakasza még rövidebb. A magam részéről lemondok róla, elvből. Majd szépen átjövök az M6-osról D.Földvárnál BK.megyébe, kicsit macerásabb, kicsit a Földváriakat is leterhelem…de nyilván ez volt a törvényalkotók célja…
  (remélem azok nem sírnak akik az X-et “hozzájuk” húzták…)

 • DTF

  Ilyen átgondolatlan rendszerben nem érdemes megvenni a matricát. majd ha tisztázva lesz minden, akkor simán, mert 5 eFt nem a világ, bár jó lenne használat-arányos fizetés…
  Ez az 1.470 Ft-os hülyeség a legdurvább: miért nem lehet átutalással kiegyenlíteni, megjegyzsé rovatba a büntiben szereplő ügyiratszámmal? Ha elutalom, akkor mi van? nem fogadják be?
  A másik h arra nem gondoltak, hoyg rengetegen vannak olyanok, akik eddig megvették az éveset (pl. 43-ért) de most h van olcsóbb alternatíva, így megvezsik 5-10-15 eFt-ért. Ez azért nagy kiesés a költségvetsének, kvázi nulla szaldósak leszenk… Lehete én is csak 6 megyére veszem meg, mert a többibe úgy sem járok, ha meg igen,. akkor 1 heti és még így is jól jráok…

 • tengerimalac

  Tisztázzunk valamit. A megyei matricák rendszere jó. Élethez igazodó és kiadást csökkentő. Ami orbitális baromság, az a díjfizetés kiszélesítése, az bizony agyatlan barom lehúzás! Totálisan életidegen, káros, és hülyeséggel határos korlátolt agyatlan megnyilvánulás! A megyei matricák határokat átívelő szükségessége kicsinyes állatság. Persze az a kormányzat, amelyik baltással üzletel, amelyik rokkantakat vegzál … mire volna másra képes? Valaki autózott már a 2A-n? Erre díjat kérni? Hihi! A hidakra kirótt sarc is elég középkori hülyeség! Hihi!

 • mtaqi62

  Budapest ostroma,körbe zárva,jöhet a háború!
  Tanultak,akik még katonák sem voltak,hogy lehet egy fővárost megszívatni,meg Pest megyét?
  Ez a dugódíj előzetese..
  Elég volt,nem szeretnék mankó díjat is fizetni,mert jobban kopik a járda.

 • mtaqi62

  Ne feledjük Vida Ildikót,meg társait,meg a net adót,nem ötezer,elterelő művelet.

 • mtaqi62

  Mikor lesz a legközelebbi választás-2018,addig a prominens főútvonalak is fizetősek lesznek,s mehetsz szekérrel dolgozni a földúton,egy ideig,amíg nem lesz fizetős.De a ló által kibocsájtott metán gáz után EU-1-es,környezet szennyezést fogsz fizetni.

 • v_gabe

  “Megváltoztatják a botrányos útdíj-rendszert”

  Mi abban a botrányos, hogy sokan feleannyit sem fognak fizetni ezen túl? Igen, vannak benne hibák amit ki kell gyomlálni, de ennyi és nem több. Az a botrányos, amit a média csinál belőle, így pl. sokan azt hitték: a régi rendszer teljes egészében megszűnik, vagy pl. azt sugallta, hogy ez mindenkinek rossz lesz! Ja, hogy az agglomeráció nem akar fizetni miközben mindenki más fizet, aki autópályát használ…?

 • Mindegy

  Az a botrányos, hogy egy nagy családos, a 15 éves transzporterére dupla annyit fizet, mint a köcsög politikus az A8 ra, te ökör.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

F1: Alonso oda megy, ahol nyerhet

Fernando Alonso egyértelmű üzenetet küldött a McLaren-Hondának, ha csak nem történik valami csoda, távozni fog, ugyanis olyan csapatnál akar vezetni, ahol lehetősége van a győzelemre.

Könnyfakasztó vadászautó Lada Niva helyett

Csupán három darab ilyen Aston Martin V8 vadászkombi készült az angliai gyárban, most pedig eladó az egyik legjobb kondícióban lévő példány.

F1: Massa csak tette, amit a mérnök mondott

Felipe Massa nagyon elégedetten nyilatkozott az Orosz Nagydíj időmérője után, a 6. helye azt mutatja, hogy a Williams immár versenyben van a Red Bull-lal.

Ricciardo: Az ötödik hely volt a mai maximum

A Red Bull továbbra is csak fut az élmezőny után, de Daniel Ricciardo igyekszik pozitívan hozzáállni a szezonhoz. Csapattársa, Max Verstappen viszont továbbra is küzd az autójával.

F1: Lakáscserében fogadott Massa, Ricciardo és Verstappen

A Red Bull pilótái és a williamses Felipe Massa a vasárnapi Orosz Nagydíjon az valószínűleg egymással küzd majd, a “házon belüli” csatának érdekes tétje lesz.

F1: Hamilton szuboptimális formában

Lewis Hamilton elismerte, hogy a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén egyszerűen nem volt elég gyors, ugyanakkor az előzmények alapján a futamtól sem remélhet sokat.

Mindent túlél a Citroën WRC gépe

Igazán szédítő bukfenc után tért vissza Kris Meeke Citroën C3 WRC-je az argentin rali futamán.

Alonso: Megint tökéletes időmérőm volt

Fernando Alonso sosem fogy ki az öndicséretből, a szocsi kvalifikáció után a Honda-motort szidta és annak örült, hogy újonc csapattársát héttizeddel verte.

Kimi: Azért az első sor nem rossz a csapatnak

A Orosz Nagydíj időmérőjén Sebastian Vettel biztosította be a vasárnapi pole pozíciót, mögötte Kimi Raikkönen és Valtteri Bottas végzett. Az első három nyilatkozatai Szocsiból.

F1: A Ferrari kiütötte a Mercedest az időmérőn

A Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén a Ferrari “robbantott”, Sebastian Vettelé lett a pole-t, Kimi Räikkönen 2. helyével meglett a teljes első sor. A mercedeses Valtteri Bottas a 3., Lewis Hamilton szétesett.

Ritka Ferrarit emésztettek fel a lángok

Porrá égett egy korai Ferrari F40-es, az anyagi kár jelentős, az autó pótolhatatlan darabja az olasz sportkocsigyár történelmének.

Újabb hajmeresztő ötlettel állt elő a Tesla-vezér

Föld alatt utaztatná az embereket Elon Musk, amivel teljesen megreformálná a városi közlekedést. A dugók csökkennének és az emberek gyorsabban jutnának el a célhoz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.