Mit hoz 2015 a magyar autósoknak?

Jövőre is vezetünk

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.01.01. 06.00

Milyen újdonságokkal kedveskedik a magyar autósoknak 2015-re az állam? Összefoglaltuk a főbb változásokat.

Nézzük, mit hoz 2015 nekünk, autósoknak! Aki nem szeret idegeskedni, olvassa becsukott szemmel az alábbi gyűjtést az állam jövő évi ajándékaiból!

Új traffipax-rendszer

Gyanúsan keveset hallottunk az utóbbi időben az úgynevezett Csillagháborús Tervről, Pintér Sándor belügyminiszter úr közlekedés-biztonsági érvekkel megalapozott, EU-s pénzekből finanszírozott kamerarendszeréről. Pedig elvileg az idén kellett volna csatasorba állni annak az ötszáznál is több kamerának, amikkel a gyorshajtás mellett számos egyéb szabálytalanságot is egyértelműen dokumentálni és szankcionálni lehet, a biztonsági öv be nem kötésétől a vezetés közbeni telefonálásig.

A rendszer elindítása megcsúszott, utoljára májusban volt hír, hogy “pár hónap múlva”160 új traffipax-szal mégis elindul belőle valami. A teljes projekt zárásának időpontja elvileg 2015. március 31 – kíváncsian és rettegve várjuk, mi valósul meg a grandiózus megfigyelőhálózat-tervből.

Fizetős M0

A fővárost csak részben elkerülő félkörgyűrű egy kicsit már eddig is hungarikumnak számított, de jövőre fizetni is kell érte. Egy metropoliszt a forgalomtól és a környezetterheléstől mentesítő elkerülő, amiről útdíjjal akarja az állam eltántorítani az autósokat – nagyszerű idea!

Fizetős fővárosi sztrádaszakaszok

Igazi agyrém vár a főbb fővárosi ki-bevezető utak melletti kis utcák és a környező elővárosok lakóira, az év első napjaiban biztosan. Az M1-M7, M5, M3, M4, M6 budapesti szakaszain érkezik be reggelente Budapestre az ingázó forgalom túlnyomó része. Ezek a szakaszok mától díjkötelesek. Azok a kocsik, buszok, teherautók, amiken eddig is volt éves matrica, nyilván továbbra is erre járnak majd, de ember meg nem mondhatja, hogy mekkora járműtömeg próbál majd az ingyenes kisebb utakon bejutni az első igazi munkanapon, 5-én reggel a fővárosba. A Liszt Ferihegyi repülőtér sem lesz elérhető matrica nélkül.

(Személyes szoc. probléma, de e sorok szerzője aznap visz majd vissza egy Citroen tesztautót az M5 bevezető mellé, majd távozik onnan saját öreg, alig használt autójával. Egyiken sincs semmilyen matrica, és ha rajtam múlik, nem is lesz – kíváncsi vagyok, hány órát vesz majd igénybe a művelet.)

Közeledik a dugódíj

Jó magyar szokás szerint az utolsó pillanatig hallgat a főváros arról, pontosan milyen feltételekkel hajthatnak be az autósok majd Budapestre 2016 tavaszától, amikor is majd – jelenlegi ismereteink szerint – be kell majd vezetni a dugódíjat, amit a 4-es metró támogatási feltételeként kötött ki az EU valamikor a dinoszauruszok korában. Jövőre még nem lesz behajtási díj, de becslésünk szerint valamikor a harmadik negyedévben majd megindulhat a bosszankodás amiatt, hogy miért nem tudhatták meg az érintett magyar polgárok hamarabb a részleteket az új adóról, hogy esetleg felkészülhessenek rá közlekedési szokásaik megváltoztatásával, netán autójuk eladásával.

Változik a KRESZ-vizsga

Aki január elseje után megy vizsgázni KRESZ-ből, vezetés-elméletből és műszaki ismeretekből, új ábrákat és egy több mint tízezer kérdésből álló listából véletlenszerűen leosztott kérdéssort kap majd. Az eddigi bemagolható, elavult vizsgaanyagot aktualizálta és kiterjesztette a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az “A és B jelű járművek” is korszerűbbek lettek, nyugdíjba mentek a régi daciás, skodás, zsigulis fotók. A kérdések online is elérhetők, itt.


Megyei matricás rendszer

E sorok megjelenésekor elvileg már meg is lehet venni azokat a bizonyos megyei sztrádamatricákat, amelyekkel a kormány enyhíteni próbálta az M0 és a fővárosi sztrádaszakaszok fizetőssé tételét. Ma hajnaltól vannak ilyen, a tervek szerint évi 5000 forintért megvehető megyei autópálya-díjak, amikkel az autósok egy része talán még jól is járhat.

Hogy pontosan mekkora része, azt senki nem tudja (valószínűleg az sem, aki ezt kitalálta), hiszen semmilyen információ nincs arról, hogy hány olyan autós van az országban, aki szokott autópályázni, de csak egy megyében. Vagy legfeljebb nyolcban, mert ugye akkor már elérjük a 40 ezres nagyságrendet, egy éves matrica árát. Az is elegáns, hogy aki mondjuk Vác és Dömsöd között autózik naponta egy irányban 110 kilométert gyorsforgalmi úton (ha van ilyen), jövőre megússza majd évi 5000 forintból a sztrádadíjat, ellenben ha valaki Tatabányáról szokott Herceghalomra járni, az 36 kilométerre 15 ezret fizet majd, hiszen ez a rövid szakasz három megyét is érint az M1-esen. Éljen az arányos közteherviselés, úgy is, mint a kormány egyik fő jelszava!

December 31-én még nincs 2015-ös térkép a fizetős magyar útszakaszokról a hivatalos honlapokon

A matricarendszer zseniálisan átgondolt előkészítésének egyik legszebb motívuma egyébként, hogy december 31-én, tegnap közölte az útkezelő, hogy január 1-től, mától hol lehet megvenni a megyei matricákat. A matrica nélkül a fizetős szakaszokra kóválygó autósok február végéig, utólagosan vehetik majd meg a matricát. A vonatkozó teljes közlemény-darab:

“A megyei matrica 2015. január 1-től 1500 értékesítési ponton válik elérhetővé, ezek listája 2014. december 31-től megtalálható a nemzetiutdij.hu oldalon. Február 1-től minden korábbi értékesítési ponton meg lehet majd vásárolni az új matricákat. Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik az újonnan díjkötelessé váló szakaszokat jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak.”

Autópályadíj-változások

A személyautók és motorkerékpárok díjtételei (D1 és D1-M) 2015-ben nem változnak. A teherautókra vonatkozó E-útdíj rendszerben általános, öt százalékos az áremelés, amit nyilván a nagyon magas, MÍNUSZ 0,2 százalékos 2014-es infláció miatt kellett megemelni.

Gyönyörű, alaposan előkészített, rég bejelentett, a nagycsaládosokat kifejezetten előnyösen érintő újítás, hogy a hétszemélyesnél tágasabb személyautók más díjkategóriába kerülnek, ők lesznek a D2. Az éves díjuk – MÉG – nem változik, de a tíz- és harmincnapos matrica egy iciripicirit megemelkedik. Az eddigi duplájára. Transporteresek, szevasztok!

Tüntetések, útlezárások

Az idei év végén már kaptunk egy kis ízelítőt abból, ami valószínűleg jövőre teljesedik majd ki igazán: újra hozzá kell szokniuk az autósoknak, hogy demonstrációk, politikai menetek, sőt, útlezárások húzzák keresztbe közlekedési terveiket. (Már persze csak azokét, akik nem demonstrálnak, menetelnek, zárnak le épp maguk is.) Semmi nem utal arra, hogy a magyar kormány hirtelen január elsejétől kiszámítható, számonkérhető módon vezetné az országot és ne dobna be ötletszerűen olyan új adófajtákat, megszorító intézkedéseket, amik az utcára szólítják a polgárok egyes csoportjait.

Autós útlezárás, tüntetés 2014 év végén Budapesten


Latyak és hideg

Az időjárás a közélethez hasonlóan borúsan, piszkosan, szürkén nyitja majd meg az új esztendőt. Az előrejelzések szerint a január nulla-két fok körüli hőmérséklettel, sok havas esővel telik majd, vagyis nyirkos, iszamos, kellemetlen nyitánya lesz az évnek az utakon. Is.

Ennek ellenére Boldog Új Évet mindenkinek! Ha másnak nem is, az egyelőre stabilan alacsony olajárnak még mindig örülhetünk január elején.

Kommentek

 • Nyesamu

  Hahaha

  A Transzportereseket, a Németbe ingázó dolgozókat szállítókat szívatják meg de rendesen. Erre azért van energiájuk.

 • CoIie

  Idénre még elfelejtették bevezetni a kerékpáros közteherviselést. De majd jövőre!! A tömegeket lehet és kell megadóztatni, csak először be kell szoktatni, elhúzni a mézesmadzagot… ;)

 • theodorus

  Szerintem meg gyenge, semmitmondó cikk.

 • subtotal

  Csak úgy mondanám, hogy nem lehetett ma megyei matricát venni.
  F@szkivan az ilyen idiótákkal…kormányzás, mi?

 • szaboata

  Boldog Újévet mindenkinek.

  Furcsa cikk,hiszen a 9 változásból, négy ugyanarról szól,erre figyelni kellene.
  A Fidesz korábban a kapus rendszert akarta bevezetni,aminek lehet,hogy lett volna teteje,de így egy zavaros rendszerű pénzbeszedő rendszert sikerült összetákolni.

Eladó a BMW, amiben Tupacot lelőtték

A híres és hírhedt énekest, Tupac Shakurt 1996-ban lőtték le, amikor épp egy Las Vegasban lévő koncertre tartott. A BMW, amiben a halálos lövések érték, most eladó.

F1: A Mercedes tarolt az első tesztnapon

Az első Forma-1-es előszezoni tesztnapon a Mercedes a legtöbb és leggyorsabb kört is elkönyvelhette. A Ferrari is tisztességgel dolgozott, a McLarennél viszont nem festenek jól a dolgok.

Nem lesz EU-s vizsgálat az F1 eladása miatt

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős európai biztos úgy döntött, hogy nem indítanak vizsgálatot a Forma-1 eladása miatt.

Egészen magas szinten űzi az öreg a karosszériázást

Toppon van a bácsi, látszik, hogy a legmagasabb iskolában tanulta el az alapokat. Innen nincs fentebb.

Képcunami a Forma-1-es tesztről

Több tucatnyi fotó és számos videó a 2017-es Forma-1-es autók első napjáról Barcelonából.

A tíz legfurcsább raliautó, amit valaha pályára engedtek

Igen különleges látványt nyújtottak ezek a versenyautók, amikor elrúgták a murvát és csattogott a kipufogó. Következzen most tíz unortodox raliautó, amire soha nem számítanál a pálya szélén ácsorogva.

Citroën C4 Cactus OneTone : Darth Vader városi járgánya

Április elsejétől forgalmazzák, mégsem tréfa a Citroën szurokfekete kompakt modellje. Félő, hogy csak Angliában lesz kapható.

F1: Máris leírta az évet a Williams?

Claire Williams csapatfőnök szerint “nagy kihívást jelentő” szezon előtt áll a Williams az idén, ami ritkán szokott jót jelenteni.

Kis elektromos terepjárót építene a Bentley

A Jaguar i-Pace mintájára kisebb, villanymotoros szabadidőjárművet állítana fő SUV-terméke mellé a Bentley.

F1: A Mercedes máris ledarált egy versenytávot

Az első 2017-es Forma-1-es teszt első délelőttjén a Mercedes több mint egy versenytávot lehúzott Valtteri Bottasszal, a leggyorsabb viszont a Ferrari volt. Gondban a McLaren és a Red Bull.

F1: Trumphoz hasonlították a McLarent, kiakadt a net

Az egyik Forma-1-gyel foglalkozó Twitter-csatornán Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlították a McLarent.

Hároméves autók, amik nem hagynak cserben

A világ legnagyobb autós ügyfélelégedettségi felmérésekkel foglalkozó ügynöksége, a J.D. Power megnézte, a 2014-es eresztésből melyek ma a legmegbízhatóbb járművek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.