Az orrunk előtt löktek árokba egy új Volvót

Volvo Vision 2020 in sight

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2014.12.06. 06.00

A Volvo célja, hogy 2020-ra senki ne sérülhessen meg autóban ülve. Ezért törnek össze évente száz kocsit Göteborgban – egy új XC90-et most újságírók előtt végeztek ki.

Göteborgban, a Volvo-birodalom központjában jártunk, ahol a nemzetközi autós szaksajtó szeme láttára löktek árokba 80 km/h-s sebességgel egy vadiúj XC90-est, benne egy háromtagú műcsaláddal. Utána pedig elmagyarázták, miért nem lett volna senkinek sem baja a kocsiban, akkor sem, ha hús-vér ember lett volna, és sok-sok …son nevű gyári szakember győzködött minket arról, hogy 2020-ra már senkinek sem lesz szabad megsérülnie egy új Volvóban. Ez volt a svéd autógyártó “Vision 2020 in sight” nevű rendezvénye.

Mi az a Vision 2020?

A vállalat minden erejével azon van, hogy megerősítse a róla alkotott sztereotípiát, miszerint a Volvo maga a megtestesült BIZTONSÁG. Nehéz feladat ez. Manapság, amikor már nem elsősorban az egyes autógyártók, hanem a nagy, független autóipari fejlesztőcégek (Continental, Valeo, Bosch és társaik) találják ki és csinálják meg az új és még újabb biztonsági rendszereket, amiket aztán a szabadpiacon az a márka vehet meg elsőként, amelyik többet ad érte. Így lehet például a Volkswagen Golfban is már második éve sávtartó automatika, amit most, az új XC90-ben már nehéz eladni újdonságnak. Pedig a Lane Keeping Aid csak mostantól jelenik meg a Volvónál, ebben az új hétüléses SUV-ban.

Az ABB robot rázza a tesztbábut, ütődéseket szimulál, melyeknek a belső szervekre és a csontvázra gyakorolt hatását vizsgálják a biztonságtechnikai fejlesztők

De a Volvo persze nem hagyja ennyiben. Kitűztek egy nagyszabású (és jól hangzó) célt: 2020-ra senki nem halhat meg vagy sérülhet meg súlyosan egy új Volvóban! Ez a Vision 2020: a teljes biztonság elérése az évtized végére. A cél eléréséhez pedig olyan saját kutatásokat és fejlesztéseket is végeznek, amik csak az övék – egy ilyen fejlesztési munka vége volt az igazi apropója a mostani sajtóbemutatónak is. A kereszteződésekben kialakuló ütközési helyzeteket megoldó automatikus fékezés, a gyalogosok, kerékpárosok és más autók mozgását figyelő ütközés-elkerülő rendszer mellett még valami újat találtak ki és építettek be az XC90-be.

Ennyi biztonsági rendszer dolgozik az életünkért egy XC90-ben


A törésteszt

Göteborgban egy gigantikus, elfordítható, fedett kifutócsarnokban törik össze évente azt a mintegy száz vadonatúj autót, amelyek halálos ítélete emberek életét segít megmenteni. A valódi töréstesztek mellé több száz, végletesen lemodellezett környezetben lejátszódó virtuális tesztet is elvégeznek, irdatlan számítókapacitással. Szerencsére most nem egy CAD-modellel végzett matematikai elemzést, hanem egy igazi autózúzást láthattunk, azért ez mégiscsak izgalmasabb látvány.

A Volvo statisztikái szerint tipikusnak mondható az a baleseti esemény, melynek során az autó oldalra lefut az útról, aztán az árokból durván kivágódva csapódik be valahova. Ezt szimulálták közönség előtt, meglehetősen látványosan:

Az orrunk előtt löktek árokba egy új Volvót 1

A próbababa-család békésen utazik a vadonatúj, gyönyörű, hétüléses szabadidő-autóban: elöl apa (a Thor nevű bábu), mellette anya (neki nincs neve, de ő is egy Hybrid-3 típusú dummy), hátul pedig egy másfél éves műbaba, bébihordozóban, menetiránynak háttal fordítva, Isofixszel rögzítve. Anya és a baba alszik, apa is elszundít, az út szélén nincs felfestés, tehát a sávtartó automatika sem érzékeli, amikor az XC90 80 km/h-val belecsúszik az árokba. Csak arra riadnak fel, hogy az árkot lezáró áteresznél a Volvo a levegőbe repül, majd egy nagy zöttyenés után tompa puffanással csapódik a partoldalba. A hűtő finoman gőzölög, műanyagrepeszek mindenfelé, a méregdrága, hatalmas autó már csak egy törött roncs. De az autó még nem teljesen halott, a LED-es vészvillogó automatikusan bekapcsol és jelzi a többi közlekedőnek, hogy baj van.

A család viszont épségben maradt, a bekötött utasok nem sérültek meg. Csak a biztosítási önrészt bukták el, és persze a családi békességet: Thor élete végéig hallgathatja majd Hybrid-3 asszony szemrehányásait. A két front- és térdlégzsák eldurrant, az övfeszítők is tették a dolgukat – és az első ülésekben volt még valami, ami segített csigolyasérülés nélkül átvészelni az utasoknak az elvileg csontrepesztő földetérést, amikor odavágta magát a majd’ kéttonnás Volvo.

Ha nem is igazi ember verte oda magát a kocsival, akkor is olyan rossz nézni ezt a tehetetlenül lógó kart a roncsban


Ütéstompító ülés

Az XC90 az egyetlen autó kategóriájában, amely a hátsó szélső ülésekhez is magasságban állítható biztonsági öveket kínál. Ez nem azért fontos, mert biztonságosabb, ha öt centivel feljebb vagy lejjebb fut az öv, hanem azért, mert kényelmesebben testalkathoz lehet igazítani – minekutána az emberek szívesebben kötik be az övet egyáltalán, ami aztán megvédheti őket, ha baj van.

Az övekhez aktív övelőfeszítő is tartozik, erőhatárolóval. Az övfeszítés programozásánál arra is gondoltak, hogy a törésteszten látott, útelhagyásos baleseti helyzeteket érzékelve is működésbe lépjen az utasokat a helyükre rántó rendszer. Ez a két dolog komplex biztonsági paketté, a világ első útelhagyásos balesetekben védő csomagjává (minden XC90-ben széria) egészül ki az új ülésekkel.

Az XC90 ülésében deformálódó elem segít elkerülni a gerincsérülést, ha az autó magasról esve a talajnak ütközik

A Volvo elülső székeibe deformálódó elemeket építettek, melyek nagy, lefelé ható erők hatására a vezető és utasa súlya alatt meghajolnak, ezzel csökkentik az elszállás utáni becsapódás során fellépő gyorsulást. Persze ezek a kilapuló fémtestek nem omlanak össze, ha az XC90 földúton pattog, a gyári szakemberek szerint legalább 70-80 centiről való lezuhanás kell ahhoz, hogy kifejtsék jótékony hatásukat. Az elemek nem használhatók újra, de egy ilyen puffanás után az ülések állapota lesz a legkisebb gondja az autó gazdájának.

Az eldeformálódó elemek a gerincet kímélik – tapasztalatok szerint egy-egy ilyen felszállós balesetben gyakorta a vadászgépekből katapultáló pilótákra ható erőkhöz mérhető gyorsulási hatás lép fel. Márpedig aki katapultál, jó eséllyel soha többet nem repülhet vadászgéppel, mert bizony a rakétaszékes pilóták gerince sem szokta maradandó károsodás nélkül elviselni a kalandot.

Hibridtechnológia a Volvónál

Nem csak a biztonság, a fenntarthatóság is kötelező buzzword manapság egy autógyártó stratégiájában. A Volvo az XC90 T8 Twin Engine nevű hajtásláncával demonstrálja, hogy egy főként Amerikába (és Kínába) szánt óriási benzines szabadidő-autó is lehet takarékos. És erős. Ha nem is egyszerre.

400 lóerős és 59 gramm szén-dioxid kilométerenként (nem egyszerre) az új csúcs-Volvo-SUV-ban. Fő piaca Amerika és Kína, Európa kábé 25%-ban játszik szerepet az eladásokban

Természetesen egy konnektorról is tölthető hibridről van szó, amely 9,2 kilowattóra kapacitású lítiumion-akkujával kb. 50 km tiszta, füstmentes közlekedésre is képes. Otthon, 16 amperes biztosítékkal 2,5 óra kell a feltöltéshez, az akku élettartama a gyáriak szerint átlagos használat mellett alighanem kiszolgálja a kocsi élettartamát.

A 46 lóerős, főtengelyre szerelt önindító-generátor alkalmankénti besegítésével elérhető 400 lóerős rendszerteljesítmény és az 59 grammos kilométerenkénti CO2-emisszió egyszerre szerepel a T8 Twin Engine XC90 adatlapján. Nagyon kíváncsian várjuk a hazai tesztautót, hogy elmondhassuk olvasóinknak, mennyit is eszik valójában ez a szuperbiztonságos, hétüléses behemót.

Dizájntrend 2020-ig

Akármilyen biztonságos és takarékos is legyen egy autó, a vevők túlnyomó többsége úgyis azért fogja megvenni, mert tetszik neki. A Volvónál is tudják ezt, az XC90-nel bemutatkozó új formanyelv – szerintünk – sikeresen viszi tovább úgy a hagyományos, masszív, kockás, széles vállú volvóságot, hogy modernnek és skandinávnak is hasson vele az autó.

Évente kb. 100 igazi töréstesztet és 500 alaposan kiértékelt szimulált számítógépes tesztet végeznek el Göteborgban

Az utastérben már kevésbé merjük megítélni az új dizájntrend sikerének esélyét. A Volvo – a Teslához hasonlóan – egy nagy, függőlegesen tájolt érintőképernyővel váltja ki a gombok, gombcsoportok jelentős részét, mert állításuk szerint a prémiumságot már nem a több, hanem pont hogy a kevesebb gomb jelenti egy autóban.

A Volvónál nagyon tudják, mivel próbálják megnyerni a vásárlók kegyeit az elkövetkező években. Hogy fejlesztési stratégiájuk sikeres lesz-e, azt a jövő fogja eldönteni.

Kommentek

 • v_gabe

  A Lane Keeping Aid 2012 óta kapható a V40-ben, az XC90-ben meg nyilván most jelenik meg, mivel vadonatúj modell.:)

 • menőmanó

  “…2020-ra már senkinek sem lesz szabad megsérülnie egy új Volvóban.”

  Szánalmas, ha ezt komoly szakemberek kiejtik a szájukon.
  Így válnak teljesen hiteltelenné.

 • v_gabe

  menőmanó:
  Az eredeti koncepció nem úgy hangzik ahogyan a cikkben is leírták, hanem így:
  “…by 2020 nobody will be seriously injured or killed in a new Volvo”.
  Ez nagyon nem ugyanazt jelenti.

 • zoldfulu2000

  Ha valami kevésbé radikális megoldásban gondolkodnak minthogy addig csődbe mennek (:) ), akkor esetleg megfontolandó kivonulni az Orosz piacról, mert ahogy a videóikat elnézem, lehetetlen olyan technológiát kifejleszteni ami elejét veszi az oroszok elmebetegségének…

 • menőmanó

  v_gabe

  “senki sem fog komolyabban megsérülni vagy meghalni”

  Ez is nagyon merész kijelentés, ami szerintem szintén irreális elvárás, hiszen vannak helyzetek amit lehetetlen kivédeni.
  Pl. egy 90-nel robogó kamion elé kihajtás a főútra. Azt a becsapódás oldalán nem lehet túlélni, de egy lámpa oszlopnak vágódás is szinte biztos halál közvetlenül a vezető mellett nagy sebességnél. “Tankot” mégsem csinálhatnak és a fizika törvényeit sem tudják megváltoztatni.
  Meg kéne elégedniük azzal a kijelentéssel, hogy a világ egyik legbiztonságosabb autóját akarják megcsinálni. Ha sikerül, már az is komoly érv az autó mellett.

 • Kempelen

  Számít ez, ha mindenki nyer vele? Egyébként miért ne jelenthetnék ki? 20 éve még az ESP is csak álom volt.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.