Sokkoló adat a rendőrség eredménytelenségéről

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.12.02. 06.00

Igen, hölgyem, a kamera felvette a tolvajt, aki ellopta a kocsiját. Sajnos annyira rossz minőségű a felvétel, hogy azt sem tudjuk megállapítani, férfi vagy nő az elkövető

Nem tudjuk, hogy mennyi tyúktolvajt és egyéb anyaszomorítót fog a rendőrség. Nem kérdeztük meg, nem ránk tartozik. Autós lap lévén a sok tízezer ellopott kocsi megtalálási aránya érdekel minket. Meg az, hogy mennyit érnek a parkoló autókat is – elvileg – védő térfigyelő kamerák.

A kolléganőnkkel történtek függvényében különösen kíváncsiak lettünk ezekre. Így meséli a sztoriját.

Minden az ellen szólt, hogy ellopják a kocsimat. Onnan, azt. És mégis…

Átlagosan szürke reggel volt, munkába indultam – kezdi kolléganőnk. Csakhogy a kocsi nem állt a megszokott helyén. A megszokott helye biztonságos hely, éppen térfigyelő kamerával szemben lévő parkoló egy olyan belvárosi kerületben, amely a legjobban bekamerázottak egyike. Az utcánkban lévő tucatnyi kamerán felül addig a napig a statisztikák is engedték nekem a nyugodt alvást: Budapest belső részeiből sokkal kevesebb kocsit lopnak, mint a külsőkből.

Lehet, hogy mégsem ide álltam? Megnéztem előrébb, megnéztem hátrébb. Megnéztem a szomszéd utcában is, bolyongtam, ahogy valószínűleg sok megkárosított autós bolyong reménykedve, miközben egyre erősebbé válik számukra is, vált számomra is a felismerés: ellopták a kocsimat.

Elindultam gyalog a rendőrségre, és közben gyorsan végigzongoráztam, amit ilyenkor mindenkinek javaslok:
   – azonnal be kell jelenteni az autóvadászoknak a lopást, a nonprofit szervezet rutinos tagjai ismerik a  pihentetési helyeket, és körbe is járják azokat, gyorsabban mozdulnak a rendőrségnél
   – érdemes felhívni a kereskedelmi rádiókat, megkérni őket, hogy mondják be a lopást, és felajánlani valamennyi pénzt a becsületes megtalálónak
   – szintúgy jó ötlet a taxistársaságok diszpécserszolgálatán megtenni a felajánlást, Budapesten bő ötezer taxis rója az utakat, simán megláthatják az esetlegesen pihentetett autót
   – plusz feljelentést tenni a rendőrségen

És akkor belépett Danics Dóra… anyukája

A kerületi kapitányságon a jóképű, ámde pocakos őrmester alakján furcsán feszült a sötétkék gyakorlóruha, egy nő is megnézi a pasikat, minden ellenkező állítással szemben. Leültetett, várakozást kért. Bosszantott, hogy nem tudott felelni a kérdésemre: 10 percen belül, avagy 2 óra múlva veszik fel a jegyzőkönyvet a kocsiról? 10 percen belül, avagy 2 óra múlva indul el a kocsi körözése?  Egyszerűen csak csóválta a fejét, amit frissen megkárosított autósként nehéz elviselni.
 
Nyilván az járt a fejemben, hogy itt mozog körülöttünk a városban a lopott autóm, és nem is tud róla a rendőrség. Vagy áll valahol az út szélén. Üljek nyugodtan, várakozzak, oké.

Ekkor belépett az X-Faktort tavaly megnyert Danics Dóra, akinél nagyobb feltűnést keltett az édesanyja, a parodista Bach Szilvia. Mindenki őket nézte, és mindenki úgy tett, mintha nem őket nézné. Kettőjük közül  az anyuka a született primadonna, fennhangon érdeklődött a dolgukkal kapcsolatban, majd fennhangon konstatálta, hogy akkor itt és most jó helyen járnak. Az épületben működő okmányirodába jöttek, nem a rendőrségre, így nem hallgathattuk meg egymás nyomorát, nem úgy, mint a ruhátlanul birkózó egyetemista lánnyal.

Határozat tárgykörözés elrendeléséről

A ruhátlanul birkózó egyetemista lány

Ötven perc után álltam az Úr színe elé, az ügyemet dokumentáló főhadnagy rutinosan oldva a feszültséget a liftben elsütött egy kedves poént. Nem tudom, hogy a nőnek szólt-e, vagy szokás szerint nyugtatgat mindenkit, végtelenül elkeseredett állapotom ellenére jól esett. Aznap délután jöttem rá, hogy milyen óriási gyakorlata van az összetört lelkek ragasztgatásában.

A kerületi kapitányság harmadik emeletének sarkába rejtett parányi szobácskában két rendőr gépelte be egyszerre két károsult történetét. Ezt csinálták 8-tól 16-ig megállás nélkül, bűncselekmény volt bőven. Tőlem másfél méterre fáradt szemű egyetemista lány mesélte éjszakai kalandját, miszerint a tusolóból kilépve tolvajt talált a bérlakásában, akivel pár másodpercen belül birkózásba fordult a kezdeti dulakodás, még a törölköző is le-lesett a vizes testről, hiába próbálta magán tartani. A közben felébredt barátnővel sem sikerült testi fölényt kialakítani, végül meglógott a behatoló.
 
Ő mégis többet tudott nálam az értékére törő bűnözőről, ugyanis a férfi tetoválásairól sikerült használható leírást adni. A másik nyomorult abban a szűk kis rendőrségi szobában (azaz én) csak azt tudta elmondani, hogy ott állt egy csilli-villi kamerával szemben a kocsija még tegnap este, egy igazán biztonságos, remek helyen, aztán reggelre eltűnt.

Tessék gyorsan visszanézni a térfigyelő kamera felvételét, az majd segít sokat, mondtam. Hiszen BIZTOSAN ott van rajta a bűnöző.

A jegyzőkönyv felvételekor nem került szóba, hogy érintkezett-e idegenekkel a kocsim a közelmúltban. Őszintén szólva meg sem fordult a fejemben, ami hiba, tudtam meg utólag. Több szakmabeli szerint számos példa bizonyítja, hogy a rossz útra tévedt emberek ilyenkor lemásolhatják a kulcsot/kódot, és pár nap múlva lehet vinni az autót. Senkit nem akarok gyanúba keverni, de tény, hogy a lopás előtti 2 hónapban járt a kocsi:
  –  szakszervizben
  –  klímatisztításon
  –  takarítónál

Nem csak parkolóban lehet ellopni a kódot. Szervizben is

Soha, semmi rosszat nem mondok a tisztességes autószerelőkről, klímásokról és autótakarítókról, de itt és most mindenki jegyezze meg, hogy voltak már rendőrségi ügyek szervizben lemásolt kóddal ellopott autókkal kapcsolatban. Ennek egyik lehetséges megelőzési formájáról itt van egy hasznos cikk, érdemes elolvasni, és eszerint eljárni mindenkinek.

Azt viszont elmondtam a jegyzőkönyvet rögzítő rendőrnek, sőt, hangsúlyoztam, hogy közel állt a kocsi egy térfigyelő kamerához.
  –  Legyen szíves minél gyorsabban megnézni, nehogy letörölje a rendszer. Délután visszajövök, én is kíváncsi vagyok rá.
  –  Ne tessék visszajönni, hölgyem, megnézzük, és majd értesítjük.
  –  De bizony én visszajövök.

Úgy is lett, látni akartam a felvételt. A pocakos pasi persze leültetett, várakozzak, de unom ezt. A kerületi kapitányság fehér műanyag székén ülve megdöbbentő felismerésre jutottam.

Ugyanis mit láttam? Ahogy reggel, úgy délután három körül is rengeteg keserű károsult ült körülöttem fejet leszegezve. Kirabolták a buszon, betörték a kocsija ablakát, ellopták a táskáját. Sorban álltak, ültek az emberek, hogy pontosan ugyanaz a két rendőrségi alkalmazott (az én reggeli poénkodós főhadnagyom, meg egy másik) felvegye tőlük a jegyzőkönyvet. Jézusom, ki kereste itt reggel óta az én autómat, ha itt csak papírgyártás folyik?

Fiatal nyomozó jött ki hozzám hamarosan, mint kiderült, ő nézte végig a kamera felvételét. Látja a tolvajt? Na? – kérdeztem. Sokkolt a mondata.

“Igen, hölgyem, a kamera felvette a tolvajt, aki ellopta a kocsiját. Sajnos annyira rossz minőségű a felvétel, hogy azt sem tudjuk megállapítani, férfi vagy nő az elkövető” – mondta.

Sajnos nem találták meg. Ezt sem

Olyan volt, mint egy pofon. Ami nem fáj, inkább kínodban röhögnél utána. Vagy káromkodnál, hogy hát akkor minek van ott az a kamera?

Búcsúzóul azt mondta, amit reggel a főhadnagy: ha megtaláljuk a kocsit, értesítjük.

Nem találták meg. Egy hónappal később jött a “Határozat nyomozás felfüggesztéséről” olyan mondatokkal, hogy “A nyomozás során olyan személyi és tárgyi bizonyítékokat felkutatni, melyek alapján az elkövető kiléte megállapítást nyerne, nem volt lehetséges.”

Magyarán, semmire nem tudták használni azt a felvételt, amelyen látható a tolvaj.

Az igazságszolgáltatás is alig tudja használni a felvételeket

Ugye emlékeznek még az önkormányzati választás előtti kampányra? Szinte naponta jöttek a remek hírek, itt is új térfigyelőket állítottak hadrendbe, ott is új kamerákat szereltek fel. A választópolgár meg boldog, nagyobb lesz a biztonság – gondolja. Csakhogy.

Sajnos gyakran nem csak a rendőrök számára használhatatlanok ezek felvételek, hanem a bűncselekmények bírósági szakaszában sem tud mit kezdeni velük az igazságszolgáltatás.

“Borzasztó sokszor előfordul, hogy ha fel is vesz valamit a térfigyelő kamera egy bűncselekmény kapcsán, nem gondoskodnak róla az üzemeltetők, hogy azt rögzítsék, így mire eljut oda az eljárás, hogy megnéznénk, hogy használjuk, már nincs meg” – mondja Janklovics Ádám, a közlekedési ügyekre szakosodott Székely Ügyvédi Iroda munkatársa. “Azokban az esetekben pedig, amikor van rendelkezésre álló felvétel, sokszor értékelhetetlen, használhatatlan a minősége miatt, például amikor kikockázva még a rendszám töredéke sem azonosítható.”

Szerinted mennyi lopott autót talál meg a rendőrség? Harmadát? Ötödét?

Eddig tartott kolléganőnk sztorija, semmi különös nincs benne. Valószínűleg hasonló az évi sok ezer ellopott autó utáni jegyzőkönyvfelvétel. Ami viszont felettébb érdekes, hogy itt volt kamerás felvétel. Itt ugyan használhatatlan volt, de a többi esetben? Milyen eredményességgel használja ezeket a rendőrség a bűnözők beazonosítására? Megkérdeztük az ORFK-t.

“A rendőrség nem folytat arra vonatkozó statisztikai adatgyűjtést, hogy a közterületen elhelyezett kamerák hány személygépkocsi-lopás bűncselekményt rögzítettek, és abban az esetben sem szolgálhatunk számokkal, hogy az egyes esetek felderítése közül hány esetben játszott érdemi szerepet az adott területen elhelyezett kamera által készített felvétel” – így a válasz.

Egyáltalán: mennyi ellopott autót találnak meg a rendőrök, és adnak vissza a tulajdonosuknak? Sokkoló számok következnek.

Ezt kaptuk az ORFK-tól

Őszintén? Nem tudjuk elképzelni, hogy bármiben lehet ennél rosszabb statisztikája a rendőröknek. Ebből ugye az is következik, hogy ha mondjuk minden harmadik Budapestről ellopott autót megtalálnak kamera segítségével, az is kevesebb az egy százaléknál. Talán nem túlzás kimondani: sokat nem érnek az autótolvajok elleni harcban. Nem azt mondjuk, hogy nem kellenek a kamerák, ellenkezőleg: sokkal komolyabb minőségűek kellenek. Amelyek látnak éjszaka, esőben, amelyeknek olyan a felbontása, hogy beazonosítható a bűnöző. Ezért fizetjük az adót, nem a sz*rért.

Természetesen megkérdeztük, mi az oka annak, hogy a Budapesten ellopott autóknak mindösszesen csak a 2,6 százalékát, míg országosan 6,6 százalékát találja meg a rendőrség.

Eddig nem jött válasz.

Tudod, hogy most milyen autókat lopnak? Milyen márkát, típust, színt?
A te kocsid köztük van? Kattints ide, kiderül!

Kommentek

 • evilthedevil

  Lehet érte utálni és köpködni, de : ….

  – Több esetben is volt szerencsém, hogy feltörték a kocsimat és nem lett belőle semmi.
  – Több esetben is megrongálták a kocsimat és nem lett belőle semmi.
  – A szemem láttára tötrek fel kocsit, hívtam a rendőrőket akik 3 órával később hívtak hogy akkor én most hol is vagyok….

  Nem is tudom mit várunk tőlük.
  Menjenek biztosítani a tüntetéseket, felvonulásokat. Na és persze a bújkálva trafipaxozás. Ehhez értenek!

 • subi2

  Ha a kamerák ilyenek, akkor meg kéne kérdezni ki vásárolta, milyen pénzt költött ilyen “minőségű” kamerákra és miért?

 • SATUKA

  Nekem egy hónapon belül kétszer törték fel a furgonomat és rá 3 évre el vitték a személykocsimat.Soha nem lettek meg az elkövetők!Én mindig mondtam ezek még a náthát sem tudják elkapni olyan hülyék.
  Vagy csak lusták ????

 • Karola2013

  Amikor a párom egy hosszú út után megállt Budapesten, még ki sem jött a WC-ből, már vitték is az Audit. A tolvajt többen is látták. A lopást kb. 2-azaz kettő- óráig vették fel, majd (talán) kiadták a kőrözést. Egy hónap múlva a további nyomozás kilátástalanságra hivatkozva (meg)szüneteltették a nyomozást. Egyetlen szemtanút sem kerestek meg. Mindenki gondolhat amit akar, én is.

 • Thubiso

  Bejön a kisboltomba a rendőr, s azt kérdezi, hogy azt tudja, hogy EZ AZ AZ UTCA, AMIT KERES, DE MELYIK HÁZ AZ “x” SZÁM? Na ennyit a sétáló rendőrökről.

 • Zozo60

  Sajnos csak megerősíteni tudom én is tőlem is loptak el autót, persze egy lépést sem tettek érte, pedig egy kis pénzért kaptam fülest amit megosztottam a rendőrséggel is a lényeg félév múlva 500 méterre a halastóból húzták ki. Az öcsém kismotorját ellopták a ház elől két év múlva az egyik kollégánk megvette valakitől az öcsém megörült hogy meglesz a tolvaj, bement a rendőrségre, de onnan elküldték azzal, hogy a kollégát jelentse fel a bíróságon a mi rendőrségünk csak a népet verni és sarcolni tudja ( trafipax ) erre használhatóak.

 • 1000rörö

  Az egyik ismerősöm szokta mondani”…az a szerencsénk, hogy olyan helyen élünk ahol nincs mindenki tisztában azzal, hogy a kint lévő kamerák mit tudnak, mert ha egyszer látnák a felvételt akkor ami le van betonozva azt is elvinnék…” Egy normálisabb kamera ami már mondjuk jónak mondható nem 1,3 megapixeles az jó pár százezer Ft.-. Papíron biztos annyi volt a kintlévő kamerák ára is, de ez már más tészta.Az meg ismét csak egy szomorú dolog, hogy amit nem mondanek meg, hogy ki tette az örökre titok marad.

 • W. A. Lacky

  Amikor a kisfiam kerékpárját ellopták, és megkaptam a nyomozást megtagadó határozatot, egy ott dolgozó ismerősöm megsúgta: tudjuk kik voltak, de nem tehetünk semmit, mert azokhoz tartoznak, amilyen bűnözés nincs!

 • koponya

  Egy “normális” köztéri kamera 1 milla fölött kezdődik,/2009-es adat/ és még az sem tökéletes képet ad,főleg éjszaka, nem megfelelő közvilágítás alatt. A mai világban csak mosolyogni tudok azon, amikor nagy fen hanggal bejelenti valamelyik polgármester,hogy 500 ezer forintért sok-sok köztéri kamerát telepítenek.És ez majd visszatartja a bűnözőket. Igen ideig óráig, de amint kitapasztalják,hogy hogyan lehet kijátszani,onnantól már szabad a vásár,csak ezt a rendőrség nem veri dobra.

 • kraft

  ….és közben meg a tolvajkergetőket meg megpróbálják ellehetetleniteni…. pedig az a brigád kicsit jobb hatásfokkal dolgozik a rendőrségnél…

 • petyus1988

  Kamera se ér semmit. En tőlem egy egy tabletet loptak em ugy hogy 3 kamera vette a lopásról az elkövető rol is minőségi felvétel mivel ez egy őrzött iroda. Kihívott rendőrt nem nagyon érdekelte dolog szerinte lemondhatok róla arrol megnézzükfelvetelt sim kártyát pozícióját hallanise akart sok a dolgaegyedul. 4 óra után várakozás sikerült megtennem feljelentést ott is azt mondtak kikérik felvételt majd 1x. Ennek 2 hete. Elárulom felvételt ha esemény mentes márpedig az hiszen rendőrség nem kérte ki 3 napig lehet tárolni. Meg azt is futni hagyják akit kisujjal is el lehetne kapni de biztos tenyleg elfoglaltak látszik a statisztikán.

 • Barca

  Témában annyit, hogy külföldön sem jobb a helyzet, sőt sehol kb. Tolvajok sem hülyék, legalábbis autólopáshoz már némi agy is kell. Tudják honnan kell lopni, tudják hogyan kell tárolni, majd eladni és szétszedni. Amennyiben megemlítjük a szervizek összejátszását (bár ez így nem szép, maradjunk annyiba egy-egy alkalmazott összejátszását) mit szóljunk a rendőrséghez? Ott hányszor keveredett gyanúba vezető, aki szemet hunyt a dolgok felett? Igen behatárolható kik, honnan lopnak, hol tárolják és hova viszik a kocsikat. Sokszor a magánakcióba kerülnek meg az autók és ez bizonyítja is ezt, hogy a rendőrök nem akarják annyira megtalálni az autókat.
  Casco még mindig a jó barátod, egyébként meg, ha gáz helyen parkolsz, akkor lehető legtöbb biztonsági vackot bele. Lophatatlan autó nincs, de bőséges az utca, biztosan nem azzal fognak tökölni, amit fél óra alatt lehet elkötni, hanem azzal, aki gyári központizárral vág neki a belvárosnak…

 • Atex13

  Hiába mondják azt hogy csak a munkájukat végzik, ez nem igaz. Van a Tolvajkergetők csoport aki sokkal hatékonyabb és őket ba**ogatták még akkor is mikor ott voltak a tettes lyukában. Nagyon rossz oldalról nézegetik a dolgokat. Lehet hagyni kellene működni rendesen a Tolvajkergetőket?? Lehet rengeteg bűnöző rács mögé kerülhetne?? Ez csak kérdés marad szerintem…

 • ldaracing

  Tán a kocsiba kell tenni WIFI kamerát, az elég közel van a tolvaj arcához. Ahogy az oroszoknál szokás. Aztán WIFIN át nyomja a internetes tárhelyre a műsort, ha mozgolódás van.
  Kocsiba elég egy FULLHD kamera is, amiből van lámpafénynél is tökéletes képet felvevő 15k pénztől, oda nem kell 1 millió pénzért ULTRAHD közterületi kamera.
  Attól nem lesz eseménymentes a felvétel, hogy nem kérte időben a rendőrség. Rajta van az elkövető, bizonyíték.

 • hova

  Hivatás, ami arra késztet, hogy okos, értelmes elemzéssel, a birtokodban lévő technikával, bűnügyi eszközökkel / van pár, amit tilos leírni/ időt nem mérve, közös erőfeszítéssel lehet csak eredményesen dolgozni. Egy feszült, állandóan változó létszámú, céltalanul, mondhatni hasztalanul, időt lopva tetszhalotti állapotban lévő rendőrségtől mindent elvihetnek a motívált, remek technikával, remek öszeköttetéssel, jól kereső! bűnözők. Ha majd fordítva lesz, akkor lesz változás, amíg marad a motíválatlan, lélektelen, kissé politikailag vezérelt csapat- nem változik semmi.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.