Sörözgetés után mentek autót feltörni a tolvajok

Itt a viszkis rabló utódai?

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.11.23. 06.00

Nem a piás bűnözők napja volt. Sörözgettek, veszítettek a játékgépen, aztán kiszúrták őket egy Focus feltörése közben.

Józsi és Dani autószerelőnek tanult, ebben a szép szakmában helyezkedett el. Ügyes kezük volt, kenték-vágták a kocsikat, de nem csak a javításukat. Bizonyos típusokat 30 másodperc alatt simán kinyitottak.

A közlekedési balesetek, bírságok, és a járművekkel kapcsolatos egyéb ügyek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk mai sztorijában a két bűnöző lebukását, és büntetőügyét mutatjuk be.

Áruházparkoló = telített asztal a tolvajnak

Csütörtök este 8 után érkeztek tömegközlekedéssel a hipermarket parkolójába. Hármas Ford Focusra vadásztak. Három héttel 2013 karácsonya előtt járt az idő, pontosan tudták, hogy dugig lesz a parkoló, az emberek csomagokkal rohangálnak, a sötétben feltűnés nélkül tevékenykedhetnek a jármű-, és embertömegben.

Táskájukban a gépkocsi feltöréséhez használható speciális szerszámok, kombinált fogó, csavarhúzó, rézdrót, és az új Focushoz készített álkulcs lapult. Alaposan körbejárták a parkolót, alkalmas kocsiból többet is találtak, de az elhelyezkedése csak az egyiknek volt ideális.

Egy megfelelőnek vélt pillanatban nekiálltak. A szokásos felállás szerint Józsi figyelt, a tőle is ügyesebb Dani nekikezdett a kocsi kinyitásának.

Ez nem a bűnözők napja

Dani hiába trükközött, káromkodott magában, a fenének sem nyílt ki az ajtó. Többszöri próbálkozás után volt annyi rutinjuk, érezték, eltelt már annyi idő a kocsi mellett, hogy odébb kell állniuk. Kényszeredetten ott hagyták a Fordot.

Persze nem akartak üres kézzel haza buszozni. Kerestek másikat.

Képünk illusztráció

Stresszoldónak rágyújtottak egy-egy Camel-re. Eközben – mit ad Isten – éppen a közelükben parkolt le egy megfelelőnek tűnő Focus. A hely okés volt, bagózás és némi vigyorgás közben végignézték, amint a család elindul a nagyáruház felé. Ezek félórán belül tutira nem jönnek vissza.

Pillanatok alatt felvették a szokásos pozíciót: Józsi kémlelte a környezetet, Dani “megcsinálta” az autót. Pontosabban megcsinálta volna.

Pechükre egy vásárló kiszúrta őket, futásnak eredt, és értesítette a biztonsági szolgálatot, ők azonnal a rendőröket, akik példás gyorsasággal kiértek. A jegyzőkönyv szerint három perc alatt. Eközben a biztonsági őrök a térfigyelő kamerákon keresztül figyelték a párost, ez a felvétel természetesen fontos szerepet játszott a későbbi eljárás során.

Sörözés és játékgépezés

A Székely Ügyvédi Iroda által védett vádlottak részletes vallomást tettek a nyomozáskor, ezt fenntartották a bíróság előtt is. A büntetőjogi felelősségüket már a gyanúsítás közlésekor elismerték.

Elsőrendű vádlottként Dani a rendszámra is emlékezve elismerte az álkulcs birtoklását. A nyomozás során elmesélte az első sikertelen kísérletet, a második próbálkozást is, viszont Józsiról azt állította, hogy közben ő “csak állt és nézett ki a fejéből”. Magáról viszont azt mondta: nem állt szándékában autót ellopni, csak a benne lévő értékre utazott.

Másodrendű vádlottként Józsi hasonlóan nyilatkozott, plusz részletesen beszámolt az előzményekről. Munka után beültek a törzshelyüknek számító sörözőbe, ahol játékgépezésre kölcsön adott Daninak 5000 forintot, aki azt gyorsan el is veszítette. Ezután Dani vetette fel, hogy induljanak kocsit feltörni, azokból hifit vagy pénzt lopni, haza is ment a szükséges szerszámokért.

A második kocsiból kiszedett hifivel éppen indultak volna haza, amikor megérkeztek a rendőrök.

Figyelték őket a biztonsági őrök, de pocsék volt a kamera felvétele

“Egy ismeretlen személy rohant be az irodánkba azt kiabálva, hogy két személy éppen autót akar feltörni” – vallotta a biztonsági szolgálat vezetője. A kamerát azonnal a parkolóra állították, ahol felfedezték a több autóhoz odalépő párost.

A diszpécser vallomása szerint először egy nyugati autó körül járkáltak a férfiak, cigiztek és bámészkodtak. “Ezután egyikük megpróbálta kinyitni a bal első ajtót a kezével – amiről nem látszott, hogy van-e benne valami – feszegette, mialatt a társa figyelt. Ezt követően kerengtek a parkolóban, több autót is megnéztek, majd ez egyikhez ismét ugyanaz ment oda, és kinyitotta annak vezető oldali ajtaját, beült a kocsiba és kb. 15 másodperc elteltével ki is szállt.” Azt ő sem látta, hogy az autóban pontosan mit csinált.

Természetesen megnézte a bíróság is a felvételeket, de azok felbontása miatt Józsi és Dani arca nem volt pontosan felismerhető. Az sem látható, hogy Dani kezében volt-e valami, csak az, hogy a második járművet “egy finom mozdulattal” kinyitja, beül, majd pár másodperc múlva kiszáll. Az sem derült ki, hogy mit csinált a kocsiban.

Mi lett az ítélet?

Bűnösök lopás bűntettében – mondta ki a bíróság a tárgyalássorozat végén, amit társtettesként követtek el.

Mivel hasonló cselekmény miatt mindketten álltak már bíróság előtt korábban, mindkettőjüket 6-6 hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Kommentek

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Vásárlást igazoló érvek egy friss használt Alfa Romeo tulajdonostól

A használt típusok szinte függésbe átcsapó állandó böngészése végén olyan autót vettem és úgy, amiről a legtöbb tanácsadó lebeszélne.

Tragédiát okozott egy udvarias pék

Maga elé engedte az utánfutós teherautót, amely elgázolta az egyetemre igyekvő robogós lányt.

Miért fizetnél a reptéri parkolásért?

Gondolnád, hogy a több ezer forintos parkolódíj kifizetése helyett akár pénzt is kereshetsz az autóddal, míg külföldön vagy?

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

F1: Hamilton már nem is emlékszik Rosbergre

Lewis Hamilton végleg lezárta magában azt a fejezetet, amely a Nico Rosberg elleni, házon belüli csatájáról szólt.

F1: Kubica nem zárja ki a második debütálást

Robert Kubica egyre nyíltabban beszél arról, hogy újra megpróbálkozik a Forma-1-gyel.

Finom kis KRESZ-anomáliára bukkantunk Budapesten

Tudod mi az a három úttestű út és hogy hol van ilyen? Mutatjuk.

F1: A szabad gumiválasztást el lehet felejteni!

A Pirelli motorsportfőnöke azt mondja, kizárt, hogy teljesen a csapatokra-pilótákra bízzák, ki milyen gumit használ a versenyhétvégéken.

Csökken az üzemanyagok ára

Szerdán megáll az üzemanyagok árának emelkedése, a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz.

Ősszel jön az 1000 lóerős Mercedes hibrid!

Szeptemberben mutatja be eddigi legextrémebb autóját a Mercedes-AMG. A Project One több mint ezer lóerős lesz.

F1: Átírhatják a túl szigorú motorszabályt

A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport mai ülésén lazíthatnak egy motorszabályon, emellett a Honda hóna alá is nyúlhatnak a riválisok.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.