Sörözgetés után mentek autót feltörni a tolvajok

Itt a viszkis rabló utódai?

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.11.23. 06.00

Nem a piás bűnözők napja volt. Sörözgettek, veszítettek a játékgépen, aztán kiszúrták őket egy Focus feltörése közben.

Józsi és Dani autószerelőnek tanult, ebben a szép szakmában helyezkedett el. Ügyes kezük volt, kenték-vágták a kocsikat, de nem csak a javításukat. Bizonyos típusokat 30 másodperc alatt simán kinyitottak.

A közlekedési balesetek, bírságok, és a járművekkel kapcsolatos egyéb ügyek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk mai sztorijában a két bűnöző lebukását, és büntetőügyét mutatjuk be.

Áruházparkoló = telített asztal a tolvajnak

Csütörtök este 8 után érkeztek tömegközlekedéssel a hipermarket parkolójába. Hármas Ford Focusra vadásztak. Három héttel 2013 karácsonya előtt járt az idő, pontosan tudták, hogy dugig lesz a parkoló, az emberek csomagokkal rohangálnak, a sötétben feltűnés nélkül tevékenykedhetnek a jármű-, és embertömegben.

Táskájukban a gépkocsi feltöréséhez használható speciális szerszámok, kombinált fogó, csavarhúzó, rézdrót, és az új Focushoz készített álkulcs lapult. Alaposan körbejárták a parkolót, alkalmas kocsiból többet is találtak, de az elhelyezkedése csak az egyiknek volt ideális.

Egy megfelelőnek vélt pillanatban nekiálltak. A szokásos felállás szerint Józsi figyelt, a tőle is ügyesebb Dani nekikezdett a kocsi kinyitásának.

Ez nem a bűnözők napja

Dani hiába trükközött, káromkodott magában, a fenének sem nyílt ki az ajtó. Többszöri próbálkozás után volt annyi rutinjuk, érezték, eltelt már annyi idő a kocsi mellett, hogy odébb kell állniuk. Kényszeredetten ott hagyták a Fordot.

Persze nem akartak üres kézzel haza buszozni. Kerestek másikat.

Képünk illusztráció

Stresszoldónak rágyújtottak egy-egy Camel-re. Eközben – mit ad Isten – éppen a közelükben parkolt le egy megfelelőnek tűnő Focus. A hely okés volt, bagózás és némi vigyorgás közben végignézték, amint a család elindul a nagyáruház felé. Ezek félórán belül tutira nem jönnek vissza.

Pillanatok alatt felvették a szokásos pozíciót: Józsi kémlelte a környezetet, Dani “megcsinálta” az autót. Pontosabban megcsinálta volna.

Pechükre egy vásárló kiszúrta őket, futásnak eredt, és értesítette a biztonsági szolgálatot, ők azonnal a rendőröket, akik példás gyorsasággal kiértek. A jegyzőkönyv szerint három perc alatt. Eközben a biztonsági őrök a térfigyelő kamerákon keresztül figyelték a párost, ez a felvétel természetesen fontos szerepet játszott a későbbi eljárás során.

Sörözés és játékgépezés

A Székely Ügyvédi Iroda által védett vádlottak részletes vallomást tettek a nyomozáskor, ezt fenntartották a bíróság előtt is. A büntetőjogi felelősségüket már a gyanúsítás közlésekor elismerték.

Elsőrendű vádlottként Dani a rendszámra is emlékezve elismerte az álkulcs birtoklását. A nyomozás során elmesélte az első sikertelen kísérletet, a második próbálkozást is, viszont Józsiról azt állította, hogy közben ő “csak állt és nézett ki a fejéből”. Magáról viszont azt mondta: nem állt szándékában autót ellopni, csak a benne lévő értékre utazott.

Másodrendű vádlottként Józsi hasonlóan nyilatkozott, plusz részletesen beszámolt az előzményekről. Munka után beültek a törzshelyüknek számító sörözőbe, ahol játékgépezésre kölcsön adott Daninak 5000 forintot, aki azt gyorsan el is veszítette. Ezután Dani vetette fel, hogy induljanak kocsit feltörni, azokból hifit vagy pénzt lopni, haza is ment a szükséges szerszámokért.

A második kocsiból kiszedett hifivel éppen indultak volna haza, amikor megérkeztek a rendőrök.

Figyelték őket a biztonsági őrök, de pocsék volt a kamera felvétele

“Egy ismeretlen személy rohant be az irodánkba azt kiabálva, hogy két személy éppen autót akar feltörni” – vallotta a biztonsági szolgálat vezetője. A kamerát azonnal a parkolóra állították, ahol felfedezték a több autóhoz odalépő párost.

A diszpécser vallomása szerint először egy nyugati autó körül járkáltak a férfiak, cigiztek és bámészkodtak. “Ezután egyikük megpróbálta kinyitni a bal első ajtót a kezével – amiről nem látszott, hogy van-e benne valami – feszegette, mialatt a társa figyelt. Ezt követően kerengtek a parkolóban, több autót is megnéztek, majd ez egyikhez ismét ugyanaz ment oda, és kinyitotta annak vezető oldali ajtaját, beült a kocsiba és kb. 15 másodperc elteltével ki is szállt.” Azt ő sem látta, hogy az autóban pontosan mit csinált.

Természetesen megnézte a bíróság is a felvételeket, de azok felbontása miatt Józsi és Dani arca nem volt pontosan felismerhető. Az sem látható, hogy Dani kezében volt-e valami, csak az, hogy a második járművet “egy finom mozdulattal” kinyitja, beül, majd pár másodperc múlva kiszáll. Az sem derült ki, hogy mit csinált a kocsiban.

Mi lett az ítélet?

Bűnösök lopás bűntettében – mondta ki a bíróság a tárgyalássorozat végén, amit társtettesként követtek el.

Mivel hasonló cselekmény miatt mindketten álltak már bíróság előtt korábban, mindkettőjüket 6-6 hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Kommentek

Ezek a világ leginkább tiszteletre méltó autógyártói

A Fortune magazin évről évre felállítja az ötven leginkább nagyra becsült nagyvállalat globális rangsorát. Az autógyártók nem képviseltetik magukat nagy számban.

Ömlik a kínai Audi

A Volkswagen felfuttatja az Audi gyártását Kínában. Elsősorban hibrid és elektromos hajtású modellekkel bővítik majd a kínálatot.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

Karambollal végződött a robotautók első versenye

Mindössze két autó indult az új Roborace széria legelső futamán. Egyikük karambolozott és kiesett a versenyből, a másik gond nélkül teljesítette a távot.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Lotus 007: leghíresebb márkatársát köszönti az Evora különkiadása

Különleges kezelésnek vetette alá a fél éve bemutatott Evora Sport 410 modellt a Lotus. Az egyedi munka a világ talán leghíresebb Lotusa előtt tiszteleg.

Megvennéd Niki Lauda BMW M1-esét?

Bőven több, mint 500 millió forintot érhet Niki Lauda egykori BMW M1-ese, ami légitársasága alapítása miatt adott el.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.