Rendszámbuheráló motorosokat állítottak bíróság elé

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.11.09. 06.00

Tíz kilométeres üldözősdi után derült ki a rendőröknek: nem csak mechanika mozgatta a motor rendszámát, még a számokat is manipulálták szigszalaggal.

A különféle közlekedési balesetek, rendőrségi bírságok bírósági utóéletét bemutató sorozatunk következő sztorija meglehetősen egyedi.

Bandi és Viktor barátsága a gimnázium óta töretlen, a motorok iránti rajongásuk is összetartja őket. A huszonéves győri chopperesek Tatán át (ahol egyikük excsajához akartak beköszönni) Balatonfüredre tartottak 2014 talán első igazán kellemes tavaszi napján. Délben már a tóparton akartak hekkezni, ezért Bandi húzta a Harley-nak rendesen az M1-esen, Viktor kapaszkodott mögötte.
 
Nagyjából félúton egy traffipaxozó rendőr kiszúrta a párost, de bemérni “hitelt érdemlően” nem tudta őket, mert a rendszámot megbuherálták, motoros körökben nem éppen ismeretlen módon. Egészen konkrétan úgy, hogy egy kis szerkezet segítségével nagy sebességnél felhajlott a fémlap.

Elfújta a szél a bizonyítékot

A civil autóból mérő rendőr azonnal értesítette kollégáit, akik a közeli pihenőből egyből megindulva próbálták ellenőrizni, inkább megállítani a szökésnek indult motorosokat. Mintegy 10 kilométeres száguldás után tudták csak lekapcsolni őket.
 
A rendőrök rutinosan kiszúrták az álló helyzetben már szabályosan álló rendszámot mozgató mechanikát, sőt, testközelből kiderült: a három szám közül kettőt fekete szigszalaggal módosítottak. Amikor Bandit kérdőre vonták a ragasztás miatt, ő egy flegma mozdulattal letépte a szalagot, és a leállósávban elhajította, amit – most kapaszkodjon az olvasó – egyből elfújt az erős tavaszi szél.
 
Mivel a rendőrök bűncselekményt “észleltek”, felszólították a fiatalokat a rendszám azonnali leszerelésére. Erre egyikük sem volt hajlandó, mire a rendőrök trélert hívattak, és beszállíttatták a sokmilliós Harley Davidsont az illetékes kapitányságra. 

Nem vették észre, hogy üldözik őket?

A nyomozati szak első lépéseként a motort visszaadták, az egykor manipulált rendszámot viszont szakértők kezdték vizsgálni, akik gyorsan megtalálták a ragasztóanyag maradványait. Jelentésük szerint “a számokat 3 illetve 4 sorban ragasztották le, így azokat felismerni nem lehetett, mert a karaktereket gyakorlatilag teljesen beborították”.
 
Jöttek a kihallgatások, a nyomozók elsőként saját kollégáikat faggatták, aztán beidézték a srácokat is, akik a közlekedési ügyekre szakosodott Székely Ügyvédi Irodát bízták meg védelmük ellátásával. Az illetékes ügyészség “egyedi azonosító jel meghamisításának bűntette” miatt emelt vádat a fiatalok ellen, mint társtettesek.
 
Vallomásaikban az egyenruhások igen részletesen, egymással is összhangban adták elő a történteket. Elmondták, hogy a vádlottak – különösen az első rendű vádlott, Bandi – nem bizonyultak együttműködőnek, az ellenőrzéskor kifogásolták és nehezítették az intézkedést.
 
A bíróság előtt mindketten részben beismerték a bűncselekményt. Védekezésük lényege röviden a következő volt:
  –   az autópályán nem észlelték, hogy egy rendőrautó meg akarja őket állítani, a bukósisak és a menetszél miatt nem is hallhatták
  –   a rendszámtáblát valóban leragasztották, és a szigetelőszalagot Bandi tépte le
  –   ők biztosan nem szereltek emelőszerkezetet a rendszámtáblára.

Mi lett az ítélet?

Az eltűnt szigszalag ellenére a bíróság szerint kétségkívül bizonyítható, hogy le volt ragasztva a rendszám egy része, amit később a vádlottak is beismertek. Kiderült az eljárás során az is, hogy Bandit az elmúlt években számos alkalommal büntették már közlekedési szabálysértések miatt.
 
Végül a büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményeket is talált: Viktor esetében a büntetlen előéletet, mindkettőjüknél az idő múlását.
 
A súlyosító körülmények listája hosszabb volt mindkét vádlott esetében:
  –   társas bűnelkövetés
  –   a bűncselekményt más közlekedési szabályszegés fedezése, vagyis a felelősségre vonás megakadályozása miatt követték el  
  –   szintén súlyosító körülmény volt a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottsága
  –   mindezeken felül Bandinál a számos közlekedési szabálysértés
 
Mindezeket figyelembe véve a büntetés mindkettőjüknél 320 ezer forintos pénzbírság lett.

Kommentek

 • imi001

  Aki egy sok milliós Harley vel szaladgál azt nem hiszem hogy földhöz vágja a bírság összege :)

 • Holiday

  Nem feltétlenül olyan drága egy Harley. Ez a bírság szerintem már sokaknak fáj. Én azonban keveslem még így is.

 • Funkyman

  320ezer? Ne bassz már…

  Ha pár büntetést megúsztak a trükk miatt, már megérte.

  Azt hogy kell érteni, hogy az “idő múlása” enyhítő körülmény?

 • csumi

  A végén a rendőr még álmában is a saját vállát veregette. Faszfejek.

 • haenazttudnam

  mindig is volt ilyen….de mostmar ugy levagyunk szabalyozva,hogy vannak akik ebbol nem kernek…..
  kicsit jobb ido lessz,nekiallok es egy napig minden kozlekedes szabalyt betartva nyomok egy napot,
  aztan leirom az elmenyeimet…..

 • 1000rörö

  Harley, trafi, chopper, 2 személy, száguldozás és buherált rendszám???Na itt bukott meg a történet. Legalább valami motort írt volna a cikk írója amivel mindezt végre is lehet hajtani.

 • Xebulon

  A gond csak az, hogy a bűncselekmény nem azért nem követed el, mert nagy a büntetés, hanem mert úgyis elkapnak. A rendszám buherálás esetén viszont tipikusan nem kapnak el. Némileg több esetben kellene fellépni és jobban reklámozni a rendőrség eme tevékenységét. A srácok helyében meg egyszerűen csak fel kellett volna hajtani a rendszámot. A másik egyszerű megoldás, ha pár csepp enyvvel vagy fenyőgyantával ráragasztasz egy nagy falevelet.

 • Merwyl

  Volt egy rendkívül karakán redőrtiszt tanítványom. Tiz emeletet futva üldözte a kábszergyanús gyereket, aki a lapos tetőről simán ledobta a cuccot. Közölte vele, hogy imádkozzon, hogy ne az legyen amire gondol! Lefutott, majd ismét felfutott tíz emeletet – de már a cuccossal! A gyerek elővette a nagy arcot: “vigyázz zsernyák: katonai főtiszt az apám!” Erre úgy betakarta a takonypolcot a yard, hogy mentők vitték el. Lett is belőle rendőrségi meghurcolás. De a végén felmentették a rendőrt, és leszívatták a nagyarcot.
  SAJNOS: ezek a ritka esetek!!

 • DEAK

  Harley,-gyorshajtás,utolérés,-majd bíróság…ez tréfa???

 • Holiday

  Azért egy V Road tud meglepően hasítani.

Most minden kiderül egy F1-es kormány titkairól

A Haas versenyzője, Romain Grosjean ad egy kis eligazítást a Forma-1-es kormányok titkairól.

Százszámra gyártanák az elektromos buszokat a lengyelek

2025-től évente ezer buszt gyártanának Lengyelországban. Ennek alapjait most fektethetik le a lengyelek.

Hamilton: Az új Merci olyan, mint egy hajó

Lewis Hamilton elmondta, hogy mit gondol a Mercedes 2017-es autójáról, a W08-asról.

Kiderült, hol vannak a legdurvább dugók

A Los Angeles-i autósok vesztegeltek az utakon legtöbbet torlódások miatt 2016-ban a világon: fejenként 104 órát ültek dugókban.

F1: Gyönyörű autót tervezett a Red Bull

Christian Horner csapatfőnök szerint a Red Bull 2017-es autója az egyik “legcsinosabb”, amit valaha tervezett a csapat.

Minden benne van az új Volkswagen Golfban

Kipróbáltuk a felfrissített Golfot! A jóból még jobb lett, a vezetői asszisztensek és a műszaki megoldások száma és fajtája luxusautókat idéz.

F1: A sztármérnök is kevesebb előzést jósol

A Red Bull sztártervezője, Adrian Newey szerint a 2017-es Forma-1-es szabályok továbbra is egészségtelen mértékben jutalmazzák majd a motorerőt, emellett az előzések számát is csökkentik.

A múltba megy előre a kínai szupersportkocsi 

Olasz formatervvel érkezik a kínai Techrules fantasztikus sportautója. A múltidéző vonalak mögött fejlett elektromos hajtáslánc-technológia rejlik.

Újjászületett a nyolcvanas évek egyik legfurcsább járműve

Sir Clive Sinclair fekvő robogója, a kultikus, de életképtelen C5 valamivel praktikusabb formában térhet vissza. Az Iris Sinclair unokaöccsének a munkája.

F1: Hamilton magyarázkodni kényszerült

Lewis Hamilton hétfőn tisztázta a hétvégén a csapaton belüli adatmegosztással kapcsolatos nyilatkozatát. Nincs baja a Mercedesszel és Valtteri Botasszal.

F1: Minden ellenféltől fél a Mercedes

Hiába nyertek zsinórban három világbajnoki címet, a Mercedes csapatfőnöke azt mondja, a 2017-es idény előtt majdnem ugyanúgy tart minden riválistól, mint amikor először munkába állt.

Csökken az üzemanyag ára

Szerdán megáll az üzemanyag árának emelkedése, sőt a gázolaj még olcsóbb is lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.