Nagy biznisz a legolcsóbb autó

Tízéves a Dacia Logan

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.10.31. 17.00

Rosszat ígér, ha egy autóban még az a főmérnök sem hisz, akinek kerékre kellene állítani az újdonságot. A most 10 éves Logan élete nemcsak ezért indult nehezen.

Mi ebben a nagy szám? – mondhatták sokan a Dacia Loganra, amely batárkülsejével, klasszikus lépcsőshátú karosszériájával tíz évvel ezelőtt sem tűnt forradalminak, amikor a Renault újjáélesztette a márkát.

W75 majd X90

Pedig ez a nem túl csinos autó merőben újszerű volt, több szempontból is. Kifejlesztésekor mindent annak rendeltek alá, hogy egy modern, vállalható biztonságú, az aktuális nyugati környezetvédelmi és biztonsági normákat teljesítő autó hozzanak létre 6000 dolláros illetve 5000 eurós alapáron.

Jórészt milliószám gyártott Clio és Mégane-alkatrészekből készült a Logan. Olcsó volt, de nem elavult technikára épült

Az ötletnek többször is nekifutott a Renault Louis Schweitzer elnök vezetése alatt. Az első kísérlet a W75 projekt volt az 1990-es évek elején, amely az akkori Renault 19 olcsósításával, felszereltségének egyszerűsítésével próbálta volna megfizethető autóval ellátni a harmadik világ országait, török gyártásból.

Modern autó, Lada-árban

Ebből a tervből nem lett semmi és a később Thalia, Clio Symbol illetve Nissan Platina néven ismertté vált limuzin koncepciója sem hasonlított a Loganéra. Schweitzer kitartott a korszerű, de olcsó családi autó mellett, és amikor 1997-ben Jacques Chirac francia elnökkel oroszországi látogatáson járt, mérnökeitől megrendelt egy autót a Ladák árában, de modern technikával.

Két légzsák járt az európai modellekhez. Itthon 1,75 millió Ft volt az autó alapára, ami a hiányos felszereltséghez és főleg a rossz emlékeket keltő Dacia névhez mérten nem volt elég alacsony

A sarokkő nem a méret vagy az elvárt felszereltség, hanem az 5000 eurós, mai árfolyamon 1,5 millió forintos alapár volt. Ennyiből kellett kihozni az X90 projektnévvel álcázott modellcsaládot, konkrétan az L90 kódú első fecskét, a lépcsőshátú Logant.

Nem tetszett a mérnököknek

Az összeg alaposan kiverte a biztosítékot a fejlesztőknél, a megvalósítás kerékkötője a házon belüli ellenállás volt. Az hagyján, hogy Carlos Ghosn, a Renault mai elnöke, aki akkoriban indult Japánba, szanálni a Nissant, nem hitte el, hogy ezen az autón pénzt lehet keresni.

Nagyobb baj volt, hogy a fejlesztésben dolgozók nagy része elutasította az egészet, mondván, ezt nem így szoktuk, a Renault-nál nem ez a standard és 5000 euróból sehogy nem jön ki egy normális autó aktuális technikával.

Bírnia kellett a port, a túlterhelést, a sporadikus karbantartást, a rossz utakat, a nagy hideget, a trópusi hőséget

Jean-Marie Hurtiger, aki 1999 tavaszától irányította az autó megvalósulását, rövid úton le is váltatta az X90 főmérnökét, aki egyáltalán nem hitt a Loganban. Szkepszise teljesen érthető, mivel az olcsó és tágas autók akkoriban a nyugati kínálatból több évtizede kikopott technikával készültek egy nyomott bérszínvonalú országban, távol az Euro 4-es kipufogógáz-szabványtól, amit a Logannak Európában teljesítenie kellett.

Škoda helyett Dacia

A másik nagy kérdőjel a típus gazdaságos gyártása volt. Miután a Renault a Volkswagennel szemben alulmaradt a Škodáért folytatott harcban, még 1990-ben, Schweitzer továbbra is keresett egy almárkát, amely jutányosabb autókkal fedheti le az olcsóbb típusok iránti igényeket.

Ez az igazi fapados verzió, légzsák nélkül, a román belpiacra

A Dacia privatizációjakor a Renault adta a legjobb ajánlatot, így a már elhatározott Logan-projekthez beesett Mioveniben egy gyártóbázis, gombokért dolgozó munkásokkal. A Dacia-üzemekben azért olyan alacsony fokú az automatizálás, mert az élőmunka bérköltsége csekélyebb, mint nagyobb arányban gépesíteni a termelést.

Romániában 1999-től dolgozott egy csapat Renault-s szakember a minél egyszerűbb és olcsóbb gyártási folyamatokon, nélkülük az autó sohasem érte volna el az 5000 eurós árat. Ez az összeg az exportpiacokon sosem valósult meg, csak a román belpiac legfapadosabb verziójával.

Saab, Alfa Romeo, Smart vs. Dacia

Mivel a Saab, az Alfa Romeo és a Smart példája is azt bizonyítja, hogy egy-két modellel csak senyvedni vagy csődbe menni lehet, a Renault gyorsan bővítette a kínálatot az elmúlt tíz évben.

Nagy öröm volt tófóliából fapados medencét fabrikálni a platós Loganból

2006 tavaszán a Loganból végre dízelmotoros is lett, ami főleg Nyugat-Európában növelte az esélyeit. 2006 végén megjelent az MCV (Multi Convivial Vehicle) névre keresztelt kombi. 2008-ban jött ki az ötajtós változat, a kiskocsik és a kompakt autók között egyensúlyozó Sandero.

Használatba vettük a vezess.hu élményfürdőjét:

2010-ben a Dusterrel bővült a felhozatal, 2012-ben pedig a Dokker és a Lodgy gyártása kezdődött el egy vadonatúj üzemben Marokkóban. Ebben a hipermodern energiaellátású gyárban mi is jártunk, a beruházás a kecskeméti Mercedes-Benz gyárnál jóval többe, 1,1 milliárd euróba került, ami 340 milliárd forint.

Akciók helyett alacsony listaár

Van miből terjeszkedni, mert a Dacia olyan profitrátával működik, amilyennel csak a prémiummárkák. A Renault gondosan hallgat a két márka önálló eredményeiről, de azt tudni lehet, hogy jövedelmezőségben a Dacia messze veri az európai tömeggyártókat, így a Volkswagent, a Renault-t és a többieket.
 

A kompakt autók és a kiskocsik közé lőtték be a Sanderót. A menőbb Stepway modellek is kellettek a sikeréhez

A Daciákkal követett árazási és értékesítési stratégia is merőben eltér a piacon vagy akár a Renault-szalonokban megszokottól. A Daciák gyakorlatilag minimális kedvezménnyel vagy engedmény nélkül kelnek el. Az alacsony, de fix listaár azoknak az embereknek kedvez, akik ódzkodnak az alkudozástól.

Van igen sok ügyfél, aki büszke arra, hogy még egy gumiszőnyeget sikerült kipréselnie az ország másik végében lévő kereskedőből. De vannak más vásárlók, akik örülnek, hogy bemennek a szalonba és nem kell alkudozniuk, helyből megkapják olcsón az autót.

Háború volt a Renault-n belül, hogy bevezessék-e Daciát Nyugat-Európában. Mivel az Avantime és a Vel Satis nagyot bukott, féltették a márka arculatát az olcsó termékektől. A francia sajtó sokkal jobban fogadta a Logan by Renault szlogennel bevezetett autót, mint a vele egyszerre bemutatott Modust, ez döntő lökés volt értékesítéséhez

Érdekes ügyfélkör, amely abban is eltér az átlagos autóvásárlótól, hogy nagy arányban 5-10 évre veszi az autót és tényleg meg is tartja hosszú ideig. Így a Daciákból a márka nagy piacain, például Franciaországban is gyér a kínálat használtan.

Nem jött be a Logan, de kapós a Duster

A Dacia növekedése tíz év és hárommillió autó eladása után sem állt le. Idén az első félévben 24,4 százalékkal bővültek a márka értékesítései, Európában egyenesen 36,2 százalékos az ugrás 2013 első hat hónapjához viszonyítva. A növekedés tartós lehet, mert bizonyos országokban a Renault román almárkája csak most lép piacra. Nagy-Britanniában, Dániában és Norvégiában csak tavaly jelent meg a Dacia, idén az izraeli partra szállás van műsoron.
 

Franciául olvasóknak: forrásként remek, de olvasmánynak is izgalmas a Logan és a Dacia hátterét megvilágító, tudományos igénnyel megírt könyv

Indulásakor sokan pocskondiázták a Renault olcsó autóját, de nem a kétkedőknek lett igaza. Bár Közép-Európában, így hazánkban sem jött be az első Logan, a frissebb és nívósabb termékek megtalálták a maguk közönségét. A Duster többször is a magánvásárlók által legnagyobb számban vásárolt személyautó volt, sokat javítva a márka reputációján.

Nagy biznisz a legolcsóbb autó 1

Kommentek

 • zoldfulu2000

  Remelem nem terelem el a kommentaradatot a loganrol, de azert ajanlom figyelmetekbe az uj type R reklamot, bar lehet h megvarjatok amig a honda fizet erte… :) http://autossagok.blog.hu/2014/10/31/reklamok_jol_a_skizofran_honda

  Nyugtassatok meg lecci hogy nem logok tobbet a jalopnikon mint ti… :)

 • ikaroly

  Semmi baj a loganokkal,kinézetre verik a mi autónkat a suzukit,semmi szégyenkezni valója nincs a gyárnak.Nálunk a hülye politika miatt nézik le az ostobák!

 • hova

  Szerintem esztelenség a Logant a Suzukihoz hasonlítani és nem a politika döntötte ezt el-csak az emberek!

Vásárlást igazoló érvek egy friss használt Alfa Romeo tulajdonostól

A használt típusok szinte függésbe átcsapó állandó böngészése végén olyan autót vettem és úgy, amiről a legtöbb tanácsadó lebeszélne.

Tragédiát okozott egy udvarias pék

Maga elé engedte az utánfutós teherautót, amely elgázolta az egyetemre igyekvő robogós lányt.

Miért fizetnél a reptéri parkolásért?

Gondolnád, hogy a több ezer forintos parkolódíj kifizetése helyett akár pénzt is kereshetsz az autóddal, míg külföldön vagy?

Isuzu D-Max – Egy no bullshit-pickup

Ha te is s-sel ejted az Isuzut, érdemes elolvasnod ezt a cikket Japán legrégebbi autógyártójának legújabb pickupjáról. Az átdolgozott D-Max nem igényli a bullshitgenerátort.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

F1: A McLarennek és a Williamsnek drukkol Hamilton

A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton reméli, hogy a két patinás brit csapat lehet még ellenfél számára a világbajnoki küzdelemben.

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.