SEAT Leon Cupra a BMW M3 ellen

Elöl vagy hátul hajtva izgalmasabb az élet?

Szerző: Hamar Balázs levél küldés 
Dátum: 2014.10.12. 08.00

Az egyik leggyorsabb elsőkerék-hajtású autó, és az egyik legismertebb hátul kaparós. Az új SEAT Leon Cupra 280 DSG a leköszönő BMW M3 ellen bizonyíthatott a híres Nordsc

Talán nem kell ecsetelni annak okát, miért volt életünk egyik legizgalmasabb élménye két évvel ezelőtt a Nürburgringen körözni. Idén szeptemberben újra visszatértünk az autóbuzik mekkájába, közismert nevén a Zöld pokolba.  A 210 lóerős Corsa OPC Nürburgring Editiont most egy vadiúj, 280 lóerős SEAT Leon Cupra modellre cseréltük, mellé pedig egy 420 lóerős M3-as BMW-t állítottunk, a most leváltott álomszépen zenélő V8-assal. Melyik a gyorsabb, melyik az izgalmasabb, vajon elöl vagy hátul hajtva szebb az élet?

Négyhengeres turbó és V8-as szívó. Melyiket szeretnéd?


A törekvő és a legenda

A SEAT Leon Cupra igazi újdonság, a nemzetközi bemutató után a magyar tesztautó épp túl volt a bejáratáson, első hosszabb útja a nagyjából 1100 km-re fekvő Nürburgba vezetett. A Cupra 265 és 280 lóerős kivitelben választható, nekünk az erősebb jutott duplakuplungos sebességváltóval. Ez a leggyorsabb verzió, pont az a kombináció, amivel egy ideig az elsőkerék-hajtású modellek rekordját is tartotta a Nordschleifén 7:58,44-os idővel. 

Ezt a címet évekig a Renault Mégane RS birtokolta előtte, és hivatalosan most is így van, mivel a franciák egy erősen módosított, 250 darabos szériával újra az élre törtek. A SEAT Leon Cupra ezzel szemben bárki számára elérhető, és ha egy Michelin Pilot Sport Cup 2 semi-slick abroncsot is beszerez a tulajdonos, elméletileg képes lehet a videón is megörökített elképesztő köridőre.  Persze, mindezt csak elméletben, mivel néhány autóversenyzőt leszámítva földi halandónak szinte lehetetlen ilyen bátorsággal végigszáguldani a pálya mind a 73 kanyarján, még ha valami csoda folytán sikerülne is azokat megjegyeznie. A felvétel érdekessége, hogy azon egy kézi váltós modell szerepel, de a hivatalos körrekordot DSG-váltóval érte el Jordi Gené, aki a SEAT színeiben indult korábban a WTCC sorozatban.


Hogy a 7 perc  58 másodperc mennyire elképesztően jó idő a több mint 20 km (20,832 km) hosszú pályán, jól mutatja, hogy egy most nyugdíjazott, legendás M3-as BMW is csak 8:05 alatt teljesíti a kört, ugyanazon Michelin abroncsokon. Sőt, ezzel a teljesítménnyel korábbi Porsche, Lamborghini, és Ferrari modelleket is képes maga mögé utasítani a SEAT. Miért nem hoztuk az új M3/M4 modellt? A szintén vadiúj M4 mindössze 6 másodperccel gyorsabb a Cupránál, de a tetemes árkülönbség miatt  logikus választásnak tűnt a hasonló összegért haza vihető kifutó M3-as használtan.  Tényleg ennyire jó lenne a SEAT?

8,3-mal az autópályán

Tényleg piszok gyors, pedig a Leon Cupra alaphelyzetben egy nagyon nyugodt autó. Talán túlságosan is. Az M3-hoz vagy a nagy konkurens Mégane RS-hez hasonlítva nem tűnik kifejezetten sportosnak, utóbbival ellentétben kényelmetlennek sem, de ezzel együtt semmit sem érezni abból a gyorsaságból és teljesítményből, amire képes.  Egy hétköznapi közlekedésre tökéletesen alkalmas autó, amely még Cupra üzemmódban sem ráz kényelmetlenül. A korábbi fiatalos, boyracer stílusból sportosan elegánsra váltott a SEAT karaktere, nem az a fajta, amivel mindenhol, mindenkinek meg akarjuk mutatni. Leginkább a Golf GTI-hez hasonlít. Külseje is meglehetősen visszafogott, nincsenek ordító különbségek a gyengébben motorizált kivitelhez képest, hangja sem igazán vérpezsdítő vagy feltűnő.

A német autópályán simán vitte a 250 km/órás sebességet

Beérte viszont 8.3 liter / 100 km-es fogyasztással a német autópályán, ahol ha a forgalom engedte 140-150-es tempót szerettünk autózni.  Egy kétliteres turbómotortól 280 lóerővel ez több, mint jó, mikor 100-150 lóerős kompaktok is hasonló mennyiséget szoktak betermelni. A V8-as BMW M3 ugyanitt bő 3-4 literrel többet fogyaszt. Cserébe a BMW-nél minden gázadás örömet okoz, a 8000 fölé forgatható négyliteres, V8-as élénkebben reagál a gázpedálra, mint bármilyen más autó, ami megfordult eddig a kezünk között.

Amikor felszabadul a pálya, a SEAT is képes fokozni az izgalmat, a DSG-vel a szintén könnyedén forgó négyhengeres nagyon könnyedén eléri a 230-as tempót, és onnan picit lassulva, de erőlködés nélkül közelíti az órán a 270-es osztást is (gyári végsebesség: 250-nél limitálva). Ilyen tempónál sem marad el vészesen az M3-as mögött.

Átgázolunk a mezőnyön

Körözés a bejárat előtti körforgalomban, várokozás az út szélén – ez már a Nordschleife közeli életkép, mivel a meghirdetett nyitási idő valószínűleg a köd miatt, csúszik már vagy fél órája. Több száz autó a környékén, valószínűleg sokan gondolták úgy, hogy így szeptember közepén még utoljára megjáratják az autót a pályán, vagy egyszerűen csak felkenik a palánkra – mert hullottak szép számmal a kocsik.

SEAT Leon Cupra 280 DSG
BMW M3 (E92)
Hosszúság / önsúly 4721 mm / 1421 kg 4615 mm / 1655 kg
Motorkonstrukció
hengerűrtartalom
Teljesítmény
Nyomaték
Turbós négyhengeres
1984 ccm
280 LE/5700-6200
350 Nm/1750-5600
Szívó V8-as
3999 ccm
420 LE/8300
400 Nm/3900
Gyorsulás (0-100 km/h)
Végsebesség
5,8s
250 km/h
4,8s
250 km/h
Átlagfogyasztás – CO2 emisszió 6,6 l/100 km – 154g/km 12,4/100 km – 290 g/km 
Nordschleife köridő 7:58 8:05 
Listaár 9 850 970 Ft Újkori ára: 20,5 M Ft

Kártya a kézben, a sorompó nyílik és máris a Döttinger Höhe és a Tiergarten közti szakaszon vagyunk, innen indulnak a turistakörök. Először csak a SEAT-tal megyünk, Norbi, az M3-as tulajdonosa (a Corsás kaland óta ő is autót cserélt és gyarapította körei számát is) egyelőre a jobb egyben ül és diktálja a tempót azokban a kanyarokban, ahol szinte semmit sem látni a vezetőülésből. Nem egy ilyen van a pályán, ami egyszerre teszi izgalmassá és veszélyessé itt a köridők hajszolását.  A múltkori túrával ellentétben idén nem vittem túlzásba a szimulátoros gyakorlást sem, helyette onboard videókat nézegettem, amiből jobban felismerhető a környék – de az élesben való gyakorlást persze ez sem helyettesítheti.

A szívem az első méterek után a torkomban dobog, miközben a pályán lévő meglepő szintkülönbségek miatt a gyomor is rendszeresen liftezik. A Cupra itt végre megmutatja mire képes, a többtárcsás, elektronikusan vezérelt differenciálzár is felfedi magát, és úgy húzza be a kanyarba az autó orrát, hogy közben nem tépi ki a kezünkből a kormányt. A far szinte kimozdíthatatlanul stabil, a fékezés pedig elképesztően hatékonynak tűnik.

A 9 perc 16 másodperces idő jön össze elsőre, ez kapásból 21 másodperccel jobb, mint utoljára a Corsa ideje, de ezen nincs is mit csodálkozni, gyárilag 40 másodpercnyi előnye van a SEAT-nak.  Kis lenyugvás után máris egy másfélórás kényszerpihenő jön, valaki sajnos, összetörte magát. Naponta többször előfordul itt az ilyesmi, ezt érdemes belekalkulálni, amikor a szabadságot tervezzük a nürburgi túra miatt.

Háttérben a nürburgi vár

Szól a hangosbemondó, a pálya újra szabad. Megindul a hosszú kocsisor, de várni nem érdemes, mert jó eséllyel újabb törés lesz a vége, a feszültséggel teli várakozás nem hat jótékonyan a sofőrök képességeire. A feladat adott:  most az M3 megy elöl, mögötte a SEAT-tal próbálom követni. Mivel erősebben gyorsít a BMW, a SEAT-nak a jobb köridővel nem lehet gondja a kanyarban – legalábbis ebben reménykedem. Cupra üzemmód – ez a futóművet, a váltót és a motort a legkeményebb, leggyorsabb és legerősebb helyzetbe hozza, amit csökkentett módba kapcsolt menetstabilizálóval próbálunk fokozni, a váltót sport módba rakjuk, a klímát kikapcsoljuk.

Kihajtunk, a bóják között kicsi kötelező szlalom, és jöhet a padlógáz. A kigyorsítás az első métereken jobban megy a SEAT-nak, aztán ahogy a V8-as felveszi a fordulatot, elkezd lassan távolodni, lesz munka a kanyarban bőven, ha nem szeretnék lemaradni.  Már az elején utolérünk egy 911-est, majd nem sokkal ezután elszabadul az éppen hátsó sorban hagyott bukósisak, szerencse, hogy ül mellettem, aki elkapja. Két kilométernél sem járunk, amikor egy pályára tévedt, brit rendszámos VW Transporter majdnem a korláthoz szorítja a BMW-t előttem, de két kerékkel a füvön szépen ment Norbi, kicsi anyázás, másfél másodperc plusz és folytatódhat a hajsza. 

Korrekt, minőségi műszerfal, extrém sportosságnak itt nyoma sincs

Innentől folyamatosan garantált az adrenalin, már-már a fülemen csurog ki, hihetetlenül izgulok, mintha még sosem jártam volna versenypályán korábban. Ráadásul egyre kevesebb részlet dereng az ívekből, így még félelmetesebb a dolog, de amíg nem esik el a BMW, mi is tuti jók vagyunk. A forgalom folyamatos, a tempókülönbség viszont akkora, mintha a Balaton felé araszoló Suzukik mellett húznánk el. Kanyarban is rendszeresen rárepülünk az előttünk haladókra, ez nem könnyíti meg a feladatot, a kigyorsításoknál pedig egyre erősebben nyomom a gázt, hogy a remegésbe kezdett lábam se hátráltasson.

A Cupra eközben a gumisíráson kívül tudomást sem vesz arról, hogy versenytempót próbálunk autózni vele. A fék óriásit harap, amikor kell, a futómű semleges csúszással veszi tudomásul, ha kicsit elszámítom a kanyart, kitörő farnak nyoma sincs. A differenciálzár nagyon szépen működik, gyakorlatilag nincs érezhető alulkormányzottság, a DSG váltó pedig mindent megold helyettünk. Egy-egy másodpercre veszem csak el a gázt, ilyenkor pillanatok alatt visszavált ha szükséges (pedig a nagyobb lóerő és nyomaték miatt a SEAT-ban még a valamivel lassabb, hatfokozatú, olajban futó kuplungokkal dolgozik, nem a száraz kivitelű).  

Érezhetően puhább lesz a felfüggesztés, de a Cupra sem használhatatlan városban

A kézi váltóval szerelt M3 stabilan halad előttem, nem képes meglépni, és bár a gumi kevésbé sír rajta, jól látszik, hogy a kanyarokban nincs előnye, és talán féktávon is könnyebben lassít valamivel a közel 250 kilogrammal könnyebb Leon Cupra. A pályaismeret hiánya és a forgalom tekintetében leírhatatlan érzés utcai gumival 9 perc alatti (8:57) időt autózni, és persze hatalmas megkönnyebbülés elvenni a gázt a Galgenkopf után, úgy hogy még az M3-as sem lépett el igazán. Talán 3 percnek sem tűnik így utólag az egész, de a F1-es autó vezetése is délutáni matiné volt ehhez képest.

Ennyit a gyors körökről: a harmadik próbálkozás vészvillogós araszolásba és jégesőbe torkollik a pálya közepén, és két összetört E36-os BMW jelzi mennyire alattomos a pálya, és milyen változékony lehet az időjárás – mivel a célegyenesben furcsa módon újra hétágra süt a nap.  Hiába terveztünk a vasárnappal is, néhány ködös fotón kívül nem sokra alkalmas az idő, szinte megállás nélkül esett, így ezúttal három körrel kellett, hogy beérjük.

Hátul izgalmasabb, elöl biztonságosabb

Két teljesen különböző karakterű autó esetén nem volna értelme igazi győztest hirdetni, a SEAT-nak épp elég megtiszteltetés és érdem, hogy egy BMW M3-as ellen is helytáll. Sőt, két azonos tudású amatőr pilótával szinte biztosan gyorsabb lesz a Leon – mivel nem kell attól rettegnünk, hogy megelőz az autó hátulja – nyomhatjuk neki, ahogy a csövön kifér.

Hétköznap ezzel szemben kevesebb inger ér bennünket talán a vártnál, de így az is biztos, hogy jóval kisebb összeget kell majd traffipaxra költenünk. Elegáns, visszafogott és átgondolt száguldozóknak való a Leon, akik különbséget tudnak tenni az utca és a versenypálya között. Magabiztosságunkat erősítse a tudat, hogy ezzel az autóval gyerekjáték lesz körbeautózni a kevésbé tapasztalt pilótákat, ha arra kerül a sor – hiába ülnek erősebb, drágább, hátul hajtós sportkocsiban.

Kommentek

 • menőmanó

  Érdekes beszámoló.
  Szimpatikus ez a Leon, kivéve a DSG-t.
  Szerintem az sokat ront az élvezeten.
  Nem az igazi, drága, és komoly hibalehetőség. A 60.000km-kénti húzós olaj cseréről nem is beszélve.

 • Iceman.

  Szerintem nem ártott volna kézzel kapcsolni, mert számtalan felesleges fel majd visszaváltás volt a rövid gázelvételek miatt. Azért ezek utcai autók, nem lehet kompromisszummentesre hangolni a váltó vezérlését, szerintem a pilóta magabiztosságát is rombolja, ha nem tudja épp hányasban próbál meg elindulni az autó.

  Menőmanő: Ez egy komfort extra, miben nem igazi? Nincs kézi kapcsolás? Valóban nincs, mert ez egy automataváltó, de az automaták között az egyik legjobb főleg sportos használatra. Egyébként egyáltalán nem drága a cupránál kb 550 egyéb modelleknék kb 400 ezer forint a felára az autó árának kb 5%-ka. Amúgy számottevően megbízhatóbb, mint a hagyományos automaták, kevesebbet fogyaszt azoknál és a veszteségei is kisebbek. Nem gondolom egyébként, hogy különösebben gazdaságtalan volna kb. 1Ft/km költség az olajcsere miatt.

 • menőmanó

  Iceman.

  Nekem 10 Ft-ot nem érne, mert rühellem az automata váltót. A DSG próbáltam és nagyon nem tetszett, pedig fülekkel is lehet kapcsolni.
  Az én stílusomhoz nem passzol. Visszaváltásnál nagyon lassú és hajlamos rángatni.
  Nekem ameddig csak lehet kézi váltós autó kell.

 • Kanyaró Malvin

  Hamar úr, ez igen bátor kör volt. Gratula a kiruccanáshoz és a cikkhez is!

 • Kempelen

  Nekem ameddig csak lehet kézi váltós autó kell.

  Ennyi. Ez teljesen elfogadható, vitán fölül álló dolog. Te így akarod, ezt tiszteletben kell tartania véleményként mindenkinek.

  Minden más, amit érvnek szántál a DSG ellen, az nettó baromság. Teljesen nyilvánvaló, hogy nem próbáltad, tartósan pláne nem, így alapod sincs semmiféle fikázásra.

 • Iceman.

  menőmanó,

  kempelen nagyjából leírta amit akartam. A szubjektív véleményed a sajátod, nem szereted az automatát, de nem is kényszeríti rád senki. 10 év múlva is fogsz kapni új kéziváltós autót, ha szeretnél olyat.

  Viszont, fölösleges és visszatetsző ferdítésekkel, legendákkal és egy próbaút számottevőnek sem mondható tapasztalatával érvelni a mai automataváltók egyik legjobbja ellen.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

F1: Hamilton ezen a hétvégén csak statisztált

Lewis Hamilton a tavalyi bakui szerepléséhez hasonlította idei szocsi teljesítményét, a Mercedes angolja a 4. helynek is örülhetett az Orosz Nagydíj végén.

F1: Alonso szeretne legalább a rajtig jutni

Továbbra is vergődik a McLaren-Honda, az Orosz Nagydíjon a Fernando Alonso alatt már a futam előtt megállt az autó.

F1: A kocsmából gratuláltak Bottasnak

A kétszeres világbajnok Mika Häkkinen egy kocsmából küldött üzenetet immár futamgyőztes honfitársának, Valtteri Bottasnak.

F1: Vettel a középső ujjával üzent Massának – videó

Sebastian Vettelnek a legkevésbé sem tetszett, hogy az utolsó körön Felipe Massa feltartása miatt nem volt lehetősége, hogy megpróbálkozzon a végül az első helyen beérő Valtteri Bottas megelőzésével.

F1: A Ferrari-főnök nem volt csalódott, csak pisilnie kellett

Vicces közjáték zajlott a brit Sky Sports riportere és a Ferrari csapatfőnöke között az Orosz Nagydíj leintése után.

Bottas: Elképesztő érzés az első Forma-1-es győzelem!

Valtteri Bottas lett a nap versenyzője, miután megszerezte élete első F1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. Mögötte Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen állhatott a dobogóra. Futam utáni interjúk Szocsiból.

F1: Szocsiban Bottas a nagyok közé került

A mercedeses Valtteri Bottas óriási rajt után magabiztos vezetéssel szerezte meg első Forma-1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. A Ferrarinak be kellett érnie a 2-3. hellyel Szocsiban.

Megépítette, amit a BMW nem mert

A tökéletes családi autót építette meg magának, amihez fogott egy BMW 540i Touringot és mindent belepréselt az M5-ösből. Megszületett a 400 lóerős kombi, aminek apa örülhet a legjobban.

Spéci pótkocsikat vásárol a Waberer’s

100 darab spéci pótkocsival bővíti flottáját az egyik legnagyobb magyar fuvarozótársaság, a Waberer’s.

Első helytől lökték el Micheliszt

A harmadik körben már az első helyért küzdött Michelisz Norbert a WTCC monzai futamán, Bennani azonban ráhúzta az autót, így mindketten feladták a versenyt.

F1: Bottas nyerte az Orosz Nagydíjat

Behúzza Sebastian Vettel az idei harmadik futamgyőzelmét? Nyerhet Kimi Räikkönen? Mire lesz képes Lewis Hamilton a 4. helyről rajtolva? Élő szöveges közvetítés a Forma-1-es Orosz Nagydíjról.

F1: Mégsem lesz éjszakai futam Szocsiban

Az Orosz Nagydíj szervezői meggondolták magukat, Szocsiban nem szeretnének villanyfényes Forma-1-es versenyt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.