Családanya gázolt kerékpáros kisfiút

Szerző: dr. Janklovics Ádám levél küldés  Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2014.10.11. 06.00

Az autós látta a bringás srácot, mégis elgázolta, ugyanis a gyerek hirtelen irányt váltott. Ki a hibás, hogy ítélt a bíróság?

A közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk legújabb történetének tanúsága elvileg evidencia: a gyerekekre minden más közlekedőnél jobban kell figyelni, hiszen saját biztonságukat sem képesek megóvni, és könnyen csinálnak hirtelen mozdulatokat.

Vera három kislány édesanyja. Éppen a legidősebbet vitte Volvójával annak zongoraórájára, amikor Budapest belvárosában bekövetkezett a baleset. A későbbi vizsgálat miatt fontos részlet, hogy napos időben, kiváló látási viszonyok közepette gázolt.
 
Mintegy 40-45 km/órával közelített a forgalmas főúton a kereszteződéshez, ahol jobbra akart fordulni, olyan 25-tel kezdte a kanyarodást. Ebben a pillanatban étkezett a járdán tekerve kemping bringájával a 10 éves Berci, aki ráhajtott a zebrára. Még lendületben volt, amikor gondolt egyet, és balra kanyarodva letért a zebráról, majd a kereszteződésben lévő járdaszigeten áttekerve éppen az érkező Volvo elé hajtott.
 
A baleset a zebra után 2,4 méterrel történt, a 15-20 km/órával ütköző kocsi bal eleje érintkezett a 8-13 km/órával haladó kerékpár első kerekével, és villájával. Bercinek keze, lába tört, óriási szerencsére maradandó fogyatékossággal nem jártak sérülései.

Verát megvádolták közúti baleset gondatlan okozásának vétségével

Vizsgálódásai során a bíróság megállapította, hogy Vera megszegte a KRESZ 43. § (4) bekezdés b.pontját, amely a saját biztonságukra ügyelni nem képes személyek biztonságának a megóvásáról szól. De Berci is megszegte azzal, hogy a bringáját hajtva haladt a járdáról az úttestre, ráadásul körültekintés nélkül (21. § (5) és (6) bekezdések).
 
Vera sem a nyomozás során, sem a bíróság előtt nem ismerte el a bűnösségét. Mindvégig tagadta, hogy vétett volna a közlekedési szabályok ellen, a balesetért a bringás kisfiút okolta.
 
A Székely Ügyvédi Iroda által védett családanya elmondta a bíróság előtt, hogy a kanyarodása előtt már észlelte a neki szemből érkező, járdán hajtó kerékpárost, ő eközben fokozatosan haladt, majd a kereszteződéshez ért, meg is kezdte a kanyarodást, előtte pedig lassított, ahogy kell.
 
Elmondása szerint ekkor észlelte, hogy a kisfiú ráhajtott a járdáról a zebrára, majd számára teljesen váratlanul a kanyart levágva lehajtott onnan. Ezzel az útlevágással pont az ő kanyarodó Volvójának tekert. Hiába rántotta el a kormányt, a fiú féktávon belül volt.

Illusztráció

Természetesen meghallgatta a jog szerint gyermekkorú Bercit is a bíróság. Szerinte “a zebra felénél tartott, amikor észlelte, hogy neki jobbról érkezik egy autó”, amely őt elütötte – ezt a vallomást azonban nem fogadta el a bíróság, mert a szakértői vélemény megcáfolta.
 
Verát ennek ellenére közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta meg az ügyészség.

Berci is kellett a balesethez

A bíróság Vera terhére megállapította a szabályszegést. A járművezetőnek ugyanis “fokozottan ügyelnie kell az úttesten az egyedül, vagy csoportosan haladó, áthaladó gyermekek, illetőleg koruk, testi fogyatékosságuk, vagy mások miatt saját biztonságukra ügyelni, és felismerhetően nem képes személyek biztonságának a megóvására” – szól a kissé nyakatekert, de a lényeget tartalmazó szabály.
 
Magyarán: a családanyának a szokásosnál is jobban kellett volna figyelnie, mert egy gyermek nem képes a saját testi épségének a megóvására.
 
De nem csak ő hibázott, ahogy a jogásznyelv fogalmaz, “jelentős sértetti közrehatás” kellett a balesethez. Bercinek le kellett volna szállnia a zebra előtt a bicajról, de azt a szabályt sem tartotta be, miszerint “aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat a közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon és ne zavarjon”.
 
Az ítélet indoklása szerint Vera felelősséggel tartozik a bekövetkezett balesetért, mert nagyobb figyelemmel, körültekintéssel észlelhette volna a sértettet, hiszen “a kerékpáros már 2,5 másodperccel a későbbi ütközés előtt a kijelölt gyalogos átkelőhely területén tartózkodott kerékpárjának teljes terjedelmével”.

Súlyosító és enyhítő körülmények, ítélet

A bíróság a büntetés kiszabásánál vádlott terhére súlyosító körülményként értékelte a közlekedési balesetek országos mértékű elszaporodottságát. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor az igen jelentős sértetti közrehatást, a KRESZ-szegések csekély fokát, a vádlott büntetlen előéletét, eddigi pozitív közlekedési előéletét.

Az ítélet 240 000 Ft pénzbüntetést, és 1 év 6 hónap járművezetést eltiltást tartalmazott.

Kommentek

 • regi

  Ezek a törvények olyanok, hogy millió ártatlan ember kerülhet börtönbe miattuk ma Magyarországon. Hogy a fenébe lehetne kivéde egy balesetet, ha valaki váratlanul, hirtelen kanyarodik elénk? Magára vigyázni nem képes gyermekért meg szerintem a szülei a felelősek, amikor engedik egyedül biciklizni a forgalmas úton.
  Na, az anyagiak mellett ez is egy ok arra, hogy a magyar ember ne vállaljon gyereket. A törvények miatt egy rossz pillanat, hogy nem figyel oda rá és máris mehet a börtöne a saját gyereke miatt. Szerintem már túlzás az a sok törvény, ami ennyire védi a gyerekeket. Bűnöző lesz belőlük, mert megtanulják, hogy rájuk vigyázni kell, őket óvni kell, őket nem szabad bántani, megróni, meg semmi… mert ha rászólnak, akkor a kiskorú lelki egészségének veszélyeztetése a vád, ha meg kap egy taslit, akkor bántalmazás… Áh… szóval…. Kinek van itt bátorsága gyerek közelébe kerülni? Én legalábbis kerülöm őket messziről… Isten őrzizz, hogy rámosolyogjak, még itt visznek a dutyiba, kiskorú molesztálása miatt…

 • Vorserie

  regi!

  Elég sok sületlenséget sikerült összehoznod egyetlen hozzászólásban.
  Lássuk!
  “Hogy a fenébe lehetne kivéde egy balesetet, ha valaki váratlanul, hirtelen kanyarodik elénk? ”

  1.Próbálsz felkészülni minden eshetőségre.
  2.Megfelelő sebességgel haladsz a látási,út és környezeti viszonyoknak.
  3.Nem csak nézel,látsz is!Mindegy,hogy a gyermek az úttesten közlekedik vagy a járdán,figyelsz rá hogy elkerüld a balesetet.
  4.Jelen esetben ez a legfontosabb és bizonyított,hogy idézzelek még egyszer:”váratlanul, hirtelen kanyarodik elénk”
  Most a szakétrői vélemény egy részét:”a kerékpáros már 2.5 másodperccel a későbbi ütközés előtt a kijelölt gyalogos átkelőhely területén tartózkodott kerékpárjának teljes terjedelmével”.

  2.5 mp nagyon sok idő 15-20 km/h-ról 0-ra vészfékezni…..remélem nem kell tovább ecsetelnem miért ítélte el a bíró is a söfőrt.

  ————————————————————————

  Másik:

  “Szerintem már túlzás az a sok törvény, ami ennyire védi a gyerekeket. Bűnöző lesz belőlük, mert megtanulják, hogy rájuk vigyázni kell, őket óvni kell, őket nem szabad bántani, megróni, meg semmi… mert ha rászólnak, akkor a kiskorú lelki egészségének veszélyeztetése a vád, ha meg kap egy taslit, akkor bántalmazás”

  Nem tudom…ebben az esetben számodra mi lett volna a méltányos büntetés egy 10 éves gyermek részére??
  Keze lába eltört,szerintem egy életre megtanulja,hogyan kell neki is közelekdnie ahhoz ,hogy ne érje és ne okozzon balesetet többé.

  ————————————————————————

  Harmadik:

  “Na, az anyagiak mellett ez is egy ok arra, hogy a magyar ember ne vállaljon gyereket.”

  Jár a családi pótlék,a GYES,GYED,Anyasági támogatás és 18 évig a családi adókedvezmény.Mindenki arra fordítja a pénzét amire akarja.
  Ha nem nyertél lottót vagy nem örököltél vagy épp nem egy gyárat vezetsz akkor belátható időn beül soha nem lesz tisztességes fizetésből annyi pénzed,hogy ne kelljen feláldozni valamit a saját igényeidből a gyerekeid érdekében.De nincs ez máshogy külföldön sem csak a sok birka hsizi,hogy máshol nem kell dolgozni és kolbászból van az ovi kerítése is.

  Számomra öröm a gyerekem/gyerekeim születése.De akik a poharat mindig félig üresnek látják mint te,azok jobb is ha nem szaporodnak mert ilyen emberekből ebben az országban már bőven sok van.
  Több jókedv,kevesebb siránkozás és csak vigyázz a gyerekekre mert ők a jövő!

 • Rácz Tamás

  “A bíróság a büntetés kiszabásánál vádlott terhére súlyosító körülményként értékelte a közlekedési balesetek országos mértékű elszaporodottságát”
  Azért ez fura, súlyosabb büntit kapok gázolóként, ha az idén már sok gyereket elgázoltak, mintha én vagyok az első gázoló? WTF?

  Amúgy a megosztott felelősséggel nagyjából egyetértenék, de a büntit sokallom, se szándékosság, se ittasság, se szabálysértés az autós részéről. De nem vagyok jogász …

 • Vorserie

  Tamás!

  A jogalkotók szerint történt szabályszegés.

  “A bíróság Vera terhére megállapította a szabályszegést. A járművezetőnek ugyanis “fokozottan ügyelnie kell az úttesten az egyedül, vagy csoportosan haladó, áthaladó gyermekek, illetőleg koruk, testi fogyatékosságuk, vagy mások miatt saját biztonságukra ügyelni, és felismerhetően nem képes személyek biztonságának a megóvására”

  Egyébként egyetértek és én is túlzónak érzem akírótt büntetést.
  Szerintem egy 3hónap veztéstől eltiltás elég lett volna,pénzbirság nélkül.
  De gondolom ha perre megy az ügy akkor a pénzbirság már elekrülhetetlen.

 • regi

  Vorserie! Na ezt akartam. Rosszul esett volna, ha senki se oktat ki gyerek-ellenes elveim miatt. Persze, hogy sületlenséget írtam – szerinted – mert Te másképp gondolod, vagy látod. Neked gyereked van és önzetlen vagy velük szemben. Nekem macskám van és önzetlen vagyok velük szemben. Te meg biztos nem tartanál macskát. No, én azt várnám már, hogy a sok ártatlan embert is bűnösnek megállapító törvény helyett egyszer hozzanak olyan törvényt is, hogy aki elüt egy macskát, vagy megkínozza azt büntessék meg rendesen. A macskakínzást már talán büntetik valami csekély büntetéssel, de aki elüt egy szerencsétlen állatot, azt nem. Pedig akkor is meg lehetne ám állni az autóval, ha hirtelen eléd ugrik egy macska. Remélem, most is elég sok sületlenséget írtam, hogy továbbra is gyakorolhasd kioktatási vágyad.:) Szép napot Neked! És még több gyereket!:) De vigyázz, nehogy kiugorjon eléd hirtelen valaki, ha vezetsz!

 • Vorserie

  regi!

  Emberedre akadtál!

  Két kutyám és egy macskám van,családi házban bent laknak velünk és pont az elmúlt héten ütött el előttem valaki egy macskát megálltam a főúton kersztbe(!) hogy felvegyem és elvigyem állatorvoshoz,de addigra meghalt szegény így az egyik fehéár polómra terítve megkerestem a gazdáját a környező házak között és átadtam neki.
  Ja és csak,hogy tudd meg lehet állni autóval akkor is ha kifut eléd bármilyen állat,én meg is állok ha kell és soha nem ütöttem el semmit 17 év alatt és ha csak rajtam múlik így is marad!

  Egyetértek veled,abban is hogy sokkal jobabn kéne bünteni az állatkínzást és megbünteni azokat akik hidegvérrel gázolnak lakott területen háziállatokat mert b…nak rálépni a fékre.

  Viszont kívánok neked minden jót és szép napot!

  Próbáld elfogadni ,hogy az aki gyerekekt is szereti nem feltétlenül állatkínzó és az állatbarátok sem utálják a gyerkeket.

 • regi

  Vorserie! Én sem utálom a gyerekeket. Csak már teli van a hócipőm azzal, hogy ma Magyarországon, akinek valami oknál fogva nem jön össze, vagy nem akar, mert képtelen lenne úgy alakítani az életét, hogy beleférjen egy gyerek, vagy az adottságok nincsenek meg hozzá és nem akar felelőtlenül világra hozni 5-10 gyereket, mint egyesek, akik az utcán megállítanak, hogy adj már egy kis pénzt, hogy venni tudjon kenyeret a 10 gyerekének – az már nem is ember. Az dögöljön meg, stb… Persze, hogy vigyázni kell a gyerekekre, mert ők a jövő, meg amúgy is, sok aranyos, vidámságot sugárzó és a felnőttek életébe is fényt hozó kicsi lény van közöttük, de azért én tanítottam iskolában és tudom milyen az, amikor a gyerek a szembedbe röhög, mert ő bármit megtehet veled, míg te – a törvényeknek köszönhetően – tehetetlen vagy vele szemben és viselned kell a megalázásait.. Ezért tűnök én gyerek-ellenesnek – pedig alapból nem lennék az. A törvények váltanak ki ellenérzést az emberekben egyes csoportok, emberek, jogi személyek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkezőkkel szemben.:) Így már megértesz? Amúgy nekem 4 macskám van. Mindegyiknek van neve és bent él velünk a lakásban:) Tünemények, megőrülnék, ha elütné őket egy autó.

 • menőmanó

  Azért ezt a Berci gyereket megtaníthatták volna közlekedni a szülei, meg arra is, hogy nem illik hazudni.
  Talán megtanulja mindkettőt. Szerencséje, hogy így megúszta.
  A nő is jobban figyelhetett volna, de a büntetése egyértelműen túlzó. A magyar bírói gyakorlat színvonala béka se..e alatt van.

 • Keeep

  Mm… Tudhatnád hogy Magyarországon aránytalanul magasak a büntetések, nem véletlenül !
  Az egész hercehurca nem más mint pénzbeszedés, mindegy ki a baleset okozója 240k + 150k az uj jogsi !!!

 • Vorserie

  regi!

  Ezért kérdeztem hogy szerinted mi lett volna a méltányos büntetés a gyermek számára?

  Egyébként nem kutakodnék a pénztárcádban de nyilván van hol laknod fenn tudod tartani az otthonod az igényeidet a macskáid igényét, van számítógépre pénzed van internetre pénzed és ha autós oldalon vagy nyilván autóra is van pénzed (vagy szeretnéd hogy legyen) de gyerekre nincs?!
  Erre írtam hogy mindenki arra osztja be a pénzét amire akarja.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

Tarlós bedurvult, ez lett a bírságkamera sorsa

Tarlós István főpolgármester leszereltette a Bécsi és Szépvölgyi út kereszteződésében felszerelt kamerát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.