Nahát, egy igazi francia autó!

Citroën C4 Cactus - hazai bemutató

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2014.09.06. 06.00

Mind a formát, mind a tartalmat vizsgálva üvölt a felismerés, végre egy igazi francia autó! Ötletes, belevaló, újító szellemű, egyedi a hazai utakon próbált C4 Cactus.

Röviden – Citroën C4 Cactus
Mi ez? Ötletes és belevaló crossover a C-Élysée és a 208 padlólemezére.
Mit tud? Akkor is menő vagy vele, ha Postás Józsit bömbölteted benne.
Mennyiért?
Szeptembertől kapható, 4 190 000-6 210 000 forintos listaáron.
Kinek jó?  Annak, aki kicsit ki szeretne lógni a sorból, de egy praktikus kocsival.

Inkább afféle teszt-ízelítő következik, mint a hazai bemutatók tapasztalatait leíró, szokásos beszámoló, mivel a rendezvény helyszínéről rögtön ellóghattunk a 110 lóerős tesztautóval. Ezért eme sorok inkább csak hirtelen jött gondolatok, élmények, kétnapnyi Citroën C4 Cactus-használatot követően.

Nagyon francia

Telibe talál a formai tálalás, ha egy sort sem olvastunk az autóról, akkor is érezzük, hogy a megszokottól merőben eltérő négykerekűt látunk elgurulni épp. A tekintetek csak követtek végig a városon. Parkolás közben a kapun kilépő lakó izgatottan bökte oldalba a másikat, és hadonászott az autó oldala felé hevesen magyarázva.

A Citroën C4 Cactus itthon 4 190 000 forintos alapártól érhető el, 82 lóerős háromhengeres benzinmotorral, klíma nélkül.

Naná, hogy a karosszéria oldalát óvó, levegővel töltött műanyag betét, az Airbump keltett ekkora izgalmat. Ez a jól felismerhető ötlet fémjelzi a típust, az egyszerűen cserélhető, kisebb ütéseket kirugózó panel említése garantáltan összefonódik a C4 Cactusszal.

Érdekes zsibongás, őszinte vidámság lengi körül az autót. A páromat abszolút hidegen hagyják az autóipar újdonságai, ez a fura francia szerzet mégis kiemelt figyelmet érdemelt tőle, bőven akadt úti célja, ahova csak a kaktusszal lehetett elindulni.

Nagyon könnyű

Én pedig nem mondtam nemet, mert a 208 padlólemezét öröklő Citroën C4 Cactus a volán mögött is jó móka. Mindez főképp az alacsony, egy tonna körül mozgó tömegnek (keretes), valamint az orrban morgó háromhengeres turbós benzinmotornak köszönhető, ami esetünkben 110 lóerőt teljesít.

Egy korai vázlatról ragadt rá a Cactus név, mert az autó zöld LED-jei olyan szúrófényt árasztottak, ahogy a kaktuszt védik a tüskék

Ezzel együtt négyféle motort választhatunk az autóhoz, dízelfronton két lehetőség adódik, a gyengébb 92 lóerős 1,6 e-HDi 230 Nm nyomatékkal és 3,5 literes szabvány szerinti átlagfogyasztással. A szintén 1560 köbcentis BlueHDi 100 megfelel az Euro 6 környezetvédelmi normának (a másik csak Euro 5-ös) és bravúros 3,1 l/100 km a gyári átlagfogyasztása, ami csupán 82 gramm szén-dioxid kibocsátásával jár kilométerenként.

Mitől könnyű a C4 Cactus?

A súlycsökkentés a PF1 (platform 1) padlólemezzel kezdődik, amire a PSA Peugeot Citroën kisautói épülnek. A Citroën azért sem az újabb, EMP2 architektúrát választotta, mert azt egészen más terhelésre készítették fel.

Azt kapja majd a Peugeot 308 270 lóerős, 250-nel hasító sportváltozata és a Grand C4 Picasso, amely akár 1450 kilós utánfutót vontathat. 1,2 VTi motorral nagyjából 100 kilóval könnyebb a C4 Cactus a 82 lóerős 308-nál. Az ötajtós C4-hez képest 200 kg a súlycsökkenés, amiből 175 jut a padlólemezre és a háromhengeres benzinesekre, 25 több részletmegoldásra.

Az alumínium motorházfedél mellett az első és a hátsó lökhárító kereszttartója is könnyűfémből készül (-5,4 kg), a tető lézerhegesztésén 1 kilót fogtak meg, a műszerfal kereszttartóján másfelet. A tető árnyékolójának kiváltása az erős színezéssel 6  kilót jelentett.

A csak kibillenthető hátsó ablakok nyitómechanizmusa 11 kilót hozott és maradt vele hely plusz egy tárolóhelynek az ajtókban. Az ablakmosó-fúvóka a lapáton van, így oda fúj, ahová kell, nem pazarolja a vizet. Emiatt elég feleakkora mosótartály, ami újabb 1,5 kg. A csak egyben lehajtható hátsó üléstámlán 6 kg a megtakarítás, de ez erősen vitatható, mert jól jön, ha bővített csomagtérrel is utazhat valaki hátul. – Szörényi András

Benzines alapváltozatként a 82 lóerős háromhengeres szívómotor szerepel a listán, ami inkább 4,6 literesre ígért átlagfogyasztása, sem mint kiemelkedő dinamizmusa miatt érdemel elismerést.


A Pure Tech 110 elnevezésű blokk viszont karakteres hangja mellé hamar (1500-as fordulattól 205 Nm maximális nyomaték) használható erőt ad, a kormány mögött pedig csak pörög a kilométeróra digitális kijelzője. Ami az üzemanyagszint mellett az egyetlen értékelhető információ előttünk, ugyanis fordulatszámmérő, vízhőfok-, egyéb aggasztó adatot közlő mutató nem kapott helyet a folyadékkristályos kijelzőn.

Ládaszerű kesztyűtartó, szellős tér, érdekes, megszokottól eltérő formai kialakítás, jó benyomást keltő anyagok jellemzik a belsőt.

Minden infó, funkció, adat (akárcsak a Peugeot 308 esetén) a központi érintőképernyőre költözött. Nagyjából megegyezik a rendszer az oroszlános rokonnál használttal, de az apró különbségeket még fel kell fedezni.

Ahogy az utastér egyéb egyedi vonásait is, a hibákkal egyetemben. Az akadályérzékelő nélküli elektromos ablakokért megelőlegezem a fekete pontot, így le- és felfelé is folyamatosan nyomni kell a gombot, rég láttunk már ilyet egy négymilliós alapárról induló autóban.

Helyette kapunk viszont pár érdekes ötletet, a méretes kesztyűtartótól kezdve az egyedileg megoldott ablakmosóig.

Váltóból ötfokozatú manuális és robotizált automata akad. Utóbbit fokozatváltó kar helyett három gombbal lehet irányítani (D-előre, R-hátra, N-üres).

Az egyedi ötletek ára

A 82 lóerős alapmotorral mindössze 965 kilogramm tömegű C4 Cactus 4 190 000 forintos legalacsonyabb áron érhető el. Ezért az összegért a Live felszereltség klímát nem (plusz 270 000 forint), viszont 7 colos érintőképernyőt, USB-csatlakozós audiorendszert, tempomatot, valamint az ablaktörlőbe integrált szélvédőmosót is tartalmazza.

Puritán a műszerfal, csak az üzemanyagszint, és a kilométeróra látszik, felesleges információkkal nem zavarja a sofőrt az autó

Maradva ennél a motornál, 310 000 forintnyi felárért léphetünk a következő Feel felszereltségi szintre, ami Bluetooth-kapcsolattal, bőrkormánnyal, lakkozott fekete díszítőelemekkel, manuális klímával kecsegtet.

A kínálat másik végén a legerősebb motor, legmagasabb felszereltség (Shine Edition – tolatókamera, automata klíma és fényszóró, navigációs rendszer) rubrikákat kipipálva pedig az 5 780 000 forintos vételár áll.
  

Ritka, hogy a tervektől kezdve ilyen gyorsan gyártásba kerüljön egy típus, de a Citroënnél felgyorsult a tempó.

Végső értékelést a nagyobb lélegzetvételű teszt hoz majd, annyi biztos, hogy ennél a típusnál többszörös szorzóval esik latba az érzelmi faktor, és a meglepő megoldások iránti rajongás. Ha ez nincs meg, és csak a funkciót tartjuk szem előtt, akkor házon belüli konkurensként rémít a Peugeot 2008, valamint a Renault Captur is, hogy az olyan hétköznapi hősöket már ne is említsük, mint szintén négymillióért mért Suzuki SX4 S-Cross.

Kommentek

 • Vérmacy

  Egyik kiszemelt, amit tavaszig “körbejárunk”… Nekem bejön és a PSA talán magára talált ezzel és a 308-al.

 • jako

  Nem akarok senkit sem megbántani, mert ízlések és pofonok… de ez egy rakás sz@r, nem tudom az igénytelenség miért lett a francia tervezőknél menő, de a mostanság kijött autóik, semmit mondók, egyszerűbben rondák, semmilyenek, ilyet egy vak tervező is megtudna rajzolni.

 • clior

  Szerintem ez most olyanra sikeredett, mint ami nem sikerult. Vannak Francias ujitasok, de szamomra csunya is, ormotlan is…, technikailag sem vagyok lenyugozva. Az pedig szamomra a legnagyobb amitas, hogy oldalrol vedve van az utkozesektol kisse, de szerintem a sarkakat es elol-hatul tobet kapnak az autok, mint oldalrol…
  Szoval szerintem ez nem igazan jott be, de akinek tetszik inkabb ezt fizesse meg, mint a premiummarkak extralistajat, jobban jar ha elviseli ezt a latvanyt.

 • Specialized78

  clior!
  Elöl is van AirBump,nem csak oldalt!Szerintem gyönyörű ez az autó!Minden tisztelet az alacsony súly miatt!Vélhetően ez lesz a következő autóm.

 • Kempelen

  Egy igazi Citroen. Olyan, mint amilyenek a Citroenek voltak akkor, amikor a hányók talán még nem is éltek. Extravagánsak, egyediek, érdekesek, semmihez nem hasonlítók.
  Jó ez így, én örülnék, ha a Citroen egyre izgalmasabb autókat gyártana. Azt látom, hogy valami ilyesmi készül.
  Nyárspolgároknak lehet Volkswagent venni, unalmasaknak meg Toyotát. Mind jó, fogadjuk el, hogy van, ami érdekes és még jól is áll neki. Mint a Cactus-nak a fiatalosság.

 • Guevara

  Nem mondom hogy szép, de érdekes és egyedi, legalább színt visz az autók világába. Egyedül a műszerfalba tudnék belekötni ha nagyon akarnék. Elfogadnék egy ilyet használatra valami jó kis dupla kuplungos váltóval.

 • oszkopeter

  Érdekes, olyan mint egy négy keréken guruló koncepcióautó. Viszont azt hittem olcsóbb lesz, szerintem ezt elsősorban második autónak vagy városi rohangálásra, gyerekszállításra veszik majd, ehhez kicsit drágának találom. A Citroen Kacsa vagy a Renault 4 ugrik be, azok sem voltak drága autók a maguk idejében.

Most minden kiderül egy F1-es kormány titkairól

A Haas versenyzője, Romain Grosjean ad egy kis eligazítást a Forma-1-es kormányok titkairól.

Százszámra gyártanák az elektromos buszokat a lengyelek

2025-től évente ezer buszt gyártanának Lengyelországban. Ennek alapjait most fektethetik le a lengyelek.

Hamilton: Az új Merci olyan, mint egy hajó

Lewis Hamilton elmondta, hogy mit gondol a Mercedes 2017-es autójáról, a W08-asról.

Kiderült, hol vannak a legdurvább dugók

A Los Angeles-i autósok vesztegeltek az utakon legtöbbet torlódások miatt 2016-ban a világon: fejenként 104 órát ültek dugókban.

F1: Gyönyörű autót tervezett a Red Bull

Christian Horner csapatfőnök szerint a Red Bull 2017-es autója az egyik “legcsinosabb”, amit valaha tervezett a csapat.

Minden benne van az új Volkswagen Golfban

Kipróbáltuk a felfrissített Golfot! A jóból még jobb lett, a vezetői asszisztensek és a műszaki megoldások száma és fajtája luxusautókat idéz.

F1: A sztármérnök is kevesebb előzést jósol

A Red Bull sztártervezője, Adrian Newey szerint a 2017-es Forma-1-es szabályok továbbra is egészségtelen mértékben jutalmazzák majd a motorerőt, emellett az előzések számát is csökkentik.

A múltba megy előre a kínai szupersportkocsi 

Olasz formatervvel érkezik a kínai Techrules fantasztikus sportautója. A múltidéző vonalak mögött fejlett elektromos hajtáslánc-technológia rejlik.

Újjászületett a nyolcvanas évek egyik legfurcsább járműve

Sir Clive Sinclair fekvő robogója, a kultikus, de életképtelen C5 valamivel praktikusabb formában térhet vissza. Az Iris Sinclair unokaöccsének a munkája.

F1: Hamilton magyarázkodni kényszerült

Lewis Hamilton hétfőn tisztázta a hétvégén a csapaton belüli adatmegosztással kapcsolatos nyilatkozatát. Nincs baja a Mercedesszel és Valtteri Botasszal.

F1: Minden ellenféltől fél a Mercedes

Hiába nyertek zsinórban három világbajnoki címet, a Mercedes csapatfőnöke azt mondja, a 2017-es idény előtt majdnem ugyanúgy tart minden riválistól, mint amikor először munkába állt.

Csökken az üzemanyag ára

Szerdán megáll az üzemanyag árának emelkedése, sőt a gázolaj még olcsóbb is lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.